RSS Feed

Berguru

75

September 2, 2013 by

Proses belajar, biarlah berguru.

Berguru pula, kena talaqqi. Bukan berguru dengan FB.

Diinternet, memang banyak kemudahan tutorial dan panduan yang mudah diikuti.
Ikut saja langkah demi langkah yang diberi.

Siap. "Cantiknya hasil ku ini"
Rasa hebat walaupun baru sekali buat.
Tambah pula apabila orang puji, kembang kempis diri.

Itu silapnya berguru guna medium sosial ini.

FB dan website tak boleh tegur kalau kita lupa diri.

Ingatan untuk saya, ingatan untuk semua.


75 comments »

amir zahari said...

memuji tanpa ada alasan kenapa memuji bukanlah guru yg baik..

S.K.A said...

ingatan utk diri sndri juga =) kdg2 prasaan mcm 2 ada..tp xkn rsa 100% sbb sy pn berguru dgn utube je..tgok yg org lain punya lg berganda2 hebat he3..sal b.list 2..sy rsa akak tukar url kot..tp sy dah update yg terbaru ni..tp 2hri cmtu baru naik entri latest akak..ntah la 2..hu3

Hazmin Hamudin said...

Fuh. Betul tu. Dalam tak sedar dah lakukan kesilapan yang sama.

S.K.A said...

he3 2 la kak..yg sy sedar 2hari..mula2 perasan juga..kpada bloglist xnaik entri baru..igtkn akak da tukar domain.com =)

Eiqa Almond said...

betul jugak tuu.. :)
kalau eiqa nk serach pasal agama ke kisah2x nabi ke, eiqa klu boleh elakkan dari serach dekat internet, yelaa zaman sekarang kan macam2x :)

Wirda Amir said...

Salam lana...ada ilmu yg kita perlukan guru terutamanya tentang ilmu agama..tp dr segi kemahiran,akak rs melalui intenet atau buku tak mengapa tp bkn semua jenis kemahiranlah....walau bagaimanapun,kalau ada guru di depan mata..kita blh dpt ilmu yg lebih...skil tu penting utk buat sesuatu kemahiran supaya kerja menjadi mudah...

Tentang lupa diri tu...hehehe...kalau syiok sendiri tkpe lana jgn sampai bermegah2...seelok2nya ilmu yg kita ada tu kita kongsi bersama...tak rugipun....

Wirda Amir said...

Lana...hal yg akak tanya tu..kita bincang kemudianlah ye....akak guna hp je ni...agak susah sikit le....in sya Allah akak akan bg pendapat akak berdasarkan pengalaman akak tp harus diingat pengalaman setiap org adalah berbeza....

lynndamya said...

Salam, wehhh soryyyy~ aku bz lah 2,3 hari ni..wuwu..kau nk tanye apa kah?
email kat aku :

lynndamya@yahoo.com

(n_n) hehe

puteri kasih said...

kadang kala kita boleh jadi guru untuk diri sendiri. Yang penting jangan mudah lupa diri bila dipuji. Jangan terlalu selesa dengan kejayaan yang diperolehi. :)

Azlan Strider said...

under construction??kat entry testing tu tak jumpa button utk comment..hehehe

Regards,
-Strider-

Khamsi Abdullah said...

saya pernah melalui jalan bersama teman yang belajar tanpa guru. Ramai menegur dan minta saya jauhkan diri. tak boleh salahkan orang lain, sebab makin lama makin merapu dah beliau. sekeh kang kata kita garang pulak. ;@

Dzureen Darwis said...

Nanti saya bertapa tunggu guru dari bukit ye hehe

Tinta Lana said...

@amir zahari

Ada udang disebalik batu

Tinta Lana said...

@S.K.A

Akak pun ada perasaan itu..tpi, cara akak nak mengawalnya, cepat2 tgk hasil kerja org lain yg lebih baik, insyaAllah reda skit perasaan tu,hihi.

Fais, alhamdulillah, blog dah sihat,hehe. Habisku terjah segala tuto yang ada,hehe. Thanks ya, gtau psl entry latest tak naik kat bloglist. Kalau tak akk pun tak perasan.

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Takpa, kita sama2 ingtkn diri sendiri.

Tinta Lana said...

@S.K.A

Bab tukar domain tu..tunggu fais dulu la tukar,hihi

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

Bab2 tu, prefer baca buku. Sekurg2nya ada sumber rujukan kat blkg buku kan..boleh check balik mana resourcenya. Tapi kalau amik kt internet, mmg selalu tak dpt dikenalpasti sumber dri mna.

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam. Ya akak, bila ada guru depan mata, kita boleh dpt ilmu lebih..kata2 nasihat dan panduan juga.

Ok..saya tunggu jawapan akk nanti,hehe ^_^

Tinta Lana said...

