RSS Feed

Berniaga

38

August 1, 2013 by

Minggu terakhir ramadhan ni, saya cuba jebakkan diri dalam dunia niaga.

Suka2 tolong seorang kenalan yang berniaga di lot tapak yang disediakan.

Best juga ya berniaga ni, lagi2 kalau barang yang diniagakan itu dalam kategori laris.

Sedikit memenatkan, tapi pengalaman yang dikutip berbaloi :)

Anda ada pengalaman berniaga dibulan ramadhan??


38 comments »

Cik Pensil said...

pensil dah selalu tolong ayah meniaga. memang penat tapi best ^_^

Norhasniza Khalid said...

berbaloi lah kot lana.. hihi... dapat duit poket sikit

puteri airyn said...

Bestnya dapat berniaga..

S.K.A said...

berniaga mmg best =) mmg sibuk je rsa..tp puas la..kalau berniaga kt bazar ramadhan xpnh la pula..mmbeli rajin la..

Dzureen Darwis said...

Niaga bulan puasa ni memang tak menang tangan hehe

aizamia3 said...

Tahun pertama en. suami menyibukkan diri berniaga di param.. dan penghujung Ramadhan ni beliau akan sibuk dengan lemang.. moga apa yang dirancang berjalan dengan baik hendakNYA..

ANNA MARIANA said...

kalo untung memang best kan..kalo rugi memang sedih..huhuu

the malay male said...

ok la tu, dapat upah untuk duit raya nnt.

amir zahari said...

Meniaga ni kan lana satu je yg saya xsuka.. bila member datang kt gerai kita..

dh xmcm pelanggan dh, main2 jadinya.. paling xbest harga nak diskaun saje..hehehe

Aida Ismail said...

Hari tu ada la 2,3 kali Aida tolong2 mak buat nasi kerabu & bungkuskan. Tapi tu semua buat kat rumah je. Mak amek ikut permintaan. Ada kawan2 dia order nasi kerabu. Hehe~ Seronok main bungkus2 >.<

Tukang Karut said...

aku rindu zaman masa aku berniaga dulu...

lynndamya said...

salam, wah seronoknya ! ehem2..bila nak daftar diri kat gerai popcorn aku lak...? hahahaha...babe, selamat hari raya (wish awal, takut aku bz nnti), take care!

aisya said...

tak pernah tolong kat tapak, tolong kat rumah je.. dulu bapa berniaga kt bazaar jugak.. prepare yg kt rumah je lah.. =)

nurdani said...

sepanjang Ramadhan ni tak ada lagi berniaga. seronok tengok orang berniaga ni

~ Cik Azz ~ said...

Akak takde bakat nak meniaga2 ni.. huhuhu...

Ehh, pasal biskut raya tu, akak buat untuk makan2 sendiri dan untuk raya je.. Takde buat jualpun.. Macam tak yakin je nak jual biskut2 raya ni.. huhu..

*Kena asah skil buat biskut dulu.. Cari resepi yang betul2 sedap baru boleh fikir ke depan.. heeeeee...

boni kacak said...

berniaga ni memang sangat-sangat best sebenarnya. sebab satu daripadanya kita dapat tengok bermacam-macam perangai manusia.. betul tak?

Zawiah said...

x der pengalaman aka x pernah berpeluang ...

caliph shuriken said...

terbaik.. awk maju setapak lagi ^^

Nong Andy said...

pernah..

2 tahun lepas. berniaga biskut raya.

tak cukup tangan nak siapkan tempahan.

dah 2 tahun berlalu.. tapi masih lagi ada yang sibuk Tanya biskut raya.. nak beli kononnya.

ampun.. aku tak larat nak berniaga. bukan tak untung.. tapi jenis manja ni.. baru rasa penat dan susah sikit dah serik kekekeke

sebenarnya best berniaga. apa lagi kalau laris.. tapi mental kena kuat. akak mental tak kuat tu yg dah kena penyakit malas tu.. sudahnya kesian kengkawan yg nak beli biskut raya.. Akak kata

" sila la pergi beli biskut tunjuk kekekek"

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

berniaga dlm bulan ramadhan mmg menguntungkan..lebih2 jual mknan atau pakaian...kn..:)

ayie x ada pengalaman...

Azie Namico said...

salam lana ,
kita tak der pengalaman lana , tengok org berniaga ada lah , hehehe...untunglaaa kalau benda yang kita jual tu laris....hehehe

BUNDA a.k.a KN said...

bunda pun takder bakat berniaga...bakat membeli adalah..

Sop said...

x pernah berniga
tp sonok tgk org berniaga :)

Tinta Lana said...

Pensil ~ Rajinnya pensel ^_^ 1st time akk try berniaga ni pensel..yup, mmg penat, lagi2 time bulan posa..kering tekak,hehehe. Tapi memang best, dapat jumpa mcm2 org :)

Hasniza ~ Boleh la kak,hehehe. Pengalaman yg saya nak ma,hihi

Airyn ~ Best juga ^^

Tinta Lana said...

