RSS Feed

Silat Gayong

34

June 10, 2013 by

Dari sekolah lagi, teringin nak join seni pertahanan diri, Taekwondo. Tapi waktu itu, tak sampai hati nak beritahu pada ayahanda dan ibunda. Sebab utama, kos yuran dan pakaian yang mahal harganya.

Satu waktu, saya berpeluang juga akhirnya. Tapi bukan Taekwondo pilihan saya.
Silat. Silat Gayong. Waktu itu, sudah memahami seni silat melayu yang sangat unik.

Sayang, tak bersungguh. Tak sampai 5 kali latihan, terus tinggalkan, hehehe.
Yang bestnya, sempat pergi kerumah Guru.
Disana, beberapa adat perlu dilalui oleh pelajar baru.
Antaranya mandi bunga. Makan sireh pun ada, seingat saya, selepas 'akur janji' (saya tak tahu nak namakannya apa).
1st time menelan sireh, rasa dia..heh heh heh.

Saya syorkan, jika berpeluang, libatkanlah diri didalam mana-mana jenis seni pertahanan diri. Banyak sangat jenayah sekarang ini.

Penjenayah tak kenal mangsa. Anda leka, anda lah target seterusnya.

Pernah melibatkan diri dengan mana2 seni pertahanan diri??


34 comments »

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

ayie macam lana..minat pd seni pertahanan diri masa sekolah dulu..tapi x ada peluang..sampai skrg klu bergaduh harap belajar dari filem2 yg ditonton jer...haha

Anonymous said...

Okey.....


Sedang bayangkan lana bersilat hehe...


Nong andy

the malay male said...

yup, perlu belajar seni pertahan diri terutama skali untuk wanita.

Wirda Amir said...

Assalamualaikum lana..

Akak ni ms sklh kawan2 gelar lemah lembut..ada yg gelar lembik...ada yg ckp kalau nak cll akak kena byk kredit sbb akak ucap waalaikumsalampun 10 minit..hehe..mcm tu sekali kelembikkan akak rupa2nya dr kacamata kwn2..jadi memang tak sesuai akak bersilat atau belajar ilmu pertahankan diri sbb ada kwn kata nnti patah jari jemari...hehe...

Cik Yaya said...

salam
tringt dulu mse sek men pernh masuk tkwndo..tp bru smpai belt yellow je..xsempat nak msuk belt hijau sebab da hbis sek..lepas tu xde msuk mane2 lg..huuu beshhh

fyna said...

samalah kita lana. teringin hendak belajar. tapi tak nak susahkan mak ayah. tak terkilan. sebab yuran dengan baju tue mahal kan. masih lagi ada adik2 yang belajar masa tue. kena fikir banyak kali.

hazwan hairy said...

cuma bljar karate ja..hehe

Mohd Fauzli said...

Saya dulu pernah gak join silat gayung, tapi tu lah tak habis.. alhamdulillah masa umur dah 19 tahun dapat peluang blaja sejenis silat lain plak.. dalam mendalami ilmu silat, guru turut menekankan ilmu akhirat. secara tak langsung dengan silat ni banyak mendekatkan diri saya dengan Allah s.w.t .

Mime MF said...

dulu aku join taekwondo..sbb minat giler jd syok je nak practice..excited org kata..haha tpi bila dh masuk belajar busy mmg tak berlatih dh...skrg pun igt2 lupa step..huhu:P

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam. Oh, lana pun belajar dari filem gak, citer kungfu jackie chan! hahaha

Nong ~ Sememangnya..huduh bila saya bersilat, kih3

TMM ~ Untuk pertahankan diri sendiri juga..wanita kan target mudah penjenayah.

my notes said...

silat saya , klu kena kacau saya tendang tang celah tu jer ... heheheee

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Kak wirda.. dari komen2 akk, org dpt rasa akak lemah lembut.. ^_^ Tapi saya, tak lemah lembut pun, patah2 jugak masa bersilat ri tu,haahha. 1st day latihan, badan keras. Memang sakit betul.

Yaya ~ Wa'alaikumusalam yaya :) Merasa juga dapat belt yaya.. ^_^

Fyna ~ Waktu itu, bagi lana, memang mahal. Tak sampai hati nak ckp ngan ayah, nak mintak duit, huhu.

Tinta Lana said...

Hery ~ Best! :D

Polie ~ Alhamdulillah. Selain badan sihat, ilmu akhirat pun dapat ya polie :)

MimeMF ~ excited kan? Aku ingat lagi 1st day training, senior elok je berguling atas tanah, ak plak bergolek mcm panda je (-_-). Cubala praktis semula..rugi..ilmu, tak asah, tumpul jadinya.

