RSS Feed

Kenalpasti, Elak Spammer #1

42

June 13, 2013 by

Dalam konteks berblog, spammer merujuk kepada individu yang meletakkan link2 yang tidak diingini, biasanya dishoutbox atau diruang komen.

Link2 ini pula selalunya terdiri daripada link2 iklan dan website yang tidak dikehendaki. 

Spam, spammer, apa itu spammer, maksud spam, maksud spammer, bagaimana mengenalpasti spammer, bagaimana mengelak spammer

Part pertama, saya share cara mengenalpasti spammer.
Saya fokus pada shoutbox saja.

1. Penggunaan ayat paling manis didunia. Cthnya: "Cutenya blog awak", "Blog awak best, saya suka entry2 awak", "Kreatifnya lukisan doodle awak". Dia memuji. Satu je nak ingatkan, orang yang tidak dikenali, dia memuji, ditambah dengan pujian melambung, biasanya itu bukanlah pujian. Itu lebih pada memainkan perasaan. So, jangan mudah terpedaya. 

2. Ada yang guna ayat biasa saja. Cth: "Blogwalking, 1st time singgah sini", "Ziarah petang", "Salam kenal, saya blogger baru", "Nak bookmark la page ni!". Sebab ayat biasa, anda juga rasa macam takda apa-apa. Sekali lagi, anda menjadi mangsa.

3. Menyamar. Kadangkala, spammer menggunakan nama blogger2 terkenal atau nama artis bagi menarik perhatian. Ada juga yang mengambil kesempatan, menggunakan nama blogger buddies kita. Ini kes menganiaya.

4. Ayat merapu/meragukan. "Tolong la saya, tak tahu nak buat macamana dah", "Cik Jemah tunggu kau dekat depan bustop, cepat sikit datang". Serius, saya tak kenal dengan mana-mana Cik Jemah.

Itu adalah antara cara mengenalpasti mereka. Mungkin ada kekurangan dimana2, anda boleh perbetulkan dan kongsi pengalaman anda juga.


42 comments »

the malay male said...

ada juga yang menggunakan ayat2 yang memberahikan :-p

Jajas said...

o0o0o0o...

~ Cik Azz ~ said...

Dah takde shoutbox dah kat blog.. Aman sikit dunia.. :)

Pengalaman dapat mesej yang berbaur lucah tu yang malas nak simpan shoutbox tu..

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

memang ayat2 tu selalu ayie jumpa kat shoutbox... :)

letak link kat komen pun selalu ayie jumpa tapi kat blog org..terutama blog yg popular..

Azie Namico said...

hi Lana :D
azie pun ada terkena jugak ! yang paling sadiskan lana...ayat yang mcm seakan lana cakap kan dlm entry nie !point no 4 tu...ada jugak azie dapat kat shoutbox...dalam hati azie cakap makaih ! "poyo nyer ayat" bila masa pulak lah kita nk datang kat dia..siap cakap sebelah kubur..lambat tinggal!hahaha...tanjat gegirl !

Hatimi Tahirruddin said...

haha kelakar pulak yg menyamar artis terkenal tu...hihi...

hana hadi said...

kat shoubox xboleh delete.. macam mana ni

Yana Khai(Tomok_Crazy_Ness) said...

PALING TERKILAN BILE GUNEKAN NAME TOMK ARTIS PUJAAN KITE PASTU HASTAG "RASA JATUH HATI KAT BLOG NI" HA KAU MAU AK XRASE NAK REPORT KAT PEJABAT POLIS? EH BALAI POLIS?? HAHAHAA...

N WAY I AM NOT SPAMMER... I AM BLOGGER SAME WITH U.. HAHAHA.. #SWEETNYE..
SALAM SINGGAH ;)

trah zain said...

Yg ayat 1st Tu mmg xleh blah, kdg2 Tu melambung lambung lak dia duk Tulis, padahal xde bnda pun..rasa nak buat muka camni (-___-") sejuta kali depan dia... Ish3..

Ieta Mat Saad said...

