RSS Feed

Animals Of The World

46

August 25, 2013 by

Ok, kita tengok dunia haiwan pula.

Rare and Strange Animals

Ikan ni guna sirip bahagian depan untuk bergerak (ibarat manusia guna dua kaki untuk berjalan).
Serius, terbayang muka mak datin garang, berlipstik merah tebal dan tengah marah,hehe.

Strange animals, rare animals, unique animals, haiwan yang pelik, haiwan yang jarang dilihat, ikan yang berjalan menggunakan sirip

Tak banyak yang diketahui pasal haiwan ni.
Spesies ini baru saja dijumpai di Venezuela pada tahun 2009.

Strange animals, rare animals, unique animals, haiwan yang pelik, haiwan yang jarang dilihat, serangga terbang

Dalam setahun, dua minggu saja katak jenis ini muncul dipermukaan bumi.
Untuk proses mengawan.

Strange animals, rare animals, unique animals, haiwan yang pelik, haiwan yang jarang dilihat, gambar katak, katak besar

4. Okapi
Sekali pandang, ada gabungan kuda dengan kuda belang.
Tapi, mamalia ini tergolong dalam famili zirafah.

Strange animals, rare animals, unique animals, haiwan yang pelik, haiwan yang jarang dilihat, gambar kuda, kuda belang, zebra

Dikenali juga sebagai blue dragon. Haiwan ini tergolong dalam spesies sea slug.
Teringat kat Stitch dalam animasi Lilo&Stitch.

Strange animals, rare animals, unique animals, haiwan yang pelik, haiwan yang jarang dilihat, naga laut, naga biru


46 comments »

S.K.A said...

erkkk pelik betol..tgok bnyak kali mcm edit pn ada hu3..tp mmg unik la =) xpnh tgok lg..yg last tu comel..

Tinta Lana said...

@S.K.A

hehe, lana suka yg moth tu. Yg last pun comel :) Haiwan2 ini memang ada fais..cuma kat malaysia mmg takda la nak jumpa,mih3. Macam tapir, habitatnya banyak belah nusantara, tpi bagi bahagian lain dunia, tapir tu tergolong dlm binatang yang rare..hehe

sha (chirp chirp) said...

subhanallah, banyak lagi ciptaan ALLAH yang kita belum bongkar. yang okapi tu penah tgk dalam dora the explorer.haha. ingtkan dia main taram je shape belang2 campur coklat tu. rupanya2 mmg exist. subhanallah :P

Norhasniza Khalid said...

seram pulak mama nengoknya.. garang betul.. hihi

Waalid Al-Marbawi said...

Salam Lana..

berkenaan pertanyaan Lana tu,maksud baby dog tu anak anjing kan?tak salah sebab ia hanya untuk info kan...

lagipun anjing dan babi tak haram, yang haram perbuatan kita,maksudnya haram kita memakan dagingnya dsb..

kalau salah terjemah sorilah..kurang sikit BI ni..huhu..

wallahua'lam..

p/s: subhanallah..terima kasih atas perkongsian maklumat ni..comel2 ciptaan Allah..:D

miranadia said...

Subhanallah. indahnya ciptaan Tuhan.

banyak benda dalam dunia ini kita tidak tahu.

Nong Andy said...

Amazing kan lana...

Lady said...

Wahh. nama pun rare and strange ni. haha. Pelik dan unik tapi comel jugak. hehehe

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Garang, Comel ...
pelik-pelik kan...masih byk lagi spesies yang tak terjumpa agaknya...
makin pupus...

Embun Melati said...

Suka kuda. Nampak gagah giteww..hehehe

hana hadi said...

yang atas tu sejenis ikan ke ketam.. uhu garang betol..hehe

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

hahahah, memang ada okapi ni,asal dia dari afrika tengah.

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Yg 1st tu ek mama,hihi..tula, mcm marah je rupanya *_*

Tinta Lana said...

