RSS Feed

Terapi Diri

85

September 10, 2013 by

Apabila saya ke blog lain dan penulisnya menulis tentang ketiadaan mood nak update, stress, sibuk.. saya selalunya akan membalas, "Its ok..take your time".

And now, saya sendiri menggunakan ayat sama untuk diri sendiri.

"Take your time lana, have fun! enjoy and reward yourself!"

Katarsis FIXI, Paranormal FIXI, Ajaib FIXI, The Wedding Breaker, Komik Crazy Family, Novel Evelyn Rose, Komik Oga

Sesi terapi diri bermula. 
Tiada apa yang lebih menyenangkan diri bila dapat buat apa yang kita suka.

Apa yang korang suka buat?


85 comments »

Aku Penghibur said...

kalau acik sangat suka tengok movie :) tak dpat tgk kat wayang ,...tgk kat laptop saje

Mizz Yana said...

assalammualaikum...hye lana..lame ak xlepak sini weh...ko sihat.. lek lana..take your time.. ngeh ngeh ngeh.. ak lak bg nasehat kat ko...ekekekee

Azie Namico said...

salam lana...
wowow !best nya dapat membaca..ia satu kepuasan yang tak terhingga...azie kalau nak reward azie gi makan...i mean gi keluar makan...shopping time then baru membaca novel...kekeke

Mime MF said...

the wedding breaker! haha novel best tu..sanggup beli online semata² nk baca sbb cr kt kedai buku takde..

kalau aku lebih suka window shopping..or berjalan²..itu terapi kalau stress..hehe

Wirda Amir said...

Lana...akak tk tau la komen akak sampai atau tak sbb mcm pelik plak hp akak harini...hehe

Liza Izara Fazriel Fahmi said...

kadang-kadang memang sampai takde ide nak tulis haha... kalau paksa menulis jadi merapu plak kan hihihi so take ur time hehe

Che Elfie said...

suka keluar jalan-jalan and of kos makan makan .... thats how i reward my self... kalau poket tak berapa nak gemuk .... tido je la jwbnya... heheheh ... lana suka baca novel ek?

lynndamya said...

Hai lana, salam~ :D

Hohohohhoho aku sukaaaa gilaaaaa Crazy Family tuuuuu~~~~~~ >_< mmg bangang kartunnya tahu!!! hahahaha..
okay aku suka collection buku kau,terutamanya yg paranormal tu...pinjammmmm ! hahahaha gurau jek :p

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Lana pun kdg2 buat mcm tu acik..tpi bnyk tgk kt laptop je la,hehehe

Tinta Lana said...

@Mizz Yana

Wa'alaikumusalam. Aku sihat je ha..mental je tak cukup sihat,hahaha. Ok, tq sbb bagi nasihat,hahaha.

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam. Keluar makan-shopping then reading? wahh,best2,hahaha

Lana tiap masa makan T___T hahaha, lana shopping, shopping buku la azie..tiap kali masuk MPH..wowwww..susah nk explain prasaan time tu,ekekeke

Tinta Lana said...

@Mime MF

Ok, rmai ckp best. Ak pun akhirnya beli jugak..rmai kwn2 on9 ak duk cdg novel ni :D

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Aaa..yang smpai pun,komek akk yg akk tulis tu la,hehehe. Akak ada tulis komen lain ea? Saya dpt yang ni dgn komen dlm entry sblm ni je kak,hehe

Tinta Lana said...

@Liza Izara Fazriel Fahmi

hahaha,betul2..kalau pksa gak, jadi lain. Nanti org yg membaca pun dpt rasa apa yg kita rasa..

Tinta Lana said...

@Che Elfie

Ramai yang pilih jalan2 and makan2,hehe. Aah.. suka :)

Tinta Lana said...

@lynndamya

Wa'alaikumusalam lynn ku syg..lol, ko mesti bnyk koleksi komik,hahaha

Ak taktau plak yg aku beli tu siri kedua..kena beli no 1 lah plak pasni.

Ak boleh kasi pinjam, dlm mimpi je la,hahahah

Zawiah said...

akak suka tgk tv . mcm2 program ada . kita blh pilih nak yg mana ... ilmu, lawak , drama , adventure, masak , journey, realiti , lagi ... lagi ... dan lagi ...

