RSS Feed

Ayam Panggang

81

September 21, 2013 by

Semalam, teringin sangat nak makan KFC. Lunch hour, lepas settle urusan, pergi ke KFC berhampiran. Semakin langkah mendekati, saya perasan, "Apesal gelap je ni..."

Baru saja beberapa langkah masuk kedalam premis, salah seorang pekerjanya dtg menghampiri,
"Kakak, sorry kak, tiba2 blackout, sistem kaunter semua down".

Diri melangkah keluar.. "Mungkin rezeki tengahariku pda hari ini, bukan disini..takpalah..."
Perlahan melangkah, kekedai runcit sebelah..sekadar membeli coklat dan roti.

Habis waktu kerja. Memandu 45 minit menghala kerumah terasa lama, kerana perut menahan lapar.

Sampai saja dirumah, terus kedapur.
Dan alhamdulillah.. ada ayam panggang yang dibeli oleh ayahanda. Syukurnya.

Ayam yang dibeli ayahanda ini lagi sedap. Kdg2 saja beli bila mahu berubah selera.
Bezanya cuma tiada set macam makan di KFC.

Hidup memang begitu.
Jarang kita dapat apa yang diinginkan, tapi DIA sentiasa bagi apa yang kita perlukan.

Bila kali terakhir Allah bagi apa yang anda perlukan, ingat lagi?


81 comments »

Rosniyati othman said...

Ada hikhmah disetiap kejadian tu kan...lgpun bagus la mkn ayam Panggang dari kfc..healthier. ..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

alhamdulillah.. bersyukur dengan rezeki kurniaan Allah walaupun sedikit.. :D

Akmal Halim said...

betul tu..kadang2 kita tak dapat apa kita nak tapi sebenarnya kita dapat apa yang kita perlu :)

btw,kenapa gambar dalam blog ni semua tak keluar ye ?

amir zahari said...

Pernah masa puasa.. teringin sangat nak makan yong tau foo, nak keluar xdpt sbb blum boleh jalan.. nak cakap kat org rumah suruh beli macam rasa tak best, alih2 abah bawa balik yong tau foo dengan rojak singapore..

berbuka tu heaven betei..alhamdulillah

Norhasniza Khalid said...

menarik lana kisah tu... :)

Cik Pensil said...

pernah pensil inginkan sesuatu, tapi tak dapat sebab tak cukup duit. last2 ada yang bagi sebagai hadiah. walau tak cerita dekat sapa2 pun. alhamdulilah :)

Nisa said...

Alhamdulillah, rasanya ayam panggang lagi sedap rasanya daripada ayam KFC.

S.K.A said...

dpat juga makan ayam =) Alhamdulillah..sdapnya ayam panggang..hu3..lamanya 45min mmandu..Allah sntiasa bg apa yg sy perlukn kak..stiap masa..he3..xpnh miss..Alhamdulillah..

siti zahara said...

Betul tu..hanya berdoa dan bersyukur apa yg kita dapat..=D

sha (chirp chirp) said...

yumyumyum. setiap perancangan ALLAH ada hikmahnya :)

Wirda Amir said...

Salam kasihsayang lana...

Kalaulah semua org blh berfikir dn sentiasa mengingatiNYA pd setiap saat kejadian yg berlaku pd diri..alangkah bagusnya...sikap redho dan bersyukur itu...subhanallah....Allah sentiasa memberi apa yg kita perlukan...alhamdulillah...

Entry adik tak naik juga la di bloglist...semlm ada tiga entry dr blog lain yg x naik kot..bkn laters entry adik je....

ima salsuzaima said...

alhamdulillah..rezeki dariNYA dalam pelbagai cara dan bentuk. :)

Syafiqah Azmi said...

rezeki itu ada di mana-mana dengan izinNya..:))))))

Teena Tna said...

Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya. Macam saya, mula2 tu frust sangat tak dapat apa yg kita idamkan. Tapi hari Demi hari sy mula dapat terima, walaupun mengambil masa, saya dah dapat hikmahnya itu. Yang penting yakin denganNya sebab Dia Tahu apa yg terbaik untuk hambaNya. Redha itu ikhlas.

kopi pasta said...

mengidam nampak~ pi supermart, beli tepung goreng ala2 KFC tu. lg jimat, lg byk boleh pelahap ayam bersalut tepung MSG tu, huhu. masakan sendiri, best.

Chic Na said...

takde rezeki kfc, diganti rezeki ayam panggang.. :)

the malay male said...

Allah setiap masa beri apa yang saya perlukan.


nyawa.kudrat.akal.

Hafiz Hafizol said...

em em. banyak sangat apa yg sy idam Allah bg. Sampai suatu masa boleh terfikir ' benda ini yg aku nak sangat '. last2 Dia bagi. Allahu.

Arham Md Ali said...

2 tahun lepas.batch am ada buat jamuan makan-makan tau. Ni membe satu batch ada buat entry dekat blog dia pasal jamuan tu.

http://missgapytukarurlagi.blogspot.com/2012/05/last-2-weeks-oh-lord-lama-dah-happened.html

Jadi am ni kira jadi tukang kayu la, sebab nak buat macam pintu gerbang. Tapi masalahnya budget sangat terhad. Dipendekkan cerita banyakla masalah yang kene hadapi (setakat ni kan, semua event yang dirancang mesti akan ada banyak halangan, termasuk la program charity time Ramadhan haritu).

2 hari sebelum event kayu yang murah still tak dapat lagi, tapi nasib baik pada malamnya, ada tukang kayu yang am kenal ni dia banyak lebihan kayu yang dia tak nak guna, dan dia kata nak amek je, bayaran tersangatla murah, tak sampai RM10.

Pastu balik lewat malam tu pun driver teksi bagi tambang free, dia cakap halal. Sebelum berlaku ni memang banyak mengeluh, myesal jadi AJP pun ya, tapi bila berlaku macamni am tersenyap.

aisya said...

ckp pasal ayam panggang teringat best friend sy.. gila ayam panggang.. sampai ada masa sehari wajib makan ayam panggang, kalau tak meroyan.. hehe

Aku Penghibur said...

alhamdulilah syukur rezeki dari Allah tu ,, pasti setiap pekara ada hikmahnya

Fifi Nadhrah said...

ayam panggang lagi sihat dari KFC kan..

lebih kurang cerite fifi.. hari tu dengan suami nak ke kfc alamanda.. sekali melangkah.. KFC tu da tutup.. pdhl baru 2 hari lepas teman kawan beli.. tiada rezeki kami.. terus melangka ke kenny rogers.. dari kfc ke ayam panggang jugak!~

Hazmin Hamudin said...

Menarik jugak apa yang cuba disampaikan. Kadang2 tak semua benda yang kita nak boleh dapat ye tak. Tapi Allah akan gantikan dengan benda yang lain dan adakalanya lebih baik lagi.

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Setiap hari merasai nikmat pemberian dari Ilahi...
sukur Alhamdulillah...

x0x0 ^_^

Jajas said...

entri ko ni selalu menguji pemikiran aku la lana...hehe

Mime MF said...

kalau tak dapat apa yg kita nak...Allah akan gantikan sesuatu yg lebih baik..Alhamdulillah..sesuatu yg berlaku ada hikmahnya.. :)

Azie Namico said...

salam lana..
ermm..ermm...tak der rezeki dekat kfc dapat pulak ayam panggang yang awesome...perghhh ! memang terbaik lah...

~ Cik Azz ~ said...

Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui..

Kita selalu dengar orang yang hajatnya tertunai tu akan cakap macam ni.. "ko ni macam tau² je aku nak makan benda ni...".. Lepas tu takde dah nak ucap syukur alhamdulillah.. kadang2 ucapan terima kasihpun takde...

