RSS Feed

Kereta Buatan Malaysia

44

August 19, 2013 by

Recently, saya perasan ramai yang memberi komentar tentang kereta buatan Malaysia.
Tentang kualitinya.

Proton baru 2013, kereta proton baru 2013, proton suprima s atlantic blue
Sumber: Proton Edar

Saya lebih suka fikir begini.

Setinggi mana pun kualiti, selagi ia ciptaan manusia, pasti ada masalah dan kekurangannya.

Yang penting, belajar bagaimana hendak menjadi pemandu yang bagus dan berhemah.

Ini tidak, bagi kereta lembu pun, dibedalnya suruh pecut laju macam cheetah.
Memang patut sangat la, bila berlanggar, habis kemek dan berderai pecah.


44 comments »

Waalid Al-Marbawi said...

memang ciptaan manusia sentiasa ada kekurangan dan kelemahannya Lana..namun yang menjadi persoalan adakah kita sudah membuat sesuatu dengan sehabis baik atau hanya 'ala kadar'

Maaf,waalid bukannya nak memperkecilkan barangan keluaran Malaysia..tapi kadang2 ada betulnya komen2 yang diutarakan..

ada 1 kali tu waalid dengar dari pekerja proton sndiri yang kata kebanyakan 'organ2' dalaman kereta proton kurang bermutu..

betul @ tidak,Wallahua'lam..

Hehe..banyak pulak komen,kan ade yang suruh waalid buat kereta sendiri plak...huhu..

apepun sesuatu nasib itu tidak akan berubah jika kita tidak berusaha mengubahnya sendiri..kan Lana?=)

maaf atas komentar yang mungkin agak bertentangan dgn pendapat Lana..

p/s : kereta suprima tu comel jugak...ade x yang nak bagi hadiah kat waalid??lalalala..=P

Chic Na said...

cantik jugak suprima ni kan.. sporty.. tak kisah pun buatan malaysia ke tak.. janji ok.. keta sekarang pun buatan malaysia. masih ok lagi.. ;)

nurdani said...

saya suka keluaran Perodua macam Myvi. tu je nak bagitahu. hehe. keluaran Malaysia pun ok, janji bawak dengan cermat la

S.K.A said...

kualiti xbrapa sure kalau yg terbaru..kalau safety boleh than la..2 pn kena beli yg pling mahal..hm tp yg sedih..kreta Malaysia ni xberjiwa rkyat..mahal btol..

Bahrain Ramlan said...

cantik kereta nie aku suka macam x6 pun ada. kereta ni yang penting pandai jaga.

Nurul Farahizzati said...

kalau beli ford fiesta, lg berbaloi, lagi murah.. kalau ada turbo, tapi bawak 110km/j pun, tak guna jugak..

Nurul Farahizzati said...

i 21 la kak lana ;)

~ Cik Azz ~ said...

Senang cakap.. no money no talk laa...

Kalau duit banyak, boleh beli kereta paling mahal kat dunia ni.. Tapi kalau takde duit, pakai je kereta yang mampu dibeli..

Akak paling tak suka dengan orang yang merendah-rendahkan kualiti kereta tempatan.. tin milo la, itu la , ini laa..

Beli kereta mahal, bawak laju2, sampai kat tol, kena berhenti jugak.. Takde la sampai boleh terbang melintasi tol tu.. ahakk..

*geram ni... gggrrrr.... :D

caliph shuriken said...

tadi ada dekat dgn sy keta ni.. tapi sy tgk skali imbas jaa ^^

*ehh, kt mana ada jual keta lembu tapi bole pecut mcm cheetah? hukk...

boni kacak said...

tadi baru tengok kereta ustaz azhar idrus bertembung dengan proton saga.. proton saga tu lunyai teruk... harap suprima ni pun body dia kukuh macam kereta UAI tu..

Kisah Si Dairy said...

cantik warna biru nie...

aisya said...

setuju! kalau drive mcm pelesit bg la kereta kebal sekalipun pasti ada jugak kemusnahan yang akan berlaku..

yong said...

rakyat malaysia ni, kalau bagi kereta kebal pun hancur dibuatnya.

Titisan Hujan said...

sejak tragedi 14ramadhan TH mula berfikir untuk membeli kereta yg lebih kebal

kita dh berhati-hati memandu tapi mungkin org lain pula yg dtg menghentam kita

trauma itu masih ada

||aLeaSaRa|| said...

salam lana...setujulah!!!

kak lea sentiasa sokong produk tempatan...ingat senang sesebuah negara nak keluarkan kereta sendiri huhu.....

p/s-->kak lea ni tengah dalam proses nak ambil satu lagi kereta.yang best tu bila tanya anak2..semua kata nak kereta malaysia he3...kalau ada apa2 nak repair pun senang..spare part menimbun he3...

the malay male said...

not bad, tapi dah ada kereta, so takde plan nak beli atau nak amik tau specifikasinya

Cendol said...

