RSS Feed

Question 1: Special Characters in Blog Post

55

September 17, 2013 by

Baru ini, ada pertanyaan dari seorang rakan blogger.

Inserting special characters in blog post, cara membuat simbol kuasa dua di entry blog















Soalannya, bagaimana hendak memasukkan simbol/karakter kuasa dua (superscript 2) dalam penulisan entry. Contohnya seperti gambar dibawah ini.

Simbol ganda dua, simbol kuasa dua, karakter kuasa dua, karakter ganda dua

Sebenarnya, saya pun kurang pasti tentang ini. Sebab saya pun tak pernah buat lagi. Saya dah cuba google dan jumpa beberapa jawapan. Tapi ia kurang 'mesra alam'.

Mungkin ada diantara kita yang boleh membantu?


55 comments »

~ Cik Azz ~ said...

Cuba tengok kat sini.. Akak tak tau la menjadi ke tak.. Tapi cuba je la.. huhu..

http://masyaamiraaimie.blogspot.com/2012/06/cara-untuk-buat-tanda-kuasa-angka.html

S.K.A said...

sy pun xthu kak =) biasanya sy taip pnjg2 je kalau blog..kalau msg dua besar tu je he3..mgkin ada yg lain thu..

P/S~ hhmm prasan gak kak..blog akak xnaik pulak..ada adjust setting pape ke?? hrap akak xdown la =) jgn tggl blog sudah..xbest la main tggal2 he3..

Wirda Amir said...

Salam lana la luna...

Kalau tanya akak..meman akak tak tau apa2....

Tak naik entry lana kat bloglist akak...ermmmm...saba la ye dik...akak jengah setiap kali ke blog sbb selalunya lana rajin update entry....

BUNDA a.k.a KN said...

Assalam...maaf ye bunda lagilah tak tau.. apa pun selamat hari malaysia..

Ayie Abas said...

assalamualaikum..:)

ayie pernah jugak lana..taip entri pakai ayat ganda 2...terutama kalau perkataan yg agak pjg spt masing-masing...selalunya diringkas kan jadi maisng2.

cuma yg buat mcm lana tanya tu ayie pun nak tahu..mcm mana buat no 2 tu jadi kecik kan? :D

HuSNa MicHi said...

husna copy je dari coral draw... dlm microsoft words pun rasanya ada... :)

Copy ni : ²³•

nanti husna letak entri macam mana nak dapatkan simbol cam ni "²³•"

Azie Namico said...

Salam lana
azie selalu guna simbol nie
utk lappy cuba
Fn+Alt+K+I+L

Utk computer biasa
Alt+2+5+3

Buat dengan sekali lafaz...kekekeke

amir zahari said...

Rasa rugi je bila perkataan berganda nk tukar bubuh kuasa dua dalam penulisan... kalau mesej ok la..

kalau dari segi penulisan nak buat mcmtu sy xsokong melainkan gunakan simbol tu sbg simbol matematik..hehehe ^___^

taip entry di microsoft word copy paste ke entry maybe will do...

puteri kasih said...

Cara yang bisaa digunakan ctrl+shift+= untuk aktivatekan keyboard kepada superscript mode.

Cara ni puteri selalu gunakan bila taip kat word tapi bila try kat kotak komen ni tak menjadi.

Eiqa Almond said...

erkk, eiqa tak pernah pulak try dekat blog..
dekat microsoft word pernah laa.. hehehee

aisya said...

tak tau plk.. selalu main taip je.. hehe

sha (chirp chirp) said...

sha pon tak penah tryy :D

Hazmin Hamudin said...

Dulu pernah buat. Tapi tak ingat dah macam mana..

~ Cik Azz ~ said...

Meh sini akak try lak.. Jadi tak agaknya ya..

Kadang²
Pokok²


Ehh... Jadi la... hehe...

So, untuk laptop, kena tekan button Fn + Alt + nombor 0178.. Lepas tu terus je angkat jari..

Nombor ni bukan nombor yang besar tu tau.. Tapi nombor yang ada kat button abjad ABCD tu.. Nombor yang kaler biru tu..

Contohnya button huruf M yang ada angka 0, button huruf J ada nombor 1 dan seterusnya..

Teena Tna said...

Saya memang tak tahu bab2 macam ni, tapi bila baca komen Cik Azz kat atas ni baru tahu.

Super Girl said...

taktauu pulakk . hihi . datang follow :)

||aLeaSaRa|| said...

assalamualaikum lana...wah menarik!bertambah lagi ilmu kitorang ni he3...

yelah memang setuju dengan komen amir zahari.tapi kadang2 tak semua suka baca kalau entri panjang berjela,bolehlah guna nombor 2 kecil tu he3..

||aLeaSaRa|| said...

eh lana...yelah awat latest entry lana,tak naik ye kat bloglist kak lea?

Tukang Karut said...

ntah... aku pun kurang arif... baik pi tanya yang arif...

Chic Na said...

nak gak tau.. sesiapa terer pleaseee..

||aLeaSaRa|| said...

@||aLeaSaRa|| salam lana.dah ok2,latest entry dah naik he3...

lana kak lea pakai netbook,laptop dah rosak.so tak boleh apply semua tips yang kawan2 kat atas bagi.entri semanis kurma semalam tu,kak lea terpaksa taip no 2 kat ms words,then copy n paste kat entri satu kerjalah pulak,kan huhu...

