RSS Feed

Alasannya..Agama.

31

April 15, 2014 by

Menggunakan alasan agama untuk membenarkan sesuatu perkara.

Suatu hari..diofis, wataknya adalah saya. Ada beberapa watak lagi.
Kemudian, sesuatu terjadi. 

Dalam mencari punca kenapa ia terjadi, suddenly, someone said this to me..

"Kalau kau tak pergi solat waktu itu, takkan jadi macamni."

Someone yang sama sujud dan arah kiblatnya.
Terpempan seketika.

Selepas hampir sebulan kejadian tu berlalu, saya masih rasa macam..entahlah.

Memang tiada manusia yang sempurna.
Yang ada cuma seperti saya, kita..yang kurang pemahaman agama.

************
Satu lagi situasi.

"Sebarkan perkara ini kpd 10 orang, insyaAllah, hidup anda dipermudahkan..."
"Like status ini dan hidup anda akan murah dengan rezeki..."
These kind of dialogs too..its too 'easy'.


31 comments »

Jajas said...

ingat mengigati tu bagus...cuma alasan yg d guna tu xmolek...hehe

ewanthology said...

nk tunjuk baik kot

Teena Tna said...

Semuanya sudah ditetapkan. Takde 'kalau-kalau'.

Sis Vee said...

apa yg berlaku tu Allah dah tentukan . bukan atas sebab lainnya ... let go jer lah .

Sis Vee said...

perkara yg berlaku itu atas kehendak Allah . bukan kerana sebab lain ... let go jer lah

lynndamya said...

Salam, lanaaaaaa....miss you~ muahh~ muahhh~ dah berapa tahun ko x update ni~~~ hihi...

hmm okay tntg entry kau ni, rasa mcm nak ckp dgn org tu,
'weh ko apesal nak salahkan aku pergi solat...pergi solat tu benda baik, apa2 yg berlaku masa kite tgh ontheway nak buat baik or ke arah kebaikan tu sebenarnya adalah halangan...' sambil aku menumbuk2 dia...

ape laaa...haa mesej berangkai tu pun sama, nak percaya, percya pd Tuhan, bukan mesej2 mcm tu~ hadoi~

Detective Fiqa said...

dfselalu je dapat yg kene hantar 10 org lah ape lah. tu namanya mesej berangkai. kdg kdg tak perlu percaya huhu

APAN said...

bnykkan bersabar la mghadapi situasi yg no. 1 tu...
situasi no. 2 tu aku menyampah gak...ketara dulu dapat melalui mesej. sekarang kat fb...

x patut rasa mcm tu...

cik kaki ketawe said...

yang salah bukan agama..manusia tu sendiri..
yang terjadi sudah suratan..terima saja ketentuan..
manusia selalu menunding jari pada hakikat yg tidak munasabah..

Eiqa Almond said...

Salam, lama eiqa x singgah sini.. hehee Harap Kak Lana sihat walafiat.

Eiqa kalau dpt mesej yg suruh sebar2x kan tu lepas tu klu x sebar ditimpa musibah ke ape ke mesti eiqa rse bengang. Bukan sbb ape, kte siapa nak ckap mcm tu. Kan x elok. Tp ini pendapat eiqa la, klu eiqa ade salah cakap ke ape harap Kak Lana dapat betulkan statement eiqa ni :)

ary_lee said...

Errrr.. Apakah? Maybe orang tu nak cakap timing solat Lana tersilap kot. Bersangka baik. HohohoXD

*Tapi kalau ary, ary lempang je laju-laju. BwahahaXD

Chic Na said...

actually sebut 'kalau' tu pun dah tak boleh kan.. hmmm.. mcm2..

caliph shuriken said...

sy x brapa suka kt part "klau x pegi solat" tu.. perkara nk berlaku akan tetap berlaku biar apa yg kita lakukan wktu tu kn..

pasal msg berangkai tu.. klau trima lagi awk bole trus abaikan jaa, huh...

Norhasniza Khalid said...

mesej berangkai? malas nak layan...

Nurul Farahizzati Zakaria said...

Salam lana.. muahhh! sikit kat lana.. ehek. *tetiba*

kalau zizie kena komen cenggitu, mau terkeluar ayat laser dari mulut ni.. zizie pun confirm sentap mcm lana la... huhu..

haritu zizie ada tegur kawan ni.. dia suka bagi mesej berantai.. dahlah panjang.. tak ingin ku nak baca.. hihihi.. so, zizie cakap, "drpd hantar mesej berantai cenggini, baik hantar hadis.. pahala dapat gak.." amik.. satu sem lepas penuh koleksi hadis aku.. hihi..

Wirda Amir said...

biasa sgt dgn situasi di atas tp diam je tmbah kes yg di bawah tu,lg la buat tk tau je....

Tinta Lana said...

@Jajas

Belum tgk lagi cara dia bercakap tu camna jas..sontap den ha.

Tinta Lana said...

@ewanthology

Mentabah

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Banyak 'kalau' itu tidak baik sebenarnya..sebab macam tak redha dengan apa yg dah berlaku..

Tinta Lana said...

@Sis Vee

Ya Kak Vee..terima kasih ya..selepas apa yg berlaku, saya lebih banyak berhati2.. itu jela yg saya rasa mampu buat..

Tinta Lana said...

@lynndamya

Wa'alaikumusalam.

Aku balik keja..malam da kemengantukan,hahaha

Nak jugak aku ckp direct mcmtu, hahaha, tpi u know..nak implement dalam dunia real, tak semudah itu..arghhh (-_-)

Tinta Lana said...

@Detective Fiqa

Oh..akak sbnrnya mksdkan sstgh page kat fb. Kan ada kdg2 tu, bila page atau individu tu share something yg relate dengan agama,kebaikan, something like that..pastu tetiba mesti ada 'P/S: Like bla bla bla..., hidup anda insyaAllah bla bla bla'


Tinta Lana said...

@APAN

Aku cepat cuak n jadi takut bila jadi mcmni apan,huhu


Tinta Lana said...

@cik kaki ketawe

Terima kasih ckk..bila refresh blik hari kjadian tu, ada bbrapa prkra yg lana rasa bleh jadi panduan n sempadan.

Tinta Lana said...

@Eiqa Almond

Wa'alaikumusalam. Alhamdulillah dik..masih diberi kesihatan yg baik. Terima kasih sayang..study baik2 ya.. :)

Tinta Lana said...

@ary_lee

Ya la ary..dah berlaku..bersangka n berfikir baik2 aja, hohoho

Tinta Lana said...

@Chic Na

Macam tak redha..

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Saya masih ingat lagi riak wajah dia bila cakap mcmtu kat saya..

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

hehe, ma, sbnrnya saya lebih maksudkan page2 dkt fb yg ada share gmbr/video2 tertentu. :)

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati Zakaria

Wa'alaikumusalam. Muahh jugak,hehe

Ayat laser lana cuma mampu keluar dari hati je,tersekat kat esofagus,hahaha

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Saya berdiam ni kak..smpai skrg..dah bertambah kekok plak keadaannya..

Powered by Blogger.