RSS Feed

Label

60

August 29, 2013 by

Pernah tidak anda baru pertama kali mengenali seseorang, dia layan anda secara buruk.
Dan anda mula melabelkan mereka,

"Dia tu bengis la"
"Berlagak betul minah tu."
"Kerek arr mamat tu, benci aku."

Boleh jadi sebaliknya. Dia layan anda dengan baik, anda pun mula,

"Dia tu peramah orangnya"
"Sweet je dia, selalu senyum."
"A tu baik orangnya, selalu sedekah macam2."

Lemah sangat penilaian kita sebagai manusia kepada manusia lainnya.

Berkawan biar berpada-pada.
Tidak terlalu membenci sehingga tidak nampak kebaikannya.
Tidak pula terlalu mengagumi sehingga mengagung dan memuja.


60 comments »

Wirda Amir said...

Salam dinda..

Akak punya prinsip..jgn mudah nk menilai org lain apalagi org yg kita tk pernah kenal....

Apabila kamu bertemu dgn seseorang..anggaplah pertemuan itu sebagai sebuah pertemuan yg suci...bersangka baik sebagaimana kamu menganggap dirimu sendiri....

nurdani said...

1 tindakan, terus melekat label tu dekat dahinya. huhu.

aizamia3 said...

situasi yang biasa lihat dan pernah alami.

Norhasniza Khalid said...

setuju tu lana, jangan cepat sangat nak melabel orang, kenal dulu baru bole menilai.. lagipun siapa kita nak menilai orang ...

Hazmin Hamudin said...

Itulah orang kata 'first impression' terhadap seseorangkan. Sebab tu jugaklah orang kata 'first impression' ni sangat penting.

||aLeaSaRa|| said...

salam lana.betul tu.kak lea pun selalu jumpa pelbagai karakter orang yang hipokrit,berlagak baik tapi belakang kita mak aihhhhh..

kadang2 muka yang bengis dan garang tulah hatinya baik.yang muka manis..manja...gedik melentok tulah yang sekali cakap...mau meletup semua gunung berapi,hah!!!!

betullah kata orang tua "jangan disangka sungai yang tenang tiada buaya"


Bahrain Ramlan said...

Pernah juga macam tu memang tak boleh nak lari dengan benda nie..tapi elakkan kita untuk bersangka burukk..

Jom terjah sini Etika Penulisan Di Blog

Fana Aqim said...

"Berkawan biar berpada-pada.
Tidak terlalu membenci sehingga tidak nampak kebaikannya.
Tidak pula terlalu mengagumi sehingga mengagung dan memuja"

setuju benarr!! :)

Fifi Nadhrah said...

tak boleh judge orang terlalu awal.. takut salah.. lagipon sape la kite nak judge org kan..

puteri airyn said...

Betul tu Lana.. kita tak boleh judge seseorang tertakluk kepada wajahnya.. Bila selami hati dan kenali dia.. Baru tahu.. wajah bengis tapi hati mulia.. heh..Ada yang muka jambu tapi hati.. MasyaAllah.. Tuhan je tahu..

Waalid Al-Marbawi said...

sikap pandang negatif termasuk dalam sifat mazmumah(yang dicela)

sentiasalah berhusnu zhon(sangka baik) dengan orang lain..

p/s : mudah teori tetapi praktikal yang susah

Cik Kay Jue said...

biasanya macam tu la kak..

thanks akak atas nasihatnya.. :)

siti zahara said...

SETUJU SGT..=)

Aku Penghibur said...

orang memang mudah buat andaian pada seseorang walaupon baru kenal 1 jam

Chic Na said...

kena kenal dulu baru tau perangai sebenar camne kan..

En. Nasrudin said...

salam awak..
hem....awak baik.. ok sekian.. :P

the malay male said...

1st impression is important

Skull Writers said...

Pernah.. pertama kali jumpa.. hadoi.. hampeh. Sombong semacam.. tapi tak kenal maka tak cinta.
Bila dah kenal baru tahu... eh.. kita sekepala la.

Noh Abdul Hadi said...

aku da xle spam...huhuhuhu...

muja said...

i was once deceived by appearance too :'(

sha (chirp chirp) said...

first impression time kenal org mmg sgt penting. :D

lana, jomla join: http://ice-chirp-chirp.blogspot.com/2013/08/pou-simple-giveaway-by-chirp-chirp.html kihkih :D

puteri kasih said...

pada puteri kita perlu sentiasa bersangka baik. Tak usahlah nak labelkan orang macam tu atau macam ni. Sebab setiap kelakuan seseorang tu ada penyebabnya :)

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kakak ku :)
Terima kasih akak.. nasihat untuk org yg masih belajar ilmu hidup seperti saya.. :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

setuju sangat.. kalau benci atau suka pada seseorang tak boleh keterlaluan..

