RSS Feed

Mati

41

July 5, 2013 by

Ramai orang tak takut Allah.
Atau, bagi yang bukan beragama Islam, tak takut tuhan.

Tapi, ramai gentar dengan kematian.

Sedangkan mati itu salah satu bahagian perjalanan bertemu denganNYA.

Penghujung kita bukan mati ya, tapi DIA.

Ingatan untuk saya.


41 comments »

||aLeaSaRa|| said...

salam pagi jumaat yang ceria juga untuk lana.alhamdulillah entri yang bagus...peringatan untuk kak lea juga ^^

p/s-->lana nama penerbit buku tu galeri ilmu sdn bhd..sori lambat responhe3..

baby comel said...

Mati itu pasti..thanks Lana mengingatkan kita semua,

kopi pasta said...

<--- muhasabah kepada diri sendiri. takut mati sebab banyak hutang belum terlangsai lagi.

the malay male said...

betul

Fana Aqim said...

thanks for remind :)

aisya said...

peringatan utk sy juga. terima kasih. =)

aizamia3 said...

mati itu pasti.. cuma tak terjangkau dek fikiran bagaimana kita akan 'pergi'..

merahitujambu said...

ingatan untuk sy jugak

~ Cik Azz ~ said...

Huhuhu...

Betul...

Norhasniza Khalid said...

salam jumaat lana,.. mama setuju dengan kata-kata tersebut..

mengingat mati tu perlu supaya kita sentiasa mengingati Nya..

dear xila said...

yg takut mati tu sbb xready lg kot.... hehe tp mati itu pasti

nurdani said...

Lana, setiap kali saya bangun pagi, mesti saya terbayang kematian. mati itu pasti cuma bersedia atau tak je

Mime MF said...

peringatan utk diriku ini..wuuu apa yg nk dibawa bila nk bertemu denganNya...

BungaTulip said...

Peringatan buat kita semua. thanks Lana..

fyna said...

peringatan untuk fyna juga..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

muhasabah diri untuk kita semua..peringatan untuk kita semua..

Dzureen Darwis said...

Allahu :)

Tukang Karut said...

pasti mati!

Aida Ismail said...

Mati itu pasti. Hidup, InsyaAllah~

ProfHariz said...

UStaz selalu pesang.

"Ingat mati untuk hidup"

Allah. Allah. Allah.

reenapple said...

Ingatan untuk aku juga. terima kasih mengingatkan. :D

Wirda Amir said...

assalamalaikum lana...

ingatan utk akak juga nih...tq lana

caliph shuriken said...

noted...

sha (chirp chirp) said...

ingatan utk sya juga :D

Hatimi Tahirruddin said...

biasa la manusia mesti takut mati...pasal mereka pernah lihat betapa sakitnya org yg nazak menanti mati tu...

S.K.A said...

hmm..sy tkot juga mati sbnarnya..sbb nnti amal ibdah dh terputus..lgpn dri ni kurg btol amalan :( kalau bleh nk stiap bulan adalah bulan ramadhan..nk tmbh phala berlipat kali gnda..

cik natasya (: said...

Ingatan kita semua . Mati itu pasti :)

ary_lee said...

Pendek. Tapi penuh pengisian^^
Terima kasih kerana mengingatkan ary juga^^

Anonymous said...

bukan mati yg perlu dtakuti tp hnya DIA yg perlu dtakuti..prsoalannya, suda ckup ke amln kita utk btemu dgnnya..?

thanks lana..
ingatan utk Yaya juga..

Cik Kay Jue said...

betul juga tu kak.. bukan mati tapi Dia.. thanks akak..

lynndamya said...

semoga kita semua berjaya mengatasi nafsu jahat, sbb setiap kali nak beristiqamah berbuat baik, akan tergoda dgn nafsu2 itu...

harap kita sempat bersedia sebelum pulang kepada-Nya..
Aminnn

Tinta Lana said...

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea.. alhamdulillah :). Ooh, galeri ilmu ya..terima kasih kak ^^

Baby ~ Itu je satu2nya perkara yg pasti baby..kan.

Kopi ~ Aku pun..hutang ptptn laa (T__T)

Tinta Lana said...

T.M.M ~ :)

Fana ~ Welcome fana, reminder for me actually.. :)

Aisya ~ Sekadar mengingatkan.. sama2 aisya.. =)

Tinta Lana said...

Aizamia ~ Yang tu la saya takut kak bila sekali skala berfikir ttgnya. Macamana la keadaan kita bila dicabut nyawa..

MIJ ~ :)

CikAzz ~ Kan kak azz? huhu.. kita lagi takut mati dari takut Allah. Mana silapnya ntah,huhu

Tinta Lana said...

Norhasniza ~ Wa'alaikumusalam mama. Mungkin kita boleh start latih anak2 kecil tentang mengingati mati berbanding takut mati.

Xila ~ Rasanya xila, bagi chance hidup beribu tahun pun, takda mnusia yg get ready nk mati,hehe.

Nurdani ~ Lana lagi terkesan bila tgk berita kematian kat tv..lagi2 kemalangan n kecelakaan. Ternyata, mudah saja bagiNYA mengatur hidup mati hamba2nya dani.

Tinta Lana said...

MimeMF ~ Apa nak dibawa? huhu..ak pn taktau la mime weh..

BungaTulip ~ Sama2.. Peringatan bersama bunga :)

Fyna ~ Ya fyna..

Tinta Lana said...

Bunda ~ Wa'alaikumusalam bunda. Ya bunda, entry ini lebih untuk mengingatkan dan memuhasabah diri sbnrnya.

Dzureen ~ Allahu Akbar :)

T.K ~ Pasti dan mesti.

Tinta Lana said...

Aida ~ Itu antara frasa paling lana ingat dari novel RAM.

ProfHariz ~ "Ingat mati untuk hidup".. thank you hariz share kat sini :)

Reenapple ~ Sama2,hehehe :D

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam kak wirda.. ingatan bersama.. :)

Caliph ~ Suka awk guna noted2 tu kan,hik3.

Sha ~ Alhamdulillah ^_^

Tinta Lana said...

Hatimi ~ Itu salah satu sebab brotimi..tpi saya rasa, manusia tak ready nak tinggal duniawi sbnrnya..dunia kan..mcm2 ada, harta, emas, duit, kereta, popular, ekekeke.

SKA ~ Teruskan beramal ya fais walaupun bulan ramadhan dah habis sebulan..

Natasya ~ Ya..mati itu pasti.. cuma tak tahu bila dan bagaimana :)

AryLee ~ Thanks ary singgah sini.. :)

caliph shuriken said...

ok, pasni sy guna notepad2 plak ^^

Powered by Blogger.