RSS Feed

Widget Top Commentator

59

September 13, 2013 by

Apa pendapat anda tentang penggunaan widget top commentator?
Kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan dan kekurangan widget top commentator, kelebihan dan kelemahan widget top commentator

Mungkin,
Ia suatu persaingan sihat?
Sebagai satu bentuk penghargaan?

Atau,
Berat sebelah, bagi blogger yang baru mengenali blog anda?
Org yg sama saja? Dari segi kuantiti, ditempat teratas. Kualiti? dah hilang bernas.

Kita kongsi pendapat bersama ya.


59 comments »

Azie Namico said...

salam lana..
erm..erm...ia satu kelebihan jugak...mungkin mcm nie..kita nak tau org itu selalu comment entry yang kita buat , then dia yang paling byk comment..bermaksud dia alert...mungkin persaingan sihat juga...

ada juga yang frust...comment2 tapi tak top pun , jadi dia mengalah terus..x mau komen dah..biasa2 jer...kekeke

caliph shuriken said...

klau sy laa x sesuai apply widget ni.. still berlambak2 blom reply kt pending comments tu haa ;p

Cendol said...

salam,lana..er tak tau la.saya rasa biasa je.tak rasa berat sebelah pun masa saya baru mengenali blog mereka2 yg ada top komentar.ia lebih kpd bentuk penghargaan kan?

aizamia3 said...

Suka tgk widget tu tapi tak suka letak dalam blog sendiri.

Teena Tna said...

Bg saya, semua commentator sy adalah rakan blogger sy,
Terpulang kpd individua, sama ada nak letak/taknak. Tp mungkin ia satu penghargaan jika ada widget ini. Buat masa ini, sy belum legal widget ini, takut loading slow.

sha (chirp chirp) said...

bagi sha, untuk kita tau siapa yang selalu berkunjung. no offence. hee :)

puteri airyn said...

Betul tu kata Lana.. Kadang-kadang ada blogger yang tak baca entri kita sampai habis pun.. Tapi komen jugak.. Tapi kak Erin boleh detect yang tak baca tu sampai habis.. hehe..Tapi widget tu hanya kutip komentar yang tertinggi sahaja.. Kiranya selalu komen akan naiklah kat widget tu.. Bila tinggalkan komen ada positifnya sebab kita boleh tahu siapa yang jelajah ke blog kita.. Kalau silent reader susah juga..

Genre Dari Langit said...

Best juga ada benda tu. Sebagai pengunjung.. boleh nampak kekerapan kita ke blog berkenaan.

Bagaimana pun akak xde niat lagi nak masuk kan benda tu dlm blog hehe

Wirda Amir said...

salam la luna ku sayang...

untuk blog akak yg baru dan punya kwan2 blogger yg baru juga...akak minta widget ni sebagai tanda penghargaan...bila akak berblog..akak takde niat untuk bersaing dgn sesiapa..ianya sekadar untuk diri sendiri sahaja jd akakpun beranggapan org lain begitu juga....

kalau ikut keadilan..mungkin juga satu masa nnti,org yg dah lama di blog seseorg itu,akan berhenti berblog..rakan kita silih berganti mengikut situasi masing2...yang teratas,mungkin akan jatuh ke tempat yg ke bawah..yg di bawah,mungkin akan brada di atas pd suatu masa nanti..manalah kita tahukan...

Wirda Amir said...

ada ke komen akak ye..sbb takde line kuningpun kat atas kotak komen selepas publish..hehehehe

~ Cik Azz ~ said...

Melalui widget ni jugak boleh terus masuk ke profile kita.. Tak perlu dah nak klik bloglist...

Komen tu pada akak ikut masing2 la.. Kalau rasa nak komen, just komen je.. Tak perlu nak fikir blogger baru ataupun lama, kat atas atau kat bawah..

Tujuan mengomen banyak, samada nak bertukar pendapat, just say hai, nak cari gaduh ataupun nak mengayat dan macam2 lagi.. Tepuk dada tanyalah nawaitu.. :D

Tak pernah pulak terfikir siapa di atas dan siapa di bawah.. Pada akak, kita semua sama sahaja..

nurdani said...

ada logiknya kata2 Lana tu. bagi saya, ia berbentuk penghargaan. ha macam tu je la bagi saya. haha.

trah zain said...

sy xprnh gna lg,,, mybe sbg 1 pnghrgaan kot,,hehe

Zawiah said...

terpulang pada individu itu mentafsirnya . sama juga cam bloglist , naper cuma blog tertentu saja malah ada pembahagian juga . dah mcm pilih bulu ...

Eiqa Almond said...

eiqa tak letak pun dekat blog,hehee
Tp eiqa kenal dan tahu siapa yg selalu comment dekat blog eiqa ^^

Kalau eiqa nk ckp sme mcm ape yg Lana tulis semua tuu. atau dan mungkinn..