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Terima kasih banyak2 kak..sampai ke fanpage akak bagi link,hehehe. =)

Tinta Lana said...

@S.K.A

Memang ada ubah skit dik..tpi dua tiga hari ni ada tnya bbrpa blogger, dah nampak penyelesaiannya.. rasa, dah hampir selesai dah problemnya. Harap2 camtulah..hehehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam. Takpa kak..saya pun tak brapa tahu sbnrnya.. :)

Pasal bloglist tu..rasanya dah makin pulih..nak cuba test update entry baru lepasni :)

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Wa'alaikumusalam. Takpa bunda..tiada apa nak dimaafkan.. :)

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam ayie :) Aah ayie..mcmna nak jadikan dia kecik n duk kt atas mcm dlm gmbr kuning tu, hehehe

Lana pun tak tahu yie..alhamdulillah, lana dah cuba bbrpa cara kat sini,yg kwn2 blogger dah share ni.. menjadi..beza harkat je..ada cra pnjg,ada cra pendek,hihihihi

Tinta Lana said...

@HuSNa MicHi

Thank you husna.. salah satu cara yg boleh digunakan :)

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam azie. Thank you so much azie..menjadi, dah try guna simbol tu masa test taip entry :)

Tinta Lana said...

@amir zahari

Terima kasih mir..cuma kurg jelas..knapa rasa rugi bubuh kuasa dua dlm penulisan? amir refer penulisan mana? penulisan entry?novel?

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Ahaa..ada steps yg lana dah buat, boleh apply kat entry, kat ruang komen..tpi kat word tak menjadi..dan sbaliknya..

Penggunaan kod berbeza barangkali.

Apapun, thank you puteri.. ^_^

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

hehehe, takpa eiqa..kita share jwpn2 yg ada ni ya :)

Tinta Lana said...

@aisya

Sama lah kita..biasanya terus guna nombor biasa je, 'masing-masing' jdi masing2,hehehe

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Boleh la try pasni sha..guna step dari azie namico diatas ni..sesuai apply kt ruang kita taip entry tu :)

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Lepas dpt msg ni kat fanpage, laju2 saya buat kak azz,hi3. Memang menjadi.. terima kasih banyak kak krna membantu.. :)

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Boleh cuba step azie namico tu teena.. step tu sesuai apply kt ruang kita taip entry/post.

Yg kak azz punya sesuai apply di ruang/kotak komen.

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam akak, kalau akak tak tanya..smpai bila pun saya mungkin tak mahu ambil tahu dan tak tahu2,hehehe

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Hehehe, saya sedang berusaha kak selesaikan problem blog sya..rasa dah ada perubahan.

Kena tunggu update latest entry, baru boleh tahu samada dah ok ke tidak problem tu..mudah2an ok, sedih gak nengok latest entry tak naik2,huhu

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Dah..ada jawapan kat atas tu :)

Tinta Lana said...

@Chic Na

Cikna boleh refer komen dari Azie Namico n Cik Azz..lana dah cuba..dua2 mudah dan cepat. Good luck ya cikna.. :)

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam.

Menambah kerja plak jadinya ya kak,hehehe. Ooo..step yang ada ni guna keyboard. Takpa la kak..kalau akak update entry kt tmpt kerja ke..kt mna2 yg guna pc..boleh la cuba apply cara2 diatas ni :)

hana hadi said...

hana pun tercari2 gak. lagi2 simbol bahagi dalam bentuk lazim.. mcm mana nak buat.. hehe

caliph shuriken said...

yup, bole apply cara azie tu ^^

Encik H said...

sy selalu guna Alt+0178 untuk ²

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

mula-mula akak google, contohnya perkataan 'meter persegi'.. bila nampak simbol tu kat mana-mana blog atau website akak copy dan paste je..

Tinta Lana said...

@hana hadi

Simbol bahagi..urmm..kalau kat word, lana tahu..tpi kalau utk tulis di blog,tak tau camna..hehe.

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

^_^ Mula2 saya buat tak menjadi..lepas baca explaination dari kak azz,baru jadi.

Tinta Lana said...

@Encik H

Ok.. :)

Tinta Lana said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Oic..Terima kasih kak.. :)
Lepasni, kak aiza boleh juga cuba cara2 lain yg dikongsi disini :)

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Wahh..pelajaran baru nih... ..thanks Lana...dan semua...

x0x0 ^_^

Hatimi Tahirruddin said...

kalau sy biar je no 2 tu besar²....hehehhe...yg penting org yg baca tu paham...

baby comel said...

Owh, saya kebiasaannya dalam blog post jarang sangat short kan. Tulis penuh lagi senang nk baca kot. Hehehe

lynndamya said...

hmmm, aku pon xtahu cmne caranya, kena tanya cikgu matematik gaknya, haha gurau je, jangan makan aku, lana~

Cendol said...

ohhh saya pun tertanya-tanya sendiri pasal ni . tapi tak pernah tanya.haha..nak try buat kut mau jadi.hihi

tajul lamuku said...

Kalau kat android camne plak

Tinta Lana said...

@tajul lamuku

Maaf, saya tiada jawapannya. Mungkin saudara boleh cuba google utk cari kaedahnya :)

Powered by Blogger.