RSS Feed

Pengurusan masa

59

July 24, 2013 by

Saya selalu menerima komen dan membaca komen tentang masa.


Samada kita menyebut "tiada masa" atau "banyak masa".

Tentang masa, bukan soal banyak atau tiada.

Ia tentang bagaimana kita menguruskan ia.

Itu yang membezakan kita semua :)

The trouble is you think you have time, classic old clock, classic clock, gambar jam klasik, gambar jam lama


59 comments »

Dzureen Darwis said...

Betul tu. Cikgu saya pernah berkata, beri harta, harta akan berkurang. Beri masa, masa tetap sama 24 jam sehari. Beri ilmu, ilmu akan bertambah :)

the malay male said...

semua kita dapat masa 24 jam sehari. tak lebih dan tak kurang. cukup atau tidak bergantung cara kita menggunakannya.

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Ermm...jika demikian saya lah org itu...masih xtau menguruskan masa dgn baik. Thanks yer... :)

muhammad hafiz said...

we all have the fear of running out of time.

aizamia3 said...

hehehe.. betul tu..
masa tu ada cuma akak tak boleh nak fokus lagi kat header tu huhuhu.. :(

Norhasniza Khalid said...

masa berlalu sekejap je, tak berulang balik dah..

Kotak Kosong said...

salah seorangnya adalah aku. selalu sebut macam tu tapi remind myself lebih baik buat something useful if ada masa daripada buang masa. haha.

sha (chirp chirp) said...

huhu. betul3.

Waalid Al-Marbawi said...

Masa ibarat pedang, kalau kita tidak menggunakannya untuk memotong,nescaya dia akan memotong kita...

p/s: apa maksud (BUDDHA) kat gambar tu,kalau bleh cari gambr yg islamik sikit lg baik rasanya..sekadar pandangan~..

Chic Na said...

'Time is just a concept, it doesn't exist. So you are right when you say "I don't have time..." No one does'. << bak kata Redza Minhat.. hehe..

Qeela Aini said...

betul, setuju dgn Lana :)
especially skrg ni masa memang berlalu dgn sgt pantas..
Pandai2la kite isikannya dgn perkara yg bermanfaat & bekalan di sana kelak :)

krole said...

betul awak, masa ni... kalau kita tak pandai nak uruskan...sampai bila-bila tak akan ada masa~

Mat Jo said...

betul tu, masa tu kalau kita pandai rancang, memang tak akan wujud tiada masa tu, he

S.K.A said...

masa itu emas bg yg pandai menghargai, masa itu perak bg yg suka menangguh dan masa itu gangsa bg yg tak pndai nk hargai..plih je =)

hana hadi said...

erkk kalau xsempat. hehe

Sam Banjamin said...

saya setuju... syukur kita dikurniai masa....

Cik Kay Jue said...

betul juga tu kak... kalau kita da rancang insya Allah.. apa yang kita nak buat boleh on time.. >_<

Teena Tna said...

Kalau mcm teena suka tangguh buat kerja, lama2 tak buat pun kerja tu. ye, sebenarnya bukan masa yg berlalu cepat, tp kita yg x pandai uruskan masa dgn betul.

ary_lee said...

betul lah lana..
ary cukup tak pandai urus masa. kadang, bila kenang balik, rasa menyesal membuang masa.

K lah. Baru nak tarawih :-P
Gara-gara online tak tengok jam= ="

puteri kasih said...

kalau kita bijak menguruskan masa...kita sentiasa akan ada masa :)

tapi kadang-kadang puteri fail juga nak menguruskan masa :)

APAN said...

bnyk masa sy utk update blog tp sy semakin malas :)

azman Arsad said...

masa sekarang menunjukkan pukul 11.35 malam.. masa untuk tido.. hahahahaha

Syuhada Qamar Addin said...

Yup menguruskan masa bukannya senang... huhu... masa seperti pedang..

Botak said...

1 hari bersamaan dengan 23jam 56minit., hahahaha.. :))

Asrul "iLham" Sany said...