Wirda Amir said...

Hehehe....ada komen lain la lana...anak nak tanya lana...akak ada baca pepatah ni,bkn dr org sembarangan tp akak x ingat siapa yg berkata begini....

'jgn banyak menulis,sekiranya kamu banyak menulis,bilakah masanya utk kamu membaca....?'

akakpun dah mula malas dan bosan utk menulis di blog..sekarang ni akak lebih suka berjalan2 ke blog utk membaca...itupun tulisan yg berbentuk ilmiah dn menajamkan fikiran...sesekali tgk post yg santai2...akak suka mengulang tgk blk komen di entry2 yg mempunyai isi yg bernas mcm di blog lana ni....x suka komen yg 'gedik'....hehehe

Wirda Amir said...

Hahaha...kali ni in sya Allah ada..sbb ada line kuning kat atas kotak komen...hehehe

aizamia3 said...

sejak dah ada 3 askar kenit kat rumah.. hobi pun turut berubah.. nak layan lappy/novel/hp kena tunggu time dak Nuha tidur..
tapi bila dorang tidur, akak pun turut sama join.. hahaha...

S.K.A said...

Salam kak Lana =) sihat x?? byak novel 2..hu3, prmpn mmg suka novel kan..tebal2 mu bca je..sy suka kluar jenjalan..xbrsama family, msti dgn kawan2 =) best2..nk2 dpat berkonvoi

Chic Na said...

take your time lana.. hehe..

wedding breaker tu nak beli tak terbeli2 lagi.. cikna suka layan komik.. ;)

kacang buncis said...

salam perkenalan...:) tq taw singgah blog sue

~ Cik Azz ~ said...

Akak baru semai benih kobis.. Tak sabar nak tunggu dia cambah.. Pastu nanti tak sabar nak tunggu besar.. Cehh.. Banyak betul dia punya tak sabar.. hehe..

Lagi satu, akak tengah seronok layan pokok2 bunga.. hehehe...

Terapi ni macam2, kan..? Asalkan tidak buat benda2 yang mengarut dan membazir dah la.. huhu..

Nong Andy said...

Suka... hurm.

Movie

Buku..

Internet..

Terperap dengan 3 di atas siang mlm selama seminggu pun xpe

Sop said...

byk benda yg suka buat
tp kalau tension atau penat... tidur paling suka... hehhee

Teena Tna said...

sama lah, ini pun teena gagahkan jugak untuk berupdate. kalau ada masa lapang teena selalu layan movie or g jalan2.

#it's okay, take your time sis :)

Sally Yatiey said...

saya pun dah macam tak tahu nak update apa kat blog.. hee.

Hatimi Tahirruddin said...

yup lana...kdg2 kena rileks kan diri dulu...

Nurul Farahizzati said...

tido.. ngehngeh.. sangat2 berkesan :D

trah zain said...

saya pn nk cakap gak,,,
"Its ok, take ur time"hehe (^___^)

puteri kasih said...

selain membaca terapi diri pada puteri adalah berkarya...bila puteri menulis manuskrip terasa macam mampu meluahkan segala yang diminda dan dihati dalam sebuah cerita :)

Eiqa Almond said...

makann.!! ehheee ;D

the malay male said...

klu takde idea nak update blog... saya just buat bodo je.. huhu

Mohd Ridzwan Abdullah said...

It's ok lana...yg penting enjoy. Hehehe

Ayie Abas said...

assalamualaikum...

hi lana...:)

ayie membaca kat alam maya jer la skrg..dah lama x baca buku2 tebal mcm novel..

tapi pernah juga ayie baca novel sampai seakan2 termasuk sekali dlm penceritaan novel tersebut...wawawa..hehe

nurdani said...

kalau stress, saya lukis. ekspresikan mood tu melalui lukisan. lepas dah hilang stress, saya delete. hahah

krole said...

krole suka nak pinjam buku2 wak tu huhu menarikla hahaha! ok gurau je...btul...sekali sekala kna juga isi masa dgn benda yang kita minat...cam krole buat paper toy...ala tu cam kat header krole tu huhu~ best~

Arham Md Ali said...

Assalamualaikum Lana. Sori lama tak bagi khabar berita. Am baru balik dari Kemboja malam semalam. Pertanyaan lana yang dulu tu nnti am karang.

