RSS Feed

Marah

38

November 11, 2013 by

Manusia sekarang mudah melepaskan amarah.

Sebab selalu merasakan diri betul, dan orang lain semua salah.

Angry, Fire, Api yang membakar, api marak
Image by Shaedsofgrey

Adakala ditokok tambah jalan cerita. 
Memutarkannya sehingga menampakkan seolah2 diri dianiaya.

Tambah buruk apabila melepaskannya dialam maya.

Disokong dan dipersetujui oleh mereka.

Mereka yang sentiasa ada 'bersama' kita. Iyalah agaknya.

Saya kurang faham..
Kenapa ada situasi dimana seseorang marah dan mengadu gambarnya disalah guna dimuka buku. 
Sedangkan anda yang mencipta ruang dan memberi kesempatan untuk perkara itu berlaku.

'Mereka' pula menyokong dan kasihan. Saya tertanya, begitukah pertimbangan?
Kebenaran memang pahit payau untuk ditelan.

Itu baru satu contoh.


38 comments »

aisya said...

mengadu kat laman sosial kadang2 mcm meraih simpati pun ada. huhu

Azie Namico said...

salam lana..:D
memang kita akan nampak amarah itu di luahkan dialam maya...mungkin itu menarik perhatian atau simpati...atau mungkin dia dah terlalu geram sebab tak leh nak simpan dah...
tapi yang mencipta ruang itu mungkin tidak terfikir akibatnya...dah kene baru tau kan lana...he3

ada byk lagi ker cth...wow !!

Badrina Ibtisam said...

hhaa.. betul tu kak

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

salah guna gambar org lain mmg mudah berlaku skrg nih ayie tgok. mungkin salah satu sebabnya org suka pamer gambar mereka secara terbuka di lama2 sosial spt fb dan instagram.

the malay male said...

menggunakan pic org lain utk profile diri sendiri di FB adalah satu langkah tidak bermoral dan tidak beretika.

langkah pencegahan terletak kpd diri sendiri, letak watermark pada pic misalnya.

selebihnya terletak kepada kesedaran semua individu itu sendiri.

Wirda Amir said...

Salam lanaku...

Sifat marah langsung tiada dlm diri akak ni...

Bab alam maya nih...terlalu byk pengalaman,akak suka juga baca status yg gempar n digembar gemburkan tu..hehehe...kalau tk tau kisah sebenarnya,akak diam dn menjadi pemerhati sj,buat pengalaman n pengajaran diri sendiri....

Wirda Amir said...

Oppsss...bab alamat tu,nnti akak bg pd lana,akakpun sebenarnya nak minta alamat lana tp lana dh buat terlebih dulu,sama kesnya dgn tirana aduka,masa akak ke blog dgn niat nak minta alamat rmh dia,dia terlebih dulu dh tulis di kotak komen di blog akak...Allah itu Maha Kaya dn Maha Tahu hati hambaNya....baru berniat,dh diberi balasan...hehehe

Aku Penghibur said...

rasanya tak perlu kot nak marah2 dan muat naik di muka buku... kawallah sikit amarah itu

Tukang Karut said...

ni nak marah sama ni...

Syahadah_Li said...

redakan marah dan tekanan dgn minum teh hijau
http://syahadah91.blogspot.com/2013/11/khasiat-teh-hijau.html
:)

Nong Andy said...

Er... macam baru jer akak nampak kes itu. Org yg akak kenal kat alam maya.

caliph shuriken said...

mcm yg tertera kt cover novel hijab sang pencinta.. dendam itu bara.. marah itu api ;p

Lynn Damya said...

Salam, lana..okay aku mmg setuju ini, dan yg paling aku setuju dlm entry kau ini, adalah ayat paling terakhir itu.

amir zahari said...

Marah jgn dipendam.. bahaya jgk.. apa2 pun be profesional..

Teena Tna said...

Saya jarang upload gambar2 di laman sosial. Kalau di blog tu selalu lah. Tapi kalau bab marah ni, saya lebih suka menjauhkan diri. Biar mereka tak tahu yang kita sedang marah.

baby comel said...

Sbb tu bila bermuka buka, saya memilih utk tidak wujud. Takut andai status2 tu nanti akan menyakitkan hati org, mengaibkan mereka yg lain dan entahlah Lana.... satu je prinsip yg saya pegang "kawan yg baik adalah orang yang sentiasa menunjukkan jalan yg betul, bukan mengiyakan setiap perbuatan kita,. Thanks lana

APAN said...

"Disokong dan dipersetujui oleh mereka."

pelik ngan mereka ni...sokong x bertempat...bukan dorang x blh pikir positif pun...

Liza Nova said...

ermm.. kalau susah sangat ambik wudhu terus cool!

aizamia3 said...

Kalau marah sekalipun janganlah update status kat alam maya.. nanti akhirnya muka sendiri yang malu..
Kalau nak update jugak, biarlah berpada-pada.. asalkan orang tak perasan kemarahan kita.. ;)

Tinta Lana said...

@aisya

Barangkali meraih perhatian..

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam azie >_<

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak taip boleh didelete..eh,hehehe

Tinta Lana said...

@Badrina Ibtisam

Wahh, kemana adikku sorg ni pergi. SPM ya..

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam ayie.. :)

Selalu sgt kan berlaku. Terlalu terbuka la ayie, last2 aib dtg kepda diri sndiri.

Tinta Lana said...

@the malay male

Kesedaran.

Ya, saya setuju.

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam.

Akak..macamana akak begitu yakin akak tiada langsung sifat marah..ada tips untuk dikongsi? :)

Saya kak, mudah marah bila..memandu kereta. hehehe, Alhamdulillah, dlm keadaan lain masih boleh dikawal.

Saya lebih selesa jadi pemerhati, cuma ada masa rasa nak memberi teguran dan peringatan, jadi keluar lah entry spt ini. Nak bagitau direct pda seseorg individu, kita tak tau pula latar blkg hidup dan sifatnya bgaimana..jadi, keluarkan saja entry umum mcmni,huhu

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Saya akan bagi nanti, maaf lambat,hehehe

Tinta Lana said...

@Aku Penghibur

Boleh kawalkan.

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Ko nak marah sapa tk,hehehe

Tinta Lana said...

@Syahadah_Li

^_^ hehe, thanks adah singgah..

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Saya dah berapa kali nampak dah..urmm..

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Amboi awk, hehehhe

Patut saya letak ayat tu kat gmbr dlm entry ni la :p

Tinta Lana said...

@Lynn Damya

Wa'alaikumusalam.

Kan? Yg menegur utk kebaikan dikritik pula..

Tinta Lana said...

@amir zahari

Macam amir kan..always be profesional,eh,hehe

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Elok juga menjauhkan diri, ambil masa untuk tenangkan diri sendiri ya teena? A good way to avoid perkara2 yg lebih teruk, yg maybe bleh jadi kalau kita berdepan dgn org/situasi yg buat kita rasa marah ^_^

Tinta Lana said...

@baby comel

Sama2 baby.. :)

Tinta Lana said...

@APAN

Aku tak suka tgk penyokong yg membuta tuli..

Tinta Lana said...

@Liza Nova

Ha, itu pun salah satu kaedah meredakan amarah kan liza ^^

hana hadi said...

kalau luah perasaan dalam blog boleh x? tapi xdirect le.. mcm kita bercakap kat diri kita sndiri.hehe

Powered by Blogger.