RSS Feed

Komik

51

September 29, 2013 by

Ada peminat komik disini? Pengumpul tegar komik?
Saya peminat, tapi bukan pengumpul, heee.

Zaman kanak2 dulu, selalu dimomokkan, baca komik ini tiada faedah.
Bagi saya, tak juga. Tengok pada jenisnya. Komik pun sama seperti bahan bacaan lain, ada genrenya.
Ada yang sekadar mengandungi hiburan, ada juga terselit pengajaran.

Sebahagian yang sempat saya kumpulkan. Yang best tentang komik, bukan bergantung pada jalan cerita semata, tapi kita tengok pada lukisan dan lakaran. Kan? kan? hehehe

Zint, komik karya zint, Under 18 Zint, Komik Bodyguard, Komik Miracle Days bookstation, komik real islands bookstation, komik Dik Cerdas, komik Sin Chan, komik Le Gardenie karya ben, komik Hero Zint, komik si penjual aiskrim zint, komik eli zint, komik hacker zint, komik brother x3 oga
Sambungan, boleh dibaca di blog kedua saya, Iqra'


51 comments »

Wirda Amir said...

Salam lana..

Sblm akak ke iqra'...akak komen kat sini dulu..akak suka bc komik,ada beli majalah ujang,gila2,gelihati pd suatu masa dulu tp entah ke mana hilang semua tu..betul tu,akak setuju,ada unsur pengajaran dlm komik...
Sekarang ni dh tk bc komik dh..dh x sesuai kot,akak suka majalah hiasan dalaman n fesyen...

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

ayie mmg byk koleksi majalah kartun dan komik..dari mcm2 genre. komik2 tempatan pun byk dlm koleksi ayie dari kecik ayie simpan, sampai skrg masih ada...hehe :)

Chic Na said...

kita pun ada le gardenia & beberapa karya ben.. nanti nak buat entri gak.. kihkihkih..

# pasal sakit perut > baby julai tu cikna baca dalam buku dr fadzillah kamsah & satu buku omputeh pasal astrologi tp tajuknya lupa sebab baca buku tu masa zaman study dolu2..

blogger lelaki said...

sejak celik IT ni..aku baca komik online je..hu3..lama dah xsentuh buku komik ni..masa sekolah dulu aku pembaca komik tegar la jugak

BUNDA a.k.a KN said...

assalamualaikum, lama tak kesini...bunda ni jarang membaca...

Qeela Aini said...

Salam Lana :)

Qeela singgah jenguk Lana :D baru on balik, hehe. Anyways, wow, Qeela pon minat bace komik jugak, Le Gardenie, Shin Chan, Under 18, etc. :D Dulu suke sketch ala2 Ben. :)

Hazmin Hamudin said...

Zaman komik saya ni dah berakhir agaknya. Dulu Under 18 la, dragon ball la, semua tu wajib beli. haha

puteri kasih said...

dari zaman sekolah lagi puteri suka baca komik..kadang-kadang bila tengah stress dan berserabut baca komik memang layan...hehehe

puteri airyn said...

Wah banyaknya komik Lana.. Kak Erin pun suka baca komik juga.. best kan.. :-).. Kak Erin letak link blog Lana kat blog Kak Erin.. Senang skit nak blogwalking nanti :-)

S.K.A said...

betol 2 =) sy suka komik sbb ianya mnghiburkan..suka tgok lakaran2 yg bersahaja..minat membaca betol ye kak ni..xsuka layan movie ke??

the malay male said...

dulu layan 'ujang' ... skrg minat dah kurang.. baca surat khabar je

Nong Andy said...

akak ni katagori pengumpul ke? hahaha...


* mood menulis blog ke laut la Lana..

aisya said...

tak berapa minat sgt baca komik.. tp ada jugak yg sy suka tapi adik punya lah.. komik sains tu.. apa entah tajuknya.. hehe

aizamia3 said...

tengok entry Lana ni tu yang akak buat entry pasal dak Ujang.. ;)

Cendol said...

Salam,lana komik memang best pada lukisannya.kalau anime tu rasa nak jugak lukis walaupun tak reti.tapi kartun ujang kan kelakar je.selipar kat tangan lah.haha

sha (chirp chirp) said...

sha dulu conan dgn doraemon la banyak. huhu

Lelaki said...

hui ramainya.

Syaz Wani said...

Saya pun suka baca komik gempak starz!!!!
Beli since sekolah lagi sampailah sekarang.
Paling suka genre seram, nak-nak yang alam angker. uuuuuuuuu~

kopi pasta said...

<--- pengumpul juga tapi bukan beli. pendownload tegar ebook komik yg discan. mhahahha. kumpul jer banyak tapi baca tak =.='

Wirda Amir said...

Salam lana la luna ku syg...

Lamanya menyepi...miss u

baby comel said...

Saya langsung tak minat komik, novel yg jadi teman saya. Hehhee

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak..oh, majalah hiasan dalaman n fesyen ya..contoh kak? :)

Saya dirumah, ibunda selalu beli majalah MIDI,Rapi dan Harmoni..tumpang2 jugak la baca,hehehe. Saya suka baca majalah2 juga kak, sebab ada bnyk pilihan.. :)

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam ayie.. :)

Tak terkira banyaknya koleksi ayie tu ya,hehehe

Tinta Lana said...

