RSS Feed

Bahaya Memandu Malam

37

August 28, 2013 by

Peluang untuk berlaku perkara2 yang tidak diingini semasa memandu adalah lebih tinggi diwaktu malam disebabkan faktor2 seperti:

1. Jarak penglihatan yang terhad ditambah dengan silau.
2. Pemandu yang mengantuk. Stereng dilihat bagaikan bantal peluk.
3. Pemandu yang mabuk. Belakang kereta orang lain semua nak dihantuk.
3. Pemandu ala Michael Schumacher. Laju semacam, nak cepat kekubur agaknya.
4. Pemanduan yang terlalu perlahan juga boleh mengundang kecelakaan.

bahaya memandu malam, faktor-faktor yang menyebabkan pemanduan diwaktu malam adalah bahaya

Saya tak berani memandu dimalam hari.
Sebab ada masalah silau. Kadang2 bila terlalu silau, sampai sakit kepala ni.

Berhati-hatilah dijalan raya. Tidak kira masa.
Sekarang, banyak betul excident..setiap masa.


37 comments »

Skull Writers said...

Saya puntak tahan silau

Syaz Wani said...

samalah.
especially time pakai spek.
silau and susah nak fokus jarak penglihatan.

nurdani said...

saya memang elak memandu waktu malam melainkan terpaksa/bersebab. saya silau jugak. risau keselamatan diri dan orang lain setiap kali memandu malam ni.

Dzureen Darwis said...

Saya langsung tak ada lesen hehe

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wan paling suka drive malam. Sebab tak letih sgt. Masalahnya ialah ngantuk jerk. Betul tuh, lana. Kalau tak hati-hati mmg leh memudaratkan. Lately wan dh takleh tahan mata dh. Kalau balik KL atau pegi JB mesti byk kali benti. Hahahaha...

~ Cik Azz ~ said...

Akak sebagai penumpang ni pun tak suka berjalan waktu malam.. Pandangan tak luas.. gelap je.. Akak tak suka tidur dalam perjalanan..

Tapi adik2 akak suka memandu balik sini waktu malam.. Sebab malam sejuk dan anak2 dorang tidur je..

Hazmin Hamudin said...

Memandu malam ni memang banyak risikonya terutamanya untuk kaum wanita.

aisya said...

mmg tak tahan silau kalau drive malam.. huhu..

aizamia3 said...

Kalau pemanduan jauh, akak akan bergilir memandu dengan en. suami.

Waalid Al-Marbawi said...

memang bahaya...

Alhamdulillah Allah bagi lagi peluang hidup..kalau tidak,keluarga beraya tanpa waalid tahun ni..

baru bulan puasa haritu hampir excident sebab gelap...potong lori,rupanya motor dari hadapan..kalau elak ke kiri,lori,elak ke kanan cerun..

last2...hanya tawakkal sahaja..xtahu mcm mana boleh lepas dari musibah...

Alhamdulillah...

serik nak jalan mlm sekarang..huhu

Wirda Amir said...

Salam kana..kat tmpt akak ni selalu berlaku kemalangan tk kira siang atau mlm..

Memang betul risiko kemalangan lebih tinggi di wktu mlm kalau tk berhati2

Wan Ahmad Izudean said...

pun silau jugak waktu malam..huhu

Norhasniza Khalid said...

mama memandu malam masalah sikit, mama ada rabun ayam.. hihi. silau mama pun tinggi,... hihi

||aLeaSaRa|| said...

salam lana,kak lea kadang2 pergi rumah abah waktu malam lepas balik kerja(adalah dalam 15 minit jauhnya).tak suka drive malam2 sebab terasa silau padahal siang hari ok je drive.

satu lagi area klia ni kereta semua drive laju2 macam nak berebut tempat di litar sepang,je hah!

Erna Eer said...

but. utk student yg kelas yg slalu mlm ..kene tempuh jugak. hard for me sbb rabun malam. walaupun dh pakai spek. nak2 hujan wargghh bule menangis sorg2. hee =)

Chic Na said...

sama la.. masalah silau. tp tetap memandu jugak. hehe..

aah dah remove shoutbox tu.. hidup aman tanpa spammer. hikhik..

Tinta Lana said...

@Skull Writers

Ok :D

Tinta Lana said...

@Syaz Wani

Saya pernh buat spek anti silau..tpi pkai sekejap je..tak biasa pkai spek T__T

Tinta Lana said...

@nurdani

Kalau kena dengan lampu keta lain, yg tinggi, jenis putih tu plak, alamatnya, terkebil2 mata lana.

Tinta Lana said...

@Dzureen Darwis

Boleh ambil dah tu ^^

Tinta Lana said...

@Mohd Ridzwan Abdullah

Ada yg suka balik malam..mcm jiran lana, dia suka balik mlm sbb ank2 kecil dia semua diam,tido. Takda pening2 kepala,hihi. Eloklah mcmtu wan, ngantuk saja berhenti. Biar lambat asal selamat.

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Kalau naik public transport,mmg tido la saya..tpi naik dgn org lain pun..saya pun tak suka tidur..temankan driver ;)

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Yup betul, bukan risiko kemalangan je..jenayah pun sama.

Tinta Lana said...

@aisya

Sakitkan mata.

Tinta Lana said...

@aizamia3

Itu lagi bagus.. ^^

Tinta Lana said...

@Waalid Al-Marbawi

Waalid..kampung tak lari kemana.. berhati2lah selepas ni ya.. jgn memotong kalau tak confident.. tmbh langit gelap, susah nak agak jarak.

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak..jrk penglihatan terhad kak..kalau time jerebu pun, even kita psg lmpu, itupun dah menganggu penglihatan..apatah lagi gelap kan..

Tinta Lana said...

@Wan Ahmad Izudean

Tq wan :)

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Duk diam2 lam rumah ya ma,hihi

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam. hahaha, saya tahu, area sana..pernah jugak jalan2 kesana..start dari dengkil sbnrnya pun dah rsa, semua bawak mcm nak terberanak je T__T

Tinta Lana said...

@Erna Eer

huhu, teringat pengalaman bwk keta 1st time lam hujan lebat..rsa nk nangis gak,hik3

Tinta Lana said...

@Chic Na

Cikna hati2 ya.. :) urmm..sejak bbrpa hri ni, mmg hidup tenteram skit takda shoutbox..spammer tu, kemahen jual ubat kuat, mencikk *_*

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

mula-mula dapat kereta dulu takut juga nak memandu pada waktu malas terutamanya ketika waktu hujan.. rasa nak mengangis je.. pernah bos minta pergi outstation ke tasik banding, terpaksa juga drive waktu malam.. alhamdulillah sekarang ni dah tak takut memandu malam..

Tinta Lana said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Kalau dah malam..dengan hujan lagi..saya rasa..saya brhenti tepi jalan kak (-_-)

amir zahari said...

Saya pemandu jenis malam.. sepanjang malam boleh memandu tanpa rasa mengantuk.. sebab nyaman.. alhamdulillah tiada masalah mata silau atau lain2.. cuma faktor kabus tebal muncul pukul 2.00pg itu yg membataskan pemandangan.. mmg merbahaya pandu laju..

S.K.A said...

sy minat memandu mlam =) sbb mlam kelebihan bg sy hu3..tp yg pling tkot 1 jelh..xnmpak kalau ada binatang yg lintas..nk2 kwasan kg..

caliph shuriken said...

yup, memandu malam ni serba limited.. faktor silau tu kira biasa laa.. pemanduan terlalu slow pun bahaya jgak...

Powered by Blogger.