Kalau ada masa lapang eh, kalau ada duit beli Lego, atau baca buku atau keluar amek gambo, atau tido kot. :P

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza paling takde mood nak update bila internet slow.. hehe.. ambil masa untuk rehatkan diri dulu..

Cendol said...

lana suka membaca ye??cendol suka makan,tido dan beerjalan-jalan.membaca jarang sekali melainkan buku2 pelajaran yg mesti dibaca.fuhh tak sabar nak pegi jenguk kedai popular..nak cari buku crazy family..buku ajaib tu best ke??

Qeela Aini said...

Salam Lana, Qeela singgah jenguk Lana :) baru jenguk blog sendiri td, insyaAllah ade update lg ni. Anyways, ttg source tu, kite pm kt fb la ye? No worries sharing is caring ;)

fuza said...

Apabila bosan...Fuza suka shopping online :)

||aLeaSaRa|| said...

salam lana.wah rindulah!!!

owh kak lea kalau dapat terperap kat rumah dengan macam2 bahan bacaan,pun dah ok.then keluar minum2 ke.sambil2 tu dapat dah idea untuk update blog :)

Syarafi[skyforce331] said...

buku fixi!!!!..nak!!! :D

ary_lee said...

Pinn pinnn!
Lama dah tak jenguk Lana. Moga sihat hendak nya.

Ary dah test pelbagai jenis terapi diri tapi yang paling menenangkan adalah apabila ary baca kisah di sebalik tulisan Al-Quran^^
Actually,ary pon dalam terapi ni. Itu sebabnya menyepi^^

caliph shuriken said...

awk btul2 laa mcm adik awk sorang tu.. cik azie the novel collector, hikk...

Tinta Lana said...

@Zawiah

Banyak ilmu yang kita boleh dapat melalui program2 kt tv kan kak vee :)

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Akak.. pepatah yg sama tu kak, bagi saya pula,maksud lainnya, kalau kita nak menulis dgn baik, kita kena banyak membaca bukan? :)

Sekarang baru saya faham kenapa, masa sekolah dulu, cikgu BM asyik suruh kita baca, especially paper. Dari situlah sebenarnya kita ada modal untuk menulis dan bercerita.

Kadang2 kak, saya ambil masa berehat dari berblog.. sebab ada masa saya mula rasa tak selesa bila menulis, rasa mcm kering idea pun ada. Jadi dalam tempoh rehat tu, saya buat mcm akak buat,hehehe, jln2 ke blog lain..takpun seperti yg saya dah tunjuk mlalui gmbr dientry ni.. :)

Kak wirda..terima kasih kak..akak selalu share pepatah dan pendapat yg baik.. :)

Tinta Lana said...

@aizamia3

hahaha, takpala kak, dapat jugak rehatkan badan..saya faham, penat layan anak2 kecil kan.. ^_^

Tinta Lana said...

@S.K.A

Wa'alaikumusalam. Alhamdulillah, sihat gedempol ni,kih3. Aha, akak rasa, novel mmg jadi pilihan kebanyakkan perempuan..maybe genre je berbeza,hihi

Urmm..akak pun suka berkonvoi, tapi baru skali berpeluang join,huhu

Tinta Lana said...

@Chic Na

Ok.. :)

Aaa, wedding breaker tu cikna..lama dah lana tangguh..akhirnya beli juga,hehe. OIC..sama kita ya, layan komik juga ;)

Tinta Lana said...

@kacang buncis

Wa'alaikumusalam sue..salam kenal.. Tq juga singgah sini ya.. ^^

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

hahaha, banyak betul tak sabarnya ya ;)

Ya kak..mcm2 jenis..kalau diberi tanah, teringin juga saya menyemai macam akak. Serius, jeles tgk org tnam mcm2..hahaha

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Ok..tiga tu ya,hehe.

Tinta Lana said...

@Sop

Abgsop, saya kalau dah tension/penat sgt..tak bleh tido plak..huhu, bertambah2 penat saya,ekekeke

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Dah tak tergagah dah akak skrg,hik3..rasa lemau je. Ooo, teena pun layan movie n jalan2 ya.. :)

Tinta Lana said...

@Sally Yatiey

Kan? Kena buat benda lain dulu. Nanti dtg sini balik,hehehe

Tinta Lana said...

