RSS Feed

Nama pena

66

July 25, 2013 by

Kenapa anda pilih utk menggunakan nama pena yang anda gunakan sekarang dialam maya?
Ada juga yang menggunakan nama sebenar.

Kita kongsi bersama boleh? :)

Smallville, Lana Lang, blogger lana

Saya pilih nama pena "Lana", sebab dekat dengan nama asal saya, "Liana".
Kerap juga diusik dengan panggilan Lana Lang, watak dalam siri Smallville.

Tiada kaitan sebenarnya, saya cuma gugurkan huruf 'i' dari nama asal saja.
Kebetulan, tahun aktif saya berblog adalah tahun siri Smallville keluar di kaca tv.
Terkena tempiasnya.


66 comments »

~ Cik Azz ~ said...

Tak tau nak letak nama apa sebenarnya.. Bila letak nama Azz, pastu ada yang panggil nama tu, sendiri yang rasa pelik dan janggal.. Blur pun ya jugak.. hehehe..

Kalau zaman kerja dulu, biasa di panggil dengan nama Kak G, Kak Zie, Azie, Zie ataupun nama sebenar.. Tapi bila ada yang panggil nama sebenarpun rasa janggal jugak.. Macam skema je.. haha..

Lelaki said...

lana nordin kot...hehe

Hatimi Tahirruddin said...

cewah lana lang ye lana...hihi

Chic Na said...

err sebab tak nak kawan2 tahu.. hihihi..

Norhasniza Khalid said...

mama,... erm.. dah semua panggil mama, kawan-kawan mama semua panggil mama, hilang nama asal..hihi

Cik Pensil said...

akak dah tau kan ada apa dengan nama 'Pensil' kalu akak tak ingat, meh sini nak cubit2 pipi tu. hee ;D

Sop said...

Sop suka nama Lana ni sbb Smaleville gak.. hehehe
Nama pena mmg penting utk identiti kan :)

Zawiah said...

guna nama sebenar sbb ada org tanya maksud nama pena saya ... redha jer la ... jadi blogger kena sporting

||aLeaSaRa|| said...

salam lana..kak lea pun sama,guna nama sebenar.panjang benor kalau nak taip aleya tu.kat office pun bos tulis ..LEA jugak he3...

Dzureen Darwis said...

Nicname saya Dzureen Darwis tu diilhamkan sendiri oleh mak masa saya sekolah tadika lagi. Hehe :p

aizamia3 said...

hehehe.. pernah jugak ada yang bertanya asal nama aizamia tu..
nama tu diambil sempena nama watak budak paling nakal dalam drama Great Teacher Onizuka (GTO).. masa tu memang tengah fenomena cite tu.. selain nama pena untuk blog, nama tu jugak akak guna untuk beberapa perkara lain.. ;)

boni kacak said...

boni kacak. hehehhe

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Saya?...letak fullname...hihi...tah knpa...
tapi kalau personal blog..nk buat kisah kasih kehapa..maybe letak nama pena kot...hahaha

Tetamu Istimewa said...

Saya guna nama sebenar saja. Dalam penulisan oun guna nama sebenar, walaupun ada yang bertanya kenapa tak guna nama pena.

nurdani said...

nama pena Emma Maembong.hehe

Pembunuh Tanpa Bayang : said...

aku memilih nama ini mungkin berdasarkan diri aku sendiri.

aisya said...

aisya? sebab kalau guna nama betul org tetap akan salah eja juga.. haha..

chipmunk? nickname kawan matrik bagi.. hehehe

Putery FarHaNa said...

Nama Farhana.. nama pena Fana.~ Kengkawan pon pnggil Fana..kt rumah.. Putery

S.K.A said...

hye tuan blog =) nama sy ska..he3

BungaTulip said...

sebab suka dengan Bunga Tulip kot. ehe..

BUNDA a.k.a KN said...

mula2 dulu pakai nama sendiri n bahasa diri kak nora...rasa macam perasan muda pulak...pada hal ntah diri ini paling tua...BUNDA@KN ..kan lebih mesra...