FarhanahAdzlan said...

hrmm bagi saya bagus jee :) ianya memberi penghargaan kepada blogger yg komen kat blog tu.
tapi ada setengah commentator tu yg hnya tunjukkan pengomen yg lama tu yg tak best tu haha

Chic Na said...

tak tau fungsi dia ape.. so tak letak kat blog.. hehee..

tengok kat blog kawan2, orang sama je dok di top 5..

Badrina Ibtisam said...

Sy rasa.. hmm.. ok je kot. Sbg penghargaan kan?

Tapi berat sebelah ke ek?
Hmm.... lalala tak tau nak ckp ni

Norhasniza Khalid said...

salam Lana, hai lama betul kita tak jumpa, pada mama, widget tu sekadar untuk penghargaan... :)

Hydrangeas Blooms said...

betul la kak lana. dari sudut lain- berebut2 nak komen. Kejar kuantiti, sampaikan komennya 'tiada kualiti'tak baca sangat komen sepatah dua. Bukan apa, macam pembaca tu- tak mendalami sangat sesebuah entry tu- kot. Sesetengahnya laa. Hehee

Wirda Amir said...

Happy holiday dik...selamat menyambut hari Malaysia....

Cik Pensil said...

pada saya, ia lebih kepada penghargaan:)

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam. Ok, thank you azieku syg for sharing your thoughts,hehehe >_<

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Mesti beratur panjang komen2 tu ya, :p

Tinta Lana said...

@Cendol

Wa'alaikumusalam. Ia, widget tu salah satu cara/bentuk penghargaan pada mereka2 yang selalu bertandang dan memberi respon diblog kita.

Tinta Lana said...

@aizamia3

Saya pun suka tgk kak..pastu senyum simpul sengsorang,hahaha

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Widget ini, tak silap ada beberapa jenis..maybe teena boleh cuba diantaranya, and tgk mana yg tak terlalu heavy untuk blog teena.

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Ya, itu juga salah satu kelebihannya, pengunjung blog dan pemilik blog boleh refer siapa yg selalu berkunjung ke blog berkenaan :)

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Apa yang lana persoalkan itu, itu antara yang lana nampak kak bila menggunakan widget ini. Biasalah, ada pro kontra untuk setiap perkara.

Aah, in term of silent reader, itu salah satu kontranya lah.

Tinta Lana said...

@Genre Dari Langit

Saya macam dah ada niat ni kak,hahaha

BUNDA a.k.a KN said...

assalamualaikum, selamat hari malaysia..

aisya said...

sy letak sebagai tanda penghargaan.. sebab list tu nnti sy masukkan dlm bloglist.. taknak letak 5-10 top commentator je.. lagi byk, lg ramai yg boleh sy letak dlm bloglist.. hehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak :)

Kak wirda..saya pernah pasang sekejap widget ni..skejap sgt,hehe, sejam pun tak sampai. Sekadar untuk melihat siapa dan brapa jumlah komen yang ada. Kalau dikira dari mula berblog, yang aktif dalam snarai top commentator tu, tinggal bbrapa org saja.. selebihnya tak aktif dan ada juga yg blognya terus takda dlm dunia maya ni,huhu

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Ada ni kak komen akak,hahaha

Sian akak..nak kena check balik komen..mungkin saya kena pkai balik shoutbox dlm wktu terdekat ni, untuk mudahkan org lain tinggalkan jejak.

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Itu pun salah satu kegunaannya kan kak..terus direct blogwalking dari senarai nama yang ada dalam top commentator :)

Tinta Lana said...

@nurdani

Terima kasih gunakannya..sbg slh sorg dlm list tu, mmg trasa dihargai,hahahah

Tinta Lana said...

@trah zain

Kebanyakkan yang menggunakannya bertujuan menghargai pembaca.. ^^

Tinta Lana said...

@Zawiah

Atas individu juga ya kak, betul2 :)

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

Ini apa yang lana boleh nampak..mungkin ada org lain nampak perkara lain yg lana terlepas pandang :)

Tinta Lana said...

@FarhanahAdzlan

Hahaha, ada yg tak terurus dah widgetnya.

Tinta Lana said...

@Chic Na

Kadang2 widget nya tak berupdate, maybe tu antara punca org sama saja di top 5, sedangkan kalau ikut kiraan manual, mngkin ada perubahan.

Tinta Lana said...

@Badrina Ibtisam

Berat sebelah yg lana maksudkan ni rina..lebih pada, bila blogger yang baru 1st time dtg blog kita. Baru berkenal2an dengan kita.