Urus yg penting dulu dan bakinya kemudian.
Itu cr sy urus masa ;)

caliph shuriken said...

yg pasti awk ada byk masa utk design header, kn ^^

Cendol said...

absolutely truee :)

ANNA MARIANA said...

masa itu emas :)

puteri airyn said...

Masa itu emas..masa terlalu pantas untuk dikejar.. Hmm..

merahitujambu said...

masa x tunggu kita dh skang ni..kejap dh kul 6..keje melambak lg x siap..huhu

Fifi Nadhrah said...

batul.. mase tiada gantinya..

Fatihah said...

ayat femes student, takde masa. hmm :)

ieta said...

Masa utk semua org sm je. Tp tak semua org bijak menguruskan masa dgn bijak dan betul

Cik Yaya said...

salam..
btul..sesaat kita masa tbuang mmg rasa amat rugi..smpi dlm Quran ada surah khas untuk MASA..ssghnya manusia tu mmg amat brada dlm kerugian, krana masa..hm.

Nurul Farahizzati said...

kalau engineer, the quote is, "time is money"... bukan gold..

Nurulee said...

masa tu sgt berharga utk i sekarang. lg berharga dr emas. sbb dah nak spm. hahahaha =D

~ Cik Azz ~ said...

Masa banyak tapi suka buang camtu je walaupun tahu masa yang terbuang tu tak akan datang balik.. huhu..


Ada orang bila dia masak kat dapur, dia tunggu sampai habis masak baru dia cuci segala peralatan memasak yang digunakan.. Padahal, sambil2 masak tu dia boleh buat macam2 perkara.. Contoh je.. sebab dah selalu tengok..

Hatimi Tahirruddin said...

walaupun mudah menyebut "menguruskan masa" tu, ia tidaklah semudah yg dirasakan...tapi tak mustahil juga utk dilaksanakan kalau ada ilmu dan kemahuan....

Tetamu Istimewa said...

Saya setuju. Semua orang diberikan masa yang sama 24 jam. Tapi yang membezakan seseorang itu ada masa ataupun sebaliknya, cara pengurusannya.

aisya said...

btul.. masa sentiasa ada cuma kita je yg perlu gunakan masa dgn sebaik-baiknya.. huhu

Tinta Lana said...

Dzureen ~ Thank you reen share kat sini :) Yup, masa tetap sama, 24 jam shari untuk setiap orang.

TMM ~ Agree ^^

Ridzwan ~ Begitu juga saya..masih lemah dlm bab mengurusnya :)

Tinta Lana said...

Hafiz ~ Absolutely, tapi sbnrnya bukan masalah kehabisan masa, masa tak cukup..tpi pada menguruskan ia.

Aizamia ~ Kesitu plak akak,hahaha

Hasniza ~ Makin tua, makin rasa kejapnya kan ma (T__T) Masa kanak2, saya rasa, masa berlalu perlahan je,huhu

Tinta Lana said...

KK ~ Aku juga..ak cuma nak ingatkan diri ak ni je KK..skrg kan mcm malas2 je ak ni,huhu. Tak leh malas, rugi masa ak nanti :D

Sha ~ :)

Waalid ~ Ia, betul tu waalid. Ooh, asal quotes diatas dari buddha. Terima kasih atas tegurannya, saya dah removedkan ia.. :)

Tinta Lana said...

Cikna ~ Waah cikna, kita suka quotes tu,hehehe. Thanks share kat sini >_<

Qeela ~ Sebenarnya, masa takda berlalu dgn pantas pun qeela..masih sama, 24hours..tpi mungkin sbb kita tak tahu apa yg kita dah isikan untuknya.. pandangan lana saja :)

Krole ~ Memanjang takda masa alasannya..itulah alasan popular.

Tinta Lana said...

Mat Jo ~ Menguruskan masa, suatu latihan seumur hidup mat jo.. hehe

SKA ~ Tinggal pilih je ya.. ^^

Hana ~ Pasai pa tak sempat hana? heehe

Tinta Lana said...