SALAM, lana,,,cendol sgt sgt sgt setuju..like like likeeeee!! betul apa lana ckp tu..kalau dah perangai tu tak reti nak jadi pemandu berhemah,setinggi mana pun kualiti kereta tu,mesti jahanam dikerjakannya..haha

Norhasniza Khalid said...

lana... beli le satu, mama memang tak mampu, mama pakai je kereta sedia ada ni.. hihi

Cendol said...

btw, memang kereta sekarang ni di design supaya TAK tahan lama jika nak dibandingkan kereta keluaran dulu..supaya org keep buying cars after 3 to 5 years? =)

fyna said...

fyna bersyukur dengan kereta yang fyna guna sekarang. walaupun kancil je.

Cik Yaya said...

salam..
btul tu..xkira la cngih mana pasti ade kkrgn dan klbihan masing2 pd ssbuah kereta tu..
lau nak perfect, jalan kaki je sonang..hahahha

Zawiah said...

catatan yang ringkas tapi sangat berguna . saya lbh prefer kereta import atas alasan2 tertentu ...

merahitujambu said...

keta apa pon janji blh berjalan kan..janji ada keta..ada duit blh la pakai keta import..hehehe

Khamsi Abdullah said...

lawa..tapi sangat mahal untuk kereta tempatan. nak amek kelisa imago..sape ade nk jual?

Badrina Ibtisam said...

hha betul!! cara drive itu penting.. :)

amir zahari said...

kereta tempatan bukannya teruk sgt seperti yg org dok bercerita cuma mereka tidak berpuas hati mengenai harganya.. itu mereka kenalah explain..

Tinta Lana said...

Waalid ~ Tiada apa yang perlu dimaafkan waalid. Perbezaan pendapat itu perkara biasa, kerana setiap kita melihat sesuatu dari sudut yang berbeza :) Lana terima.

Ya, lana tak nafikan..sebab lana sendiri salah seorang penggunanya..terlanggar tiang..skit je pun, beratus gak habis nak merepairnya,hahaha.

Cikna ~ Itulah..lana pun berkenan juga. Dengan warna biru terangnya :)

Nurdani ~ Ooo,peminat myvi ya dani,hehe. Yup, bawa berhati2.

Tinta Lana said...

SKA ~ Kualiti sukar nak dinilai fais..sebab lain orang lain persepsinya tentang kualiti. Pasal harga..hurmm..memang ada yang agak mahal,huhu

Bahrain ~ Yes! U r right, yg penting pandai jaga.

Zizie ~ Ford fiesta..boleh la. Best jugak, ak pernah bawak masa tlg member buat fieldwork. Itulah..kereta ni benda. Kita yg handle dia, bukan dia handle kita.

Tinta Lana said...

KakAzz ~ hahaha, no money no talk laa..betul la tu. Jika mampu, beli yg mana rasa bagus. Adat dunia, barang baik, harga pun baik punya. hahaha, akak, saya duk bayang plak kalau la kereta mahal2 tu betul2 boleh terbang melintas tol,hahaha

Caliph ~ Awak, saja usik ya..hik3.

Boni ~ Lana pun tgk..sampai dah takda rupa. Mengharapkan suprima kukuh sprti kereta UAI..urmm..kita kena trylah boni, kereta UAI langgar suprima plak,huhu

Tinta Lana said...

KSD ~ Biru letrik..terang je kan,hehe

Aisya ~ Kalau kereta kebal, memang musnah jela kejanya,ekekeke

Yong ~ Yes. Sebab tu tak leh bagi,eh.hehehe

Tinta Lana said...

TH ~ Saya faham perasaan itu. Jika mampu, seelok2nya carilah yg lebih bermutu.

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea. Semangatnya,hehehe. Susah kak..nak buat kereta tu bukan senang. Tang spare part tu, saya setuju sgt,hehehe

TMM ~ Saya..tengok gambar je,heh3. Cukuplah apa yang ada.

Tinta Lana said...

