RSS Feed

Nuffnang

67

July 2, 2013 by

Terima kasih pada yang rajin klik iklan Nuffnang diblog saya.
Saya minta maaf sebab tidak membalas dengan melakukan perkara yang sama.

Saya tak nafikan seronok bila dapat duit hasil dari berblog ni.
Cuma, tak tahula kenapa, dari mula berblog sampai sekarang, itu still bukan matlamat utama.

So, kenapa pasang? Seronok tengok iklan itu bergerak2,huhu.
Saya tahu blog saya ini boring, pasang iklan baru nampak seri sikit.
Kalau pasang widget gerak2, ada plak yang nak menghentam je kejanya. 

Nasihat saya.. berhati-hati ya bila melakukan amalan klik2 ini.
Maksud saya, saling klik mengklik kawan2 punya iklan. Faham tak ayat saya?hehehe.
Setiap hari, anda klik iklan dia, dia pun balas klik iklan diblog anda.
Tak kisahla anda guna cara apa, biasa saling memberitahu di shoutbox masing2 kan.

Setahu saya, ia salah satu aktiviti fraud.
Dan perkara ini boleh dilaporkan pada Nuffnang untuk tindakan seterusnya.

Kita tak kenal kawan2 maya kita. Mana tahu, dalam bergelak ketawa, dia jenis menganiaya.
Tak pun dia spy Nuffnang ke?

Sia2 anda kumpul hasil. Tak pasal2 je kena start dari 0 semula. 


67 comments »

Tukang Karut said...

ala... berapa sangat la duit nuffnang tu...

Norhasniza Khalid said...

tu lah, kadang-kadang ada yang tinggalkan link kat kotak jerit tu, sabar jer la..

missShila Nget said...

dulu awal2 blogging, buat gak gitu..

i klik ur nuff..
u klik mine..

kehkeh..

skrg2 ni malas..nuff xbertambah pn..haha

aizamia3 said...

tak harap pun kat situ.. ada ke takde biarlah ianya kat dalam tu.. tapi kalau banyak akak cash out kan.. hehehe.. tapi takdelah sampai nak wat entry khas bagai.. keh2..

Teena Tna said...

Oh, ada jugak macam tu ea? Sy baru tahu...
Sy pun x amik port sgt pasal nuffnang ni, sekadar 'penyeri' blog jer..

coklat susu said...

owh tak tawu la pulak sebab kat blog tak pasang iklan..hehe

merahitujambu said...

sy pernah cash out sekali je..tgh tgu rezeki lagi ni

S.K.A said...

ha3..sma pulak mcm sy, dlu nmpak kosong je blog, tgok ada iklan best jugak gerak2 :D he3..last2 psang nuff, sy aggp b'blogging ni pn skdar hobi slgi ada msa terluang :)

sha (chirp chirp) said...

huhu. sha tak psg nuffnang. tak reti. huhu. tapi ade la hamba allah ni tulis dkt shoutbox selamat berkenalan la ape. ble tekan link, link iklan rupanya. ape la dpt dr nipu org. huhu

Cik Pensil said...

maksud akak spy nuffnang tu mcm mna?

Fifi Nadhrah said...

oo.. baru la fifi tau.. sebab fifi letak sesaje jugak.. tak pernah main klikklik nuffnang ni..

kopi pasta said...

<--- jangan risau, ni bukan spy nuff.



Siti fironika said...

owh...yeke..thanks for info..pas ni akan lebih hati2..

Sally Yatiey said...

betul tu kak..

Rosniyati othman said...

well..eventually up to you whether si pembaca nak click iklan tu atau pun takkan....tapi kadang-kadang ada yang melampau, siap letak link...even ada yang tinggal msg kata dah click iklan, tapi sebenarnya tak click pun...so...bagi rose up to pengunjung la...nak tekan silakan...tak nak sudah ler...

Azie Namico said...

