RSS Feed

Design Template Blog

43

June 5, 2013 by

Disini, saya cuma berkongsi sedikit panduan asas dan link2 berkaitan yang boleh dijadikan panduan untuk anda mula belajar men-design template blog sendiri.

cara design template blogspot sendiri, mendesign sendiri layout blog, tutorial design template blog, cara design template blog

Untuk permulaan, fahami bahagian2 utama template. Ada enam bahagian iaitu bahagian Body, Header Wrapper, Outer Wrapper, Column, Sidebar dan Footer. Untuk pemahaman lanjut, boleh rujuk laman web Techclause - How To Customize Your Blogger Template.

Untuk design template blog, saya jadikan dua blog ini sebagai sumber:



Tips lain: 
- Sebaik2nya, gunakan Simple Template. Ia lebih mudah untuk diedit.
- Pastikan anda ada asas menggunakan photoshop, atau mana2 software yang membolehkan anda design layout sendiri.
- Paling utama, cuba buat. Cubaan mesti beberapa kali. Jangan baru sekali dah terus putus asa. Jika tidak faham, bertanya pada yang lebih memahami.

Jika anda ada soalan, boleh juga ajukan dibahagian komen entry ini.


43 comments »

kopi pasta said...

tak pernah try edit simple template biasanya try yg template yg kaw2 customed.

sengugut jugak la nak main trial n error ni. css bagai tu semua. makan masa tp bila nampak cantik, terasa puas di hati.

baby comel said...

soalan saya... kalau kita tak tau pape tentang edit blog ni adakah kita tak layak digelar blogger eh Lana? sekadar nak tanya sebab sendiri langsung tak reti pape pasal design, template, edit ni semua. owh poor baby kan...

Wirda Amir said...

Salam kasih dan rindu lana...hehe

Akak kena belajar satu persatu ni..akak tak maksudkan template tu lana....yang ini memang kena belajar dgn telitilah ni..sedangkan membina(create) sebuah blogpun akak tak tau...

Mula2 dpt blog ni..akak sekadar menulis entry..nak masuk gambarpun tak tau (yg ini tugas sleeping partner)hehe..lama kelamaan dah boleh letak gambar di entry dgn sendiri tp ini tak bermakna sleeping partner tu blh sleep lena2 sbb entry lagu masih tak pandai buat hingga sekarang....

Teruk juga akak ni kan lana..??hehe

Noh Kodiang said...

oit...aku nak tukar template...saiz 740px max...oke ke x?

Sally Yatiey said...

Betul2.. Kena sentiasa mencuba, baru dapat hasilnya.. ;)

Nurul Syuhadah said...

Alaaa. err err. kenapa complicated sgt ? ==' haishhh. klu Adah, mmg tak reti laa. haha.

Tia Fatihah said...

assalamualaikum.

terima kasih kak lana. tia pun sebenarnya nak belajar edit template sendiri. tapi dalam penggunaan adobe photoshop tu yang failed. tia nak guna software tu sebab macam cun hasilnya. kalau kreatif macam kak lana lah. ehe :P

Cik Gee said...

nak jadik kreatif tu yg susah sikit tu... nak jgk blog kita colorful an tapi da xde idea.. hehe..

||aLeaSaRa|| said...

salam lana wah nice sharing dear.kak lea dulu2 rajin ler ubah itu ini.tapi sekarang malas pulak sebab entri pun semput2 nak keluar...apatah lagi nak renovate blog ngee....blog lana best :)

Azie Namico said...