Cendol ~ Wa'alaikumusalam. I agree. Bukan pada kereta saja cendol, barang2 lain pun mcmtu juga. Nokia 1100 lana elok lagi. Kadang2 lampu tak menyala, ketuk sekuat hati kat meja..tadaa,menyala semula! hahaha. Cuba ketuk samsung2 bagai tu *_* Teknologi skrg pantas. Setiap hari akan ada benda baru. So, mcmna nak jual benda baru kalau benda lama tak out.

Fyna ~ Alhamdulillah..ada org pakai moto..basikal je fyna..

Yaya ~ W'alaikumusalam. Keping lana kalau jalan kaki dri kolumpo ke perak..hahaha

Tinta Lana said...

Zawiah ~ Ya kak vee..takpa :) masing2 tentu ada sebab dan alasan sendiri.

MIJ ~ Kereta dah jadi satu keperluan skrg. Jika mampu, belilah mana yang dimahukan.

Khamsi ~ Errk, sapa plak nak menjualnya,hehehe

Tinta Lana said...

Badrina ~ Pandu cermat jiwa selamat,hehehe

Amir ~ Tentang harga itu, ada juga dengar keluhan2. Harga tak setimpal dengan kualiti yg diberikan..

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

kereta suprima tu kan...

harganya bole tahan 70 ribu keatas...hehe

kopi pasta said...

err, bagus dan berhemah tu penting tp 'common sense' pun jgn abaikan. cth, jalan speed boleh bawak 90 km/j tp dibawanya 40km/j. tak ke naya di situ...

Kesuma Angsana said...

oklah for KA not too bad ! hehehe

aizamia3 said...

akak beli ikut kemampuan..
tak perlu nak berangan kereta mahal kalau itu nanti menyusahkan diri nak membayar bulanannya.. hehehe..

sha (chirp chirp) said...

mmg cantik design dia. besela kan, kalau nak high standard sgt, pegila beli kete mahal. kete2 ni pon ok ape, asalkan ade kete :P

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam. Aah yie..yg model baru tu..itulah..memang boleh tahan,hehehe

Kopi ~ hahaha, yg itupun memang naya jugak kopi. Boleh berlari mcm cheetah, tpi dia gerak macam siput plak.

KA ~ Boleh la kan? hehehe

Tinta Lana said...

Aizamia ~ Ada kemampuan elok la beli yg dirasakan lebih baik. Kalau tak, jangan dibeli..tak larat nak membayarnya nanti,hehe

Sha ~ cantik jugak :D asalkan boleh gerak dari satu tmpt ke tmpt lain kira ok dah ^^

Yana Sakura said...

Yup2..betul tu Kak Lana :) jgn bwk kete mcm pelesit sudah la an..Hihi..pandulah dgn berhemah di jln raya..Ingatlah org tersayang..

Suprima S nie nampak okay..harga pn berpatutan dgn ciri2 dia..hee

lynndamya said...

aku setuju dgn bawak berhati2 tu, slama ni aku mmg kurang percaya sgt dgn kualiti keter tempatan, even abah aku pon pakai kete proton savvy je pon, tp
after aku dgr hari tu volkswagen excident habis remuk pecah semua, aku mula fikir mcm yg kau fikir..
dan aku tgk semual kereta abah aku,proton, tempatan je, tp abah aku mmg berhemah bila drive...Alhamdulillah, so aku sedar itu lah 'key'nya kan :)

hihi, btw, aku minat gila dgn suprima ni, rase nak beli sebijik, mohon kau support semuanya ya~ hahaha (>_<)

Hatimi Tahirruddin said...

lol...takleh nak samakan cara bawak kereta dan kualiti kereta tu lana...nanti sama bunyinya mcm "kalau harga ayam naik jgn makan ayam"....tu sebenarnya kita cuba divert masalah bukan menyelesaikan masalah...

dari segi kualiti tu mmg patut kereta tempatan kita improve...jgn fikir nak kurgkan kos tapi harga jualan tak hengat....tanyalah org yg pernah beli kereta proton utk pasaran luar dgn utk pasaran tempatan...tu pon dah jauh langit dgn bumi bezanya...bygkan sebenarnya kualiti tu diorg boleh buat cuma sengaja taknak buat

perlu diingat juga sebahagian org yg pakai kereta tempatan tu sebenarnya sebab mereka tak sanggup nak beli kereta luar yg harganya sudah di-markup utk bayar tax....cuba tax dikurgkan tgk camne nasib proton...

kualiti bukan bergantung pada berapa HP atau berapa km/h meter boleh naik je...tapi merangkumi semua dari sekecil2 komponen kereta mcm lubang aircond sampai lah sebesar2 komponen mcm chasis....

Powered by Blogger.