RSS Feed

Rutin 'menyapu'

60

July 13, 2013 by

Saya tabik hormat dengan individu yang rajin 'menyapu'.

Bukan sapu sampah.
Tapi yang menyapu losyen, moisturizer, krim siang, krim malam, krim tengahari, krim senja pun ada.
Krim senja?? Ini memang ajaib! :D

Tak cukup lagi. Ada pelembap untuk tumit pecah, lutut kering, kulit tangan berbelak.
Tambah lagi. Sapu pula sunblock, moonblock, starblock, galaxyblock pun ada korang tahu?
Ok, tipu.

Saya memang failed bab2 menyapu losyen ni.
Kalau rajin pakai pun bila bulan puasa macam sekarang ini la.
Kita kurang minum air kan waktu ini, konon nak lembapkan kulit, pakailah juga.

Itupun setakat seminggu pertama.
Hurmm..patutla kulit deme cantik belaka..


60 comments »

sha (chirp chirp) said...

huhu. sama la. sha kalau rajin je pakai :D

nurdani said...

hahah. saya jadikan benda ni rutin sebab nak capai target. bukan terlalu cantik tapi at least kulit tak teruk sangat.hehe

kopi pasta said...

kat sini berdebu penuh dengan sampah2. meh la tolong aku di blog aku, sapu mana2 yg patut. kekkee :P

Norhasniza Khalid said...

haha, mama dah takde mama sapu menyapu semua ni. Asal tak berkurap kulit sudah la.. hihihi

aisya said...

sy pun tak rajin.. mula2 je, tp bila dah lama2 tu.. hampeh.. haha!

Badrina Ibtisam said...

hehe..
sy kalau sebelum ni, bedak pun malas nak pakai. hahha.. pakai pun mmg jarang sgt. Cukup dgn guna pencuci muka je pagi2 nak pergi sekolah.
tapi skrg ni, pakailh jugak.. demi menjaga kulit muka. ewahh gittew! hehe! X'))

Wirda Amir said...

salam lana..

nak pakai segala krim ni kena istikhomah juga tau....hehehehe..kalau tidak,tak berhasil...haha

S.K.A said...

ha3..untung la kan kalau ada kulit yg cntik2 =) tp lelaki hitam2 bru suwiiittt..

Rosniyati othman said...

nak jaga kecantikkan kena la rajin menyapu lana....

ary_lee said...

Ary ada gak rutin menyapu ni. Tapi kulit tak cantik pon?? HAHAHAHAHAXD

Noh Kodiang said...

Sapu je taik itik kat badan...kompom lawa...kekeke

fyna said...

seminggu pertama ye dear? hehehe. lebih kurang macam fyna je lah.

~ Cik Azz ~ said...

Akakpun tabik springggg roll kat orang macam tu..

Akak tak rajin nak menyapu semua ni.. Pakai bedakpun akak tak suka.. Nanti muka kesat.. huhu..

Dulu masa muka banyak parut jerawat, memang rajin sapu muka dengan oil of ulan sbb kerja dalam ekon.. Malam pulak sapu muka dengan lendir lidah buaya.. Sekarang ni muka dah takde parut dah, alhamdulillah.. tapi kedut pulak yang banyak.. Malas dah nak sapu apa2.. Biar je la kedut seribu tu haiihh... huuuuuu....

Aida Ismail said...

Aida pun sama la Lana. Memang failed sapu2 bagai ni. Mula2 je konon rajin. Tak sampai seminggu, dah give up. Hehe~

Fatihah said...

samalah kita. ada je beli losyen macamtu, tapi jarang pakai. haha

Qeela Aini said...

heehehe Qeela dulu rajin pakai losyen, tp since dh ade baby ni, jarang betul pakai, malas, sbb nnt nk basuh itu ini buat keje bgai kan leceh nk sapu berkali2, lgpun takot baby hisap ke ape, tak elok pulak unt dia..hehe..kot Qeela rase nk pakai pun before tidur la plg ok, hehe :)

Khamsi Abdullah said...

errrrr...saya lagi ler tak rajin.. :D

Mizz Yana said...

hhahaa... ak la tu... pasal tu la ak ni gegebu segebu gebunye...bhaahaha... ok tipu... kbai...

Nurulee said...

Ee ikut mood. kalau time rajin kemain pakai losyen. time malas. mmg tak ahh. hahahah.

the malay male said...

ada yg jenis jaga kulit... ada yg kisah, ada yang tak kisah

Nong Andy said...

Perempuan kena pandai jaga diri.. jaga badan...




#macam la akak ni ada sapu losen hehehe... maunya xpired losen kalau akak beli.. kikiki..

Azie Namico said...