SKA ~ Akak tak berniaga kat bazaar fais, sewa tapak kat ruang legar bangunan2 terpilih. Sibuk waktu kemuncak la, mmg tak menang tgn kalau sorg2 =)

Dzureen ~ Yup, betul2,hehe. Memang tangan kalah punya,erkk,hehehe

Aizamia ~ Amin..saya doakan akk n hubby murah rezeki bulan ramadhan ni.. ;)

Tinta Lana said...

Anna ~ Aah anna..mahu tak sedih,huhu..skurg2nya biarla dapat balik modal wlaupun tak untung..

TMM ~ hehehe, dapat memang dapat.

Amir ~ Nak diskaun tu satu mir..satu lgi, dia macam berlagak skit..taktahu camna nak ckp,hehe. Tadi ada kawan owner tu dtg, pastu gaya cam poyo jekk,ekekeke

Tinta Lana said...

Aida ~ Comel plak aihh, seronok main bungkus2,hehehe. Ooo, mak aida buat nasi kerabu ea..mesti sedap ni, dah rmai kawan2 order. Kalau kita order boleh? >_<

TK ~ Ko niaga gak ke dulu..perghh.

Lynndamya ~ Wa'alaikumusalam. Errr..bila ko bagi duit raya minimum 500 hengget,baru ak daftar diri,hahahah. Nmpk sgt ak fokus pda raya je skrg ni *_*. Ya2, selamat hari raya gak, ko pun, jaga diri baik2 ya!

Tinta Lana said...

Aisya ~ Ooo..yang tolong kat rumah pun,pernah juga..tolong makcik buat kuih rya..dia jual kat kawan opis dia.. :)

Nurdani ~ Aah..bak kata owner, tgk org yg berniaga tu, pkai baju biasa2 je..tapi kalau kena cara, memang untung banyak giler..kayoooo :D

CikAzz ~ Saya pun takda bakat kak,huhu. Tapi saya minat nak mencuba..tu pergi tolong tu..tpi memang penat kak..bulan posa kan,huhu. Akak, menjahit tu bukan dikira sbg bisnes gak ke? hehe. Saya rasa, roti2 yg akk buat, boleh buat jual ^_^ Jual kecil2an dulu.

Tinta Lana said...

Boni ~ Sangat betul boni! Memang mcm2 perangai boleh tgk. Memang kena banyak bersabarla nak menghadap semua.

Zawiah ~ InsyaALLAH..suatu hari mungkin ada? :)

Caliph ~ Amin..kalau bleh biarlah setapak tu bertambah tapaknya :D

Tinta Lana said...

Nong ~ Gelihati aku kak,ehehehe. Ak fhm sgt kak..ak pernh tolong makcik ak buat biskut raya..baru 3 jenis. Dia jual kat kawan2 opis dia. Sminggu ak tolong dia..makan tidur semua kat rumah makcik ak. Tahun tu jela pun ak tolong dia..tahun2 berikutnya, memg ak taknak dah,hahahah

Ayie ~ Wa'alaikumusalam ayie :) Aah yie..lana prasan, makanan n pakaian la paling laris dlm bulan puasa ni. Takpa yie, mana tahu lepas ni, ada peluang untuk ayie pulak ^^

Azie ~ Wa'alaikumusalam azie. Memang menguntungkan,hehehe. Dalam dua hari lana tolong..lana pun mcm tak caye je,hehehe

Tinta Lana said...

Bunda ~ alamak bunda,hehehe. Lebih kurang la kita,hehehe

Sop ~ Aah abgsop..seronok. Skrg, dah jebakkan diri, lagi berganda seronoknya :D

Tetamu Istimewa said...

Berniaga apa ya? Mesti satu pengalaman yang indah.

Tinta Lana said...

T.I ~ Berniaga kecil2an helmi :) Indah? Boleh la,hehe. Agak meletihkan juga sbb kena bnyk keluarkan suara, dahaga jadinya,hehe

Tinta Lana said...

T.I ~ Berniaga kecil2an helmi :) Indah? Boleh la,hehe. Agak meletihkan juga sbb kena bnyk keluarkan suara, dahaga jadinya,hehe

Hatimi Tahirruddin said...

sy pun takde pengalaman berniaga time bulan puasa ni....tapi tak dinafikan mmg penat tu...huhu

Tinta Lana said...

Hatimi ~ Saya ni pun 1st time brotimi, memang penat. Mujurla sekejap2 je. hehehe

baby comel said...

tahun ni saya baru serius meniaga kuih raya. memang sangat penat, tapi berbaloi. mmg syok dan masyuk sgt kalau buat secara sungguh2.

tenku butang said...

kalau berniaga n laris memang memenatkan tapi kepuasan dalam berniaga tu xdapat dijual beli.. betul x lana?

Powered by Blogger.