Tukang Karut said...

kalau ikut kan, nama pena aku bukan tukang karut...


tapi sebab masa mula2 dulu asyik mengarut je... tu yg lekat tu...

lynndamya said...

apaaaaa lana, kau kata aku tak stresss ???? !!!! hahahahahaha, meh laaa kite stress bersama~~~hahaha
perghhhhh ! perghhhh !
mesti muka kau iras2 Lana lang kan? haha..
hmmmm nama pena aku ek? tak nak citer lah...kau cuba teka kenapa aku guna namapena aku lynn damya~~~

hahahahaha >_<

Tinta Lana said...

Kak Azz ~ Hak, abistu kak, saya panggil akak 'kak azz', akak rasa janggal la..hahaha. Aii, banyak nama glamor akak ya. Nanti sy pnggil akk kak G ek,hik3

Lelaki ~ Eee..taknak aku,hahaha

Hatimi ~ Cewaahhh, prasan kejap,kih3

Tinta Lana said...

Cikna ~ err..urmm..ok.hehehe

Hasniza ~ kawan2 pun panggil mama? Waa..ma mesti penuh ciri kemamaan.. :)

CikPensil ~ Ingat2, akak ingat.. *Rsa mcm lupa pun ada,hehehe

lynndamya said...

hai lana lang...jom kite buka poser sesama~~~hahahaha..alah, ntah2 sama, tu sbb di panggil begitu, hihihi...

hahaha aku tak boleh guna nama betul aku, sbb aku ade stalker...bahaya kan? dangerous kan? kan? kan?

hahahaha...

merahitujambu said...

sedap nama tu.sy pon letak merahitujambu sbb sy suka benda yang comel jambu2 n pink2 ..ehheh

Tinta Lana said...

Sop ~ Ooo..abgsop tgk jugak ya citer smallville. Mabeles,hehehe. Aah..ia macam personaliti no dua :)

Zawiah ~ Jangan guna nama pelik2 sgt. Saya pilih lana pun sebab maksudnya tak lari dengan nama asal saya zawiah :)

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea. Kak, saya suka nama akak tahu >_<

Tinta Lana said...

Dzureen Darwis ~ Dari sekolah tadika lagi?? *_*

Aizamia ~ Jadi, nama aizamia bukan nama asal ke kak..la..saya ingat nama betul (-_-) hehehe. Ya, saya ingat lgi fenomena GTO. Skrg pun dah ada versi baru dah drama tu ^^

Boni ~ untuk meyakinkan diri bhwa ko kacak kan boni,ekekeke

Tinta Lana said...

Hazlina ~ Letak full name pun takda mslh kak lina.. ada maksud yg baik kan :) ecece, kalau feeling2 romantik, terus tukaq nama ek,hehehe

TI ~ Tapi skrg..helmi guna nama "tetamu istimewa" urmm..

Nurdani ~ Amboih :D

Tinta Lana said...

PTB ~ Cuak jap ak dibuatnya @_@

Aisya ~ ingat lgi awal2 pi blog aisya, panggil aisya chipmunk,hehehe

Farhana ~ waa.. kat rumah dipangiil puteri? sweet ^^

Tinta Lana said...

SKA ~ Teringin nak tahu apa maksud S.K.A, urmmm..

Bunga ~ Ooo gitu.. ^^

Bunda ~ Eh bunda..kak Nora pun ok je.. mana ada perasan muda.. :)

Tinta Lana said...

TK ~ Ya ke.. tapi ak rsa, mmg sesuai sgt nama pena tu dgn ko skrg nas.

Lynn ~ Dah, ko banyak hahaha je dlm entry tu, hahhahaha. Ko perli ak ke lynn..ak tahu muka ak memg tak seiras lana lang..bikin tambah stress je ko ni (=_=). Janganla suh ak teka2..ak memang takkan berjaya tekanya,hahaha

Tinta Lana said...

Lynn ~ ak lepuk cepuk gak dak ni,hahahah.. ooo..stalker ke admirer..weewittt weewittt, keh3

MIJ ~ Agak dah..memang sesuai sgt nama pena tu, hehehe

caliph shuriken said...

ck aka superman mai ni, hukk...

Wirda Amir said...

salam lana..

alau nak cerita pasal nama akak kat blog ni memang panjang ceritanya..hehehe..dipendekkan biarlah rahsia..hahahaha

wirda amir bukan bermakna wirda bt amir tp wirda dan amir...nick name kami berduan tu...huhuhuhu

the malay male said...

saya suka baca the malay mail :-)

Qeela Aini said...

hehe nicee :)
Qeela mmg name panggilan drp some kwn2, just tmbh Aini tu from nama my mom cz not gonna use binti nama bapa. lgpun terfikir mati nnt pun, kite nh dibintikan emak kan.. :) so jdlaa Qeela Aini & dh jd common used untuk Qeela for fb etc :) Nama betul panjang - Nur Aqila Salsabilla :)

Nong Andy said...

