RSS Feed

Manja

40

August 15, 2013 by

Saya ni, nama je anak sulung. Tapi manjanya saya sendiri tak suka.


Baru ini, beli baju raya disebuah kedai. Ditemani ibunda dan ayahanda.

Saya, selesa keluar membeli dengan ditemani orang tua.
Ibunda pula, dia yang test2 kan baju pada badan, tengok sesuai atau sebaliknya.
Dan ayahanda, "ha, pilih la mana yang kak long suka".

Agaknya bila melihat gelagat kami bertiga, pemilik kedai itu terus bersuara,
"Ini mesti anak bongsu ni, mak ayah tolong teman, tolong padankan bla bla bla".

Sentap lima saat.

Tak lama kemudian, pemilik kedai tanya, "umur berapa dik? anak keberapa?".
"Saya 26 tahun. Anak sulung," jawab saya.

Muka pemilik kedai berubah. 

Saya rasa dia macam perli saya. Takpa, selamat baju kat kedainya lawa2 belaka.


40 comments »

S.K.A said...

he3..klakar lak bca =) sbar jelah kakLana..yg pntg kita thu diri kita mcm mn..mnja xslah, tp jgn lebih2..lelaki pn suka prmpn yg mnja n mcm budak2..

FarhanahAdzlan said...

dont judge a book by its cover hihi :)

the malay male said...

sampai masa nnt kena manja2 dgn suami pulak..huhu

Nurul Farahizzati said...

lorh.. lana 26 rupanya.. ingatkan sebaya.. kena panggil akak ni.. huhu...

~ Cik Azz ~ said...

Dah kerjapun ayah bayarkan baju.. Beruntungnya la haiihh...


Manja original takpe, jangan manja dibuat-buat.. Manja dibuat-buat yang selalu ada dalam drama Melayu kita tu la.. hehehe..

Aminin said...

takpe sekali sekala nak bermanje ngan mak ayah kan... nanti dah kahwen suami lak yang temankan..hehe

Yumida Huda said...

beznye bershopping bersama parents
sure promoter tu terkezut giler
hehe

jemput baca & komen entry yumida:

http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

Ayie Abas said...

assalamualaikum.....lana :)

org pompuan wlu dah besar...x per manja. org lelaki suka dgn pompuan yg manja...asalkn kena pd tempatnya. :)

BungaTulip said...

Liana...
Kita sebaya, kamu sulung saya bongsu.
Manja itu xsmestinya ada pada anak bongsu. kak long ngn abg long pun xpe :)

aisya said...

kita mmg sama.. haha! ktorg adik beradik mmg manja.. mungkin sebab jarak jauh2.. 5-6 tahun baru ade adik.. hehe

Nong Andy said...

Heeeee... amboi. Memang manja. Best apa manja dgn parent

merahitujambu said...

selagi diorg ada bermanjalah..nnt dh xde dgn sapa lg nk bermanja..lantak org nk ckp apa

Asrul "iLham" Sany said...

sy dh tua, tp dgn ayah sy rasa cam sy bawah umur...hahaha

caliph shuriken said...

sabar yer kak long, hikk...

Tukang Karut said...

dari tulisan pun nampak dah manjanya...

Teena Tna said...

mesti orang kedai tu terkedu sekejap. Sama lah Teena kalau nak keluar shopping mesti ngn mak ayah, tp lepastu tinggal Teena ngn mak jer, ayah dah tak larat...haha

EZAN IDMA said...

ahahaha manjeee

ary_lee said...

Hahaha. Manja nya dia.

baby comel said...

Kita sama lana. Selesa keluar dan beli brang dgn parent dr keluar dgn org lain. Tapi lagi best lana tu kak long, wah manjanya dia.. hehhee

Hydrangeas Blooms said...

Perempuan manja memang comel kak =) tapi kalau manja melampau tu menyampah jgk. even perempuan naik rimas. hehe sesetangahnya begitu. kalau biasa2 aje ok ^^

Amoi Farah said...

Hehehehhee sy bongsu manja jugak pergi ke mana mesti ajak mak ayah teman sebab bila mak ayah teman rasa macam selamat jek hikhikhik

Tinta Lana said...

SKA ~ Memang sabar..selamat baju kat kedai dia lawa2, ekekeke

Farhanah ~ Itula, laju je akk kedai tu ckp..tgk orgla..eh,hihihi

TMM ~ Amin.. :D

Tinta Lana said...

