RSS Feed

Kantoi

52

September 25, 2013 by

Duit earning Nuffnang tak naik2 jumlahnya - Tidak mengapa.
Kurang follower dan komen - Never mind.
Spammer berlambak - Pedulikan.
Tiada siapa nak like fanpage - No hal.

Tapi...

Pura-pura baca, kemudian out of topic komennya.
Terkantoi anda tidak membaca apa yang ditulis sebenarnya.

Ia memang perkara yang baik apabila kita berusaha untuk membalas komen dari blogger2 yang sudah berkunjung ke blog kita.

Tapi jadi sebaliknya bila berlaku keadaan terkantoi tadi.

Jujur dengan diri sendiri.

Jika anda letih, penat, tiada mood, line internet kurang baik atau tak tahu nak balas apa, its ok.
Kita ada pilihan bukan. Kita boleh datang dan balas kemudian.


52 comments »

Wirda Amir said...

Salam lana la luna...

Menarik nih....akak tgk juga org yg komen tu,kalau akak tak kenal n x perna berbual dgn rkn blogger tu di luar maya@memang tak rapatpun,kalau bg komen yg kantoi..akak ok je..dn akak plak kalau komen di blog seseorg yg akak rpt n selalu berbincang tentang berbagai isu,kdg2 komen akak terkeluar juga dr entry rkn blogger tersebut wpun lari sikit dr cerita tp kami berdua sj yg faham tentang perbualan yg pernah kami buat...itu je....

Pernah juga akak tgk,rkn blogger yg memberi komen berdasarkan komen yg telah diberi oleh org lain..ini lg buat akak tergelak,sbb tu,akak tk suka bc komen org lain sbb tk mau komen org tersebut mempengaruhi komen akak nanti...mcm blog lana ni,kira senang,komen x segera di publish,jd akak bc entry n fahami mengikut fahaman akak je la...hahaha....

Mohd Fauzli said...

Macam2 ragam kan blogger nie...

HuSNa MicHi said...

singgah pagi....
apa yg kantoi ni...xphm.... -_-

aisya said...

Lagi seronok bila benda tu terang2 kita dah explain dia pergi tanya lagi. Kdg2 sentap jugak, punya la penat kita taip. dia tanya lagi benda yg nyata, terang lagi bersuluh. tp takpelah, mungkin dia nak cepat kot.. tu yg tengok gambar je.. :)

lana, kenapa latest entry tak keluar kt bloglist eh? huhu.. dah try remove dan add balik pun sama jugak.. huhu

Hazmin Hamudin said...

Erk.. Jangan terjadi perkara sedemikian sudah la. Risau jugak. Huhu

S.K.A said...

betol 2 kak..sy pnh ada terlari komen dgn isi entri tak?? he3..rasany xpnh lg skip mmbaca ni =) ape pun terima jelh seadanya...dunia blogging..xleh nk kata ape dah..bnda xdipaksa..suka entri ni.

Mama said...

hai lana, assalamualakum.. rindu nak bertandang di sini... pasal benda ni kan, mama dapat rasa, siapa baca penuh entri mama siapa yang tak baca.... sabar je lah, janji dia komen.. hihi

Ahmad Saufe said...

serious failed attempt to show that u're the loyal follower konon..haha

Hidup berprinsip...jujur kepadaNya bersaksikan alam...eh ape aku mengarut neh..haha

Shark Kay said...

Shark pn mmg slalu jugak lari topik.
Tp ada sbb le lari topik.
Tkut tuan blog boring bc komen yg sama.
So kne le lari topik sket.

nurdani said...

macam sekadar datang membalas kunjungan. pernah jugak dapat komen lari topik ni. nampak sangat tak membaca. hehe

Tukang Karut said...

Owh...aku terasa...

Anonymous said...

Hahaha... yg ni akak kekadang 'nampak' juga kes mcm ni.. rasa nak ketawa pun ada.

Akak.. kekadang ada mood blogwalking. Cuma x drop komen sebab x tahu nak komen apa..

Kekadang akak rasa jadi silent reader ni best juga haha..



Nong andy

baby comel said...

Lana, setakat hari ni saya mmg cuba membaca sebaiknya entri kawan2.. dan cuba komen apa yg sepatutnya

BungaTulip said...

Biasa tu liana,
kadang orang akan komen tengok pada gambar, sedangkan ada penceritaan kita kat situ :)

Apa pun tetap hargai mereka yang sudi singgah.