Ahmad Saufe said...

Salam Nak,

Pak Cik xpernah masuk martial art ni sebab org tgk badan pak cik pun dh takut...kui kui kui...


Bila musuh ada pistol , silat milat tu dh xde makne...solutionnya...buat2 pengsan @ sawan je !

Aminin said...

Pendekar mustard pinang sebatang udah datang.. wow hebat ad seni ptahanan diri.. kena pi bertapa cam dalam citer bujang lapuk kew?
mambang tanah..mambang air, haha

Teena Tna said...

Saya pernah join silat gayong time skola dulu, sempatlah naik 'white belt', lepastu stop kt situ jer..

puteri kasih said...

puteri pun pernah teringin nak join seni mempertahankan diri, tapi sebab tak nak menyusahkan parents, niat untuk menyertai dipendamkan sahaja

Noh Kodiang said...

aku pon join silat gayong dlu...tp x smpai brapa bulan terus blah...mgkin sbb waktu tu baru darjah 3...hahaa

Shida Radzuan said...

shida pn sama xjoin semua2 tu pn huhuuu..

KY said...

KY dulu pernah belajar silat, tapi bukan di sekolah di kampung, lama2 belajar abg KY cakap tak payah belajar lagi nanti jadi keras mcm org lelaki heeee

Sally Yatiey said...

teringin nak join masa zaman sekolah dulu.. tapi tak berkesempatan -.-

Hatimi Tahirruddin said...

mandi limau ke mandi bunga tu lana?

Cik Kay Jue said...

sy pernah join silat gak.. tapi silat lincah.. hehe.. tu pun belajar tak habis.. :P

Embun Melati said...

Teringin juga nak belajar. Tapi tak pernah mencari peluang. Hehehe..

Tinta Lana said...

MyNotes ~ KakVee, kalau takda celah acane?erkk, pa ak ckp ni,hehehehe

Apai ~ Wa'alaikumusalam pakcik. Oh, ingtkn pakcik tak sedor saiz bdn pakcik, koi koi koi,hahahaha. Ko ingt musuh tu luros bendol ke pa pai, diorg pun masuk universiti gak.

Aminin ~ Sah, amin terpengaruh dgn filem,hahahaha

Tinta Lana said...

Teena ~ Apa lagi, sambung la teena,hehehe

Puteri ~ Itulah puteri..kdg2 kita kena cari cara sendiri nak tunaikan impian. Biar terpendam, jgn terpadam,ewahh :D

Noh ~ hahaha, mudo sangat. Bleh bah kalo ko mau sambung lgi..mudo belia lagi >_<

Tinta Lana said...

Shida ~ Shida teror lari..tak join pun takpa, lari je laju2,ekekeke

KY ~ eh, bukan bila belajar, lagi lembut ke badan,kan leh lompat2, heheehe

Sally ~ skrg pun bleh lagi sally :)

Tinta Lana said...

Hatimi ~ Bro, seingat saya ada limau juga.. dua2 bhan ada dalam mandian tu.

KayJue ~ Kita geng la camtu kjue, tak habis,heee :D

Embun ~ Boleh mula mencari.. :)

||aLeaSaRa|| said...

kak lea pun ada jugak ada jugak.hurm bersilat masa masak di dapur,berkungfu masa menyidai baju,bersilambam masa menyapu dan mengemop lantai,bertai chi semasa melipat baju sambil menonton tv.sekian terima kasih....

caliph shuriken said...

sy pnah join psspgm *sama mcm awk ^^

owh, yg tu diorg panggil mandi tapak, klau x silap laa, huh...

Nana Liena said...

saya nak belajar boxing..or apa2 la..hoho..sebab selalu kena buli dengan manusia bergelar lelaki..kesian.. T__T

Cik Pensil said...

mandi bunga? perlu ka? @_@
tak taulah pulak..

pensil pernah terniat juga. tapi tak kesampaian .. heheh

baby comel said...

muay thai best! =)
dulu masa belajar masuk gak silat gayung. tapi pergi masa 1st clas je. pastu tak pergi dah. Sebab rasa cam tak confident je masa tu.

Aida Ismail said...

Serious tak pernah join @ belajar mana2 seni pertahankan diri. Tak tahu kenapa. Haha. Jangan buli sayaaaaaaa. Huuu~

Powered by Blogger.