RSS Feed

Tips Tempah Header/Template #1

44

July 30, 2013 by

Ini cuma tips ringkas buat blogger yang berminat/sedang berkira2 untuk membuat tempahan daripada yang menawarkan perkhidmatan.

Tips ini juga sesuai untuk apa juga jenis tempahan berkaitan blog seperti doodle, banner, karikatur, FB Fanpage Cover dll.

tempahan doodle, tempahan karikatur, tempahan banner, tempahan FB profile picture, tempahan FB Fanpage Cover

Saya listkan 5 panduan asas iaitu Kenalpasti, Survey, Bandingkan, Soal-Jawab dan Cara Kerja.
Untuk part pertama, saya fokus pada tiga tips dulu.

1. Kenalpasti.
Anda mahukan design yang bagaimana? Jenis/style apa? Simple, elegant, classic, vintage, cute, metallic? Sukar untuk tentukan apa yang anda mahu? Bagi sedikit hint seperti warna yang anda suka, jenis font, contoh gambar dll. (Bergantung pada apa yang anda tempah juga).

2. Survey.
Cuba survey sekurang-kurangnya tiga orang yang menawarkan perkhidmatan serupa. 

3. Bandingkan.
Selepas survey, buat perbandingan antara ketiga2 pilihan. Perbandingan dari segi harga dan kualiti hasil kerja terutamanya.

Pada yang bakal membuat tempahan, nasihat saya, paling utamanya, anda tahu apa yang anda mahu. Ia sangat membantu melicinkan lagi proses kerja mendesign ini. Untuk kebaikan anda juga, supaya tidak dicas berlebihan.


44 comments »

Kisah Si Dairy said...

nice tips..lenkali boleh gunakan tips nie..

S.K.A said...

nice tips =) btul jgak tu..sy xpnh lg tempah2 header ni, terasa juga nk tempah..mcm dah jd hobi pula kumpul2 header ni, nape kakLana xbt doodle??? he3 pggl kak xpe ke ni??

Norhasniza Khalid said...

iya! betul sekali...

the malay male said...

nice sharing

Lelaki said...

nak tempah dgn sapa eh?

Wirda Amir said...

salam lana..

ada prkhidmatan yg kenakan bayaran ke lana...?boleh buat bisnes la lana sbb lana berbakat...

biasanya berapa cas yg dikenakan..?akak tak tau la plak hal ni...ermmm

Tinta Lana said...

KSD ~ Sbgai panduan asas je ni dear :)

SKA ~ Lana ok je, panggil kakak bleh, sis pun bleh. Kenapa tak buat doodle? Minat akak tak kearah tu lah fais,hehehe.

TMM ~ :) Tq abgiwn.

Tinta Lana said...

Hasniza ~ Kan ma, hehehe. Ma dah ada pengalaman menempah kan ^^

Lelaki ~ Siapa2 yang menawarkan khidmat seperti yg disebutkan LS.. dgn ak pun bleh :D ekekeke.

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Memang dikenakan bayaran kak wirda. Saya buat dua2 kak, ada yg saya buat suka2, ada yg untuk tujuan bisnes, cuma utk bisnes, saya ambil dalam kuantiti kecil. Sebab..saya punya hasil pun bukan bagus mana...

Cas depends pada jenis item yg kita tempah. Yg saya perasan, macam header harga mostly rmai letak antara RM5-RM20. Template pula ada serendah RM15, dan paling tinggi yg saya tahu setakat ini, ada cas sampai RM200. Doodle dan karikatur, saya tak berapa tahu sgt. Saya akan sambung soal cas dan bayaran pada part 2 nanti, insyaAllah.

hana hadi said...

teringin juga nak tempah header.. huhu

Busyra Bt Takiyudin said...

nice tips.. amat berguna. :)

krole said...

amat stuju ngan entri ni..kta cek btul2..baru buat pilihan...pastu kena confirmkan design mcm mana yang dikehendaki...barulah hasilnya best nnt...win win situation...designer sng anda lagilah senang huhu~

ary_lee said...

no komen.. tak pernah pula terpk nak tempah. Tapi skrg ary tengah pk idea baru nk design blog^^

Mime MF said...

sp nk bt tempahan boley follow tips ni..hihi..:D

caliph shuriken said...

yup, kita perlu survey dulu designer mana yg bole hasilkan artwork yg menepati selera kita sepenuhnya kn.. nanti flow berikutnya jadi semakin mudah ^^

Nurul Farahizzati said...

wah.. gitu tips dy.. nice la lana.. :)

zulhilmi tempoyak said...

tlg pm me. harga klu nk tempah kat u template... nk mintak arrangekan jugak.. heheh

amir zahari said...

Kenal pasti nak apa n macamana supaya designer xpening..hehehe

bila dh ade apa yang kita nak dalam kepala semuanya terserah pada kreativiti para designer utk design macamana.

Designer pulak kena tampilkan dummy design yg beranika pilihan.. dan berikan any recommendations or suggestions utk penempah. Itu add on value as seorang designer.

aisya said...

tak pernah lagi tempah kt org.. selalu buat sendiri je.. sy ni cerewet sgt.. nk tempah nnti leceh, ini taknak, itu tak betul.. tak puas hati di mana2.. hehe

JunAina said...

