RSS Feed

'Monyet'

33

June 29, 2013 by

Masuk saja kedalam kereta, setiap kali memandu, saya memang sukar mengawal emosi sendiri.
Belum pun lagi 5 minit atas jalan raya, hati ni menggelegak aje.

Mana tak nya.
Kadang2, jumpa 'monyet' atas jalan raya.
Perangai diorang susah nak dijangka.

Kita dah elok2 memandu kereta. 'Monyet' ini pula tak heran apa. 

Kita marah bila dibandingkan dengan haiwan, tapi cuba renung2kan.
Kenapa kita suka buat benda yang kita tidak suka. Pelik bukan.


33 comments »

Nana Liena said...

sabar ya kak..hehe..bawa mengucap banyak2 ya kalau jumpa monyet2 itu..hehe..

Azie Namico said...

hi lana..
siapakah 'monyet' itu lana....?!hehe

kopi pasta said...

senang jer. hon banyak2 kali sambil buat2 muka emo apabila kita ada peluang melepasi dia.

trah zain said...

manusia...
kita pula, selagi mampu sabar, sabar, kalau tak, "see my leg"..hhuhu

BUNDA a.k.a KN said...

sabar ye..

Nong Andy said...

Sebab tu kajian menunjukkan, pemandu di malaysia adalah salah satu negara yg pemandunya biadap. Malaysia terkenal dgn keramahan sikap dgn pelancong... tapi bila di jln raya. Memang bertukar biadap..


Lana... akak pun kemarin terEmo juga masa balik keja. Ada xcident, jam.. pastu selamba je org potong line di ruang kecemasan pastu signal masuk di depan sekali... takmo nak berbaris macam kereta lain... grrrrrr

Bila akak xnak bagi jln.. boleh pula dia insist cucuk... grrrrr. Dgn garang kononnya akak hon.. pastu tekan vrroooom2 kan asap kepul kat dia..

Bila dah clam down.. akak malu sendiri lak kakakakaka...

Adeh... terpanjang.

Wirda Amir said...

assalamualaikum lana..

sabar ye..akak ni setiap ari memandu dan setiap hari juga jumpa insan2 yg begini..di tmpt akak ni selalu je terjadi xciden..maklum la kawasan tentera laut,pusat perindustrian,perkapalan dan mcm2 le..manjung ni kecil je tp penduduk padat..abg2 navy tu kalau memandu memanglah laju2..tapi akak ok je..sebelum memandu,baca doa nak kenderaan dan semoga Allah permudahkan urusan...dah beberapa kali juga nyaris kena langgar tapi akak maafkan aje orang tu..akak anggap diorg tu nak cepat sbb terdesak sgt kot...pastu kalau jumpa penunggang motor@kereta yg kurang sopan..akak doakan agar mereka selamat dlm perjalanan dan di beri akal fikiran yg waras olehNYA...mak akak pesan..kalau jumpa seseorang yg bersikap buruk..jgn menghna sebaliknya berdoa utk mereka...manalah tau..nanti Allah akan bagi kita zuriat yg begitu di masa akan dtg...nauzubillah..minta dijauhkan...

sebaik2nya..semakin besar kenderaan yg kita pandu..semakin kita merendah diri kerana keselamatan kita bukan terletak pada kenderaan yg kita naik melainkan Allah jua yg berkuasa untuk menggerakkannya..wallahualam...

||aLeaSaRa|| said...

salam lana,yelah kak lea pun geram je setiap lagi masa drive ke office.patut pagi2 kena senyum,murah rezeki,tapi muka ketat sebab stress dengan sikap semua pemandu dan penunggang ^^

Tukang Karut said...

memang banyak monyet kan...

the malay male said...

x berapa nak paham..apa yang 'monyet' tu buat? heeee

paripariputih said...

sekeh jer kepala monyet2 tu... bengap sgt.. x reti nek kenderaan bermotor lain kali suruh jer dia jalan kaki.. :P

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

lana....adakah monyet yg dimaksudkan adalah satu perlambangan kpd pengguna jalan raya yg x berhemah? haha

Noh Kodiang said...

relax suda...baru cekap memandu nnti...

puteri kasih said...

sabar lana..yang penting kita kawal emosi kita semasa memandu. Kalau kita sendiri tak dapat nak kawal perasaan kita masa memandu, bertambah buruk keadaannya nanti kan :)

Mime MF said...

monyet boleh bawa kenderaan...huhu memang sakit hati..buat jalan raya tu mcm harta depa sendiri..suka hati nk potong..suka hati nk masuk simpang..

dear xila said...

biasala...hadapi dgn kesabaran oke hehe

Cik Pensil said...

haha. bahaya juga boleh ecident >_<

Tinta Lana said...