@Hatimi Tahirruddin

Itulah yang saya buat skrg..

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

hahahah

Tinta Lana said...

@trah zain

Thank you trah.. ^__^

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Puteri sedang menulis novel kan? Semoga berjaya ya puteri.. :)

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

hehehe, yang tu pun lana suka buat jugak! >_<

Tinta Lana said...

@the malay male

Pun boleh,hahaha

Tinta Lana said...

@Mohd Ridzwan Abdullah

Sedang berseronok ni,hehehe

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam wbt.. waahh, itu betul2 menghayati jalan cerita tu yie :)

Tinta Lana said...

@nurdani

But..why..urmm, knapa delete? hihihi

Tinta Lana said...

@krole

Oic,suka buat paper toy..aha, perasan jugak kat header krole tu,hehe

Tinta Lana said...

@Arham Md Ali

Wa'alaikumusalam. Ingatkan dah hilang,hahaha. Takpa am, take ur time..soalan am psl nuffnang pun lana tak berjawab lagi,hahaha

Teringat entry Lego tu,hehe

Tinta Lana said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Internet slow..saya pun boleh takda mood camtu,hehehe

Tinta Lana said...

@Cendol

Nak kata suka tu..mcm kurg tepat kot cendol..kita suka buku. Apa genre pun boleh, asalkan buku,hahaha, boleh tak mcmtu cendol? (-_-)

Novel Ajaib tu, lana ada tulis sinopsis ringkas kat blog lagi satu.

Tinta Lana said...

@Qeela Aini

Wa'alaikumusalam. Ok, nanti lana pm qeela ya.. but maybe bukan dalam waktu terdekat ni.. ;)

Tinta Lana said...

@fuza

Waahh..best2, hhehehe.

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam. Rindu kak lea jugak :)

Akak suka membaca juga ya.. ^^

Tinta Lana said...

@Syarafi[skyforce331]

Boleh fi, fi boleh dapatkan dikedai terdekat..hahaha

Tinta Lana said...

@ary_lee

Sihat sgt ni ary.. where have u been. Rindu..

Alhamdulillah.. moga ada banyak perubahan positif dalam hidup ary ya.. :)

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

I think aaa, my azie lagi bagus dari saya,hehehe

Badrina Ibtisam said...

Yeaaa I love reading!! ♥

Cik Pensil said...

crazy familiy, wahh. citer die macam mana kak?

Tinta Lana said...

@Badrina Ibtisam

Bagus2, hehehe

Tinta Lana said...

@Cik Pensil

Akak ada buat sinopsis ringkas kat blog Iqra' akak. Pensil refer disana ya :)

Arham Md Ali said...

Haha, entry Lego tu rasa kenangan kelakar. Lebih kurang 2 minggu lepas publish entry tu ada sorang seller ebay ni email am nak beli lebih 20 set Lego.

Ingat am ni penjual Lego kot haha. Ni pun tengah nak buat satu lagi entry pasal Lego. Tapi kene buat research dulula.

somoon said...

Ngam datang ke sini petang-petang ... banyak yang dibaca banyak sharing ... thanks Lana for the awsome & never ending effort.

Cik Kay Jue said...

saya.. urm.. tgk karton rasanya.. hihihi

baby comel said...

Kita punya minat yg sama nampaknya lana.. yeah membaca adalah satu terapi bg saya, novel, buku motivasi, buku2 otak bisnes. Yes, I do love reading. And im happy doing this kind of thing.

Lana... boleh aima tanya sikit. Camne lana boleh kekalkan pembaca dan tukang komen ye utk sesuatu entri? Err dlm jumlah yg terlalu banyak begini. Respek dan salute sgt kt lana. Entri pendek satu dua perenggan, tapi input yg lana beri sgt terkesan. Bermaksud output sgt berkualiti. Eh terbalik, input berkualiti output terkesan kt hati. Lana, kita nk belajar dgn awak boleh? Awak jadi cikgu sy boleh?? Pls... ajar saya macamne saya nk jadi macam awak. Thanks lana, awak salah sorg mentor sy dlm bidang ni. Cuma maaf, lately sy tak sempat nk godek2 dan bw blog awak dan org lain.. sory jugak sbb terkomen panjang plk. Hehe

Powered by Blogger.