@lynndamya

Ko tunggu ak emel ek nanti,hihi

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Terima kasih puteri..nasihat berguna untuk lana ni.. :)

Tinta Lana said...

@Azlan Strider

Aha, maafkan saya, blog ada problem sikit. Baru je selesai. Saya disable comment untuk entry Testing tu :)

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Itu yang dirisaukan..tanpa berguru, peluang untuk sesat tu memang tinggi. Tapi kdg2 dengan berguru pun, makin sesat menjadi2,hihi.

Tinta Lana said...

@Dzureen Darwis

Nak belajor apa tu reen sampai kebukit,hehehe

the malay male said...

kena cari kawan yg berani tegur

Khamsi Abdullah said...

@Tinta Lana Kena berhati-hati dan pilihlah guru yang betul mursyid. Kalau belajar agama, biar guru tu bersanad. :)

Nong Andy said...

Lana..

Memang tak keluar la n3 terbaru lana dlm bloglist.. ada setting yg dah silap ke?

Khamsi Abdullah said...

@Nong Andy cer cek kat option kat widget tu. mungkin tak mark.

Tinta Lana said...

@the malay male

Betul

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Terima kasih khamsi :)

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Aah, start dari entry merdeka saya. Dia bukan tak keluar..lambat keluar kak. Yup, ada mslh sedikit..nanti saya update melalui entry ^_^

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Khamsi..blog kita memang problem seminggu ni..semua yg masukkan kita dlm bloglist masing2, semua ada mslh sama..latest entry kita tak update dibloglist mereka.

Tapi, alhamdulillah..dah selesai dah..cuma take time skit tuk kembali normal,hehe. Fuhhh..lega,hihi

Khamsi Abdullah said...

@Tinta Lana owh, yeke. ingat widget problem. :P

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

hahaha, no hal. Nanti kita buat full story..slama berblog,ni 1st time jadi,hahaha. Gelabah dibuatnya T__T

S.K.A said...

Alahamdulillah =) da elok ye kak..ape problemnya??

Chic Na said...

betul tu.. boleh tersesat nanti.. hihi..

Tinta Lana said...

@S.K.A

Nak try publish lagi sekali testing entry..ambil masa tuk normal balik. Kalau ok,bru rasa lega. Panjang citernya fais..nanti kalau ada kesempatan akak update entry :)

Tinta Lana said...

@Chic Na

Cikna dah tukar DP.. :)

Azie Namico said...

salam lana...
siapa yang berguru dengan FB tu..?! habaq mai...hehehe
tapi kalau puji diri sendiri dalam hati tak per kot...dah tak der org nak puji...puji lah diri sendiri...bukan selalukan lana....hehehe

ingatan untuk saya jugak lana...

Teena Tna said...

Betul2, sesetengah perkara perlu berguru utk dipelajari. Tp skang semua berada di hujung jari. Kena tapis dulu, sebeluum nak amik.

sha (chirp chirp) said...

lagi2 kalau berguru pasal agama kat fb :)

Ayie Abas said...

assalamualaikum...lana :)

bertalaqqi...dlm bab2 belajar agama yg terbaiknya..lana terutama belajar al quran..

klu bab belajar hal2 blog atau ilmu komputer ker misalnya...kita belajar kat fb atau di alam maya pun x ada salahnya kn..hehe :)

bangibookseller said...

Visit us for english novels and childrens books. Harry Potter, shopaholics, cecelia ahern, john grisham, etc...
http://bangibookseller.blogspot.com/

fuza said...

ilmu...

||aLeaSaRa|| said...

salam lana,sihat tak ni :)

kak lea pun adakala memerlukan guru yang duduk elok depan mata....senang nak berinteraksi,senang nak tunjuk apa kita tak faham.terus dapat feedback.

kalau untuk tambah & luaskan lagi ilmu,memang bagus menggunakan media massa.cuma kena bijak memilih sumber rujukan :)

amir aizat said...

Sepatutnya mmg semua kena berguru

Wirda Amir said...

Saja dtg melawat lana...ingat nak cari blk entry lana pasal bj kurung tu....dh azan subuh ni...salam subuh lana

EZAN IDMA said...

thanks atas ingatan :)

Qeela Aini said...

Salam Lana, Qeela dtg melawat, hehe.
entry testing tu not available pulak, Lana dh delete ke?
Qeela bru harini on blog balik, so
tu yg agk ketinggalan ni. hehe.

caliph shuriken said...

sy cari guru agama yg betul2 amal apa yg dia ajar.. x jumpa2 lagi ni ^^

Nurul Farahizzati said...

dah lama aku xsinggah sini.. btol sangat la tu lana.. aku setuju.. kadang2, kita alpa bila terlalu banyak pujian.. aku suruh orang kutuk pun 1/10 je yang kutuk.. hehe..

