RSS Feed

Biasalah

61

October 3, 2013 by

Orang kita, suka benar "biasalah..."

Cuba kita tukar 'biasalah' kepada 'ubahlah'.

Lain kesannya bukan?

Yang biasalah2 tu pula, lebih banyak tentang perkara yang salah.

Biasalah, Ubahlah, Positive Quotes, Do the right thing quotes, the hardest thing, the right thing, the same thing


61 comments »

Norhasniza Khalid said...

hai lana... rindunya kat dia... :)
biasalah.. lama tak dengar khabar, hihi, apa khabar ? hihi

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

hehe, urmm..khabar baik ma..sihat seperti selalu, alhamdulillah ^_^

Zawiah said...

ada satu lagi perkataan ...

saya "rasa" tukar kepada saya "fikir"
org melayu suka cakap , saya rasa ...
org putih lak , saya fikir ...

Hazmin Hamudin said...

Biasalah tu.Hehehe

Wirda Amir said...

Salam lana...

Biasalah tu...hehehe

sukar nak dpt yg luarbiasa lana....

Entry lana naik la kat bloglist akak,tp sket dr waktu publish...

penaberkala said...

biasalah biasalh tu lah yg jadi luar biasa

lama-lama, yg kecik akan merebak jadi barah
especially benda yg tak sepatutnya dan tak perlu untuk berkopromi

Teena Tna said...

Mak Teena slalu tanya macam ni
"Cantik tak kain ni?" "Sedap tak kuih tu?" "Susah ke senang?"

And my answer and only answer
"Biasaa jer"

Haha, nak buat macam mana, dah itu yg sy rasa.
Kadang2 tak sempat nak bagi jawapan, mak dah tahu apa jawapan saya nak bagi. Tapi kalau benda tu menarik pada saya, saya akan bagi tahu benda tu menarik.

Azie Namico said...

salam lana
lana kita rindu kat awkkkkk......muahhh3...kekeke
mcm mana nak ubah sebab dah biasalahh...hahahaha...ini kali lah eh..ok noted with thanks lana

miss u

Lina said...

Biasalah..

perkataan yang selalu akan di sebut.. "biasalah tu anak cik senah" "biasalah lelaki" "mcm biasalah"

aizamia3 said...

'biasalah' tu yang buat kita masuk ditakuk itu :(

nurdani said...

ha ah kan. ayat tu selalu sangat gunakan.

sama macam bila kita nampak orang tak tutup aurat, kita akan cakap,

'pakai tudung tapi lengan pendek, lebih baik tak payah pakai tudung terus'.


saya tak rasa pun itu akan menjadikan orang tu lebih baik.

puteri airyn said...

Setuju-setuju.. Hehe..

Noh Abdul Hadi said...

gua malas nk komen kat sini...biasalah...

weh aku nk tukar profession jadik internet marketer ko rasa layak x?...

bidang hartanah...

acaner? komen sket..pm kat fb taw...

aisya said...

hmmm.. betul tu.. *cakap kat diri sendri*

p/s : boleh pulak teringat kat anon sentap hari tu.. mari lah berubah..

Jajas said...

biasa la lana...hehe

sha (chirp chirp) said...

okeh, nak ubah. kihkih

Aku Penghibur said...

lama tak datang ke sini ..suka dengan ayat yang di kongsikan itu :)

trah zain said...

hmm,, betul, ramai suka ckp biasalah, n sy pn xsuka dgr kalo org ckp something tu as tradisi, bg sy, wpun tu tradisi, kalau dh tak elok n negatif, perlu ke nak continue, bukannya jd buruk pn kalau kita tak ikut tradisi. Pelik pemikiran sesetengah orang ni,,,

Mohd Pk said...

biasalah ....he3
AS-salam

caliph shuriken said...

klau dh terbiasalah mmg susah sikit nk ubah kn kn, huh...

Tinta Lana said...

@Zawiah

Betul. Yang itu pun kita patut ubah juga. Sebab 'rasa' lebih kepada pertimbangan emosi kan kak vee. Bila kita guna 'fikir', kita pun melatih diri untuk berfikir. Baru pertimbangan dalam bersuara n buat keputusan itu jadi lebih baik.

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Hahahah

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam. Lambat skit ya? Urmm, saya ada tnya blogger hasrul hassan, biasanya lepas submit sitemap, blog memang akan problem skit (macam kes saya), dan ambil masa skit untuk keadaan pulih mcm biasa..

Tinta Lana said...

@penaberkala

Itulah yang lana nak sampaikan, especially kalau benda yg memang tak elok, janganlah duk biasalah biasalah.

Contoh yang bagus tu, barah pun bermula dari petanda yang kita rasa, 'biasalah'.

Tinta Lana said...

@Teena Tna

hahaha, teena tak sure nak jawab apa agaknya. Soalan2 mcmtu, mak lana pun selalu gak tanya.. dan lana selalunya jawab terus terang. "Kain tu wrna tak sesuai dgn mak", "kuih terlebih manis ni" etc.

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam azie yg sokmo happy >_< hehehe

i miss u too..kita perlukan masa skit azie.. i will 'see' you later ok :)

Tinta Lana said...

@Lina

Bagus ko lina..siap bagi contoh,hehehe

Tinta Lana said...

