RSS Feed

Question 2 : Mengenali Peribadi Rakan Maya

63

October 6, 2013 by

Soalan kali ini, bertanya tentang apa yang membuatkan saya senang dan kurang senang dengan rakan2 dialam maya. Adakah melalui penulisan mereka atau ada sebab lainnya?











Ia soalan yang bagus. Saya akan beri jawapannya kemudian.

Buat masa ini, saya harap rakan2 blogger boleh kongsikan pendapat dan pandangan tentang apa yang membuatkan anda selesa berkawan dengan rakan maya anda.

Kemaskini: Jawapan/pandangan dari saya ada DI SINI.(klik)


63 comments »

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum..lana,

bagi mselim3 biasanyer melalui komen2 yg diberikan kat blog mselim3

mselim3

pls: x tahu lah bagi orang lain macam mana?..

S.K.A said...

kalau pndpat sy..sy senang dgn kawan alam maya yg low profile..suka berkwan dan ikhlas nk kawan dgn kita =) yang sporting pun suka juga..yg xsuka bila ada kawan yg memaksa dan nk judge orang sesuka hati..he3, subjektif sgt soalan ni..sbb sy ni msuk je dgn smua orang..nk tggu jwapan tuan blog pula..

Khamsi Abdullah said...

Approachable dan tahu had sebagai rakan maya. untuk mereka yang mana saya dah 'terlebih' harap maaf. Saya ni senang sikit terasa somewhat attached to a person. maksudnya rasa macam kawan dekat dunia luar ni. Saya peramah extra sikit. huu -.-"

Nurul Farahizzati said...

kalau zizie, zizie tak selesa dgn rakan alam maya yang mendesak jela.. kaki bodek tu, humm.. no komen.. tapi, overall, kalau zizie xsenang, wat biasa je sebab xpernah jumpa depan2 kan..

Wirda Amir said...

Salam lana..

Akak ni selalu bergantung pada gerak rasa..hati akak,kalau akak kenal seseorg di alam maya tu,pertama sekali akak bersangka baik..bila kita bersangka baik..ia akan memudahkan kita utk berkomunikasi,kalau kita ada wasangka,bimbang nnti wasangka itu akan menutup kebaikan yg ada pd rkn maya tersebut...kalau akak dh kata akak syg n rindu pada lana atau kwn blogger yg lain,itu bermakna memang ianya dtg dr hati akak..akak tak akan tulis begitu,kalau akak tkde perasaan itu...akak x suka bersifat hipokrik..hari ini kata i miss you, atau i love lana..tapi esok lusanya,bertegur sapapun tak mau....kalau akak dah suka...akak akan ikuti perkembangan rkn maya tersebut...tp akak rasa,akak blh kenal mereka yg bersikap hipokrik nih...buat masa ni adalah sorg dua kot...hehehehe.....

baby comel said...

Senang tak senang, susah tak susah jgk la lana. Bila dlm maya ni, kdg2 rasa lebih dekat lagi. Nak ckp pun tak kisah sgt, nk bergurau senda. Tapi bila depan alahai, rasa malu segan tu melebihi segalanya lah pulak. Bila berdepan kita jadi pendiam, rasa jd mcm org lain plk dah. Mungkin utk first la sbb kita tak biasa lagi. Tapi bila dah lama2 mybe akan jadi lebih selesa agaknya..

puteri airyn said...

Mungkin dari penulisannya.. Dari wajahnya.. :-) Rasanya yang tu je kot yang Kak Erin boleh kenal pasti.. Tapi Alhamdulillah rakan-rakan blogger kak Erin semuanya baik-baik belaka.. Termasuklah Lana :-)

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

tetiba ayie jadi tertunggu jawapan lana..hehe

Yutaka Mushimura said...

eh..sejak bile bertukar proffesion nih....hahah, idea best gak nih.. persoalan yang bernas.

even sekarang chek tak tau even yang kite chat tu kadang - kadang awang itam afrika yang kata "MUDU" bila berjumpa...

hahaha...hati - hati, jangan mudah tergoda lagi janji manis warga tidak berkenaan ye...

:)

Lina said...

klu bg aq kn lana, aq akn tgk dr setiap tulisan dia... dr penulisan dia kita boleh tgk seseorang tu mcmna..