Nong : panggilan manja bagi suku kaum ibunda akak. Kedayan
Dan encik hubby panggil akak dgn pangilan ni.

Andy : nama timangan encik hubby belah mertua akak.

Jadi lah Nong Andy

Hehehehe..

LANA, memang sebut Lana je teringat smalville hahahaha

Azie Namico said...

Kita pulak memang guna nama azie..itu nama panggilan....pastu gedik tambah namico supaya nampak lain dari yg lain...taraaaaa jadi lah ia azie namico...hahaha

ainil fazieda said...

Ainil ttp Ainil , xde tukar2 nama :P hehe . kwn2 semua pggil Ainil .

puteri kasih said...

ohh lana lang rupanya...minta autograph leh? hahaha. Gurau je lana :)

Mizz Yana said...

ak pilih yana sbb nama aku norliyana... haha... kirenye name kite lebih kurang je kan lana...hahahaha

Kotak Kosong said...

aku suka tengok gambar nama kau nie sebab color dia matching XD

Badrina Ibtisam said...

Best jgk kan ada nama pena ni XD
Sy guna nama sendiri je. Sbb tk kreatif mana nak buat nama pena ni. So sy guna je nama sendiri hehe. ^_^

Cendol said...

salam,lana :) kamu BUKAN lana lang!! BUKAN !! *mengamuk
kamu LANA LONG !! haha

Cendol guna nama Cendol ni sebab suka makan cendol.selalu beli cendol..mamak yg jual cendol tu pun dah kenal sgt.nampak dari jauh dia jerit "Cendol pulut bungkus aaa "
hihi

ary_lee said...

for your info, ary guna nama ary sebab.. *macam lana jugak:P

Tapi taknak gitau nama penuh. Lagi selesa kalau lana panggil ary^^

penaberkala said...

sebab sy update blog ikut mood
klu rajin, memang bertalu-talu
klu malas, memang senyap-membisu
sebab tu nama penaberkala
berkala = ikut masa tertentu

Mat Jo said...

mat jo pula, gabungan nama panggilan dari kecik oleh sepupu dan tokok tambah sendiri untuk menyedapkan nama pena, he

Izz Hazwani said...

Izz Hazwani sebab... er Izz Hazwani?

Tinta Lana said...

Caliph ~ aaa..awak ke superman tu? aarkk.. *_* hikk

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Tajuk lagu dato CT tu kak..biarlah rahsia, hahaha. Ooo..saya ingatkan wirda binti amir. Urmm, saya suka nama wirda..sbb lembut dan jarang dengar :)

TMM ~ Aha..delarocha, saya masih ingat kenapa memilih nama delarocha juga ^_^

Tinta Lana said...

Qeela ~ That's a good view qeela.. ya, bila kita meninggal nanti, dibintikan dengan ibunda. Terima kasih kerana mengingatkan tentangnya :) Sedap nama..salsabilla ^_^

Nong ~ Ak ingat lagi kak, awal2 kenal, ak panggil kakak nong. Ak mmg dah lama nak tnya apa mksd Nong Andy sbnrnya,hahahah. Ooo..kedayan dan itupun, tentu ada maksudnya bukan. hurmmhh..akak pun ingt smallville ke..mentabah la ak camni..hahaha

Azie ~ hahahaha, masa azie gtau asal usul nama namico tu, terus cari balik cerita tu. Best la cerita tu, masa kecik dulu tgk gak.

Tinta Lana said...

Ainil ~ Alamak..lana sorang je panggil ida ya..hehe

Puteri ~ Eh, haruslah boleh! hahahaha

Yana ~ ni dah bukan lebih kurang, memang sama weh. Ejaan je lain skit. Aku takda huruf 'y'.

Tinta Lana said...

KK ~ Aha, ak guna sbg profile picture kat blog n fb skrg ni KK. Ak main buat je. Last2, aku tersuka plak, XD

Badrina ~ Ada pro kontranya rina. But ur real name is good enough. ^^

Cendol ~ Wa'alaikumusalam. haahaha, ko la cendol awal2 ritu kan,last2 ak terpaksa reka jadi lana long,hahaha. Jarang ak jumpa peminat tegar cendol. :)

Tinta Lana said...