Cik Pensil said...

nanti ada syaitonn yang mengahasut kan? :)

hana hadi said...

banyak kelemahan bila berguru dengan internet.. sebab boleh di edit dan menipu..huhu kita ikut je.. di sebalik internet tersebut kita tak tahu orangnya betul2 'guru' atau ada agenda lain

Rosniyati othman said...

Salam lana...

Betul apa yg lana tulis tu..di zaman siber ni semua nak berguru dgn internet...percaya bulat2 apa yg ada disana...blum tentu infonya betulkan. .

Mime MF said...

internet..jgn percaya 100%...bukan semua yg dlm internet tu betul..nk berguru biar dgn org yg ada ilmu..baru tak menyimpang dr tujuan asal..;)

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam. Takda sapa2 zie..cuma idea nk menulis psl topik berguru ni dtg bila bca status Hilal Asyraf,hehe

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Terutama ilmu agama kan.

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Agree :)

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam ayie :)

Aah..betul tu yie..bab agama elok la ada guru depan mata. Aha,ilmu2 mcm blog tak salah bljr online..tpi seelok2nya carilah siapa2 yg kita rasa boleh bagi pendpt kdua.. ^_^

Tinta Lana said...

@fuza

:) Tq kak fuza singgah sini

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam.. sihat kak.. :)
Selidik dulu sebelum menerima sgala maklumat bukan? ^^

Tinta Lana said...

@amir aizat

Belajar memang elok kena berguru..utk elakkan kita dari menyimpang jauh.

Tinta Lana said...

@EZAN IDMA

Sama2 ezan :)

Tinta Lana said...

@Qeela Aini

Wa'alaikumusalam. Aah, itu entry testing..mmg takda apa2 isi. Blog ada problem baru ni, so entry tu as a test, nak check smada dah ok ke tak blog,hehehe. Tq qeela.. sorry..lma tak jenguk qeela gak..kuciwa jap blog problem,ekekeke

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Saya doakan awak jumpa..saya doakan, guru agama itu..diri awk sndiri :)

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

hoho, ak lagi la, lama tak jenguk hang..sorry..blog ak problem skit lately.

#Aku pun kdg2 alpa juga..huhu

Tinta Lana said...

@Cik Pensil

Aah syg..hehe

Tinta Lana said...

@hana hadi

Itu yang kita risaukan hana..kita tak tahu sebalik tabir..

Tinta Lana said...

@Rosniyati othman

Wa'alaikumusalam kak rose. Maklumat online mudah dimanipulasikan..

Tinta Lana said...

@Mime MF

Betul tu mime.. :) pastikan juga berguru dgn org yg btul2 ada kelayakan ^^

aizamia3 said...

bergurulah dengan guru yang selayaknya.
jangan mudah percaya dan terima dari medium di internet.

~ Cik Azz ~ said...

Kalau kita tau orang tu salah, kita tegur la.. Tapi ramai daripada kita lebih suka berdiam dari menegur.. Menghentam lagi la orang suka..

Ada satu kes, si A ni buat status dalam BI, then si B ni dok kutuk2 dia, letak kat status dia pulak.. Katanya kalau dah tak tau BI tu tak payah la tulis dalam BI.. Tulis je la dalam BM..

So, akak tegur la si B.. Akak kata, kalau awak dah tau dia punya ayat tu lintang pukang, kenapa awak tak betulkan..? Kenapa awak pulak dok kutuk dia..? Kalau si A tu tau ayat dia salah, agak-agaknya dia nak ke letak ayat macam tu kat status dia..??

Kalau bab2 masakan ni, boleh je berguru dengan internet... Ramai je yang boleh menambah pendapatan hanya dengan belajar dari internet ni..

Bab lain tu pandai2 sendiri la haiihh... :D

Hatimi Tahirruddin said...

kena tgk jenis ilmu yg nak belajar tu lah...yg bahaya ilmu agama kalau tak berguru takut tersalah faham...kena pulak zaman media sosial ni org suka sgt memetik hadith atau ayat al-quran tanpa merujuk pada org yg "berilmu"...

dari segi ilmu duniawi ok je belajar tanpa guru...kdg2 kita silap bila ingat guru itu mesti seorg individu...sedangkan tak semestinya...kutukan itu juga adalah guru...pengalaman juga adalah guru...apa yg kita lihat juga adalah guru...so tak semestinya berpulut kuning dan mandi limau baru nak kira berguru....

Cendol said...

yeahhh 100% agree ! tapi selalu juga belajar masak dengan makcik google.hihi betul la mcm lana cakap,sekali buat dah jadi,org puji,kembang kempis.haha.thanks atas peringatan ini .*nangisss

ary_lee said...

Simple word: LIKE!

baby comel said...

Sbb tu sy mintak lana jadi mentor saya.... yg sentiasa mengingatkan bila saya lupa diri :)

Powered by Blogger.