RSS Feed

Latih Tubi Emosi

53

September 16, 2013 by

Berblog ini, bagi saya, ia bukan sekadar menulis dan membaca entri.

Tapi juga sebagai tempat melatih tubi untuk kita mengawal emosi.

Ada masa, bila kita menulis, kita terlalu dipengaruhi rasa.
Sedih gembira, suka dan duka.
Sehinggakan apabila orang lain membaca, mereka juga merasa sama.

Lain pula ceritanya bila kita bertandang keblog orang lain dan membaca entrinya.
Kita baca ikut rentak emosi kita.
Sudahnya ada yang terjerat rasa.

Kita perlu belajar membezakan antara berkongsi pandangan dan meluahkan perasaan :)

Meluahkan perasaan, memberi pandangan, perbezaan pendapat


53 comments »

BUNDA a.k.a KN said...

betul tu...bagi bunda kalu singgah ketempat orang..kalu kelu utk memberi komen atau takder idea atau ada rasa serba salah, just beri salam...

asalkan ada tinggalkn komen disitu...itu cara bunda lah..

amir zahari said...

perlu pandai kawal emosi bila baca apa2 entry.. takut apa yg penulis ingin sampaikan kita 'translate' lain..

eh? guna balik header tu? ^____^

Teena Tna said...

Kadang2 apa yg kita Cuba sampaikan, di salah ekspresikan oleh pembaca. Sy pernah mengalami situasi ini.

aisya said...

betul tu.. kalau menulis atau membaca lebih suka kalau apa yg dirasa neutral je.. terbawa2 ni susah jugak.. hehe

S.K.A said...

betol 2 =) mcm2 ragam orang sy jmpa dlam blog ni, kdg2 yg beremosi ni sy bg nsihat je..tp kalau citer bab perasaan je, tkot org xnk bca..lbh baik rojakkn..jd blog kita sbgai blog sntai dan berinformasi =) kan kan kan??? he3..

Azie Namico said...

salam lana...:D
ermm...ermm..betul lah tu kekadang apa yang kita rasa org lain pun turut merasa perasaan kita apa yang kita tulis...
kalau azie tulis benda2 yang kelakar tapi time tu lana tak der mood mcm mana pulak..agak2 lana senyum tak?!kekeke

Wirda Amir said...

Salam lana la lunaku sayang..

Entry lana selalunya ringkas tp padat....

bagi akak tak mengapa kalau seseorg itu ingin meluahkan emosi kesedihan,kemarahan atau apa sj di blog mereka sbb tujuan seseorg itu berblog tentulah berbeza...ada berbagai ragamnya...ada yg ingin berkongsi ilmu,tempat utk meluah rasa,berkonsi cerita...bg akak sama je fungsinya dgn laman fb...sebagai pembaca...akak cuma beri pendapat saja...kalau nak menghayati dgn emosi akak sendiri memang tak boleh la lana sbb kita tak kenal siapa rakan blogger kita di sebalik blog mereka...tak pernah mendengar suara...tak dpt bayangkan nada mereka bagaimana....tp akak pasti kita semua boleh membezakan berbagai emosi yg dihidangkan kpd kita....layannnnn

Akak suka perkongsian yg boleh menimbulkan keinsafan dlm diri..ketika itu,memang emosi akak akan sedikit terganggu....

puteri kasih said...

puteri setuju dengan lana..sewaktu menulis entri mahupun ketika meninggalkan komen kita perlu mengawal emosi risau andainya tertulis sesuatu yang akan mengeruhkan situasi mahupun melukai hati :)

Cendol said...

salam,
tak tau nak kata apa. angguk saje tanda setuju.

Ayie Abas said...

assalamualaikum...:)

betul tu lana...berblog juga melibatkan emosi makin lama makin mcm-mcm emosi kita pernah rasa...

suka, duka, sedih, semangat, merajuk...marah..sayang...dll

biasa laa kn...klu dah melibatkan manusia soal emosi mmg x boleh dipisahkan kadang2 terbawa2...kena paham situasi sebenar baru boleh kawal mana2 emosi yg negatif kn.

Wirda Amir said...

Slm lana....

Kenapa latest entry lana tak naik di bloglist akak?aritu akak tgk penah jd mcm tu...blog akak yg tak betul ke apa?hehehe

puteri airyn said...

Penulisan di blog ni adalah seni.. ada yang macam-macam..ada blog yang meriah dengan perasaan ada blog yang meriah dengan informasi dan ada blog yang meriah dengan cacamerbanya.. Hehe.. Blog kak Erin tak tau nak identify kan sebagai apa.. Cerita Sang Puteri.. dengar je lah si puteri tu nak bebel setiap hari.. hehe.. ada sajak, ada cerita, ada gambar, ada info, ada tip, ada travelog.. Adoi lah.. :-)

puteri airyn said...

