RSS Feed

Bazar Ramadhan

36

July 20, 2013 by

Harga makanan di bazar ramadhan semakin lama semakin...

MERAPU.

Bukan dah tahap cekik darah dah.
Dicekiknya sel2 dengan DNA saya sekali.

#Kongsi pengalaman 'dicekik' dibazar Ramadhan.


36 comments »

Zawiah said...

tak per . stop mencekik juadah bazar . jimat duit ...

aizamia3 said...

Alhamdulillah setakat ni customer yg beli kat en. Suami kata murah... syukur...

~ Cik Azz ~ said...

Lana beli apa..?

Ayam percik ke ayam golek..?

Akak belum pernah pergi bazar ramadhan lagi.. Tak minat la nak pergi bazar ni.. Tak tau kenapa..

Semua ambil kesempatan nak naikkan harga... Lepas tu semua dok salahkan kerajaan sebab tak kawal harga tu.. adehhh...

Norhasniza Khalid said...

ya ampun lana, mama pun terkena. dari sehari hari nak update pasal ni tak menyempat. mama beli kuih biasanya jual 3 singgit. tapi di bazar, 2 singgit. pastu mama beli cempedak goreng, 5 ketol 2 ringgit.
masuk akal tak???

Wirda Amir said...

salam lana...

singgah jap sebelum ke surau..

akak tak pernah ke param pun....

Nong Andy said...

Malah sesetengahnya.. asal nak jual saja.

Akak ni peminat pulut pangang.. tapi sekali beli.. pulutnya mentah.. tak boleh makan.

Dahlah kecik macam jadi telunjuk aja..

Sabar aja la...

Chic Na said...

bahaya tuh sampai mencekik DNA.. hihi..

Waalid Al-Marbawi said...

Diorang mengambil kesempatan di bulan Ramadhan ni..nak untuk besar la tu..huhu

Azie Namico said...

hi lana ,
memang pun...sangat mahal...kalau nak beli tu jangan lah membazir , sebab harga nya mahal lepas tu tak makan...memang terbaik lah kan ! mcm kenal jer siapa yang selalu buat mcm tu..tapi nasib baik ada org tolong abis kan...syukur sangat2..hehehe

ary_lee said...

Ibu ary pernah dicekik.. Seketul ayam masak merah sahaja.. lima hengget.,.. Melampau betul. Sedangkan saiz biasa jek.

Noh Abdul Hadi said...

oke la tuh....mngajar anak2 muda supaya masak sendiri kat rumah secara cepat dan efektif...hahaha

Fatihah said...

salam.

baru pergi sekali. tapi tu pun beli satu lauk, satu kuih then terus blah. haha. agaklah. harga makanan sekarang makin mahal kot.

sha (chirp chirp) said...

mmg, dapat seciput je. huhuhu

dear xila said...

tula tak paham dgn org melayu...ni bulan pose kot mcm mana hangpa semua meniaga? tak takut Tuhan ke????????

nyampah kalau kurang santan, ni kurang tu kurang

zah said...

Mehble mkn cni..cni free haha

Mime MF said...

tak pernah kena lagi tapi housemate penah kena..beli makanan di bazar..bab harga ok..tapi kebersihan fail...kwn aku tu smp muntah² masuk sepital sbb keracunan..

||aLeaSaRa|| said...

huk huk..kak lea semalam belilah mee ketam kat tempat biasa.selalu bulan biasa2 harga rm8.00.tapi bulan posa harga tiba2 rm 10.00.dahlah kuantitinya sama je.malu2 je mee tu di sebalik ketam huuh....

baby comel said...

azam tahun ni mmg tak nak g bazar ramadhan. tapi atlast pecah jgk azam tu. tp time pergi tu mmg nekad nak beli apa ygg nak dibeli dan berjaya.. hanya laksa rm2.50 yg diambil. lega sbb berjaya control diri.
Lana, dia cekik awak kan? esok2 jgn cari dia lagi. okey

ANNA MARIANA said...

anna setuju..
kualiti pon tahap lingkup terus...

S.K.A said...

he3..mksud mndalam 2..apakah cik Lana dingorat oleh peniaga kt situ??? kuang3 :D

aisya said...

pernah kena mee goreng tak banyak mana, takde ayam, takde sayur, mee semata-mata. satu bungkus RM6.

Aida Ismail said...

Bulan puasa ni semua nak untung lebih. Ish2~ Murtabak kat sini rm9 sekeping. Mahal ke idak tu?

caliph shuriken said...

abis laa DNA awk kena format balik, huh...

Tinta Lana said...

