RSS Feed

Baju kurung

57

August 20, 2013 by

Ada yang bertanya, saya cuma jawab saja.

Baju kurung saya yang lama2 (terutama zaman belajar), riwayatnya berakhir dalam dua cara.

Pertama, terbiar bertahun2 dalam almari, tersangkut dibahagian paling hujung sekali.
Kedua, jika ia masih elok, ia ditawarkan kepada yang mahu atau diberikan kepada yang memerlukan.

Kalau tanya saya kemana baju kurung yang berlambak2, itulah jawapannya.

Ada jawapan lain ke? Meh kita kongsi bersama.


57 comments »

reenapple said...

aku punya jawapan yg pertama.. haha.

~ Cik Azz ~ said...

Baju kurung akak, ada yang bagi 'pinjam' kat anak buah.. Siap pesan kat dia, jaga elok-elok sebab nanti boleh bagi yang lain pakai pulak.. Lagipun baju kurung akak memang akak jaga, kaler pun tak pudar walaupun kain murah..

Cuma baju kurung sutera akak tak bagi pinjam.. Walaupun tak muat dah, akak gantung je dalam almari.. Sayang nak bagi pinjam sebab bila tengok baju2 tu, teringat balik susah payah kumpul duit..

Buat baju kurung setahun sepasang je.. Kalau nasib baik, buat dua pasang.. Bukan tak mampu nak buat selalu tapi buat banyak2 pun tak tau nak pakai masa bila sebab dah tak kerja, kan.. Masa kerja dulu pun baju tu la yang diulang2 pakai..

*Motto akak, kalau tak mampu nak berbelanja macam orang lain, buat cara tak mampu..

Norhasniza Khalid said...

mama punya baju tak muat,, lepas bersalin badan naik habis.. hihi

Lady said...

Tu kee jawapannyaa, jie pulak memang akan transfer kepada sepupusepapat yang sama saiz. hehe

nurdani said...

yang tak muat tapi masih elok saya bagi kat sedara mara yang memerlukan. yang dah lusuh sikit tu saya alter jadi blouse etc etc. sekarang kan banyak fesyen2 ni kan. daripada bazir, adalah baiknya ubah suai

kyo_9 said...

terbaik jawapan nurdani..
adik beradik kyo agak ramai..
jadi kebanyakan baju dalam almari kyo tu semua turun-temurun dari yg atas.. senang sket x yah susah2 nak beli yang baru.. walaupun dapat dari orang lain, tapi tetap terasa seperi "baru" :)

its all in the mind~

Sally Yatiey said...

Jawapan saya pun yang pertama tu ;D hehe

ainil fazieda said...

sama la ngn Ainil , tp Ainil selalu bg kt org sebab tempat yg kosong tuh boleh gntikan dgn baju baru :P pahala pon dpt lebih . kannnn ? hehe .

Bahrain Ramlan said...

sama la dengan laki2x..

S.K.A said...

samalh dgn sy =) bnyak betul baju melayu dlam almari..jenis sy suka pakai smpai koyak bru ganti..tp time raya family selalu beli walaupun xmintak..last2 bia cmtu jelh..hu3

tenku butang said...

Buat harta pesaka.. turun temurun kpd ank, cucu,cicit.. heeee...

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Baju kurung saya?..dari umur 18 tahun sampai skarang masih ada, masih muat dan masih pakai bila perlu...hehehe..setahun sekali jer buat baju kurung (masa raya)sbb pagi lpas raya trus tukaq baju tshirt + track..sng nak layan tetamu..heheehee, Ada juga tahun tak buat bju raya sbb beraya diperantauan..huhu...

La ni...seharian la pakai bju kurung walaupun rimas + lemas...pakai jugaa...

Sam Banjamin said...

saya tak de baju kurung.. baju melayu ada.. heheh..

Norizan J said...

jawapan yang sama huhu.. tapi hari-hari tetap ngadap almari sambil berkata "nak pakai baju ape eh.. tak de baju la"...

Badrina Ibtisam said...

samalah.. ehheheh. bukan setakat baju kurung.. baju2 lain pun.. :'D

Chic Na said...

jawapan kita sama jugak lana.. hihi..

amir zahari said...

Errr.. mcm sy adik bradik pompuan ramai, baju yg dh lama tak muat diorg wariskan kepada adik, dan insya Allah kalau baju tu bertahan dan dipopularkan semula mungkin dapat kat anak buah perempuan..hehehe

begitulah sehingga hancurnya baju itu dimamah anai2..

Hydrangeas Blooms said...