Salam lana..
bab nie azie tak tau..sebab blog azie x der iklan nuffnang....ingatkan saja2 jer letak..bagi canggih sikit blog...rupa2nya ada makna nya.... $$$ fuhhh...pakcik kayo...

ary_lee said...

Nuffnang ary xpenah bergerak kot. Hoho.

Btw,lana. Surat lana da smpi tp ada kt rumah. Xsempat nk tgok lg. Nti ary tgk ya^^

puteri kasih said...

pada puteri terpulang pada pembaca, ada yang suka klik..mungkin itu cara mereka. Sesiapa yang tinggalkan komen dia dah klik..puteri akan balas juga. Sebab ramai yang menjadikan blog sebagai pendapatan sampingan. Dapat duit atau tak..tu terpulang pada rezeki masing-masing kan :)

fadh leyanie said...

dah lama tak check account nuffnang :D

Mime MF said...

berhempas pulas nk kumpul duit dr Nuffnang last² kena start dr 0 balik..mmg frust..so jgn bt bukan² kalau nk kmpul duit...jujurrr~hehe:P

the malay male said...

betul tu, selalunya nuffnang detect bila IP number yg sama sahaja yang klik iklan tersebut... so dia suspect fraud click

Mohd Fauzli said...

Ye ke... baru tau ada spy rupanya... saya ngaku saya selalu buat camtu.... huhuhuhu

Aida Ismail said...

Aida pun letak jugak tu Nuffnang. Sape2 nak click, silakan. Heee.

Fana Aqim said...

sye penah cashout sekali je..alhamdulilah..merasa la jugak duit berblog ini..hehe..
apa2 pun teruskan usaha okay! :)

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah pagi..

my notes said...

saya ada pernah terbaca tapi x ingat di mana . nuffnang tu x perlu klik . cukup sekadar ramai yg singgah blog , nuffnang dah bagi rm ... gitu lah lbh krg ... heeeee

nurdani said...

dulu masa ada shoutbox, kemain ramai baagitahu dah klik iklan and minta balasan. lepas buang, baru rasa lega. huhu

KY Atie said...

akk pun sama mcm lana, letak sebab nak serikan blog, bukan nak meraih pendapatan sangat, blog akk bukan selalu berupdate pun hihihi

azstory311 said...

Dh buang dh iklan2.. Hehe.. Dh kurang seri blog..

boni kacak said...

hehehe. dah lama saya cabut iklan nuffnang ni :)

Wirda Amir said...

salam lana...

masa akak dpt blog akak nih...akak ditanya samada nak boh iklan atau tak..akak jwb taknak wpun akak tau akan dpt hasil lambat launnya tp niat berblog tu bukan $$$$$ tujuannya....dan akak sendiri tak pernah klik iklan di mana2 blogpun....akak tak tau nak buat cmner..akak tak cukup masa la dik lana....

Wirda Amir said...

opppsss...adalagi..sbb tu blog akak di bubuh bloglist supaya mudah utk akak tgk entry terkini kwn2....

Asrul "iLham" Sany said...

Untunglah femes hehehehe

Nong Andy said...

Haaaaaa... akak langsung x pasang iklan hehe

||aLeaSaRa|| said...

salam lana.sejujurnya kak lea pasang pun nak nampak blog berseri.itu pun dah banyak kali remove,pasang balik sebab ramai blogger tegur.

alah anggap je macam highway tu.takde signboard/billboard,mestimengantuk memandu.macam tu jugak datang blog takde iklan,macam layu je he3..


hurm tak pernah berjaya buat duit.tak reti nak pujuk/paksa/merayu kawan2 klik iklan..huhu..

caliph shuriken said...

yup, klau fraud mmg kira sia2 semua klik tu, huh.. slalu bila tgk iklan yg best2 baru excited nk klik, kn ^^

Ayie Abas said...

assalamualaikum...lana :)

ayie pun mcm lana..pasang sbb nampak cantik...hehe

klu ada hasil itu sudah rezeki di alam maya... :)

aisya said...

sama lah. pasang iklan saje2 je. kalau ada rezeki, ada lah duit lbih hasil blogging. klau takde rezeki takpelah.. =)

~ Cik Azz ~ said...