Salam lana....
kalau lana buat..confirm time raya nanti cantik..try lana..try...usaha tangga kejayaan...ahaks

Nana Liena said...

oh.. itu..ingatkan apa.haha..
saya rajin ikut masa juga..
tapi memang kena pakai sebab kulit sya memang kering.. so pakai utk lembabkan..hehe

Mime MF said...

haha sm la kita..rajin menyapu losyen seminggu pertama..pastu botol losyen pun tinggal berhabuk je..lupa kata ada losyen..:P

Zawiah said...

saya sapu minyak zaitun kat muka setiap mlm . itu pun pujuk hati yg malas ; klu nak awet muda , buat !

Wan Ahmad Izudean said...

ditambah pula dengan supplements hehe :D

Chic Na said...

kita sama lana.. mmg malas. huhu..

cun lah header baru.. bila nak buatkan utk cikna? ;)

Tukang Karut said...

Jaga badan tu.... Biar ramai yang berkenan...

puteri kasih said...

puteri hanya rajin sapu krim muka je. Kalau sapu losyen untuk tangan atau kaki, sehari dua je rajin...lepas tu botol losyen jadi hiasan je depan cermin tu..hehe

penaberkala said...

abis tergugat kak ton jap lagi
Klu Lana dah sapu losyen bagai,haha

Nurul Farahizzati said...

rajin betul ye.. aku masa mula2 beli, rajin la.. pastu, aku malas.. haha.. kalau rajin pun, sapu krim pelembap dengan pelembap bibir je sebab bahagian muka ni kering gila.. bulan puasa ni lagi la.. pecah bibir gue.. *pehal aku ngadu kat kau haha!* btw, cantik header kau.. sejuk mata aku pandang..

Cik Kay Jue said...

sy pun tabik kat mereka yang rajin menyapu ni.. sy agak malas juga kadang2.. setakat ni losyen je la yg biasa sy sapu.. kalau rajin mmg lembut kulit dibuatnyer.. hehehe..

Teena Tna said...

Sy kalau rajin akan pakai coz duk kt tmpat air cond..
Tp sy pun rajin jugak 'sapu' rumah tau.
Hee, saja nak promote sikit.

Yana Sakura said...

wahhh...ciap ade galaxyblock,moonblock,starblock ag...nie pes time kome dengo..yg salu dengonyer sunblock jek..hehe..rajin bebenor ea deme neh menyapu..

<--kome bese pkai lip bam jew..kalo time xpose pn pakai jgk..hoho =)

baby comel said...

tak sempat nak sapu sapu ni lana hehehe

boni kacak said...

hehehehe. dorang berusaha bersungguh2 untuk kelihatan yakin sentiasa :)

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana
selamat berpuasa. :)

orang perempuan yg rajin menyapu losyen bermacam2 jenis ni kn...lelaki biasanya jer...haha

ayie rajin sapu minyak zaitun jer kat rambut dan janggut :)

trah zain said...

saya pn malas, stkt buat malam ok ja..haha..

akak nak freebies ramadhan? xphm,,hehe.. akak nak suh sy buat ka?haha.. fail la nampaknya lau saya buat.. (^___^)

aizamia3 said...

nak kata rajin tak jugak.. pakai untuk kegunaan harian je.. ;)

Titisan Hujan said...

dah terhabit pulak sapu menyapu ni...sampai husband pn kena join skali.heheheh

Tinta Lana said...

Sha ~ Sama la sha. Dalam sthun, 2-3 kali je pun rajinnya, heh3

Dani ~ Faham2. Lana pun, bila tiba turn, kena merajinkan diri jugak nmpknya,keh3

Kopi ~ Ko ni, mesti tak fhm pa ak cuba smpaikan,kah3.

Tinta Lana said...

Norhasniza ~ Itu sudah smstinya ma, jgn smpai kulit nmpk pecah seribu dah kira bersyukur dah saya,hahaha

Aisya ~ Ya ke..tgk kulit aisya lam gambar cantik :) *tetiba jeles,hahaha

Badrina ~ baguslah rina, biar mula dari usia muda. Dah masuk usia2 cam akak ni, mula la serba rajin sedetik lebih,eh? ekekeke

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Tu lah kak, semua benda pun mmg cmtu, kena istikhomah. Tapi saya berkhemah pun tak pakai krim..ada kaitan tak? hahaha

SKA ~ Err..kita suka lelaki kulit putih, cam TOP Big Bang. :D *ngada,hahaha

Rosniyati ~ urmm..baik kak rose (T__T)

Tinta Lana said...

AryLee ~ Masalah genetik namanya tu ary..apa pun tak bleh, HAHAHAHAHAMEKKK, :D

Noh ~ Ko mesti pernah buat. Kompom semacam je, kih3

Fyna ~ Tak sampai seminggu ni pun fyna (-_-)

Tinta Lana said...

KakAzz ~ Dah, camna tabik springgg roll tu kak azz?hahahaha, oh,saya pernah gak sapu lendir lidah buaya, memang best la!