Saya masih guna semua baju kurung. Kalau pergi kelas lagi selesa pakai baju kurung atau jubah. Mungkin da habis study nanti, baju kurung end up jadi macam baju kak Lana. hihi =)

Ayie Abas said...

assalamualaikum...lana :)

elok jugak disedekahkan pakaian lama yg dah x mau dipakai lana...

jgn jadi mcm rumah ayie..byk pakaian lama berlonggok...nk buat syg..nak jadikan pengelap lantai dah terlebih byk pulak...hehe

Sop said...

baju kurung Mrs Sop byk bg anak saudara.. dalam almari pun byk lagi.. heheh

boni kacak said...

jawapan no 1 tu sama.. hahaha. kadang-kadang sampai reput.hahaha

Azie Namico said...

Kita kan lana baju semua bagi adik pakai...sebab saiz badan kami sama..kasut pun sama....tudung pun sama...apa yg azie pakai dia pun bole pakai...hehehe...tapi kalau dia tak nak pakai...azie x tau kat mana nak letak...bungkus2....mungkin....

kopi pasta said...

err, kalau ada banyak, boleh buat stu blog baru *bisness on9* utk jual baju2 tu sebagai bju2 bundle *2nd hand*... boleh tambah income sampingan.

Nong Andy said...

Baju kurung akak yg lama.. dah bagi kat anak sedara yg masih slim.. hehehehe.. akak dah x muat pakai heeerr

Kesuma Angsana said...

samalah kita, tapi KA selalunyer sedekahkan pada yang memerlukan !

puteri airyn said...

Samalah macam Erin ..baju-baju lama selau saja sedekah kat orang lain.. kalau disimpan..tak elok pulak.. mungking sesuatu itu tidak lagi manfaat kepada kita, tetapi dia manfaat kepada orang lain..

fyna said...

elok juga kalau bagi dekat orang lain kan. panjang pahalanya.

JunAina said...

Akak baju 10 tahun lepas pon masih ada dalam almari, masih pakai sebab akak jarang buat baju kurung. Setahun sekali masa raya ja.

BungaTulip said...

Liana,

Baju kurung zaman belajar dulu saya still pakai gi kerja sampai sekarang..

Yang lain ada juga sampai ke tangan adik sepupu :)

aizamia3 said...

setakat ni tak bagi sesiapa lagi..
tunggu dak Kakak besar sikit lagi kut.. buat baju basahan dia..

sha (chirp chirp) said...

biasanya mmg tula jwpnnya. heee.

Tinta Lana said...

Reenapple ~ ko pun sama ya :D

KakAzz ~ Macam makcik saya, baju yang kainnya elok2 dia bagi pada anak buah, dia bagi pakai..tpi saya yg tak nak pakai..takut rosak. Baju mak saya msa dia muda2 pun, ada 3,4 helai yg saya simpan sbb kualitinya..wowww! Kain dulu dgn skrg bnyk beza.

Mama ~ hehehe, perubahan normal seorg wanita kan ma.. tapi..tapi..saya tak bersalin2 pun, naik jugak..acane tu?kih3

Tinta Lana said...

Lady ~ Kitaorg..saiz pelik2..hahaha. Nak transfer pun payah (-_-)

Nurdani ~ That was a good idea dani. Lana selalu jugak alter..tpi jadi kain buruk *_*

Kyo9 ~ Betul jugak. Its all in the mind. Cuma yg suka ikut trend terkini, mungkin jadi..its all out of their mind,hihi

Tinta Lana said...

Sally ~ Sama gak ya ^^

Ainil ~ Alasan tepatnya, nak ganti dgn baju baru kan? ekekke :D

Bahrain ~ Tapi rain, org laki biasanya baju tak sebanyak perempuan..

Tinta Lana said...

SKA ~ Bagusnya fais.. akak tak tunggu smpai koyak.. sebab kdg2 belum pkai dah koyak,hik3, ganas sangat kot, belum dan nak pakai dah tersangkut mrata2.

Tenku ~ Anak2 skrg..jrg dah nak guna, recycle harta pusaka..apatah lagi cucu cicit..

Hazlina ~ Woww! Dari umur 18 thn kak ina? Saya baju2 5 thun lepas je yg ada lagi dlm almari.. yg lain tak muat dah. Aah..saya pun tak bnyk mana bajunya..sthun buat baru, maximumnya dua helai..tu pun sebab hari raya.

Tinta Lana said...

Sam ~ Meh kita belikan nak?eh,heh3

NorizanJ ~ Aiseh..penyakit tu pun ada kat lana izan..huhu..walhal banyak je baju dlm almari tu T__T

Badrina ~ Mesti menimbun n bertingkat2 baju rina,hehehe

Cik Kay Jue said...

kalau saya pun buat perkara yang sama.. biasa hantar je ke kampng.. bagi sepupu2.. :)

Fifi Nadhrah said...

fifi sampai sekarang gune lagi.. dulu mase sekolah arwah mama memang buat baju besar2.. mane elok memang fifi pakai lagi.. even corak dulu2.. sayang nak buang.. nak bagi takut orang taknak..