Orang kalau ikhlas, dia tak bagitau.. Dia just buat je kerja dia.. Lagipun kita sendiri boleh check siapa Nuffnangers yang masuk kat blog kita tu.. Masuk page Nuff tu, pastu scroll sampai bawah.. Itupun kalai bloggers tu tak Hide kan la dia punya aktiviti.. Kalau dia pilih Hide, memang tak nampak la..

*That's why akak BUANG SHOUTBOX... Banyak BOHONG dari JUJUR... :)

Nana Liena said...

sama la..dlu tak tahu pun nak guna macam mana iklan segala tu..lepas dah tahu..why not tak letak di blog..huhu..nak kmpul duit belajar lagi.hehe..

thanks kak ingatkan saya pasal fraud tu..saya ada terbaca juga.. tapi terleka..tapi sekarang sya pasrah ja..sesiapa nak klik klik ja..hee..

Mizz Yana said...

haahhaa... skali lana buat report kat nuffnang... habeh terbongkar rahsia blogger semesta...hahaha...

nway ade rezeki ade la ye... huhu

nur lyla said...

teringat masa ramai yang join says.my dulu.. time tu lah paling banyak aktviti fraud penah lyla tau.. hehe

Nurul Farahizzati said...

aku selalu je dapat notis kata klik nuffnang aku.. nak klik balik, hehehe.. aku malas nak layan yang jenis mcm tu.. hihi.. jahat kan.. aku baru lepas belajar 8 modul 1citizen.. betul tu.. takut fraud, phishing, & sniffer.. bahaya tu.. sama mcm aku la lana.. aku pun suka2 je pasang.. ngikut org la kononnya.. hehehe.. :D

ieta said...

o.... baru ku tahu... ada rupanya fraud n spy nuff... tp mmg betullah, ada je yg singgah ckp dh klik tp sbnrnya dia tak klik pun... Biarlah dorg... Allah maha mengetahui kan? Betul juga, jika kita jujur, tak perlu beritahu kita klik pun... Nnt, Allah je yg gerakkan sesape je yg dtg kat blog kita tu, dgn sndirinya dia akan klik2. Mcm2....dlm dunia blog ni

ieta said...

Sebabtu akak guna shoutbox busuk. Kita bleh ban link yg kita boleh kenalpasti tu link iklan. Akak dh cam ayat link iklan. Dh pernah terkena juga :)

ieta said...

BTW, thanks to you Lana coz ingatkan hal Nuffnang ni. Ilmu baru buat akak :)

baby comel said...

nuffnang? ermm, blm tiba masanya lagi. tu jugak bukan matlamat utama sama mcm Lana, hehehe..

Tinta Lana said...

T.K - tak bnyk pun, skit je tk..

Hasniza - tu da jtuh dlm ktegori spammer tu ma,hehehe

MissShila - awal psg dulu,lana pun buat cmtu gk shila..lps da tau ttg akt fraud tu, tk brani buat da,huhu

Tinta Lana said...

Aizamia - saya pun,tkda berhrp. Klau ada,adalah..tpi,mmg seronok pun bila dpt,kih3.

Teena - Lana pun tahu pas bca dkt bbrpa blog. Bukn tak bleh klik2, cuma berhti2, lgi2 dah kumpul bbnyk dlm akaun tu. Silp hribuln, pihak nuffng dpt detect, kan dah trasa ruginya. Kwl juga bilngn klik, rasany tak sukar pn bgi nuffng nk detect ip address. Tgk ip addrss yg sma sja, psti bleh mnimbulkn curiga.

CoklatSusu - Lagi sng, tak pyh nk brhti2,hehehe. Skrg dah tahu skit kn psl ni :)

ProfHariz said...