Assalamualaikum lana,
lana dah lama azie nak cakap kat lana "you're awesome lana" serius azie tak tahu nak buat sebenarnya templete mcm nie...nampak mcm susah jer..ada jugak azie dok try, tapi memakan masa yg agak lama utk mengadap sesuatu design nie..fuhh! punya lah sakit...

agak2 lana berapa lama yang lana ambil utk siap kan satu design for satu blog...

my notes said...

bagusnya lah klu byk masa utk try n error ...

whitecappuccino said...

tq for sharing..nk berjaya kdg mmng kna cuba bnyk kali..:)

puteri kasih said...

menarik tips ni lana..ada masa terluang nanti leh la puteri try mendesign template blog sendiri :)

penaberkala said...

serius...
sampai skang tak gheti buat header
*tutup muka*

Sop said...

nice sharing
Sop suka ubahsuai template ikut kehendak sendiri :)

ProfHariz said...

Tak suka design. Macam mana tu? Hiks.

Tinta Lana said...

Kopi ~ Aku pun, yg 1st attempt tu la aku mencuba. Seronok juga weh :D Bukan takat senggugut dah, sesungut, sesangat, cakap je, semua ada,hahaha

Baby ~ 1stly, u r not alone baby. and baby, no poor2 tau,hehehe. Pokok persoalannya baby, bukan tidak layak digelar blogger.. tidaklah smpai tahap itu. Ibarat tak tahu mengaji, kita tak layak digelar islam? tak tahu apa2 ilmu bisnes, jadi tak layak bergelar businessman? Lana rasa, baby boleh dpt jwpnnya dari situ bukan ^_^ Ilmu. Kena cari, buat, amal dan sebarkan. Rugilah kita kalau kita tau benda itu ada manfaat, tpi kita sekadar tahu saja. Tidak pula mahu melakukannya, mengamalkannya dan menyebarkannya.. panjg plak aihh,hehehe :)

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Nampknya, saya dah salah fhm rupanya,hahaha. Akak, kan ada peningkatan disitu.. :)

Noh ~ Ehem, try dulu. Baru tau ok tidak.

Sally ~ :) Cuba beberapa kali, insyaAllah menjadi.

Tinta Lana said...

Adah ~ ooo adah, asyik complicated je ya, hahaha

Tia ~ Wa'alaikumusalam wbt tia. Sama2.. Akak cuma tau guna photoshop je, tu yg sebut kat situ,huhu. Takpa, awal2 guna dulu software yg kita biasa.

CikGee ~ Boleh diusahakan gee. Mungkin gee boleh cuba tgk, rujuk laman2 web berkaitan design utk dptkan idea tu.. ^_^

Tinta Lana said...

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea. Tgh takda mood, mmg tak menjadi apa kak,ehehehe. Nanti ada mood, pulun tau :)

Azie ~ Wa'alaikumusalam azie sayang ^_^ ye ke dah lama azie nak ckp camtu? bukan azie salu ckp ke? hahahah, gurau2 ea azie. Like u said, nampak je mcm susah kan.. :). Memg ambil masa lama,huhu. Utk design yg percubaan pertama ritu, plus minus, hampir dua minggu gak la zie. Bergantung pda jadual kita juga kan.

muja said...

nak gak blog cun tapi tak tahu kenapa,, putih juga jadi pilihan akhirnya,,

Tinta Lana said...

MyNotes ~ :)

WhiteC ~ Welcome. Iya, disebalik berjaya adalah usaha dan cuba.

P.Kasih ~ Semoga berjaya putri.. ^_^

Penaberkala ~ ishh, takyah tutup muka le PB, hehehe

Sop ~ Kita serupaaaa, ehehehe.

cik natasya (: said...

Tips yg menarik kak lana . Kadang2 masa semangat nk edit . Ttbe apa yg kte nk x dapat . Semangat tu terus down then putus asa . Thanks for the advice . Bertambah semangat sikit . hehe :)

aizamia3 said...

entry ni boleh akak gunakan bila akak dah rajin nak renovate teratak akak nanti.. hehehe.. wat masa ni sibuk dengan dak Nuha.. ;)

D_08 said...

bertambah lagi satu ilmu awok pasei blog ni...... tq berkongsi..... sekaghang awok kene terai buat template sendighi pulak....

ANNA MARIANA said...

wow..simple but nice.. suka sangat tengok..