Yg baru ni tak terkejar rasanya yg lama..lagi2 kalau widget dipasang tu jenis calculationnya bermula dari awal kita berblog. Jadi yang baru ni, akan terus berada dalam list bwh sdgkn yg lama, yg dah beratus komen kekal diatas. Melainkan yang baru ni sanggup komen setiap entry.

Ini kalau amalkan persaingan lah,hehe

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Wa'alaikumusalam. Iya mama, maaf ma..saya kena perlahankan aktiviti blogging saya skrg,huhu.

Tinta Lana said...

@Hydrangeas Blooms

Tak dinafikan. Tapi bukan semua macamtu bukan,hehehe :)

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Holiday bersama blog tersyg,hehehe. Thank you akak :)

Tinta Lana said...

@Cik Pensil

Ia..terima kasih pensil. Kebanyakkan yang pasang, memang itulah tujuannya :)

S.K.A said...

Assalam =) bg sy ok..kdg2 1pghargaan jgak..kdg2 psaingan yang sihat..tp tgok atas widget yg dipilih juga..ada yg mggu punya, bulan ada..tp sy xpsang widget ni..hu3..nk ringan kn blog

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Wa'alaikumusalam bunda..selamat hari Malaysia.. :)

Tinta Lana said...

@aisya

Bagus juga cara tu aisya, double penghargaan. Satu di top commentator, satu di bloglist.

Terasa diriku dihargai,hehehe

Tinta Lana said...

@S.K.A

Wa'alaikumusalam fais. Ada banyak fungsi widget ini.. ya, ada yg perkiraan mingguan,ada yg bulanan. Ada yg dari awal kita berblog,hehe.

Aha..akak tgh fikir2 juga nak pasang widget ini..rsa nak menggantikan shoutbox,heh3

||aLeaSaRa|| said...

salam lana.dulu memang tak letak.tahun ni je baru letak,sebab dah kembali aktif blogging dan blogwalking.

ia tanda menghargai kawan2 yang sudi tinggalkan komen.kalau ada je rezeki,kak lea terus beritahu di entri,sapa yang terpilih untuk free top up.tak berani buat segmen.nanti kawan yang singgah tak habis baca entri,terus komen dan komen tu lari pulak dari tajuk he3...

p/s-->lana nak tanya,kak lea selalu tulis perkataan yang berganda ex.budak-budak jadi budak2.font apa ye yang boleh kak lea guna,nak jadikan nombor 2 tu jadi kecil(ala2 macam kuasa dua tu he3).tq ye lana :)

kopi pasta said...

err, entahla. benda ni subjektiff. masing2 boleh kata ada pro n con.

aku letak pun sbb tak tahu nk letak apa kat sidebar tu. mhhahaha

Aku Penghibur said...

pada acik tak salah, pucuk pangkalnya terpulang dari kita , apa jua niat kita

Tinta Lana said...

@||aLeaSaRa||

Wa'alaikumusalam. Haa..tang buat segmen tu..saya faham sgt2,he3

#Kak..ttg soalan akak tu..saya minta tolong kawan2 blogger yg lain ya..mungkin kita boleh dpt pelbagai jawapan :)

Tinta Lana said...

@kopi pasta

hahahah, suka ko ya. Lamanya ko menyepi kopi..knapa kurg aktif skrg..

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Ok..thank you acik.. :)

Hatimi Tahirruddin said...

rasanya tak berat sebelah kot...dah nama pun top commentator so yg paling kerap komen (walaupun off-topic/troll/spam) lah yg ada kat situ...cuba kalau ada widget top blogger ke, top friend ke, baru la ada berat sebelah sebab dah sah2 kita akan pilih yg kita berkenan je....

cuma satu je...kalau nak guna widget pastikan tuan empunya blog tahu camne komen2 tu dikira...ada yg boleh ditukar setting ikut minggu/bulan/tahun/forever....so kalau letak mesti beritahu dengan jelas kepada pembaca...

baby comel said...

Saya setuju dgn timi ckp tu.. tapi setakat ni saya xde widget tu. Xtau nak letak camne pun kat blog tu. Hehehe,
tspi saya xmampu nk buat sbb saya sendiri pun xmampu nk jadi komentor yg baik. Jarang2 dot peluang nk komen kt blog org lain. Bw pun susah..

lynndamya said...

owh aku xletak widget ni kat blog, tp klw aku nampak ade kat blog org lain, dan aku terlist antara top 5 dalam list tu, aku nak baca lagi entry dan komen biar aku jd org 1st, hahaha at the same time boleh promote blog sendiri juga, tp yg xbestnya certain yg singgah blog aku berdasarkan top commentor tu just sbb nak dapatkan byk komen je dari aku, huh...xikhlas nk jenguk blog aku..wuwuwu... (panjangnya aku komen)

Powered by Blogger.