Syarafi[skyforce331] said...

situasi yang sama berlaku di blog fi, tidak mengapa manusialah katakan...kejar masa konon...kan kan kan..hehe

amir zahari said...

Lana sihat? <-- hehe xde kene mengena dgn entry...

Kadang2 kan lana, ada jgk sy komen lari dari entry lana.. bukan ape kadang2 baca tp tak tahu nak komen ape.. tapi tetap nak komen.. jgn marah yeee..hehehe ^__^

Mime MF said...

err haha mungkin otak tak selari time baca enrty..tu yg komen pun lain..aiseh...tak ngaku kan :P

caliph shuriken said...

org tu baca entry lain, tp silap klik kt entry lain kot wktu komen, hukk...

Waalid Al-Marbawi said...

Assalamualaikum..

tapi hargailah usaha diorang cuba komen kat blog kite..haha..sekalipun lari dari dari topik perbincangan...huhuhu

Waalid pernah lari dari tajuk tak?

[JOM BACA ENTRY2 TERKINI]

Encik H said...

eh H selalu camtu tau lana..baca tu mmg baca, tapi x tau nak komen apa..

last2 lari topik terus..hahaha

Zawiah said...

ragam manusia ... heheheee

sha (chirp chirp) said...

huhu. kalau entri panjang sgt tu bese la kalau org tak baca habis. tapi kalau entri pendek pon tak baca parah la tuu kan. huhu

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak wirda :)

Urmm..kalau berdasarkan komen akak..out of topic boleh pecahkan lagi pda bbrpa jenis. Salah satunya, akak dah pun sebut, diblog yg kita rapat/rakan blogger yg dah lama kenal, kita selalunya akan bercerita beberapa topik termasuk topik yg ditulis tuan blog sndiri. Yang itu, tiada masalah.. bertanya khbr, mnjwb persoalan..kdg2 perlu begitu.

Maksud out of topic dlm entry ini, lebih kepada pendapat akak yg kedua. Saya perasan, dan sebenarnya kita boleh tahu ada yg tak baca sbnrnya. Komennya dibuat dan disimpulkan dari bbrpa komen sblmnya. Ada sstgh entri, teknik ni mungkin menjadi, tapi dientry lain mungkin tidak.

Cthnya, entry yg ada mengandungi info. Sudah terg lagi bersuluh, ada info yg ditulis dan dihighlight, tpi nanti ada komen yg akan tnya perkara yg mmg dah ada dah dlm entry tu.

Itu satu, satu lgi, saya ambil cth bru ni, entry saya My Indo Chick. Saya dah mentioned, itu cuma artwork saja.. novelnya belum keluar. Tapi ada yg drop komen, "novel ni best". Sedih saya kak..hahaha. Macamana novel tu dikatakan best sdgkn belum diterbitkan pun lagi..jadi disitu, dah terkantoi diri sendiri..

Tinta Lana said...

@Mohd Fauzli

Blogger kan..manusia :)

Tinta Lana said...

@HuSNa MicHi

Takpa..husna cuba banyakkan blogwalking dan komen dientri2 ya.. nanti lama2 husna akan fhm apa yg lana sampaikan ni :)

Tinta Lana said...

@aisya

Kita pun rasa hilang skit respek padanya.. Oh..tentg latest entry tu aisya..mmg tgh problem..try solve, kejap ok, kejap k.o balik,huhu. Dah pening juga nak selesaikannya @_@

Sekarang dlm tempoh tnya mereka2 yg lebih mahir..harap2 dpt selesaikan dlm waktu terdekat.. Sedih.. Terima kasih aisya tanya.. :)

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Setakat ni, di blog sya, bnyk kali jugak jadi,hahaha

Tinta Lana said...

@S.K.A

Setakat ini, tak pernah lari,hehehe

Tinta Lana said...

@Mama

Wa'alaikumusalam. Ha kan, kita boleh rasa ma..mmg kdg2 apa yg dirasa tu tak betul, tpi kita mmg boleh detect sbnrnya. Ye la..bak kata mama..sabar jelah..hehehe

Tinta Lana said...

@Ahmad Saufe

Tak mengarut pun. Betul tu. Aku mmg nk tulis sbnrnya perkataan berprinsip tu.

Tinta Lana said...

@Shark Kay

Lana pun..ada buat juga kdg2,eh,ya ke kdg2?hehe.

Tinta Lana said...

@nurdani

Yup, skdr nak membalas..

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

hahahah

Tinta Lana said...