Sam ~ Masa mengajar kita banyak perkara..antaranya disiplin kan :)

Kayjue ~ Betul. Teringat time jadi student, sbnrnya, banyak benda bleh buat on time..tpi suka bertangguh..krikkk krikkk,hehehe

Teena ~ Yes, masa bukan smakin pantas. Kita yang lambat.

Tinta Lana said...

Ary ~ hahaha, parah tu ary..online smpai tak tgk jam. Pelan2 la ary..menguruskan masa bukan boleh blajar dlm shari dua :) i'm also trying so hard to manage it.

Puteri ~ Me too puteri. Kadang2 fail sbb faktor emosi pun mempengaruhi..rsa malas, takda mood.. :)

Apan ~ Mood kelaut lah tu.. :)

Tinta Lana said...

Azman ~ hahaha, terbaik!

Syuhada ~ Masa seperti pedang.. yes!

Botak ~ err.. kita bundarkan jadi 24 jam la botak :D

Tinta Lana said...

AIS ~ Kdg2 ak gagal kenalpasti mana yg lebih penting asrul (T___T) Sifat tamak, suma nak buat.

Caliph ~ Yeahhh! Benda yg sy tgh minat skrg nk buat ni, saya sanggup korbankan minat lain! keh3

Cendol ~ Of course :)

Tinta Lana said...

Anna ~ Masa itu jauh tinggi dari emas :)

Airyn ~ no, no. Masa tak perlu dikejar. Tapi perlu dibahagi sebaik2nya. hehe

MIJ ~ hhahaha, banyak nau kejanya ya ;)

Tinta Lana said...

Fifi ~ Tiada ganti fifi..

Fatihah ~ Aah..ayat femes blogger gak,hiks :)

Ieta ~ Sama je pun kak.. jadi, sebab itulah kena tnya, kenapa ada org boleh berjaya, ada yg sederhana, ada yg nyawa2 ikan..

Tinta Lana said...

Yaya ~ Wa'alaikumusalam. Teringat kat lagu raihan..lima perkara sebelum lima perkara.. :)

Zizie ~ Yup. Bahasa org engineer masa itu duit. Betul juga.

Nurulee ~ hahaha, pandai2 la ee uruskan masa. Nak dekat dah ni =D

Tinta Lana said...

KakAzz ~ Saya pun..kadang2 leka tgk drama korea..skali skala takpa, tpi kdg2 sanggup tempek lelama dpn laptop, huhh..

Timi ~ Betul tu brotimi. Dari segi teori nampak mudah,praktikalnya? Sebab bergantung pda cara kita jalani kehidupan sharian masing2 kan. Ia pelajaran seumur hidup.. :)

T.I ~ Semua orang diberi masa yg sama helmi.. dari dulu hingga kini.. :)

Aisya ~ Mana masa pernah berhenti, terlebih dan terkurang sedikit pun, kan aisya? ^_^

Wirda Amir said...

salam lana..

orang yg selalu je takde masa bermakna org yg tak pandai menguruskan masa kot...hehehehe

org yg terlalu lebih masa mungkin juga org yg tidak berbuat apa2...entahlah...

Badrina Ibtisam said...

Betul tu! :)

Moga kita gunakan masa dgn perkara2 yg baik ^_^ barulah bagus dan tidak membazir masa. ♡

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam kak. Akak, sya setuju kak..org terlebih masa mungkin tidak berbuat apa2.. :)

Badrina ~ InsyaAllah.. ^^

Aida Ismail said...

Masa ibarat pedang. Kalau kita tak potong masa, then masa akan potong kita. Papepun, kena pandai bahagikan masa. Kalau tak, memang terasa 24 jam tu macam tak cukup je.

azstory311 said...

Masa cuma boleh dibeli diparking ja lana..^__^

baby comel said...

saya selalu jugak ckp dgn mak rasa 24jam tu tak cukup je. tapi mak cakap kalau org lain boleh masa 24jam tu dgn sebaiknya kenapa saya tak boleh? dari tu saya belajar utk menggunakan masa yg berbalance tu sebaik mungkin.

Powered by Blogger.