Zawiah ~ Tak mencekik pun awak, cuma perhati masa pi teman abah gi bazar..dasat2 reganya,huhu

Aizamia ~ Alhamdulillah kak.. :) meh la kak tgk bazar tempat saya..sakit jap jiwa,keh3

KakAzz ~ Dua2 ayam pun bukan kak,hahaha. Saya beli kuih je. Sambil tu mata meliar tgk gerai2 lain. Ada yg saya tgk letak harga macam apa je. Ha, tau takpa, bukan salah kerajaan la kak..bagi saya salah pembeli. Kita yg benarkan harga tu naik, sebab kita main beli je, tak persoalkan apa2.

Tinta Lana said...

Hasniza ~ Ok, tak masuk akal, especially cempedak goreng tu,huhu. Ala, besar manapun isi cempedak tu,huhu.

Wirda ~ Wa'alaikumusalam kak. Bagus kak, kalau tiada benda nak beli, better jgn pergi.

NongAndy ~ Betul kak.. ada yg kita skali pandang pun dah tau.. "asal nak jual saja".

Tinta Lana said...

CikNa ~ Itula cikna, mmg bhya ni,hihihi >_<

Waalid ~ Dah bukan untung besar waalid, ni untung tahap mega punya :D

Azie ~ Azie la tu kan yg salu membazir?hahaha

Tinta Lana said...

AryLee ~ Mahalnya.. (T__T) Memang melampau betul tu ary..

Noh ~ Berapa ramai je pun nak masak sendiri..huhu. Masak sendiri pun kena beli bahan mentah. Bahan mentah pun mahal,huhu

Fatihah ~ Wa'alaikumusalam. Sama la akk teha, pergi kedai kuih yg selalu tu, dah beli blah,hahaha.

Tinta Lana said...

Sha ~ Seciput n secoet je..tak padan dgn harga (-_-)

Xila ~ Ada yg dalam kepala, fikir nak untung je xila.. sebab tu tak takut Tuhan.

Zah ~ Betul ni?hahaha

Tinta Lana said...

Mime ~ Sampai keracunan..ish3.. ak dua kali la beli makanan kat bazar, cepat rosak. 1st tu beli soya dlm botol 1L, depa kata tahan bbrpa hari. Aku sempat minum skali je, esoknya dah berketul2, basi. Sama gak kali kedua, beli ayam percik, nak berbuka tu tgk2 kuahnya lain mcm..dah bau masam..basi jugak. Sabar je lah..

Aleasara ~ Malu2 je mee disebalik ketam ea,hehehe

Baby ~ Tahniah baby! hehehe. Tak, kita cuma buat perbandingan harga je baby. Baru tgk harga, dah rasa tercekik..tu belum beli lagi, :D

Tinta Lana said...

Anna ~ Ya anna, ada yg tangkap muat saja.

SKA ~ eh, tak dlm mana pun fais, dan..takda kena ngorat, huhu..jauh nau pusingnya tu,hehehe

Aisya ~ MasyaAllah..mee goreng takda apa RM6? Bertabah.

Tinta Lana said...

Aida ~ Mahal! (T__T)

Caliph ~ Kalau bleh format, mmg saya nak format,hik >_<

APAN said...

dah start evolusi harga kuih rm2 dpt 5...ngeri kot.try imagine tahun2 mendatang.baru kuih...makanan lain xtau la...

Cendol said...

lanaaaa...kenapa tak cekik dia balikk??haha
cendol pun sejak dah tua2 ni malas nak pegi bazar.ramadhan kali ni,setakat ni baru sekali ke bazar.beli roti john lepas tu balik.haha
memangkan macam2 jual di bazar tu.kdg2 sampai harga pun tak berpatutan..nak naik hangin dibuatnya..mujo puasaa..

Hatimi Tahirruddin said...

hehe tu lah pasal...setiap tahun mesti naik harga...tapi tak ikut pulak kadar kenaikan gaji...oh my malaysia....

azstory311 said...

Kalau DNA pun tercekik paham sgt la tahap tekanan kesan dicekik tu..hehehe..

Lana sy beli meatball dlm bubuh daging, meatbal tu saiz 2 ibu jari, harga 2.00.. ingat 2.00 tu sekali dengan sup..

mandi...mandi..

fatin amirah said...

ibu mira meniaga dekat bazaar tau.. alhamdulillah harga still maintain sbb nak utamakan poket dan kepuasan pelanggan dulu..

bagi sesetengah peniaga yang harga cekik darah tu, kalau sedap memang wajar la mahal sebab barang dia guna mesti berkualiti.
tapi kalau xsedap tu sebab dia pentingkan diri.. tu jelah boleh cakap..

tapi ape2, mesti ada sbb knapa kan harga dia macam tu. sebab sekarang pun ssh nak dapat barang murah.

moral, beli apa yang patut. kalau tau masak, baik masak je..

Powered by Blogger.