Nana ~ Memang dah bersabar dah nana.. kalau tak bersabar, tak mampunya tulis kat sini,hehe.

Azie ~ Yg pentingkan diri sendiri zie (T__T)

Kopi ~ hahaha, ak pernah buat *jahatnya ak,huhu* geram tahu.

Tinta Lana said...

Trah ~ Tu diaaaa, "see my leg" teruih,hehehe

Bunda ~ InsyaAllah bunda.

Nong ~ Itu yang aku pelik kak..knapa kat jalanraya, ramai jdi monster. Ak fhm prasaan ko kak,hahaha,tu slh satu la tu yg buat ak geram kengkadang. Keta beso ke kecik ke, perangai tu..eiii. Brutal gak ko kak, siap kuar2 asap,kih3. Ak buat flaming eyes je bila dpt lepas org mcmtu, ekekeke.

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Astaghfirullahaladzim..saya tiada niat nak menghina..cuma terlebih meluah rasa pula.. khilaf saya.. Terima kasih mengingatkan saya.. :) InsyaAllah, nasihat kak wirda saya ingat n amalkannya..Terima kasih banyak2 kak.. :)

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea. Muka saya dah ketat, kedut, kerut, suma ada,hehehe

TK ~ Banyak.

Tinta Lana said...

TMM ~ Macam2 abg iwn, tak bagi signal, main potong je, duk 'cucuk2' blkg keta, main seludup je masuk line org lain. Eh, trasa cam nak menggelegak bila ingat,hahaha

PPP ~ Kalau bleh buat, lama dah kak sy buat, eh, keh3. Cam brani sgt kan :D

Ayie ~ Wa'alaikumusalam wbt ayie. Ya, pandai ayie, perlambangan ^_^

Tinta Lana said...

Noh ~ Kalau aku tak relax, lama dah ak tersadai kat sepital disebabkan diorg noh...

Puteri ~ Betul puteri.. memang bersabar je pun skrg ni,huhu

Tinta Lana said...

MimeMF ~ Macam2 sakit dah ak dpt mime disbbkn deme,hahahahh

Xila ~ Hadapi dengan senyuman bak kata Dewa 19 kan :D

CikPensil ~ Betul dik, tu yg risau, kita dah bawa berhati2, tpi kdg2 disebabkan diorg, lain jadinya..

caliph shuriken said...

part ni kena tgk kategori ke'monyet'an jgak.. klau melampau sgt mmg siap laa dia tu, huh...

Cikgu Kacamata said...

Nak buat camner, mungkin dia tak sabar2 nak eksidenkan diri sendiri kot. Lg satu, kpd semua pemandu dan penunggang, ringan2kanlah utk bg signal. Kita bukannya tahu anda nak ke mana...anda nak ke kanan ker, ke kiri ker ataupun ke kubur ker...tolonglah jd manusia jgn jd "monyet"!

Kepada Lana, byk2 bersabo ye ketika memandu ni ;)

Tinta Lana said...

Caliph ~ hehe, klakar ayat awk caliph, 'mmg ciap la dia tu :D"

CK ~ Bab bagi signal tu cikgu, patut kena tekankan benda tu masa kelas memandu,huhu. Problemnya cikgu, diorg nak kekubur, diorg heret kita jugak skali,ekeke. Tu bikin panas je, hehe. Tq cikgu.. :)

Hatimi Tahirruddin said...

lain kali standby pisang kat dalam kereta nanti boleh bg makan kat monyet2 tu...haha

Cik Yaya said...

amboi...huu
mara sungguh ni..sabo ye lana ^_^
biasela tu kan..mcm2 perangai..kdng xbleh nak jngka

Aida Ismail said...

Memang pun Lana. Sebab tu bila drive, perlu kesabaran yang tinggi :D

azstory311 said...

Hehehe.. Panas je bila baca balik peel driver yg suke potong line yg kak mimie komen., mcm die sorang je nk lepas.. Siamang betul.,

azstory311 said...

Bila bg kereta kt monyet mmg stail monyet la die bwak.. Teringat citer jumanji..hehehe

baby comel said...

Aduhh, bahaya jugak eh camtu lana. Hati2 ye memandu, jgn bawak laju. maintain slow n steady.. tapi jgn le slow sgt =) hehehe,

lynndamya said...

aku pon mmg benci betul dgn monyet2 ini, sbb mereka lah punca utama utk benda2 buruk di jalan raya...haishhh rasa nk tngkap diorg dan bg diorg duk satu tempat kat pulau....

Powered by Blogger.