Kadang² kita cuma sebut dalam hati nak itu, nak ini.. Tup2 esok lusanya ada orang bagi apa yang kita nak tu.. Alhamdulillah la, kan..

cik kaki ketawe said...

salam...betul tu kak lana...
sy down sebelum ni...tapi in the end
Allah bagi bukan satu,tapi 3 benda yang sgat
bermakna dalam hidup sy...
bersyukur sgat...

Eiqa Almond said...

Tak de rezeki akak la tu :)
Tp Allah itu Maha Adil, Maha Menyanyangi..
DIA gantikan kfc tu dgn ayam panggang..
Alhamdulillah kak :)

Che Elfie said...

Alhamdulillah ... Dia senantiasa memberi yang terbaek buat hambaNya ... yang penting jangan melenting dan percaya kepadaNYA

Waalid Al-Marbawi said...

Assalamualaikum...

Allah sememangnya sentiasa memberikan apa yang diperlukan oleh hambaNya..

cuma sikap manusia yang sukar mensyukuri keperluan yang sudah dipenuhi..

selalu sibuk mencari kehendak yang hendak dirakusi...

Moga Allah jadikan kita hamba yang sentiasa bersyukur..aamin

Hatimi Tahirruddin said...

wah takde ke gambar ayam panggang tu lana...hehehe....

krole said...

mungkin belum rezeki lagila tu nak mam KFC...Allah lebih tau apa yang terbaik untuk kita...tngok balik2 je dapat ayam panggang yang mables...mesti nikmat mam waktu tu kan lana~

syufaa said...

awwww, rezeki.
Alhamdulillah. :)

Tukang Karut said...

Dia yang menentukan... Siapa yang tau?

Wirda Amir said...

Salam rindu lana...

Bz ke?memang tkde entry baru ye...ermmmm.....

Badrina Ibtisam said...

indahnya perancangan Allah s.w.t. :')

Tinta Lana said...

@Rosniyati othman

Absolutely..healthier, boleh jimat duit,hehe

Tinta Lana said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Terima apa adanya.. :D

Tinta Lana said...

@Akmal Halim

Sorry akmal, terdelete album dlm google+, tu yg tak keluar. Dah restore smula, rsanya ok dah.

Thank you ^_^

Tinta Lana said...

@amir zahari

Alhamdulillah..camtu la lana rasa bila balik2, tgk ada ayam kt rumah..puas makan,hehehe

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Thank you mama :)

Tinta Lana said...

@Cik Pensil

Sekarang pensil dah pun cerita..he he he.. ;)

Tinta Lana said...

@Nisa

Betul. Lagi2 kalau ada special sos :D

Tinta Lana said...

@S.K.A

Lama kan? hehe, pergi saja 45 minit, tambah 45 minit wktu balik. Takpa, pengalaman.. :)

Tinta Lana said...

@siti zahara

Tambah skit, jangan lupa, berusaha, berdoa, tawakal dan bersyukur ;)

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

:)

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam. Sekarang macamana kak wirda? entry saya dan lain2 naik tak kat bloglist akak?

Saya try solve kan problem blog saya..tak tahu berjaya ke tidak..huhu

Tinta Lana said...

@ima salsuzaima

Pelbagai jalan.. ^^

Tinta Lana said...

@Syafiqah Azmi

Betul :)

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Terima kasih teena.. peringatan untuk lana juga ni :

Tinta Lana said...

@kopi pasta

Hujung minggu dah tentu aku buat apa yg ko cdgkan tu kopi.. hari biasa, waktu kerja..hurmm..hehehe

Tinta Lana said...

@Chic Na

Gitulah cikna :)

Tinta Lana said...

@the malay male

Saya dan kita semua juga diberi tiga itu..tpi jrg guna dan manfaatkannya..

Tinta Lana said...

@Hafiz Hafizol

Hafiz, me too. Kadang2 tu, nak sgt2 benda tu, tpi sbb kurg berkemampuan, tangguh smpai kita sndiri lupa.