@nurdani

Sebab tu cadangkan guna perkataan 'ubahlah'

Tinta Lana said...

@puteri airyn

hehehe, tq kak erin, singgah sini selalu.. :)

Tinta Lana said...

@Noh Abdul Hadi

hahahaha, baik punya contoh.. dah tu, ubahlah..hahaha

Ok.

Tinta Lana said...

@aisya

Anon sentap itu, memang patut diajak berubah,ekekeke

Tinta Lana said...

@Jajas

hui, mana hang pi jas.

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Bagus! Good luck sha! hahaha

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Lana lagi lama tak kesana (T__T)

Tinta Lana said...

@trah zain

Terikat dengan adat dan tradisi yang telah dipegang lama..

Tinta Lana said...

@Mohd Pk

Wa'alaikumusalam.. :)

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Eh awak, mcmna awak bagi italic perkataan 'biasalah' yg awk taip tu?

Wirda Amir said...

Salam lana...
Ye lana,maksud akak lambat sikit

Owhhh..mcm tu ye lana...kira biasalah tu ye..?hehehe....

UMP Auto Inspector said...

Salam, kami student Universiti Malaysia Pahang, buat satu campaign awareness so that Malaysian will inspect their car regularly, mohon follow dan bantu kami :D http://umpautoinspector.blogspot.com/

Wirda Amir said...

salam lana..

ok lana..buatlah apa yg lana fikir baik

Wirda Amir said...

lana..akak rasa menilai tak sesuai sbb kita tak layak nak menilai org lain,apalagi org yg kita tak pernah kenal..akak rasa,lana ada idea yg lebih baik..mengenali perkataan yg lebih sesuai kot

Wirda Amir said...

line akak tak elok la sayang...maaf ye..

Tinta Lana said...

@UMP Auto Inspector

Wa'alaikumusalam.

InsyaAllah.. :)

puteri kasih said...

yang biasalah yang sukar nak diubah tapi kalau yang biasalah tu berkaitan dengan sesuatu yang negatif..perlu juga diubahkan :)

S.K.A said...

lamanya xdtg sini =) rindu dgn blog ni he3..sihat tak kak?? pada sy ramai orang yg suka bg alasan..kalau alasan tu diubah..pasti xde bnda2 cmni..sesorang tu pn boleh maju..

S.K.A said...

tertngok pendeng artworks..header lelakiS tu cam kenal je blognya..progress tu cpat2 tmabh 0 kt 10 tu..bia 100% heeee

S.K.A said...

sori kak kalau bnyak typo kt komen blog ni..adeh..xdan nk baiki dah terpublish..

baby comel said...

Satu perkara adalah sebab dah terbiasa tu yg jadi biasalah tu.. kadang2 biasalah tu mcm jadi penyelamat diri kan walau mcm lana kata tadi betul ke tak ke salah ke tidak ke, tetap org akan pakai biasalah tu..kan

BUNDA a.k.a KN said...

assalam, ermmm 'biasalah tu' orang kita...

lynndamya said...

hey i'm agreed with this ! kadang2 aku pun cakap biasalah utk sesuatu yg salah..tp dalam nada yg sinis..erk faham tak? haha

Cik Kay Jue said...

betul juga tu.. biasalah jadi ubahlah.. hm..

sb yang biasa tak kan jadi luar biasa kalau tak ubah yang biasa2.. kan? hehehe..

Tinta Lana said...

@S.K.A

Rindu juga dgn blog dia..maaf ya dik, keadaan tak berapa mengizinkan untuk blogwalking. Terima kasih sebab masih sudi lagi bertandang kesini :)

Alhamdulillah, sihat sgt. Hehehe, header Lelaki Semalam..fais mesti pernah pergi blog dia kan :) InsyaAllah, tersangkut lama dah kat 10% tu,huhu.

Typo pun takpa, selagi boleh faham, akak ok dik..tak faham akak tnya,hehehe ^_^

Tinta Lana said...

@baby comel

Penyelamat diri..iya juga. Kita nak sedapkan hati, ataupun kdg2 malas nak panjangkan cerita, kita pun kata "biasalah.."

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Wa'alaikumusalam bunda.. tertanya saya..mungkinkah 'biasalah' itu hanya dipakai dikalangan org kita..

Tinta Lana said...

@lynndamya

Urm..ak..macam faham tak faham je maksud ko lynn,hahaha

Tinta Lana said...

@Cik Kay Jue

Ayat last tu betul syg..yg biasa tak kan jadi luar biasa, kalau kita tak ubah kebiasaan..

Berapa banyak biasa daaa..hehehe

Qeela Aini said...

Hehe sgt setuju Lana :D
And selalunye ayat ni keluar bile 'malas nak layan / fikir'. Tu yg kt situ jee.. :/

Tinta Lana said...

@Qeela Aini

Aah qeela..orang kata, bila nak senang, nak cepat buat conclusion, kita pun jawab, "biasalah"

ary_lee said...

Alamak aiii.. Bukan nak cakap apa,..
Tapi after baca entri Lana, first word yang meluncur dari bibir ni adalah,"Biasalah..". HahahaXD

caliph shuriken said...

@Tinta Lana sori lmbat reply.. kjap sy pm kt fb awk ^^

Shida Radzuan said...

lana :) lamanya xmaii sini huhuu..sihat x lana?

Powered by Blogger.