RSS Feed

Prinsip Blogging

34

November 6, 2013 by

Antara prinsip saya amalkan dalam dunia blogging..

Tidak menjanjikan,
Tidak memberikan,
Tidak meletakkan,

Sebarang harapan.
Dalam apa jua perkara dan keadaan.

Baik pada diri sendiri, mahupun sesiapa saja.
Baik yang baru, atau dah kenal lama.

Tapi, tidak bermakna tiada arah tujuan.
Ada, dalam diam ia disimpan.

Prinsip sama, juga digunakan dalam dunia nyata.

Expectations quotes, High expectations lead to higher disappointments


34 comments »

Wirda Amir said...

Salam lana...

Bagus prinsip lana tu..mengikut kacamata lana....lain org,lain pula prinsipnya kan lana....

Boleh saja menjanjikan,memberi atau apa saja mengikut kemampuan masing2....ianya mungkin merupakan satu harapan atau impian seseorg itu..perlaksanaannya mungkin bergantung pd masa dan keadaan..yg penting ada niat yg baik di situ....

Wirda Amir said...

salam lanaku....

akak faham perasaan lana tu,sbb akak sendirikan pernah rasa blog akak jd sesuatu tp nasib tak lama..masa tu,akak rasa sedih juga..rasa hilang mood nak menulis tp kerana sygkan blog dan rakan2 di sini,akak teruskan juga..harap lanapun begitu juga..

tak mengapa lana...asalkan ada keikhlasan di hati kawan2 kita mesti setia...walau terlambat seketika..mereka mesti dtg ke blog kita...sabar ye sayang....

the malay male said...

good

~ Cik Azz ~ said...

Setiap blogger ada prinsip masing2..

kasut puteh said...

never expect toooo much. :)

Haidil Salam said...

Tidak mendiamkan,
Tidak mengelakkan,

Untung nasib timbul
Rugi nasib tenggelam.

Yang mana ada dibantu
Mohon hulurkan
Yang mana ada ditegur
Mohon rotankan

Jasa yang baik
Dikenang jua.

Ayie Abas said...

assalamualaikum...:)

bagus lana nih..hidup berprinsip.
org mcm ni mmg mudah disayangi org lain..hehe

Nong Andy said...

Akak..xde prinsip yg tetap kot... blog... blogging.. semuanya main belasah saja hehehe

Lynn Damya said...

Lana !!!! Rindu kauuu :( lama aku xsinggah sini, wuwuwwu maaf ya.. :( aku baru ade free nak BW ni, wuwu..
(erk, xpekan klw komen aku xde kena-mengena dgn entry kau nih? haha)

Nurfaezah Abdullah said...

prinsip blogging fae lak.. erm *blank* hehehe.

Tukang Karut said...

aku pun tak mengharapkan apa apa...

Wirda Amir said...

Lanaku....

Akak rasa bkn blog lana je la yg jd cm tu...ada blog lain di bloglist akak mcm tu juga...blog acik,blog daku amat,lambat naik gak entrynya.....

caliph shuriken said...

yg pasti sy biar ia berterusan tanpa tetapkan apa2 syarat ^^

Ahmad Saufe said...

dasaaaatnyeeerr siap ade prinsip bagai..hehe...sometimes i feel that all kind of principles tht we'had set is like building our own fence to the stranger.

I dare not to have those kind of principles.BUT in other way, for some people they found that with certain principles they set would helps them in to gain respect from other and last but not least success in life as well.


ape aku merepek ni ha lana...layan kan aje..haha

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak wirda.. :)

Ia..lain orang, lain prinsip dan caranya.

Saya khuatir kak, kalau org meletakkan harapan pada saya. Sedangkan saya biasa2 saja..ada masa lemah tak berdaya.

Kadang2 ada rasa bersalah bila tak dapat memenuhi apa yang org lain ternanti..

Err..akak faham tak?hehehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Saya ngaku..memang apa yg jadi ni buat saya hilang mood juga, huhu.. Terima kasih kak bagi kata2 semangat begitu.. :)

Saya pelan2 jelah..kalau anggap ia masalah, hati saya juga yg resah. Mungkin ini peluang untuk saya fikir2 balik apa yg saya dah buat, apa yg saya dah beri melalui blog ini..

Tinta Lana said...

@the malay male

:)

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Betul kak. Dan apa yang saya tulis, berdasarkan apa yg saya fikir dan rasa terbaik untuk saya.

Tinta Lana said...

@kasut puteh

Yes. Never :)

Tinta Lana said...

@Haidil Salam

Menarik kata2 saudara.. :)

Teguran dan bantuan sudah tentu diberikan apabila diperlukan.

Tinta Lana said...

@Ayie Abas

Wa'alaikumusalam.

Hidup memang kena ada pendirian sendiri ayie.

Mudah disayangi? Tak juga,hehehe. Apabila pertahankan prinsip dan pendirian sendiri, pasti org lain juga ada prinsipnya. Ada yang mudah menerima dan menghormati, ada pula sebaliknya..hehe

Tinta Lana said...

@Nong Andy

hehe, selama saya kenal akak..sya tak rasa akak main belasah je,hehe.

Ada, cuma mungkin tak sure tu prinsip ke tidak,hehe

Tinta Lana said...

@Lynn Damya

Takpa. Aku tak pernah ltk peraturan kena komen ada kena mengena dgn entry,hahaha

Aku faham..ko lgi busy dari aku kan,hahaha

Tinta Lana said...

@Nurfaezah Abdullah

hehehe, mungkin akan dtg, blank tadi akan diisi? ^_^

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Lambat shari dua macam saya juga ke kak wirda..?

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Aku buat ikut sekadar termampu..

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Sebab tu saya senang berkawan maya dengan awak caliph.. ^_^

Tinta Lana said...

@Ahmad Saufe

Well, aku memang selalu layan ko merepek..hahaha

Bagi aku apai, it depends on our reasons.. every act pasti ada sebab, didorong sesuatu bukan.

Termasuk juga bila someone ada prinsip dan pendiriannya. There must be reasons why he or she choose that kind of principle.

Aku rasa..aku pun merepek juga,hahaha

aisya said...

kata2 dalam gambar tu sgt betul. Been there, done that. huhu.

Wirda Amir said...

@Tinta Lana

ye akak faham tu lana...

Wirda Amir said...

@Tinta Lana

serius ni lana,akak selalu sgt fikir balik apa sebenarnya faedah yg akak dh dpt dn pembaca juga dr blog akak nih..rasa mcm akak dh buat perkara yg sia2 je...entry akakpun entah apa2...

aizamia3 said...

Blog akak cuma berkisar tentang anak2.. kadang2 mak budak ni terselit sama.. tapi cuba untuk tidak buat orang lain mengharapkan sesuatu dari akak.. ;)

hana hadi said...

waaa bagusnya.. hana nak cuba amalkan boleh?

Farah said...

Sama juga macam saya. Walaupun blog saya blog personal, saya pun ada prinsip dalam berblog.

Powered by Blogger.