@Anonymous

Saya dah faham dah cara akak,hahaha

Ha kan, kan kdg2 kita gi bw blog lain pun, ada nmpk certain komen tu..kita sndiri yg bca pun boleh detect sesorg itu baca ke tidak sbnrnya.

Tinta Lana said...

@baby comel

Lana perasan tu :) Thanks a lot baby, tetap meluangkan masa kesini.. :)

Tinta Lana said...

@BungaTulip

Kdg2 bunga..gmbr pun takda..hukk

Tinta Lana said...

@Syarafi[skyforce331]

Kejar masa..takpun mungkin rsa bersalah kalau tak balas secepat yg mungkin..

Tinta Lana said...

@amir zahari

Sihat mir. Dengan amir, dah fhm dah. Iya, lana fhm mir, kdg2 kita tak tahu nak komen apa.. i'm a blogger too,hehehe

Out of topic ni, bila komen ditulis itu, kita dah mentioned perkara spptnya, tpi lain pula balasnya. Amir boleh refer komen reply lana pada kak wirda. Ada contoh disitu.

Tinta Lana said...

@Mime MF

Tak ngaku pun takpa MF,hahha, dah sah2 terkantoi, ekekeke

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Haa, yg tu pernah jadi kat sini,hahaha

Tinta Lana said...

@Waalid Al-Marbawi

Wa'alaikumusalam. Lana memang hargai waalid.. :)

Setakat ni tak pernah,hahaha

Tinta Lana said...

@Encik H

Urmm..lari dri topik, selagi tak mengarut, takpa, hehehe

Tinta Lana said...

@Zawiah

Aah kak vee.. :D

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Memang parah..huhu..sedih tau,huhu

Teena Tna said...

Yup, kadang2 saya pun tak tahu nak komen apa. Lastly, pergi begitu sahaja tanpa meninggalkan jejak. Tapi biasalah, dunia blogging tak lari dari masalah ni. Agak2 saya pernah tersalah komen tak?

Wirda Amir said...

Salam lana la lunaku syg..

Hahaha..akak dh bc komen bls lana tu..ekekeke..lana sedih ye...?akak plak ketawa gelihati..hehehe..adoiii....novel ni best..tp kalau ada tanda soalan,jd lain kot...novel ni best?? Tp mcm x kena plak,mesti ada perkataan ke hujungnya kan lana....hehe..berlapang dada lah sayang.....

Wirda Amir said...

Tapikan lana..utk komen bls lana di perenggan yg ketiga tu..dh diberitahu lg bertanya,tgk juga pd soalan tu,samada org tersebut bertanya utk mendapatkan kepastian...contoh,lana tulis umur saya 26 tahun..kemudian akak tanya,umur lana 26 tahun?ini membawa maksud akak yg tersendiri..iaitu inginkan kepastian....dn dlm minda akak mungkin berfikir,sikap lana mcm kanak2,atau lana nampak lebih matang dr usia,sbb tu akak bertanya...ini cuma contoh je lana.....

~ Cik Azz ~ said...

Akak selalu je komen yang keluar dari topik entry..

Kadang2 malas nak komen topik tu sebab tak tau nak komen apa.. hahahaha..

So, pada akak, takde istilah kantoi di sini..

Orang sudi datang bertandang, alhamdulillah.. asalkan tidak komen yang geli-geleman, carut-marut dan maki-hamun dah la..

*sentiasa bersangka baik.. heeeee...

aizamia3 said...

Sebab tu akak lebih suka waktu santai singgah sini.. bila akak tengah serabut takut komen akak lari maksud pulak.. :(
Kalau lama akak tak singgah bukan bermakna akak lupa tapi tengah sibuk.. alasan klise kan. Hehehe..

amir zahari said...

hehehe.. paham2..

lynndamya said...

Hahaha, aku setuju sangat weh ! sbb tu aku ambil masa klw nk BW, tp kadang2 aku take time tu mcm lama sangat pulak kan..sian kau tggu aku, hahaha kau tggu aku ke~~~ eh aku nga lunch ni, jom lunch!

Cendol said...

Salam,lana setuju dengan entry ni..lana,agak2 dalam entry KANTOI ni pun ada orang yang terKANTOI tak?hehehe.

for me, i think bila dah anggap blogger tu kawan,dengan penuh minat baca entry dia.sebab nak tahu apa update kawan :) :)

memang kalau dah penat,line lambat memang tak de mood nak tengok belog hatta belog sendiri pun.

Powered by Blogger.