Wah header dah bertukar.. cantik simple dan kreatif.. :-)

Nurul Farahizzati said...

hehe.. lana~~ yup, my bornday ;) nak hadiah! ngehngeh.. btol tu lana.. pernah aku tulis dalam keadaan biasa je.. tapi, ramai yang ingat aku tengah emosi.. adess... rilek brader, brader rileks..

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Ermm...agak jarang wan kongsi perasaan kt blog. Mngkin laki2 sama kot. Wan suka share something yg majoriti org lain jarang tau atau tak penah nak amik tau. Wan rasa besh sgt kalau dpt buat entry mcm tuh. Mngkin sbb tuh jugak Lana katakan blog wan ni ada unsur2 motivasi. Erm...thanks yer Lana.

Liza Izara Fazriel Fahmi said...

hah sangat betul lana :)
kdg tu blog ni tempat meluah perasaan hhaha
jangan tersilap luah sudahlah kan...
bukan semua boleh kita luah dgn orang. apatah lagi hal suami isteri. no no no

kopi pasta said...

<--- blog bukan jenis yg personal. so jadinya, takde makna nak mencurah emosi time nak mnaip n3 :P

Norhasniza Khalid said...

hai lana, salam... rindu mama ... hihi, header cun sekarang, lana.. pada mama kan, apa lana cakap tu semua betul. cuba kawal emosi bila kita menulis....

kalau adalah kita teremosi ketika membaca entry blogger lain, pada mama biarkan je... hihi

Ida Syuhada said...

Salam Lana, sedap nama ;)
Ida lak tak berapa suka meluahkan emosi samada di blog ataupun fb. Di blog Ida hanya suka berkongsi kisah2 kehidupan di luar yang menarik dan lucu. Jarang la Ida nak kongsi hal2 peribadi, takut mengundang fitnah bila disalah tafsirkan.

Aku Penghibur said...

salam kak, entri acik selalu di salah tafsirkan sehingga ada pihak berkecil hati... tapi penulisan kita pun kena jelas :)

Eiqa Almond said...

betul betull :)
Bila baca blog org tu dan entry tu sedih, eiqa sekali rasa sedih tuu..

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Saya perasan cara bunda tu.. :)
Itu dah mencukupi :)

Tinta Lana said...

@amir zahari

Yup, itulah yg lana maksudkan. Jgn kita turutkan emo kita plak,hehe

Aah..suka header ni,hehehe

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Mana2 blogger pun, lana rasa pernah mengalaminya.. lain kita rasa, lain pembaca tafsirkannya,hik3

Tinta Lana said...

@aisya

Feeling neutral ya..hehe

Tinta Lana said...

@S.K.A

Haa..akak iya kan je bleh?hahaha

Kadang2 terlebih beremosi..taktau akak nak respon apa kat entri.

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam azie syg :D

Setakat ni, lana selalu ada mood, sbb bila takda mood, mmg lana tak blogwalking punya,ekekeke

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak wirda :)

Akak..padat sgt tak?hehehe. Kdg2 saya rasa..apa yg saya tulis tak smpai..maybe sbb ringkasnya. Tpi..taktau nk bagi pnjg cmna..kdg2 dah mcm pntun pun ada, (-_-) hehehe

Mungkin bergantung pada topik juga kot kak? Cthnya.. kalau meluahkan emosi pada topik2 yg melibatkan sensitiviti msyrkt umum, mungkin dari segi itu, kita perlu lebih berjaga2. Tapi kalau sekadar berkongsi cerita kehidupan sharian yg kita lalui..saya rasa tidak mengapa.. :)

Akak suka entry yg boleh menimbulkan keinsafan dlm diri? Macamana cthnya tu kak wirda..
Urmm..saya suka yg berbentuk motivasi.. rasa nak gerakkan blog ini kearah itu pun ada,hehe

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Kita pernah tulis satu entri ni putri, topik umum..tpi ya lah..berjaga2 mcmna pun, kalau nak jadi,jadi juga.

Kebetulan, ada pembaca tu terasa, sbb apa yg kita tulis tu, pda masa sama, pembaca tu melaluinya. Sudahnya, terus dia tak pernah jengah dah kita,huhu..

Sejak itu, kita jadi lebih berhati2..

Tinta Lana said...

@Cendol

Wa'alaikumusalam. Pun boleh, hehehe

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam. Aah..lana pun takdala boleh kawal mana..tpi kita mencuba. Kadang2 emosi negatif tu bertandang, kena cepat2 buang kan yie ^^

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam..

Kak wirda..lepasni..jarang lah saya update.. :(

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Kak Erin..saya rasa, ramai lagi yang suka blog yg ada pelbagai cerita mcm akak punya.. :)

#Tq..tpi header tu..saya dah pernah guna kak, dah bbrpa kali..ada blogger bagi :)

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

Hadiah aku..doa jelah..aku ni kedekut orgnya..hahaha

Payah juga kan camtu..elok2 kita rsa biasa2, terus jdi stress,ekekeke

Tinta Lana said...