Lina said...

lgpon aq lebih mudah kenal kawan kat dalam alam maya berbanding kwn sendiri.. aq nak xplen lebih, tp tggu jwpan ko dlu.. ekekek

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Kalau wan, maybe dr cara penulisan kot. Sebab kita takleh jumpa FTF. Maka kena brgntg pada cara dia komen atau ayat yg dia sampaikan tuh.

Apapun, kena hati-hati jugak yer.

Selalunya, kalau hati seseorg itu ikhlas, akan terbit melalaui kata-kata yg sngt selesa didengar atau dibaca. Itulah hint-nya.

aisya said...

Hmmm... susah jugak soalan ni kan.. hehe..

sy seboleh2 nak elakkan rasa tak senang atau tak selesa terhadap blogger2 lain ni.. yela, dunia maya ni kalau kita tak saling menyokong antara satu sama lain tak boleh jadi jugak kan.. sy terima je seadanya.. mungkin dia ni memang begini.. tak jadi masalah apa-apa pun selagi dia tak menyampaikan sesuatu yg buruk tentang sy..

lynndamya said...

Hmmm, aku xterfikir pulak psl ni, bg aku, klw dlm alam maya ni, aku yang jage penulisan aku spya beradab dan tak sakitkan hati sesapa..so if diorg senang dgn aku, aku pon xde hal lah, cuma aku mmg berhati2 mnjaga privasi aku di alam maya ni..wuu seram dowh..blog aku ade stalker....sedih :'( ia buat aku trauma

Tukang Karut said...

selesa berahsia identiti...

Hazmin Hamudin said...

Kena ambik masa jugak nak kenal rakan maya ni. Melalui penilisan, komen, cara tegur kita semua rasanya.

Dzureen Darwis said...

Saya x selesa dgn rakan maya yang menyorok identiti sebenar mereka. Selain dari tu, saya ok je kot? :)

Norhasniza Khalid said...

salam dan selamat malam lana, pada mama bukan hak kita nak menilai orang, setiap orang punya perangai atau sikap yang berbeza. Kalau secara realiti, mereka tak sama dengan berada di alam maya. Maka, jangan kita berharap lebih dari itu. Cukup mengenal mereka melalui hasil entri mereka sahaja.. Hanya Allah yang berhak menilai, bukan kita...

hai lana, ... buat apa tu?

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Assalamualaikum...Lana...
Akak suka dengan orang yang friendly...tapi ok jer sesapa pun...alam maya @ realiti...semua akak kawan2...


x0x0 ^___^

Rosniyati othman said...

Mmm....jawapan ni susah jugak kan...sebab rose pernah gak kena tipu dua tiga kali dengan kawan "maya" ni....

Tinta Lana said...

@Mohd Selim Zainal

Wa'alaikumusalam wbt.. melalui komen ya..ok, terima kasih mselim.. :)

Tinta Lana said...

@S.K.A

Low profile..yg mcmna tu fais?

Thank you fais.. insyaAllah, nanti akak nak share juga pendapat sendiri nanti :)

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Komen khamsi ni pun terasa 'extra peramahnya' hehehe. Terima kasih khamsi.. :)

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

Yang mendesak..ok, faham.. Pernah juga bertembung yg mcmni.

Alright, terima kasih sbb share kat sini :)

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam wbt kak wirda.

Dari komen akak kan..saya rasa ada satu lgi kesimpulan yg saya boleh buat sblm menulis pendapat saya. Ia ada kaitan dengan usia dan pengalaman.. :)

Tinta Lana said...

@baby comel

Memang dalam banyak perkara, masa mula2, kita kurang selesa..bila dah lama, boleh bergurau senda..

Terima kasih baby.. :)

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Melalui penulisan dan wajah ya..baik. Kak Erin, thank you for sharing ur thoughts here..

Minta maaf kak, keadaan belum mengizinkan untuk saya aktif blogwalking..insyaAllah,saya ke blog akak nanti ya.. :)

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam ayie :)

Tunggu ya..hehehe ^^

Tinta Lana said...

@Yutaka Mushimura

hahaha, wowww! Long time no see >_<

MUDU? What's mudu? 1st time dengo istilah tu.