@Chic Na

Cikna buat tau,hehehe, nanti kita terjah,insyaAllah.

#Buku dr fadzillah kamsah? Ok, noted. Thank you cikna for sharing :)

Tinta Lana said...

@blogger lelaki

Kira ko ikut peredaran zaman lah ni..skrg,title ko, pembaca komik online tegar,hehehe

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Wa'alaikumusalam bunda..bunda pasti jarang? bunda rajin blogwalking, tu kira membaca juga :)

Tinta Lana said...

@Qeela Aini

Wa'alaikumusalam qeela. Yeayyy! suka baca gak ya,hehehe.

Oh, lana kalau sketch, taktau apa jadi kat kertas nanti,hehehe

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Dragon Ball..legend,hahaha

Masa kecik2 hujung minggu mesti menghadap cerita tu kat tv (-_-)

Tinta Lana said...

@puteri kasih

hahaha, betul2, rasa ringkas n ringan sikit kepala bila baca bhn bacaan ringkas mcm komik ni :)

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Terima kasih kak..hehehe ^_^

Tinta Lana said...

@S.K.A

Movie? Suka jugak. Tapi lagi suka membaca,hehehe

Tinta Lana said...

@the malay male

Sesuai lah dengan peningkatan usia kan..eh,he3

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Sya rasa, jawapannya Ya,hahaha

#Aiseh..harap akak segera pulang kedarat ya,hahaha

Tinta Lana said...

@aisya

Menumpang baca la ya? :)

Lana awal2 lu tak minat..asalnya mmg tak minat. Tapi tumpang baca adik punya, alih2, masih terus membeli smpai skrg ni,hehehe.

Tinta Lana said...

@aizamia3

Nanti saya nak tengok lah entry Ujang tu :)

Tinta Lana said...

@Cendol

Lana rasa lana ingat lagi kartun mana yg selipar kat tangan tu,hahaha

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Eh, comelnya..hehe, conan n doraemon ya >_<

Tinta Lana said...

@Lelaki

Apa yang ramai L?

Tinta Lana said...

@Syaz Wani

Alam Angker lana tak pernah baca lagi, rata2 bagi review positif. Maybe kena try beli pasni :)

Tinta Lana said...

@kopi pasta

Ko memang special case kopi! hahaha

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Baru je update kak..huhu

Tinta Lana said...

@baby comel

Novel pun peneman kita baby,heheh

caliph shuriken said...

yup, dulu sy suka beli komik sbb ada lukisan & lakaran yg best2.. sy pnah jaa kaler lukisan sendiri based on sample dlm komik2 tu ^^

caliph shuriken said...

ehh, terlupa plak dh letak comment atau blom.. rsa mcm dh tadi, huh..

yup, sy mmg fokus kt lukisan & lakaran ^^

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Caliph..awak dah letak dah comment..hihihi >_<

Oic..saya pun ada jugak buat macam tu.. :) Kdg2, tekap lukisan dari komik tu, pastu warnakan.hehe

MaYa MustWany said...

suka jugak baca komik..tapi xla tegar..suka karya zint..dulu pernah tegar, majlah blues selamanya.. de satu waktu namanya iskandar..mmg best siri tuh..sampai mas belajar cara2 melukis wat koleksi.. tapi kelakar bila p kedai stgh xtahu,dia ingat mas nak beli majalah blue..cehhh

lynndamya said...

aaaahhh tgk entry ni buat aku ketagih nak baca komik lagi, haha aku lama giler dh xbace komik tau, nk beli ekonomi aku tgh meleset ni, nk pinjam, xde yg bli..wuwuwu...dan hey, aku jugak kumpul Le Gardernie tu ! :D hihi best..ade satu part yg pelukis dia bertukar, aku terus xfeel okay bace, sbb xsyok..style lukisan dan stroke dia lain..huh..bace komik, lukisan pon boleh beri effect kan :)

Tinta Lana said...

@MaYa MustWany

Majalah Blues..urm,lana rasa lana pernah dengar..bukan ke sekali dengan APO dulu :)

Siri Iskandar tu dalam Blues ya Mas..tak ingat pula..hehehe

Tinta Lana said...

@lynndamya

Meleset sgt ke ekonomi ko lynn?hehehe. Aku pun beli kadang2 je yang.. setahun ada la dua kali. Yang dua kali tu la aku baca ulang2 selama stahun,huhu

Ada part pelukis dia bertukar? Patutla..ya2, aku rasa ada satu part tu lain skit kartunnya..aku ingt saja ja buat gitu :)

Cik Kay Jue said...

kalau ckj.. komik.. kurang minat sikit.. tapi ckj suka tengok lukisan dia..

ary_lee said...

now i wonder.. komik yang lana bagi ary tu adalah disebabkan lukisan/lakaran ke? Errrr.. Part mana lakaran tu yang menarik? HahahaXD
Fikir jap.. HahahaXD

Powered by Blogger.