Tip yang bagus. Saya mencari2 jugak buat survey tapi nak full template.

aizamia3 said...

sebab tu akak belum bersedia nak bagi idea apa/camane akak nak kat Lana.. hehehe.. ;)

Tukang Karut said...

aku nak yang Simple, elegant, classic, vintage, cute dan metallic... Boleh?

Lady said...

salam lana. lama xsinggah sini. nice tips, tp xpernah lagi tempah header, pakai yang cikai2 sdn bhd punyee

Fifi Nadhrah said...

waa.. info yang bagus ni..

dear xila said...

mcm dlm forum MLM dah rasa kat sini heeee

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

okey..dah ada tips menempah header/tempale nih...akan memudahkan sesiap yg berminat :)

Tinta Lana said...

Hana ~ Lakukan hana..teringin saja tak cukup,hehe

Busyra ~ Tq busyra for dropping here :)

Krole ~ Tips ni boleh apply bila nak tempah apa2 pun krole, asasnya sama. Paling utama, hasil akhir nanti, customer puas hati, designer lega hati, eh, hehehe

Tinta Lana said...

Ary ~ Yeayyy! Leh tgk dsgn blog yg baru nanti :D

Mime ~ Panduan je mime, ikut 100% tak leh juga,huhu

Caliph ~ Yup. Cari bbrapa orang, tgk mcmna hasil kerja diorg. Pastu, kita decide la mana yg kena dgn selera kita ^^

Tinta Lana said...

Zizie ~ Tima kasih zie..lama ak tak pi blog hang..tunggu na :)

Zulhimi ~ Ok, nanti ak pm ko ya zul.

Amir ~ Kenalpasti tu penting sgt mir, bukan stkt nak elak designer dari pening, kita yang tempah ni pun tak nak pening2, hehehe. Agree with you. Bagi bbrapa draft, and then sambil2 tu bagi khidmat tmbhn (pndpt dan cadangan).

Tinta Lana said...

Aisya ~ Cerewet tu normal aisya..dia ada dua jenis. Cerewet yg tahu apa dia nak, cerewet yang tak tahu apa dia mahu. No 2 ni dangerous skit,hehehe.

JunAina ~ Ramai yang tawarkan perkhidmatan tu jun.. :) goodluck ya.

Aizamia ~ Saya faham kak..take ur time :) Akak dgn anak2 lgi.. insyaAllah, slagi saya berblog, aktif, saya siap sedia,hehehe

Tinta Lana said...

TK ~ Tu tamak namanya (-_-)

Lady ~ Wa'alaikumusalam. Thanks dear, lama tak lama, alhamdulillah, singgah juga ha,hehehe ^^ Buat panduan asas je tips ni, tak leh ikut sgt,hehehe

Fifi ~ :)

Tinta Lana said...

Xila ~ Wow, ini mesti pernah join MLM,hehehe

Ayie ~ Wa'alaikumusalam. Harap2 macamtulah yie ^_^

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

nice tips :)

Aida Ismail said...

Yup, betul tu. Jangan la kita serahkan 100% pada designer tu. Maksudnya, suruh designer tu decide everything dari segi, color, theme, header semua. Dia pun malas dah nak fikir. Kang tak kena dengan taste kita pulak.

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

puteri kasih said...

pastinya kalau ikut tips dari lana ni ada melancarkan lagi proses tempahan. Selalunya kalau kita nak menempah sesuatu kita perlu terlebih dahulu dah bersedia dengan design atau warna yang kita nak. Agar bila kita menempah nanti, takdelah kita menyusahkan pihak yang bakal menyiapkan tempahan tu kan :)

ejulz said...

nice tips.. :)

Tinta Lana said...

CikItah ~ Tq :)

Aida ~ Betul tu aida..kalau jenis yang tak kisah apapun designer tu nak buat, tak apa. Kita nak senang, kita senangkan org lain terlebih dulu :)

Rose ~ Tq rose singgah n drop comment kat sini.. insyaAllah lana singgah nanti :)

Tinta Lana said...

Puteri ~ Betul puteri..puteri tentu faham kan sbb putri pun terlibat dlm bidang tempahan ni,hehehe. Ia sangat membantu bila customer tahu apa yg diorg mahu :)

Ejulz ~ Thanks ejulz :)

lynndamya said...

salam, btw aku suka tgk design kau sbb design kau ade identiti kau yg tersendiri...erk fhm x.. (-_-'), kire tau lah kau yg buat, sbb style kau..hehe nice and simple ! fighting2 !! :D

muhammad hafiz said...

exactly. ramai yang bila nak something from creative work ni tak tau nak apa. "kau buat la ikut kretiviti kau" bila dah buat taknak pulak. geram gila.

Tinta Lana said...

Lynndamya ~ Wa'alaikumusalam. Aku tgh gigih memfighting la ni,hahaha. Ya, ak faham lynn..ko jgn risau,hahaha

Hafiz ~ Sebab tu la point pertama tu, kenalpasti. :)

Tetamu Istimewa said...

Panduan yang baik. saya pun belum ada header lagi.

Hatimi Tahirruddin said...

tips yg sgt berguna ni....semoga client dapat tentukan ciri2 blog idaman sebelum membuat tempahan....kang rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi pulak...

baby comel said...

temtang template blog, saya memang xtau apa yg saya mahu sebenarnya..

Powered by Blogger.