@Mohd Ridzwan Abdullah

Aah..lana pun prasan..jrg blogger laki share bab2 perasaan ni wan. Kalau dalam dunia realiti pun,camtu juga biasanya,hehe

#Sama-sama :)

Tinta Lana said...

@Liza Izara Fazriel Fahmi

Hal suami isteri, elok jgn cerita secara terbuka..lagi2 yg melibatkan hal dlm kain kan :)

Tinta Lana said...

@kopi pasta

hahahah, betol2, niche ko mmg unik ;)

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Wa'alaikumusalam mama. Ma, header tu, blogger amir zahari kt atas tu yg bagi ma..dah berulang kali dah guna sblm ni,hehehe

Thank you mama.. sibuk settlekan 1st segmen mama ya,hehehe

Tinta Lana said...

@Ida Syuhada

Wa'alaikumusalam Ida :)

Itu salah satu risiko bila kita berkongsi hal2 peribadi kt alam maya ni.. jadi, kenalah berhati2.

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Wa'alaikumusalam. Betul juga kata acik, penulisan pun kena jelas.

Cuma, untuk transferkan emosi dlm bentuk pth perkataan, bukan mudah kan.. sbb tu ada pepatah, mata pena lebih tajam dari mata pedang.

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

Ada juga..wlaupun entry tu sedih..tpi tak bleh nak rasa sedih..huhu

||aLeaSaRa|| said...

assalamualaikum lana comel :)

itu sebabnya sebelum komen kena fahami dulu isi entri.terlajak taip memanglah boleh backspace,tapi kalau terlaju klik 'publish your comment' kan haru biru.satu kerja pulak nak delete balik he3..

takut tuan blog tu tersilap faham,langsung dia tak mau mai dah blog kita kan..kan he3...

Cik Kay Jue said...

saya setuju dengan akak.. tp kadang-kadang saya pun tak tau sama ada saya dpt bezakan antara berkongsi pandangan dan meluahkan perasaan..

akak rasa sy dpt bezakan x dari segi enrty sy?

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam kak lea..

Terlajak taip boleh berundur, terlajak publish komen, merajuk sampai bila2..eh,hehehe

Tinta Lana said...

@Cik Kay Jue

Kayjue..macamana akak nak rasa perasaan kjue,huhu..

Wallahu a'lam.. akak rasa..kjue lebih kenal dan tahu ttg diri kjue.. :)

Wirda Amir said...

Contohnya motivasi lah lana....ianya blh menimbulkan keinsafan dlm diri..sbb tu akak suka baca buku motivasi,buku la tahzan je ada tiga versi,Dr Hm Tuah je blom lengkap lg akak beli,prof muhaya,Dr Fadilah Kamsah...kebyakan motivator lebih menjurus ke arah menutamakan apa yg ugama anjurkan dlm kehidupan seharian lana...

Pasal plak jarang nk update?

Lana buat lo perkongsian tentang motivasi...akakpun suka

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

InsyaALLAH..urmm..awal tahun ni, saya ada share motivasi, tpi dlm bntuk quotes bergambar/kata2 hikmah.

Baru saya perasan..saya dah lama tak buat kak..huhu. Urmm..kalau akak nak tgk..akk boleh refer fanpage saya..saya simpan semua kat sana..dah 30 dah tak silap saya..

Mungkin saya jrg update..sbb saya dpt kerja ditempat baru, jadi mencari rumah sewa di area baru. Buat smntra wktu, saya cuba sesuaikn dirilah dulu.. :) Dah mcm pantun la, uuuu je blkg ayat,hahaha

caliph shuriken said...

yup, siap sedia dlm mode neutral sblom publish apa2 entry ^^

*ehh, mcm biasa tgk header kt atas tu? hikk...

Aku Penghibur said...

betul tu , kita kena kawal emosi kita kalau tidak memang akan tergangu

Hatimi Tahirruddin said...

hehe sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula emosi kita bila membaca di blog org lain....

aisya said...

Haha. Takmau cas positif mahupun negatif. Hiks

baby comel said...

Maaf lana andai selama ni sy bersikap sebegitu.. insyaallah akan lebih matang selepas ni. Thanks lana

lynndamya said...

Betul, aku pon berblog utk bercerita dan luahkan perasaan, cuma entry2 aku yg berunsur luahan perasaan yang aku rasa aku sorg je faham..err, aku akan delete balik few days lepas tu, kadang tak sampai sejam pon, aku dh delete semula, sbb aku luahkan perasaan dalam penulisan tu, so bila dh tulis jd lega..bila dh lega rasa xpyh citer kat org, sbb tu aku delete..
apa pun lain org lain cara kan, er kau faham x pe aku tulis ni? (-_-')

Powered by Blogger.