RSS Feed

Duit Raya

43

August 13, 2013 by

Dalam meniti usia 20an ni, kadang2 saya terfikir macamni,

"Saya tak nak kerja, supaya saya tetap dapat duit raya"
Biasa kan budak2, orang tua dan yang masih belum bekerja, dapat duit raya.

Takpun,

"Tak mahu kahwin, sebab bila kahwin, dapat anak. Nanti semua orang bagi duit raya pada anak, pada mak takda sapa nak bagi"

Bila taknak terima kenyataan... (-_-)


43 comments »

Ann Ishak said...

haah kan, semakin meningkat dewasa...semakin kita jauh peluang nak dapat duit raya. tunggu tua kot baru dapat balik hiksss

Lisa Sheila said...

hehe.. lisa ni pun mcm bru trjaga dr mimpi bila org bg duit raya kat anak2 buah, ehh, kita xdapat... rupanya kita ni umo da makin meningkat...kita plak yg bg duit raya kat diorg..apapun, sqlam aidilfitri lana... ;)

Muttallif said...

Takpe, duit anak...duit maknya..huhuhu

Dzureen Darwis said...

Eh eh mak Dzureen masih dpt duit raya tau hehe

Cik Pensil said...

dah besar boleh cari duit sendiri dah. hee ;)

banyak dapat duit raya? ;D

Nurul Farahizzati said...

amboi.. jadi peterpan la kalo macam tu.. haha.. selamat hari raya aidilfitri lana :)

Nong Andy said...

Bila akak mula berkerja dulu... tak sabar2 nak bagi duit raya kat anak2 sedara..

tenku butang said...

Selamat Hari Raya =)

tenku butang said...

hik3.. teman dapat duik rayaaaa.. betsttt..

selamat hari raya yea..

aizamia3 said...

kehkehkeh.. itulah yang akak rasa dulu..
tapi sekarang.. kena terima hakikat.. masa tu dah lama berlalu..

Sally Yatiey said...

Hehe. Tahun ni dapat duit raya dari ayah sahaja ;)

muja said...

selamat hari raya maaf zahir batin lana,, haisyyy lana ni,, pulak dah,, kih3

the malay male said...

mcm tu skali pikirnya? huhu

amir zahari said...

Sebenarnyakan bila dh beso ni kan.. bagi duit raya lg seronok..

Tapi yg tak best bila diorg bukak depan2.."ala dua ringgit je.."

chesss..!

~ Cik Azz ~ said...

Akak dah tua ni dapat gak duit raya dari anak buah dan emak dia.. Mungkin dorang ingat masa zaman akak kerja dulu, akak rajin bagi dorang duit bila datang bermalam kat rumah dorang.. Kadang2 bagi duit, kadang2 belikan jajan atau barang dapur atau ikan sayur.. Akak takde mintakpun duit raya kat dorang..

FarhanahAdzlan said...

kaaannnnn sayaa pahamm bebeno..malas nak masuk 20series..tapi tak lama lagi pun kena jugak menghadapinyaa dengan penuh ketabahannn cewaahhhh..

S.K.A said...

he3 terima jelah kenyataan =) bg sy..lebih syok bg duit raya kt org..tp bila dh bg..tgok dpat blik, sbb org bg..hu3 rezeki nmnya

Sis Ieja said...

sis lanaaaaa hihi

kita pun sedih sebab rasa diri dah tua bangka
dapat duit raya pun makin lama makin ciput. hmm.
tapi nasib baik lah ada lagi yang sudi bagi sebab kita tak kerja lagi. hehe
sis lana pun bagile pleaseeeee :D

aisya said...

alasan yg kedua itu rare! hahaha

Waalid Al-Marbawi said...

waalid plak duit raya tak dapat..tapi duit habis beraya...huk3..T_T

Lan Bingka said...

sabar la makcik.. ;p

Sop said...

kalau ada anak pun boleh dpt duit raya
org bg anak, mak pak yg 'simpan' hehhe

Sya Chot .. said...

sya xpernh plak terfikir macam ni..hehehe selamat hari raya :)

Tinta Lana said...

Ann ~ Itupun kalo sempat sampai umur tua tu ann,hahaha

Lisa ~ Salam aidilfitri lisa :) itula, makin lama makin berkurang duit raya. Rasa nak duit raya tu masih membara mcm zmn budak2, tpi skrg, dah layak jadi mak budak..apakan daya,keh3

Tallif ~ Eh..tpi, mana bley, huhu

Tinta Lana said...

Zureen ~ Mak kita pun..tapi..ne cukup..ekekeke

Pensil ~ Cari duit sendiri tak sama dgn dpt duit raya pensil *_* urm..bnyk kot, untuk umur bnyk mcm kita ni T__T

Zizie ~ Kalo betul2 bleh jadi peterpan tak pe la jugak,hehehe. Ya, salam aidilfitri zizie :)

Tinta Lana said...