Wirda Amir said...

Terimakasih Lana....hehehe

Mime MF said...

bab mengedit template ni mmg lemah..tp bila buat sndri...try & error rs puas hati sbb atas usaha sendiri..:)

lynndamya said...

wah, nmpk mcm nice, tp aku belum explore lg link2 yg kau bg tu, nt aku free aku try explore dan belajar..hihi, thanx for sharing, kau mmg hebat ! :D haha

weh dh lme gak aku letak shoutbox tu kt tepi, tp sometimes dia mcm rosak..wuwu~

EBook Gratis said...

sist, ebook negeri lima menaranya udah ada tuh,,silahkan download di
http://ebookqoeray.blogspot.com/2013/06/download-ebook-novel-negeri-lima-menara.html

tenku butang said...

wAAAAAAAAAAAAAA.. thanx.. nak cuba buat.. xtau berjaya ke tak.. sblm ni asik x jadi j.. =(

Tukang Karut said...

satu soalan, boleh tolong buatkan?

Mohd Fauzli said...

Thanks atas info... insyaAllah ada kelapangan nanti nak cuba design sendiri plak...

Hatimi Tahirruddin said...

mmg seronok kalau pandai edit sendiri...baru lah blog akan nampak lain dari yg lain...hehe (yg tulis komen ni pon guna template segera je...kihkihkih)

apa2 pun link kat atas tu nampak mcm menarik...boleh jugak singgah tu kalau sempat nanti...thanks lana sebab berkongsi... :)

Tinta Lana said...

Prof ~ Saya pun tak tahu la macamana prof,hiks.

Muja ~ Muja takyah blog cun pun takpe, skrg blog muja dah cukup cun! :D

Tasya ~ Akak mula2 macamtu jugak..tpi minat punya pasal, bertahan, ekeke.

Tinta Lana said...

Aizamia ~ Bookmarks la kak camtu,eceh,hehhe. Akak boleh cuba bila2 free nanti.. ^_^

D08 ~ Kena terai awok. Alang2 dah dapat ilmu tu, ate, moh le same2 mencobanye.

Anna ~ :)

Wirda ~ Sama2 kak wirda, hehehe.

MimeMF ~ Betul.. puas hati itu bukan pada hasil, tapi pada try n error tu.. :)

Tinta Lana said...

Lynndamya ~ Welcome. Selamat mencuba n good luck weh! hahaha. La, ya ke, kenapa ak rasa ak mmg tak pasan lngsg shoutbox ko tu,huhu

Gratis ~ Ya, makasih ya ray. Nanti saya berkunjung kesana.

Tenku ~ amboi, panjangnya waaa ko tenku,hi3. Takpa, cuba sampai jadi.. kalau ada masalah juga, boleh tanya aku nanti.

Tinta Lana said...

TK ~ Aku ambil tempahan. Boleh tak itu sbg jawapan?

Fauzli ~ Sama2.. selamat mencuba polie..

Hatimi ~ Alamak..saya pon guna template segera,hahaha. Sama2 bro.. :)

caliph shuriken said...

yup, biasakan diri edit yg simple2 dulu.. bila dh mahir baru proceed next level.. lagi satu, klau edit real blog sila backup template asal dulu sblom save new template ^^

Cik Yaya said...

minta lana je la tolng edit blog yaya boleh..hehehe ;p

Tinta Lana said...

Caliph ~ Aah..mula2, edit biasa2 je dulu..pastu try buat more. Betul awk.. lupa nak bagitau pasal backup template.. Thanks a lot. :)

Yaya ~ Maksud yaya, tempah edit blog? bleh aje!! heheehe

Chic Na said...

cikna kalau baca pun mmg cikna takkan faham la lana. hehe..

Shida Radzuan said...

shida godek2 template style blh bt transparent header so nice skg risau lg template denim dah xde dlm blogger hehee :D

Powered by Blogger.