InshaAllah semoga kita semua bebas daripada fitnah :)

Tinta Lana said...

MIJ ~ Samalah kita.. menanti peluang kedua kalau ada kan mij :)

SKA ~ Seronok skit kan tgk ada benda gerak2 kat blog,ekeke. Haa, lana nak kata hobi, tak juga.. blog tempat lepas gian untuk menulis,hee :D

Sha ~ Sha tak nak cuba pasang? Pihak Nuffnang sndiri ada sediakan tuto..insyaAllah sha boleh buat. Ha, hamba Allah yg sha sebut tu, nama lainnya spammer..pa diorg dpt dari nipu org? dapat seronok kot,heh3.

CikPensil ~ Akak pernah baca, ada yang bekerja untuk/dengan Nuffnang. Diorang pun ada juga blog or website mcm kita. Ada masa, diorg buat pemantauan. Wallahu a'lam.

Tinta Lana said...

Fifi ~ Kita pun..baru juga tahu sbnrnya,heh3.

Kopi ~ Bertambah curiga ak dgn ko,muahaha

Fironika ~ Sama2.. be careful ya.

Tinta Lana said...

Sally ~ Sally pun mesti dah tahu pasal ni kan.

Rosniyati ~ Memang ada yang melampau dan terlampau rose,hehehe. Yang itu, tak dpt kita nk buat apa, perangai dan sikap masing2 kan.

Azie ~ Wa'alaikumusalam azie. Mula2 lana pun tak faham sgt iklan nuffnang ni..dah lama, baru fhm skit mcmna fungsinya. Camna iklan tu dikira..camna nak jadi pakcik kayo :D hehehe

Tinta Lana said...

AryLee ~ Hohoho, bertabah je la ary, hehhehe. Ok,alhamdulillah..slmt smpai dah ya.. ^^

Puteri ~ Betul puteri, memang tak dinafikan ada yang suka klik, cuma perkara ini juga berhak diketahui oleh mereka. Sekadar langkah berjaga2. :)

FadhLeyanie ~ Boleh check skrg :D

Tinta Lana said...

MimeMF ~ Berhempas pulas mulas kumpul,hehehe. Siapa tak frust mime,huhu. Cari duit baik2 la ya.. :)

T.M.M ~ Itula yg saya cuba sampaikan.

Polie ~ Takpa polie. Kita sama2 berkongsi apa yg kita tahu. Boleh rujuk komen The Malay Male, itu salah satu point yg lana cuba sampaikan. Berhati2 ya polie :)

Tinta Lana said...

Aida ~ Itulah, sila2, hehehe.

Fana ~ Alhamdulillah, merasa la juga. Yup! Betul tu fana, bnyk cbg nak cari duit melalui blog ini. Buat cara elok. Allah pun sayang :)

Fifi ~ Tq fifi :)

Tinta Lana said...

MyNotes ~ Ada dua jenis kak vee, satu yg kena klik, CPC namanya. Satu lagi, yg akk maksudkn tu, CPUV/BE. CPUC/BE ni, banyak faktor sbnrnya, kdg2 bukn skdr jumlah visitor. Tapi ada ciri2 lain.. :)

Nurdani ~ Sebab ni lah juga, lana tak berapa nak lega guna shoutbox,hahaha. Tapi..masih sygkn shoutbox lagi,huhu

KY Atie ~ hehehe, biar je kak, pasang je, lama2 naik la tu. Cam saya awal2 psg dolu :D

Tinta Lana said...

Azstory ~ Kurang seri la sgt ea mir :p blog dah penuh gmbr, tak yah iklan pun dah cantik :D

Boni ~ Boni ada bnyk iklan lain yg cantik2 :D heh3

Wirda ~ Wa'alaikumusalam wbt. Ya kak, saya faham akak ada komitmen lain yg lebih layak untuk diutamakan. Yang penting, isi blog kak.. :) Menjawab soalan akak ttg mcmana nak follow, mksd akak, mcmna nak follow blog org lain ke kak? Yang itu yg saya faham. Kebanyakan blog ada psg widget followers (rujuk sidebar sblh knn blog saya). Nama lainnya, Google Friend Connect. Akak cuma klik pada 'Join This Site' saja. :)

Tinta Lana said...