@Waalid Al-Marbawi

Wa'alaikumusalam waalid..aah, anak anjing@puppy,hehe. Thanks ya waalid.. :)

Tinta Lana said...

@miranadia

Banyak lagi tak explore. :)

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Pretty amazing ^^

Tinta Lana said...

@Lady

Nama memang padan dengan haiwan tu sendiri,mcm yg 1st tu..red lips,memg merah makngah bibirnya,hehe

Tinta Lana said...

@Norhazlina Mohd. Zaki

Yang pupus, yg berevolusi, yg terancam..tu belum yg kita tak jumpa lagi..banyak :D

Tinta Lana said...

@Embun Melati

Okapi? hehe

Tinta Lana said...

@hana hadi

Ikan tu hana..hehe

Chic Na said...

err katak tu pelik sangat.. huhuhu..

Tinta Lana said...

@Chic Na

Lana teringat kat kuih koci T__T

Lelaki said...

esotik gila ni.

Eiqa Almond said...

menggeliat eiqa tengok first and second gmbar tuuu >,<
Adehhh, goli goliii, ahhaa
Pelik..

Ahmad Saufe said...

felik2 menatang yg ko tunjuk ni Lana..haha..tp web source tu gak yg menjadik tarikan aku..heheehe

S.K.A said...

he3..ok =) betol2 sy igt akak ni dsgner..sbb akak kreatif..

caliph shuriken said...

awk pnah tgk pokemon x? semua spesis ni sebijik mcm pokemon, hukk...

Liza Izara Fazriel Fahmi said...

ok saya tak suka tgok binatang sbb sy sangat takut..kucing sekalipun haha

aisya said...

ehh. stitch lahhh.. hehe

~ Cik Azz ~ said...

Ciptaan Allah, takde siapa boleh perlekehkan...

Subhanallah..

*Kalau pelik sangat,jadi takut lak nak tengok... huuu...

Tinta Lana said...

@Lelaki

Eksotik je..gila tak,mih3

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

hahahah, sampai menggeliat jadinya

Tinta Lana said...

@Ahmad Saufe

Best boredpanda tu. Aku pun suka tgk entry2 depa.

Tinta Lana said...

@S.K.A

Akak takat design sendiri bilik tidur boleh la,hahaha

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

hahaha, saya baca komen2 kat entry asal di web source tu, ada juga yg sebut psl pokemon :D

Tinta Lana said...

@Liza Izara Fazriel Fahmi

Semua haiwan ke? hahaha

Tinta Lana said...

@aisya

Serupa kan? hehe

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Ada yg lagi pelik kak. hehe

Tukang Karut said...

erk... wujud betulkah?

Cik Yaya said...

wah unik! ^,^ memng xpenh tgok sblm ni..

SUBHANALLAH..memg ade bnyk lg ciptaan Allah yg belum lg dteroka oleh manusia..yg sedia ade kita tahu cume sbhagian je..kan cik lana...

Lina said...

Red Lipped Batfish

yg ni bibir kemain lg merahnya.. ekekeke... cekcii

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Wujud. Memang ada.

Tinta Lana said...

@Cik Yaya

Kita pun tak pernah tgk,hehe. Kita tahu skit je yaya..jumpa ayam pun skali skala T__T

Tinta Lana said...

@Lina

Kan? Nama dia tu sesuai sgt,hehehe

||aLeaSaRa|| said...

lana..yang no 1 tu wow merahnya lipstick..marah mak datin kalau ada yg baca entri lana ni he3...

yang katak tu perghh automatik perut kak lea terasa kebas....

yang last color biru tu macam lilo n stitch pun ye agagagaga...

subhanallah..tqvm lana share foto2 ni...

Cendol said...

yang first tu lain macam rupanya..haha kelakar pun adaa..yg katak tu paling geli!!!!!!!!!!!!!!!

Powered by Blogger.