Tinta Lana said...

@nurdani

Itu yg paling lana takut..huhu..org mudah nampak setitik dakwat hitam atas kertas putih, berbanding lihat kertas putih itu sndiri..

Tinta Lana said...

@aizamia3

Saya tak suka bila baru kenal, memuji lebih2.. selalu nampak.. kekok dibuatnya.

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Kita dah lama hidup ngan ibu bapa pun, masih belum kenal mereka sepenuhnya..

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Dari sudut profesionalisme, saya terima '1st impression'. Tapi dunia skrg, semakin ramai yg bijak berpura2.

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam kak lea..aha, lama saya tak terserempak pepatah itu,hihi. Betullah..pernah dpt kenalan yg ibarat sungai tenang. Tapi bila dah lama kenal, fuhh, bukan setakat ada buaya je, naga air pun hadoo :D

Tinta Lana said...

@Bahrain Ramlan

Nanti saya ke sana ya, insyaAllah.

Tinta Lana said...

@Fana Aqim

Terima kasih fana.. ;)

Tinta Lana said...

@Fifi Nadhrah

Boleh..tgk keadaan, tpi jgn sampai berpegang kuat dgn apa yg kita judge.

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Macam ada pengalaman je tu airyn,hihi

Tinta Lana said...

@Waalid Al-Marbawi

Betul waalid..apa2 bidang pun, mmg teori lebih mudah.. kdg2 yg menulis ni pun buat juga,hahahah

Tinta Lana said...

@Cik Kay Jue

Sama2 syg :)

Tinta Lana said...

@siti zahara

Tq zahara =)

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Tak perlu 1 jam..ada yg baca status2 kita di FB pun, baru baca satu dua, dah label kita macam2.

Tinta Lana said...

@Chic Na

Lama kenal pun belum tntu menjamin kita tahu perangai seseorg kan cikna..

Tinta Lana said...

@En. Nasrudin

Wa'alaikumusalam. Yo lah, haihh, awok suka muncul mengejut,hahaha

Tinta Lana said...

@the malay male

Maybe in term of profesionalisme?

Tinta Lana said...

@Skull Writers

Kita pun pernah juga awk :) Yg mula2 tak ngam tu la jadi sekepala,hihi

Tinta Lana said...

@Noh Abdul Hadi

Yes! hahaha

Tinta Lana said...

@muja

Muja..sabar syg.. :)

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

InsyaAllah sha.. :)

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Setiap tindakan, bersebab.. :)

~ Cik Azz ~ said...

Pernah... Mengaku je la.. Bukannya baik sangatpun sampai tak pernah nak mengata orang.. hehh..

Tinta Lana said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Sebab selalunya ia akan jadi vice versa..

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Sama lah kak..tipu kalau tak pernah,ekekeke

amir zahari said...

kita sgt2 tidak boleh judge org pada first appearance.. sgt tidak adil.

S.K.A said...

selalu jugak kena..tp biasa la 2..orang kata..xkenal maka xcinta =) dah kenal btol2, yg bengis pn bole bercinta he3..try la kak..

caliph shuriken said...

kdg2 penilaian awal cmtu jadi sebaliknya.. org yg disangka x ok rupa2nya lebih direct & mudah berurusan.. org yg disangka ok suwiit tu plak rupa2nya byk pakai topeng, huh...

Zawiah said...

saya selalu berfikir begini ... org tu nampak manis jer muka , lembut , tenang , tapi blm tentu perangainya baik ... berdasarkan pengalaman lah ...

Cik JariManis said...

heee terasa saya...saya ni jenis yg mudah sgt percaya pada luaran orang... ;) haha!

Tinta Lana said...

@amir zahari

Memang tidak adil.

Tinta Lana said...

@S.K.A

erkk..try bercinta dgn org bengis?huk T__T

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Suwiit >_< hehehe. Kan best ada scanner ala2 x-ray, leh scan disebalik topeng yg berlapis2 tu.

Tinta Lana said...

@Zawiah

Betul juga..pernah laluinya.

Tinta Lana said...

@Cik JariManis

hehehe, hati2 lps ni CJM ;)

Wirda Amir said...

Lana....kalau org yg kita pernah jumpa,maye kita blh agak keperibadian mereka bila dh berjumpa lebih dr sekali..kalau di alam maya ini,bg lana,apa yg membuatkan lana senang atau tidak senang dgn seseorg itu..melalui tulisan atau apa..?akak juga dlm proses belajar n terus belajar lana.....

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Berat soalan ini kak..hehe..urmm..saya fikirkan dulu ya.. :)

Powered by Blogger.