Zati ~ Terasa muda bila ko anggap ak sebaya..hahahah

KakAzz ~ hihihi >_< anak dua orang je pun kak..habis duit kemana kalau tak keanaknya,uwowww,hehehe. Manja2 dalam drama kita, fuhhh..bikin kedut muka je tgk,ekekeke

Aminin ~ Harap2 camtulah.. :D

Tinta Lana said...

Yumida ~ Memang dia terkejut yu, teringat lagi muka dia,hehehe

Ayie ~ Wa'alaikumusalam ayie. Manja n mengada2, garis antara dua tu nipis sbnrnya, kan yie.

Bunga ~ Yeayyy! Kita sebaya! :D

Tinta Lana said...

Aisya ~ Aisya anak sulung gak ya? Samala, jarak kita dgn adik kita pun lebih kurg 5-6 thn :)

Nong ~ Itula, dari manja dengan entah sapa2, kan kan,hehehe

MIJ ~ Betul betul betul. Lagipun, ibu bapa kita yang itu je pun, takda tukar gantinya.

Tinta Lana said...

AIS ~ Lana pun dah tua..tah, rasa tak matured2 je (T__T)

Caliph ~ Sabar..beli dua helai blouse lagi.

TK ~ Woww, terernya ko TK, boleh baca dari tulisan :D

Tinta Lana said...

Teena ~ Lebih kurg la ngan abah kita,hahahah, shopping2..org perempuan la juara kan,ekekeke

Ezan ~ :)

AryLee ~ eleh, ary pun camtu gak kan :p

Tinta Lana said...

Baby ~ Kita dua beradik je baby..adik kita plak lelaki..memang manja2 lebih dengan mak pak kita,keh3.

Hydrangeas ~ Tapi..akak tak comel. Sabar lana, sabar..hahaha. Manja melampau tu bukan manja namanya, tu mengada2, menggedik,hehehe

Amoi ~ Ha kan? Rasa selamat, rasa dekat, ewahh,pantun plak.

amir zahari said...

DOnt' judged Lana by her appearance..hehehe..

Cik Kay Jue said...

hehehe... biasa la tu kak.. anak perempuan sulung memang lbh manja daripada adik beradik yang lain.. hahaha.. tp tu jarang-jarang berlaku..

comel je.. haha.. sy pun macam tu ngn mak saya.. kadang-kadang org sampai bertny pada mak saya 'ni si adik ea?'
haha..

best pula dpt jadi lbh mude drp adik.. :p

Wirda Amir said...

dlm famili akak,abg sulung yg manja..hehehe

Tinta Lana said...

Amir ~ Ha, betul tu! hahaha

Kayjue ~ kayjue sbnrnya nak gtau kjue kelihatan muda la ni..hik3

Wirda ~ Saya rasa saya bukan jenis manja2, cuma bila dah kluar shopping dgn org tua saya, ia kelihatan seperti itu (-_-)

aizamia3 said...

kehkehkeh.. betullah tu.. sama arr dgn akak.. ;)

Mizz Yana said...

hahaha...ak ank bongsu pon xmcm ko..untung la ko lana... happy for u :) huhuhu

aisya said...

a'ah.. sulung jugak.. tp mcm bukan sulung je.. haha.. tp tak nampak sgt lah mcm bongsu.. hehehe

||aLeaSaRa|| said...

kak lea anak sulung dan dah beranak tiga...sampai sekarang dimanjakan mak dan abah huwaaaa.....kadang2 family confused...kak lea ni dah kawin ke..belum adeihhh..tapi alah....nak bermanja dengan ibubapa biarlah,kan he3...

Cendol said...

haha lana ce try flying kick tuan kedai tu mesti dia tau manja ke tidakk..wehhehe

Tinta Lana said...

Aizamia ~ Yeayy sama! hehehe

Yana ~ Untungla sgt,huhu.. Thank you yana.. :)

Aisya ~ Kira, tengah2 la ni aisya? hehehe

Aleasara ~ Bila lagi kan kak nak manja ngan depa? Esok lusa diorg tinggalkan kita..masa hidup ni jela peluang yang ada.. :)

Cik Yaya said...

hehe..
ala xya kesah la pe org lain pikir..yg pnting kita saayng mak ayah kita..hheeee ^o^ masa yg ada perlu dhargai...kan

lynndamya said...

hahaha okay, serius aku mcm kau !
mmg aku pon manja dgn parents aku mcm tu, gedik kan aku :P
haha tapi best apa, adik aku skang study jauh kat kelantan, so klw g jalan2,
aku je lah dgn parents aku, rse mcm anak tunggal~ hahaha :D leh manje lebih sikit :p

Powered by Blogger.