Alih2, Allah bagi easy way untuk dptkannya.

Tinta Lana said...

@Arham Md Ali

Kita faham am.. waktu tersenyap tu, mesti kita rasa malu dengan pencipta kita.

Tinta Lana said...

@aisya

Hari2 makan ayam la maknanya? Cam kita plak..ex-roomate,hari2 mkn biskut.. dan hari2 lana tolong dia belikan biskut bila balik dri kelas,heh3

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Bila analyze balik, bnyk hikmahnya.

Dpt makan kat rumah, boleh berjimat, makanan pun lebih bersih n sihat.

Tinta Lana said...

@Fifi Nadhrah

erkk, haa,kita pun perasan, KFC kat Alamanda dah tutup,hahaha, tgh renovate agaknya.

Kenny rogers lagi sihat makanannya kan :)

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Selalunya jadi camtulah..kita mmg jrg dpt apa yg kita mahu.

Tinta Lana said...

@Norhazlina Mohd. Zaki

Alhamdulillah..

Tinta Lana said...

@Jajas

hahahah, teruji sgt ke weh?

Tinta Lana said...

@Mime MF

Iya.. ada hikmah yg tersembunyi..

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam. Hurmm..tunggu azie belanjerr ayam plak,hahaha

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Akak, cth yg akak bagi tu, selalu jugak jadi disekeliling saya.

"Macam tahu2 je" :)

Tinta Lana said...

@cik kaki ketawe

Wa'alaikumusalam. Ingat dia selalu ya CKK.. :)

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

Thank you eiqa..hehe, alhamdulillah :)

Tinta Lana said...

@Che Elfie

Kadang2 melenting jugak,huhu..dah ok skit, baru la nak teringat DIA..

Tinta Lana said...

@Waalid Al-Marbawi

Wa'alaikumusalam. Amin.. terima kasih waalid.. :)

Tinta Lana said...

@Hatimi Tahirruddin

Tak da..selalunya makanan, pa2 hal makan dulu..jadi mmg tak smpt amik gmbr,hahaha

Tinta Lana said...

@krole

Of course..makan sengsorang depan tv, lagi best,ekekeke

Tinta Lana said...

@syufaa

:)

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Tiada siapa yang tau.

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam. Kita 'jumpa' diblog weekend ni ya kak..insyaAllah.. :)

Tinta Lana said...

@Badrina Ibtisam

Terindah dan terbaik datang dariNYA.. :')

baby comel said...

Kadangkala apa yg kita rasa baik, mungkin sebenarnya molek utk kita. Sebab tu allah gantikan sesuatu yg lebih baik. Rezeki dr abah ayam panggang, dpt makan bersama keluarga, erat silaturrahim.. kan tu lebih bahagia dr makan sendiri. Yg terjadi oasti ada hikmahnya tersendiri kan.

kali terakhir saya dpt apa yg dihajati, ermm syukurlah apa yg ada. Sbb bebanan tu tetap ada, masih menanti bila ia mahu kunjung tiba. Usaha? Ahhh

caliph shuriken said...

yup, slalu Dia bg apa yg kita perlukan, bukan apa yg kita inginkan..

*bila kali terakhir? baru2 ni jaa ^^

Tinta Lana said...

@baby comel

Masih menanti bila ia mahu kunjung tiba? Menanti sesuatu yg tak pasti?

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Sekurang2nya awak dpt dah novel MAGIS..saya bila lagi..eh,hehe

lynndamya said...

owh Alhamdulillah, dpt jugak kau makan ayam kan, mmg bukan KFC, tapi ayam juga, dan ayah kau yg belikan, bukan duit sendiri, hehe..
hm, aku bru semalam Allah bagi aku kesihatan semula..next entry aku baru nk update psl tu..apa2 pun, Alhamdulillah kan, sbb Allah insyaAllah beri, kita je kena berdoa sugguh2.. :)

Powered by Blogger.