Asrul ~ Tahu takpa..untung kalau femes mcm fatin liyana, yuyu, cik epal ke,huhu.

Nong ~ hahaha, senang hati kan kak.

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea. Saya plak, tiap kali tukar template, tiap kali tu la nak psg balik, huhh..leceh juga kdg2 tu,huhu. Eh, best la akk punya perbndingan, iklan nuffnang VS billboard highway,hehehe >_<

Tinta Lana said...

Caliph ~ Memang sia2 la jadinya awk,huhu. Aah, iklan yg nmpk 'mahal' nilainya tu, laju skit jadinya,hehehe

Ayie ~ Wa'alaikumusalam. Ha, kita sama,hehehe. Betul tu yie, tak kemana larinya rezeki kita, wlaupun dialam maya :)

Aisya ~ Bersederhana je la kan aisya.. =)

Tinta Lana said...

CikAzz ~ Orang kata apa kak, buat baik ni ibarat tangan kiri tak nampak apa tgn kanan buat.. eh, saya tak reti camna ayatnya,hehehe. Aah kak..dari satu sudut, saya terfikir juga, bila psg shoutbox ni, macam menggalakkan lagi aktiviti 'bohong dari jujur' tu. Entahlah.. (-_-)

Nana ~ Sama2 nana.. Nana, nana kan pndai edit template. Cuba la try kumpul dan cari duit dari situ :)

MizzYana ~ Kalau ak nk buat report pun, tunggu jadi kayo rayo dulu,hahahaha.. tu la, rezeki bukan kat nuffng je, cri le tmpt lain kalau kat nuffng da tkda..

Tinta Lana said...

NurLyla ~ Serius? Lana tak tahu..sebab tak pernah psg says.my..

Zati ~ Takda jahatnya pun. Hak masing2. Ak pun bukan malas, tpi cuma tak nak terlibat je. Rekod bersih kena jaga maa,eicehhh :D

Ieta ~ Siapa yang psg shoutbox, memang confirm pernah terkena link2 iklan ni kak ieta. Pasal diorang tak klik tu kak ieta, diorg bukan kira, bukan takut Allah pun. Sebab tu diorg buat. Sama2..saya pun baru tahu sbnrnya.. kongsi je la. Akak nak tahu lebih lagi, akak google je, ada entry berkaitan aktiviti fraud ni. :)

Tinta Lana said...

Baby ~ hehe, mungkin satu msa, ia berubah jadi matlamat utama.. kita tak tahu kan baby.. :)

ProfHariz ~ InsyaAllah.. jika kita difitnah skalipun, pasti ada hikmah disebaliknya.. :)

Hatimi Tahirruddin said...

alahai baru nak klik tadi...bila baca entri ni terus tak jadi...takut nanti kantoi fraud....hehehehe

Cik Yaya said...

suke ye.. =)

lynndamya said...

Hahaha, alhamdulillah dan congratez sbb kau dh merasa duit hasil berblog weh...aku ni nk hrp sorg dua klik iklan aku tu pon susah, apatah lg utk cpuv....even bukan tujuan utama, tp bila aku tgk ramainya yg berjaya dpt , aku pon teringin...chewaaahhh ayat aku :p hihi

Tinta Lana said...

Hatimi ~ hehehe :)

CikYaya ~ err..apa yg suka nya yaya? blur..hehe

Lynndamya ~ Alhamdulillah..ciput je pun weh. CPUV tu..adeh..sampai skrg ak tak pernah merasa, teringin gak sbnrnya,hahaha. Siapa tak teringin duit lynn oii,hahaha

Powered by Blogger.