Nong ~ Saya plak, masih sama spt thn sblm2nya, mnanti duit raya,hahaha

Tenku ~ cittt,hahaha

Aizamia ~ Saya memang tiap tahun paksa diri terima hakikat,keh3. Aah kak..masa tu dah berlalu..

Tinta Lana said...

Sally ~ Ya ke? Cam tak caye :D

Muja ~ Apa bleh buat muja..hik3

TMM ~ Aah, dasyat kan,hehehe

Tinta Lana said...

Amir ~ Memang tak dinafikan memberi lgi seronok..cuma bila teringat balik zaman excited dpt duit raya tu,urmm :) amir bagi skit sgt,hahaha

KakAzz ~ Alhamdulillah.. kitaran tu akan berulang balik kak. Mula2 kita dpt duit rya, lepas tu kita plak bagi duit rya. Bila makin meningkat usia, kita dpt balik.. :)

Farhanah ~ malas2 pun, kena masuk jugak, mmg kena hadapi dgn tabah,ewahhhh! hahaha

Tinta Lana said...

SKA ~ Aah, apa yang kita bagi, itu yg kita dapat. :)

SisIeja ~ Ya sis ieja,hihihi,kan, itu ant sebab la lana duk fikir gini, rsa mcm dah tua sgt,hahaha. hadoi, baru umur 20an, dah masuk 30an,40an, camna la plak.

Aisya ~ Rare ya, hahaha

Tinta Lana said...

Waalid ~ hahahaha, ini baru betul2 beraya waalid!

Lan ~ Ngah sabar la ni T__T

Sop ~ Tolong simpan je..tak leh guna, *_*

Sya ~ Bagus, jangan fikir mcm lana ni,kih3. Eid Mubarak sya.. :)

baby comel said...

hahahah, kesian kan kalau kita xnak cuba perbaharui setiap langkah yg sepatutnya kita buat =)
saya nak kawin, nak ada anak banyak2... hehehe,

Teena Tna said...

Haha..skang sy dah tak kisah dpt duit ke tak, yg penting dpt merasa suasana hari raya & dapat raya disamping keluarga.

#selamat hari raya kak :)

||aLeaSaRa|| said...

anak kak lea dah macam mesin cash deposit bergerak he3....


masa kak lea bujang,walaupun dah bekerja still dapat duit raya dari parents,uncle2 dan atok.sebab masa tu sepupu tak ramai sangat.

tapi sekarang sepupu2 besar yang bekerja dah tak dapat duit raya,sebab sepupu yang kecil2 ramai...mau pengsan uncle2 nak huluq duit he3..

Tinta Lana said...

Baby ~ Of course nak kahwin jugak, nak ada anak rmai..tpi,duit raya tetap menjadi pujaan hatiku,hahaha.

Teena ~ Ada lagi teena, yang penting dpt jumpa sdra mara yg jarang sgt kita jumpa. Dan, asalkan selamat perjalanan pergi balik ketempat yang dituju, itulah antara momen raya terbaik.

Aleasara ~ Bila ramai sepupu kecik2, memang semput jugak la kan kak nak huluq duit,hehehe

ary_lee said...

Hahahaha! Lana! Nak duit raya!

Pssssssstttttt.. Lana, ary terasa nak raya rumah Lana lah tahun ni :P
Xnak jemput ke? .. Buat muka comel ^^
HahahahaXD

puteri kasih said...

semakin meningkat umur...semakin lenyap istilah menerima duit raya. Tapi tahun ni dan tahun-tahun sebelumnya...puteri masih tetap menerima duit raya...hehehe

Cik Kay Jue said...

saya pun rasa macam saya da xdpt wit raya lagi da thn ni.. huhu..

Tinta Lana said...

Ary ~ eh..bukan ary dah bekerja ke? jadi mana boleh dah dapat duit raya,yes! yes! haahahaha. Aaa..aa..takda jawapan lagi la syg buat masa ni,hahahah

Puteri ~ Mesti dapat banyak ni *_* hahahah

KayJue ~ Dapat tu dapat, tapi makin berkurang kan kjue tiap tahun,hik3

Ayie Abas said...

hi lana :)

bila raya mak pun dapat duit...suami laa yg kasi...tapi diam2 dlm master room..org x tau....haha :D

caliph shuriken said...

ank sdara sy yg latest ni.. juz senyum jaa trus org bg duit raya dh over ratus2 dh, hukk...

Cendol said...

salam, lana kelakarlah..boleh pulak macam tu..hehe kite still happy kerana duit raye masih masyuuukkk..wehehe seronoknyaa..loaded ni..boleh belanja lana makan cendol.hihi

Cik Yaya said...

hehe..itu perkara biasa cik lana ^,^

lynndamya said...

hahaha yg pertama tu aku leh terima lagi, yg kedua tu xleh blah sikit, dgn anak2 pon jelez..haha bahaya nih, klw ade org fikir cmtu (-_-')
nasib aku dh dpt terima kenyataan ini..uhuk2..eh ternangis pulak~ hahaha :p

Powered by Blogger.