Aida ~ Lana takla giveup, cuma..renyah la buat benda2 camtu. Dah sapu, lepas nak basuh tgn,amik wudhu' lagi, berpeluh.. cam takda effect je sapu. Len duk memanjang lam aircnd n tak bergerak.

Fatihah ~ Losyen kat umah lana smpai dah luput (T___T)

Tinta Lana said...

Qeela ~ Aha, lana pun buat mcm qeela gak kdg2, sblm tido, kalau bdn tak penat sgt, barula bertabah menyapu2 ni :)

Khamsi ~ heh heh heh :D

Yana ~ Mujurla ko cepat2 bye, lau tak mahu jadi bahan gak ni,hahahah

Tinta Lana said...

Nurulee ~ Begitulah juga dgn diriku ini,hahaha

TMM ~ Aah..sebab tula saya kagum.

Nong ~ Jaga diri bleh..jaga badan..burrrr,hahaha.

Tinta Lana said...

Azie ~ Wa'alaikumusalam. Urmm, tetiba rasa nak cantik pas azie ckp camtu..eh,apakah? :P

Nana ~ Alhamdulillah, teruskan lana. Jgn contohi kakakmu ini, hehehe

Mime ~ Ko pun ke? hehehe. Aah, botol losyen aku tu dah start debu melekat (-_-)

Tinta Lana said...

Zawiah ~ Wow, terbaik! InsyaAllah, saya nak cuba merajinkan diri!

Wan ~ Supplement lana ok wan, masih bertabah ikut jadual.

Cikna ~ Tq cikna..cun lagi lana..amboihh,keh3. Aaa? bila nak buat..taktau..huhuhuuu

Tinta Lana said...

TK ~ Tak nak ak kalau tujuannya tu,bahaya,keh3

Puteri ~ Sama ngan kita puteri. Krim muka rajin skit. Losyen badan tu, harap tayang je lebih,hehehe

Penaberkala ~ Ishh, kak ton pun lagi rajin sapu losyen dari ak weh, tu yg comel tu,hahaha

Tinta Lana said...

Zizie ~ Tu lah, panjang plak mengadunya,hahahaha, takpa, ruang komen takda limit, aku sedia membacanya,hahaha. Terima kasih berkenan ngan header aku.

Kjue ~ Betul kjue. Memang rasa soft je kulit. Tapi, kena rajinkan diri (T__T)

Teena ~ Sempat promote lagi ya teena, boleh2, sila2,hehehe

Tinta Lana said...

Yana ~ hahaha, tu perlambangan je yana, nak sebut nama product tak digalakkan, kita sebutlah secara metafora, hiperbola bagai,keh3.

Baby ~ Busy sgt tu baby ^_^

Boni ~ Tapi mcm makin tak yakin je,keh3

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam ayie. Memang pun ayie. Tapi, ada juga lelaki metropolitan kan, rajin semacam. Bagusnya ayie. Patutla segak bergaya, ewahhh :D

Trah ~ Malam2, ada mood baru lana pakai. Oh, psl freebies tu.. akak ingat nak buat freebies header ramadhan. Tapi dah sminggu pun puasa, takyah le,hehehe

Aizamia ~ Rajin la tu kak :)

TH ~ Waa, untung hubby join skali,hehehe

Kotak Kosong said...

haha. takpe, yang paling penting hati suci lagi okay, terus nampak cantik. Bukan pujian tapi realiti :D

caliph shuriken said...

ada satu lagi blom diorg sapu..


meteorblock!

hukk...

Tinta Lana said...

KK ~ Tapi..hati ak pun tak suci mana..hahahaha

Caliph ~ waahhh! hahaaha, meteor terus awk bagi ya,hahaha

Cik Yaya said...

yaya pla xrajin dan xmls nk menyapu..uhuhuh..
tgok losyen apa yg penting nak dpakai..wat mse skrng cume rajin menyapu losyen 'bakar lemak' - nama 'Anugerah' time wktu pagi ngn malam..hhohoho tp xpe..losyen tu wngi..;p

azstory311 said...

Bulan puasa ni rutin menyapu mentega atas roti, atas ayam la yang menjadi rutin Lana..hahahaha..

dulu masa kerja kt airport banyak terdedah ngan matahari mmg pakai sunblock.. sebab kat tarmac and near to runway mmg panas..

||aLeaSaRa|| said...

bedak tanaka yang kak lea beli tu pun,pakai ikut mood he3...kak lea memang tak reti jugak pakai krim malam tu.

rimas sebenarnya kalau banyak benda tempek kat muka.pakai pun ikut suka.kalau mak dah belikan sapu masa tu jelah,then sumbat dalam almari he3..

Hatimi Tahirruddin said...

haha ingatkan sapu apa td...sapu losyen rupanya....tapi kalau rajin boleh je sapu losyen hari2...

Powered by Blogger.