Eii, aku memang jarang chat2, takut kena goda janji pahit masam lemau bagai tu la,ekekeke

Tinta Lana said...

@Lina

Macamana la ko tgk aku agaknya lina..hahaha

Thanks lina..tunggu jwpn jugak? Ok, siap nanti aku cari ko ek,hehehe

Qeela Aini said...

Salam Lana,
Qeela dtg melawat Lana :)
Mm bagus entry Lana ni. Bagi Qeela, penulisan dan pembawaan paling utama..kemudian cara dia berkomunikasi dgn kita..masing2 ada caranya sendiri kan, ade yg buat kite rase comfort, rase ceria, dll..mm biasanya ramai yg friendly2 kan, supportive, tp ade jugak yg tak,ade yg ckp lepas, meninggi diri, tak layan lgsg, mcm2 lg la yg kite boleh jumpe di alam maya ni kan..then yg mana saling keep in touch tu buat makin mudah mesra jugak even tak pernah jumpe :) Tp ape2 pun, selagi Qeela boleh pk positive, pk positive jela kan if ade ape2 tu,sbb tak knl dia,tak patut rasanya if terus nk judge ape2 kan.. :) Tu bg Qeela la :)

Mime MF said...

maybe dari cara penulisan/entry or komen kot..yang dok tgk skrg dr situ la nak kenal sikit² kwn alam maya kita..

nurdani said...

dari penulisan. tapi saya tekankan berhati-hati dan tak melebih2 sebab alam maya ni macam2 benda tersirat. di alam maya nampak macam kenal dah lama sebab kita seronok tukar pendapat, everything. tapi kat luar lain. rasanya.

saya 'pilih' kawan alam maya yang boleh jadi kawan realiti saya tapi masih tekankan tak melebih2. takda sampai ke tahap bff.

sekarang pun dah ada beberapa kawan yang kadang2 whatsapp dan hangout sama-sama. majoriti wanita je la. hehe.

trah zain said...

Mesra ^__^ Sy suka org cani..hehe

Tinta Lana said...

@Mohd Ridzwan Abdullah

Kita tak mampu jumpa semua FTF kan wan.

Ayat last wan tu..lana setuju juga. As human, kita ada kemampuan untuk 'merasa'. Gerak hati bahasa mudahnya.

Tinta Lana said...

@aisya

Selagi tidak membawa mudarat pada diri, aisya cuba neutral dengan semua org.. ok, faham. Terima kasih aisya :)

Tinta Lana said...

@lynndamya

Sapa yang stalker ko ni lynn, sampai sedih n trauma ni? huhu. Takut plak aku dengor.

Dari segi privasi, aku rsa ko tentu tahu aku jaga privasi aku mcmna? ekeke.

Anyway, thanks weh share pendapat ko kat sini ;)

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Aku juga TK..

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

'Masa', itu antara point saya juga hazmin. Thank you bro sudi drop comment :)

Tinta Lana said...

@Dzureen Darwis

Alamak..terasa jap,hahaha. Ok, terima kasih zu kongsi kat sini.. :)

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Wa'alaikumusalam mama! Lana sekarang banyak tido,hehehe

Ok mama, yang penting, jangan mudah membuat penilaian ya.. Alright, thanks mama kongsi kat sini :)

Tinta Lana said...

@Norhazlina Mohd. Zaki

Wa'alaikumusalam kak lina :)

Akak suka dengan org yg friendly..akak pun ada ciri friendly sbnrnya :)

Tq akak, saya akan buat kesimpulan saya pula selepas ni :)

Tinta Lana said...

@Rosniyati othman

Jawapan banyak bergantung pada pengalaman masing2 kak rose.. saya pun lama juga memikirkannya. Soalan yg menarik, jawapannya pelbagai.

Akak kena lebih berhati2..

Tinta Lana said...

@Qeela Aini

Wa'alaikumusalam qeela..ya qeela, terima kasih sebab selalu singgah.. :)

Qeela lihat dari segi penulisan dan pembawaan ya. Ok, faham2.. iya, setiap org lain cara interaksinya. Takpa, nanti lana sambung mlalui jawapan lana pulak ya.. :) Tq qeela.. :)

Tinta Lana said...

@Mime MF

Ikutkan, memang yang utamanya, dua tu lah, sebab berblog ini, kita guna patah perkataan bila 'berbicara'.