Pernah terkena dr shoutbox, rupa2nya tu link iklan. Ingtkan link blog. Tertipu rupanya akak. Lepastu, erik dh nk bw dr shoutbox. Jap g jam 9pg nk exam TITAS, tp tgn gatai nk bw kat cni sbb nampak Lana dari nuffnang td. hehe... Nak klik2 tp tak muncul2... tinggal komen je la ya? :)

Ieta Mat Saad said...

baru muncul. suka hati sgt2 nk klik2 kat cni. hehe

Asrul "iLham" Sany said...

pernah skali ScarJo 'komen' blog sy hehehe

Cikgu Kacamata said...

Nice sharing. Boleh tak kalau CK gelarkan ni taktik penyamun...hehe

Norhasniza Khalid said...

buat new blogger cam mama, tips2 cam ni la mama perlukan,,.. thanx sharing.. :)

aisya said...

halakan cursor kat nama, lepas tu tengok link kat bawah. link pelik2 mmg tak diklik lah. hehe

Nana Liena said...

saya selalu tertipu la yg pertama n kedua..selalu terkena..tapi sbb tak was2 main klik ja.huhu..lepas ni kena hati2 la

Mia Liana said...

memang selalu hati2.. kak mia cuma klik yang letak link betul je..

aizamia3 said...

setakat ni dapat komen yang baik2 je.. yang tak baik akak jadikan teladan.. mana tau kot dia terasa hati dengan entry akak.. akak mintak maaf..
kalau ada pun memang terus ke SPAM je.. tak pun delete je.. ;)

my notes said...

rasanya x de effect kan ... mmg x tahu . heheheee ...

fyna said...

sebab tue fyna buang shoutbox ^_^ pasal nih lah.. hehehe..

Tukang Karut said...

malas nak layam spam ni...

||aLeaSaRa|| said...

yang menyamar jadi lana pun pernah di kotak jerit he3..

kak lea kadang2 halakan cursor tengok link depa.kalau nampak je link bukan2 atau link iklan..kak lea akan ban url dan delete message tu.

kadang2 dah boleh kenal ayat pemanis depa.ikut moodlah kalau kak lea free,terjah blog tu.kalau tak biaq pi ja...

caliph shuriken said...

yup, klau kt shoutbox dh byk dapat ayat cmtu, huh...

Wirda Amir said...

assalamuaaikum lana..

masa mula dpt blog dulu akak tgk kat shoutbox tu dah siap ada acara tandang bertandang...akak dah boleh agak angkara siapa tu...hehehe..akak belajar dn kemudian akak iakan aje..sambung silaturrahim...hehe

tak tau plak ada niat tersirat disebalik bahasa yg tersurat..akak sentiasa bersangka baik je...angggap yg menulis tersebut memang mesra atau suka bercanda..tu je...hehe

Nur Aqilah said...

pelik-pelikkan. bahaya betul. tp nasib baiklah yg pernah singgah semuanya baik2

Tinta Lana said...

TMM ~ aah, saya lupa tang tu,hahahaha

Jajas ~ wowowwowow :D

KakAzz ~ Saya lupa nak masukkan part tu.. pernah juga kena sekali.

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam..ayie :) Aah, yang letak link diruang komen tu, kita boleh disable kan..kat bhgn setting. Kira walaupn ada letak link or url, link tu tak hidup.

Azie ~ Hi azie syg :D hehehe, ayat2 mcmtu biasa dapat dah zie, ada yg niat bergurau, ada yg betul2 spammer. Awal berblog dulu, mmg lana tanjat, sekarang duk diam je,hahahaha

Hatimi ~ heehehe, baru ni 'yuyu zulaikha' mai sini (-_-)

Tinta Lana said...

Hana ~ Lana prefer tak gunakan cara delete or banned, cuma elakkan saja. Hana pun tahu rasanya mcmna..nnti kita sambung part kedua.

YK ~ hahahah, tu lah, nama nak gempak aje diorg ni. Nama artis pun jdi mngsa. Terima kasih yana.. salam kenal ya :)

Trah ~ Lana rasa, kdg2 ayat melambung sgt, melambung2 mcm dah keluar dri bumi,ekekkeke

Tinta Lana said...