Yana Sakura said...

Eh2 sma la cara kita akak..hikhik..tp kalo adik nak yana kasi jew la an..hihi..xpn sedekah kat sepupu2 n org asli.. :)

dear xila said...

saya punya ada dlm lemari tu haaaa... ingat nak buat preloved la huhui

lynndamya said...

Hahaha samalah ! tapi, memandangkan aku dh menjadi tukang jhit bantal sekarang, so maybe aku akan pertimbangkan untuk 'membantalkan' baju2 kurung itu...hahaha...itu pon, kalau aku rajin, hahah :p

Tinta Lana said...

Cik Na ~ Ok cikna, hihi

Amir ~ ayat last tu mir..nostalgia je rasa..keh3

HB ~ Masa akak study, memang baju yg salu pakai, baju kurung, melainkan ada fieldwork, baru pakai t-shirt.. skrg ni baju krg n t-shirt sama bnyk..tpi dah mula kurangkan, bagi pada yg memerlukan.

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam ayie :) hehe, mcm lana tuala2 lama, mmg jadi jain lap jawabnya..baju kurung bagi pda siapa2 yg nak.. nak buang memang syg. huhu

Sop ~ aikk, memang banyak tu abgsop,hehehe

Boni ~ Sukanya ko boni,hahaha

Tinta Lana said...

Azie ~ Bagi kat adik beradik pun ok, lagi2 kalau memang dah muat dan sesuai..cam lana ni zie..adik sorg..lelaki *_*

Kopi ~ Idea yg bagus tu kopi..kalau baju lawa2, memang lagi bagus buat mcmtu.

Nong ~ herr herr herrr :D

Tinta Lana said...

KA ~ Bagus KA!

Airyn ~ Simpan lama2 pun, tak guna..biasanya kita memang taknak pakai lagi dah.

Fyna ~ Ya, lagi2 kalau ada org yg memang nak, bagi je.

Tinta Lana said...

Jun ~ Masih muat, masih elok, memang patut pakai je kak jun. Yg penting, muat,hehehe.

BT ~ Bagus..berjimat ^^

Aizamia ~ Ooo..ok jugak cara tu kak.. :)

Tinta Lana said...

Sha ~ Kan, selalu dua jawapan itulah.

Kayjue ~ Samala kita ya kayjue..bawak balik kampung, ramai yang nak.. :)

Fifi ~ Kalau elok muat lagi, better pakai fifi..tapi kalau dah btul2 taknak, dari simpan elok bagi..cubala bawa ke kampung :)

Tinta Lana said...

Yana ~ Bagusnya yana.. :)

Xila ~ Buat je xila, maybe ada yg berkenan nanti, who knows? ^^

Lynn ~ Kot la ko buat, ak tau ko kreatif, jgn lupa tayang kat aku eh lynn?hahaha

Zawiah said...

ada pakai sendiri sampai lunyai , ada juga beri pada yg mahu ...

Cik JariManis said...

Baju kurung JM yg lama2 kebanyakan nya jadi kain lap di rumah..kita recycle..haha!

Tetamu Istimewa said...

Dekat kampung, baju kurung kakak, mak dan adik saya berlambak dalam almari. Ada juga yang diberi kepada orang. Mana tidaknya, setahun berpasang-pasang buat.

caliph shuriken said...

oic, cmtu ek.. sy adik beradik semua boi.. so, xde koleksi baju kurung, hikk...

Cik Yaya said...

yaya pon sama jgk..bju kurung lame lau xbiau lam almri..dilipat msuk lam plastik je.tbiau lam tu..huhu
tp lau elok lagi, bg kat org la.. ^_^

Tinta Lana said...

Zawiah ~ Samala kita ya kak :)

CJM ~ Ok la tu >_<

TI ~ Kalau sentiasa diulangpakai yang berpasang2 itu tak apa :)

Caliph ~ hikkk, untungla..bnyk ruang dlm almari :D

Yaya ~ Aah..samada recycle buat produk lain, takpun bagi baju pada org lain..itu antra cara yang elok.

Dzureen Darwis said...

Sama lah kita, jarang pakai kat U, bila pakai ramai orang egur, "ada presentation ke hari ini?" sebab selalu pakai sempoi2 je

Hatimi Tahirruddin said...

nampaknya sy belum ada pengalaman lagi pakai baju kurung ni lana... :P

aisya said...

Selalu baju2 yg elok lg tapi tak pakai dah tak kisah la baju kurung atau apa2 pun semua bawa balik kampung.. bg kt org..

Powered by Blogger.