Terima kasih mime!

Tinta Lana said...

@nurdani

Kesimpulannya, dani bersederhana..tidak berlebih2. Lana faham.. Thank you dani.. :)

Tinta Lana said...

@trah zain

Noted ^_^ Terima kasih trah :)

ary_lee said...

Ary bertanya sendiri sendiri pada diri ary,
Apa yang membuatkan ary selesa berkawan dengan rakan maya ary?

Bergantung pada situasi. If ary, bergantung pada laman sosial yang dimaksudkan.

Contohnya, if blog, ary akan lebih selesa dengan seseorang apabila tulisan mereka bersifat matang dan keanak-anakan tidak melampau.
If FB,yang tak up status melampau yang boleh membuatkan ary termuntah darah after baca. HahahaXD


So, it depends^^

yong said...

Aku selesa selagi dia berperangai baik-baik aja. tidak mendatangkan efek buruk terhadap imej agama. ok je.

amir zahari said...

Kalau dengan orang yg suka mencarut, maki2, kata org lain bodoh la, bangang la.. rakan maya mcmtu mmg sy langsung tak selesa dan mesra..

Fais-SKA said...

low profile ni..xsmbong dan mnunjuk2 =) suka berkawan..he3..

~ Cik Azz ~ said...

Entah, akak tak rajin pulak nak pergi kaji semua ni.. Sebab akak tak berapa suka nak menilai orang.. huhu... Kalau cerita kat blog best, akak baca je laa..


*Sebab tu akak ada tulis serba sedikit pasal akak kat sini..


http://kakazz.blogspot.com/p/tentang-cik-azz_14.html

Azie Namico said...

Salam lana...
mcm mana ya , kalau kita yg tulis atau komen , kita tau diri kita , mungkin terlebih teruja bila berkata2...yelah sebab mereka nie peramah...dan kita selesa dengan nya...

Mcm azie dengan lana....azie selesa dengan lana...that why kita bole feel perasaan tu....ayat azie nie lain mcm jer lana...hahaha

Alam maya nie kita tak kenal mereka , tapi kita bole rasa mereka nie mcm mana...ahaks

Maapkan kita lana if ada salah dan silap...tetiba....weeee

Tinta Lana said...

@ary_lee

Thank you ary..depends on jenis laman sosial ya.. lain jenis, lain cara kita berinteraksi kan.. ok noted ^_^

Tinta Lana said...

@yong

Ya, aku setuju pada part, selagi tidak mendtgkn efek buruk terhadap agama.

Tinta Lana said...

@amir zahari

Jangankan rakan maya, rakan nyata pun, lana kurg selesa.

Tinta Lana said...

@Fais-SKA

hehe, ok..faham dah :)

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Terima kasih kak..insyaAllah saya tengok link yg diberi tu.. :)

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam azie superaktif! hahaha. Urmm..kita pun rasa ayat azie mmg lain mcm,hahaha

Bagi lana zie..mmg kebnykkan rakan2 blogger, kita tak prnh jumpa antara satu sma lainnya..tpi mcm kata azie..kita boleh rasa..mungkin ada betul dan ada tidak apa yg kita rasa, tpi tak salah.. cuma jgn terlalu berprasangka.. :)

Takda..azie takda slh silapnya stkt ni,hehe ^_^

Teena Tna said...

Bagi saya, kawan di alam maya ni seronok sebab kita tak kenal & jumpa pun dia tapi melalui tulisannya, kita dapat 'kenal' dia. Dan bukan berdasarkan rupa semata-mata sebab ada rakan di alam maya tak tunjuk pun rupa mereka tapi kita dapat rasa dia orang yg baik.

Liniey Nor said...

Welcome here..Jemput singgah baca new entry kat sini http://iamliniey.blogspot.com/2013/10/tips-lupakan-si-dia.html tq :)

caliph shuriken said...

sy suka singgah ke blog yg ada penulisan yg simple, direct, guna ayat yg x ksar cmtu.. biasanya pilihan ayat yg kita publish tu refleksi apa yg kita slalu sebut kn ^^

Shida Radzuan said...

mcm shida suka blog ssorg melalui apa yg dsampai dan tdk mgharapkn ssuatu.. :)

Powered by Blogger.