RSS Feed

Beli belah VS Beli dan blah

35

November 3, 2013 by

Tajuk entri ini saya ambil dari status FB seorang rakan blogger, Caliph.

Bila sebut soal membeli, shopping, amalan ini selalu dikaitkan dgn perempuan.

Image by Google

Dalam satu artikel dari majalah Cosmopolitan, menunjukkan shopping antara 'pengubat' stress dikalangan wanita. Dan tidak hairanlah kenapa bila sebut shopping, fikiran menerawang pada golongan hawa.

Berbeza dengan kaum Adam, mereka juga membeli. Biasanya beli dan terus blah.
Selepas dapat apa yang diperlukan, tiada toleh kiri dan kanan.

Kaum Hawa, kami suka dan excited membeli belah. Pantang nampak diskaun, sales, free gifts.
Kalau buy 1 free 10, lagi kami 'gelabah'.

#Lama tak blogwalking, habislah..


35 comments »

aisya said...

kalau saya simptom mcm ni hanya terjadi untuk kasut je.. baju atau barang2 lain kurang sikit.. tak peduli sgt sebab jenis yg membeli bila perlu je.. tapi itu lah, kalau masuk part kasut.. can't say no.. haha

Wirda Amir said...

salam lanaku...

hehehehe...ada ke beli satu free 10 tu..?hahaha...

Teena Tna said...

Tahu takpe, kalau stress pastu pergi shopping rasa relieve sangat. Tapi ikut bajet jugaklah, agak2 macam tak perlu tu tak payah beli.

Nong Andy said...

Kalau tak beli window shopping cuci mata pun jadi.. hehehe.. kan lana.

Sam Banjamin said...

saya shopping bila ade diskaun je lana... especially bila nak raya... borong...

AmyZana said...

hehe tak juga. Saya lebih suka beli dan terus blah ^^

Hazmin Hamudin said...

Hahaha.. Beli dan belah je.. Tak payah fikir2 lagi dah.

Vee said...

beli belah ni berikan akak keseronokan dan kegembiraan . tu yg leh jadi terpi jiwa tu wpun rm melayang ... heheheeee

tenku butang said...

salam.. cakkk...
singgah sini sebab nak jemput tuan tanah join Giveaway teman yg 1st ni.. sempena anniversary blog tengkubutang yang pertama.. HADIAH AWESOME SGT2!!
VITAMIN SHAKLEE X 2, HANDBEG, JUBAH, TASBIH, TOPUP DAN MCM2 LAGI..
jom join! mana tau ada rezeki? he2

http://tengkubutang.blogspot.com/2013/11/giveaway-1-year-blog-tengkubutang.html

Tinta Lana said...

@aisya

hahaha, ya2, lain perempuan lain itemnya. Lana plak, benda camni jadi bila pergi farmasi n bookstore, mata ni boleh juling2, pusing2 dibuatnya,hahaha

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam. Gimik lebih je tu saya kak,hahaha

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Urmm, cuci mata pun jadi kan? hihihi, akak kdg2 tak beli apa pun, saja suka2 tgk, tu pun dah rasa lega,keh3

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Betul! hahaha

Tinta Lana said...

@Sam Banjamin

Bagus, boleh berjimat banyak kat situ. Mcm abah lana, beli barang2 keperluan rumah terutamanya, beli time diskaun. Dan beli borong, untung.

Tinta Lana said...

@AmyZana

hehehe, bagus lah macam tu amy, takda bnyk pembaziran >_<

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Itulah..kami ni terlebih berfikir..tak beli rasa rugilah, rasa sayanglah, nanti tak dpt lgi diskaun camnilah, blah blah blah,keh3

Tinta Lana said...

@Vee

hahaha, saya faham kak vee.. ada masa saya pun jadi gitu juga :) Jgn terlebih melayang sudah,kan kan,hehehe

Tinta Lana said...

@tenku butang

Wa'alaikumusalam. Wah2, 1st time ya.. goodluck tenku.. :)

Azie Namico said...

salam lana :D
bab nie memang hawa suka , nak2 lagi kalau ada sale !! azie pun ada sekali lana...hehehe

Ayie Abas said...

pandai laa lana..psikologi lelaki..hehe

betul la tu klu ayie pergi membeli mmg fokus pd barang yg nk dibeli jer..dah dapat terus blah..x tengok kiri kanan dah...hahaha

Jajas said...

bli barang online sudah...hehe

Tukang Karut said...

selalu ikut wife je...

Super Girl said...

deeya pun kaki shopping . kalau boleh semua kedai nak masuk . hiks . tapi takde laa borong . ge usha ushaa tengok harga dulu . mana yang terbaik baru beli :D

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam.

Sebab tu lah sebut 'kami' kat dalam entry, termasuk la lana skali,hehehe

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

hahaha, sebab tu la kebanyakkan iklan pun, model2nya wanita, memang tujuannya nk menarik kami. Org laki, iklan mcmna pun, sale tak sale, kebanyakkan asal dpt brg dihajati cukuplah.

Tinta Lana said...

@Jajas

Sama je jas..hehe

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Tu yang kempis je poket kan,ekekeke

Tinta Lana said...

@Super Girl

Macam lana deeya, suka cuci mata, pusing satu shopping mall, last2 beli aiskrim je,hehe.

Selalu juga survey dulu harga :)

Lynn Damya said...

Hahahaha betul! aku even dah listkan ape yg aku nak beli, tp bila sampai je, dan tertengok benda yg cantik dan kena pulak nga ade duit, mmg terbeli lah, last2 balik, apa yg aku listkan tu xbeli pon (-_-')..hoho apatah lagi yg ade sale, rase nak beli semua ! wuuhuuu~ lama dh aku xshopping nih~

caliph shuriken said...

ehh, sy ada taip cmtu kt fb ek.. hmm, msti dh lama giler status tu kn, huh..

biasa klau sy gi MPH, sy beli & blah jaa.. klau tggu lama2 nanti abis berdozen2 buku sy beli, hikk...

Tinta Lana said...

@Lynn Damya

Bahaya kalau bawak ko gi shopping ni,hahaha

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Ada..awak tak ingat meh?hehehe

Saya kalau pi MPH, takdanya beli dan blah.. habis terbelah dompet saya,huhu

aizamia3 said...

Akak tak minat windows shopping.. ;) akak jenis beli dan blah.. hehehe..

||aLeaSaRa|| said...

salam lana...apa khabar,sihat tak adik kak lea ni :)

owh kak lea tak sukalah window shopping.lebih baik kak lea lepak makan2 atau lepak je kat mph ngeeee....

lelaki memang simple,tak suka serabut2.diorang suka survey dulu,dah turun harga,datang,ambil,bayar dan blah.mudah bukan?tak yah nak bertawaf satu mall he3....

Aefa Aerisya said...

aefa pon pantang nampak yg ade free2 ni.. cepat je kaki melangkah ke tmpt tu. -.-'' tapi kaki ni pon memahami jugak, kalau takde duit pandai pulak jalan jauh2 dr tempat sale. haha

Powered by Blogger.