Ieta ~ Itula kak ieta..saya pun selalu juga terklik awal2 blogging dulu.. Terima kasih kak tinggal jejak kat sini.. :)

AIS ~ Setiap blogger mesti pernah, paling tidak sekali kan asrul :)

Cikgu ~ Urm..saya rasa.. boleh..hehehe

Tinta Lana said...

Norhasniza ~ Sama-sama mama :)

Aisya ~ Aha, betul tu aisya, tpi ramai yang tak tahu lgi..

Nana ~ Akak sampai sekarang berdepan no 1 n 2..tapi skrg dah tahu camna nak elak, takda la bagi peluang dah.

Tinta Lana said...

Mia ~ Betul tu kak mia, saya pun klik pda link yg boleh dipercayai saja.

Aizamia ~ Bagus kak buat macamtu..saya pun, kadang2 kita tak berniat buruk, cuma mungkin ada segelintir yg sensitif dan terasa hati dgn entry kita, jdi, dia pun luahkan rsa kecewa.. yg ini pun pernah kena..sedih saya,huhu.

Tinta Lana said...

MyNotes ~ Dari segi jangka pendek, memang takda effect pada kita kak vee. Tapi kita cuba twist skit ya.. sampai bila kita nak halalkan saja perbuatan mereka. Kita digalakkan berusaha dalam semua perkara..termasuk berusaha membendung perangai macamni. Jika kita duk sebut, "halalkan saja", kita sebenarnya menggalakkan org buat keja tak elok, buat keja secara tak halal.

Fyna ~ hehehe, tu la, lana perasan fyna dah tak guna shoutbox.. ^_^

TK ~ Ak tak suh layan pun..eh? hahaha

Tinta Lana said...

Aleasara ~ Sampai skrg saya teringat ttg tu, (-_-). Ya kak, tu la salah satu caranya, tpi rmai yg tak tahu lagi.

Caliph ~ Banyak kan awak..

Wirda ~ Wa'alaikumusalam kak. Ada yang memang bertujuan bercanda dan berusaha memperkenalkan blog.. yang itu, takda salahnya.. :)

NurAqilah ~ Berhati2lah ya qila.. :)

Chic Na said...

kadang2 yg sweet2 tu xleh caya. selalunya spammer. geram je. hikkk..

lana.. ape khabar? (^_^)V

faridah nazurah said...

hehe mmg dah gitu la gaya dorg nak tarik orang ke blog dorg..

hee kak lana, ida busy la sejak masuk study ni..

kopi pasta said...

senang jer solusi dia. optimis setting kat shoutbox *hala cursor kat link* kemudian, tgk dulu struktur link tu ie link pelik, link iklan takyah klik. bahagia hidup

ary_lee said...

spammers meninggalkan bau kepam di shoutbox ary. eh? HahahaXD


lana, info atas tuh interesting. meh ary bagi idea sket ntuk lana update entri in the future. Ramai yang tak tau kenapa spammers sangat di-anti oleh kebanyakan blogger berpengalaman. maybe lana boleh share kat blog lana in other entri later^^ rather than write about it in my own blog, ary suh lana lak kan? HahahahaXD

Cik Yaya said...

betul2..sblm ni yaya mmg memilih lau nk klik yg cmtu..sbb pernh tkena..bila da TERtekan..hamikk..kene HACK terus..huuuu haru nyer msu tuu >,<

Mime MF said...

yg #3 tuh sy penah jumpa...konon guna nm blogger femess...wuuu selalu link pelik² mmg tak layan..-_-

baby comel said...

kadang2 tertipu jugak kan, puji melebih konon. Pasni kita kena hati2

Cik Kay Jue said...

yang peting kena tgk link dia dulu di penjuru bawah page untuk kenal pasti..

Aida Ismail said...

Banyak dah dapat benda camni. Kalau hover dekat link pastu macam lain macam je address dia, terus malas nak click. Abaikan je. Hehehe~

Powered by Blogger.