Ary ~ Teringin nak tahu ^^ hehehe. Tapi, nama ary, memang padan gabungkan dengan Lee. e e bunyinya :)

Penaberkala ~ Yaa..lana boleh nampak tu,hehe. Memang berkala sungguh ^_^

Mat Jo ~ Sedap juga mat jo. Nama yang sempoi, >_<

Aida Ismail said...

Aida je la yang takde nama pena ni. Sedih! Hehe~ Aida guna sebahagian dari nama sebenar je. Malas nak fikir dah. Kang tulis nama sebenar panjang pulak. ^^

shark said...

shakir nama panjang..
nk pendek ltak shak..
nk glemer ltak huruf R..
jadiler shaRk :)

dear xila said...

huhu xila kawan yg ejakan gitu dear tu tatau la main petik je...kekonon takmo dikenali kwn2 yg kita ada blog huhuhu

Cik Kay Jue said...

cerita fsl nama pena ea.. urm.. sy dulu banyak nama pena kak.. yang agak buat sy tergelak, sy boleh letak nama myspace sy shampoo.. hahaha.. adeh.. masa tu still tgh mencari-cari lagi..

last dpt nama kay jue.sejak dari hari tu nama myspace sy kay jue. tu masa tgh zaman myspace la kak.. skrg da tak de myspace2 da...

1st sy pilih nama kay jue ni sb sy rasa nama tu macam comel. (hahahaha) 2st, sbab sy suka makan keju yang sekeping-sekeping tu.. makan macam tu.. hehehe..

Bila buat blog saya tambah 'cik' kat depan nama kay jue tu sebab sy mude dan comel lagi.. insya Allah bila da tua dan masih comel sy tukar jadi cik jadi 'madam kay jue'hahaha.. da mengarut da sy kak..

bila dikira-kira da dekat 7 tahun juga la nama kay jue ni wujud di alam maya ni.. lbh kurang panjang itu le ceritanya...

peace ^_^Y

Nong Andy said...

Lana.

Nong tu panggilan manja. Tak ada makna..

Just biasanya utk panggil budak yg kita sayang..

Macam akak panggil shinta.

" Sayang.. jgn main sana"

Boleh juga jadi..

"Nong.. jgn main sana"


Lebih kurang macam tu la.

Er.. tapi nong tu bukan bermaksud 'sayang'
Cuma panggilan manja lebih kurang..

Heheh.. gigih lak akak terangkan.

MaYa MustWany said...

mula2 awal blog maswany tapi sejak arwah pergi dalam hidup mas, mas abadikan nama kami dalam blog..jadilah maya maswany

Tinta Lana said...

Aida ~ Aida..nama aida tu pun dah cukup sbnrnya ^^ hehehe. Eh, ada je yg tak guna nama pena.. :)

Shark ~ Sempoila shark!

Xila ~ Sebutannya tetap zila kan, ok dah tu, sedap je bunyinya,hehehe

Tinta Lana said...

Kayjue ~ mak aihhh, shampoo teruih,hahaaha. Aaa..memang comel pun nama tu kayjue. Masa akak memula singgah akk tak expect pun nama kayjue tu asalnya keju. Akak rasa nama tu mcm stail omputih skit,keh3. Lama dah tu kjue..7tahun.. ^_^

Nong ~ Ooo..baru ak faham,hahaha. Ok, thanks akak ^_^

Maya ~ Masing2 ada sebab pemilihan nama ya mas.. al-fatihah buat arwah.. :)

baby comel said...

kita suka lana tu sebab dia cun, feminim.. hehehe
erm, baby comel?? tu lah sebabnya. ekceli saya sedang dlm proses menghasilkqn novel semasa buat blog ni. at last langsung novel tu suspended je tak bersambung. watak tu nama manjanya baby. then aima tu singkatan nama saya.. rasa sangat2 la tak sesuai kan, betul tak lana??

Lan Bingka said...

Satu hari saya pergi kedai kuih. Lepas tu kan..lepas tu kan..

Cik Yaya said...

saya letak yaya sebb mmg dpngil yaya..hehe

Powered by Blogger.