RSS Feed

Insurans

30

May 1, 2014 by

Baru ini, someone dari Prudential call, dia nak promote insurance.

Saya tak pernah ambil apa2 jenis insurans setakat ini. Saya tak tahu jenis apa, bagaimana, dan yang mana satu sesuai dengan keperluan hidup saya.

Where to start? Saya blur (-_-)

Anda ada pengalaman mengambil insurans? Boleh share dengan saya?


30 comments »

Detective Fiqa said...

df lagi tak tau pape hahaha

Sis Vee said...

sis juga tak ada mengambil sebarang insurance . klu nak ambil juga , sis memilih kesihatan . bila tetiba masuk hospital , blh claim ...

psl perangai officemate tu , kita mmg x blh kwl perangai org . klu nak menasihat , lagilah mrk melenting . bagi sis , jgn ambil port as long as kita mmg tak lakukannya . pisahkan diri dr mrk dan bercakap hanya sekadar yg perlu . Jangan membenci kerana itu dilarang . jangan juga tak bertegur sapa melebihi 3 hari , nanti ibadah kita sia - sia ... rajinkan baca yassin setiap malam . baca juga 10 ayat awal n terakhir surah al - kahfi selepas solat subuh ... mudah2n blh terhindar daripada fitnah ... wallahu'alam .

memmet lenggeng said...

salam, tadi terbaca komen kat entry kak vee pasal kawan sekerja yang rajin mengumpat ye? Abaikan je. Akak pernah berhadapan dengan hal macam ni, malah pernah cuba di pulaukan. Tapi dengan sedikit kesabaran, akhirnya ia terbalas. Sekarang orang yang cuba memulaukan dulu, suka buat fitnah telah ditinggalkan kawan kawannya, dan secar perlahan-lahan, dia seakan dipulaukan di opis kami. Malah ditinggal suami, jatuh sakit kronik, di halau rumah dan sebagainya. Jadikan ini sebagai satu pengalaman dan pengajaran. Bila datang orang yang suka mengadu domba dan berbuat fitnah, abaikan saja. Memang sakit yang amat sangat. Tapi Tuhan akan membantu. Macam kes akak tu ambil masa beberapa tahun juga, nak terkena pada batang hidungnya balik. Dan bila dibayar, dibayar dengan cara yang sangat sadis. Tapi akak tak sekejam mana. Tidak mendoakan yang buruk padanya, hanya mendoakan agar dia insaf dan bertaubat

Aku Penghibur said...

kena lihat juga insuran apa yang kita ambil dan berapa bayarannya

Yana Sakura said...

Saya prefer prudential je Lana.. sbb sy amik prudential..hehe

Nurul Farahizzati Zakaria said...

hummm... haritu masa mock meeting, kitorang wat pasal insurans... prudential tu bagus.. tp byr lebih sikit.. yg lain, xsempat nk tgk..

BUNDA a.k.a KN said...

Dalam setahun lebih dulu bunda ada masuk insuran prudential ni....
Bunda dan anak (student) bunda masuk...untuk keterangan lanjut bunda tak pandai sangat...

Apa yang bunda tahu ada simpanan..kad medical...dan insuran takaful...

Aisya A. said...

insurans. Hmmm.
sama la kita, blur.

Maria Hermosa said...

Assalamualaikum liana...

I'd love to help.. Basically kena assured insurans ape yg kita perlukan. Sama ada insurans hayat shj, kemalangan, sakit kritikal atau kad Rawatan.

Prudential offers takaful hayat, kemalangan, sakit kritikal, hilang upaya, medical card utk rawatan di hospital pakar, dan termasuk simpanan juga...kita ada pelan investment -linked utk memaksimumkan pulangan tunai/simpanan.
Liana boleh contact saya, WhatsApp pun boleh.. 0126964118. Saya explain detail. Dont worry. Klu x clear ape2 boleh direct tanya..

Chic Na said...

setiap orang mesti ada insurans kot.. ambik yg saving + insurans..

Tinta Lana said...

@Sis Vee

Saya pun memikirkan ttg insurans kesihatan..dgn mcm2 penyakit skrg ni..kdg2 yg mengamalkan cara hidup sihat pun, boleh terkena penyakit kronik..

#Mslh utamanya, tak boleh pisahkan diri kak..sbb mreka senior yg bertanggungjawab untuk mengajar budak baru.. Apapun, terima kasih atas tips yang diberi.. terima kasih sgt kak vee..

Tinta Lana said...

@memmet lenggeng

Ya akak..saya anggap semua ini pengalaman, pengajaran.. selalu baca dan lihat kisah2 mcmni dalam bhn bacaan, tv mcmtu, tpi bila kita sendiri go through, sedih r..huhu. Dibenci, dipulau tak tentu pasal gara2 ada sstgh mnusia suka berpuak2 dlm berkawan..

Tinta Lana said...

@Maria Hermosa

Wa'alaikumusalam wbt.

Thank you very much for ur helps maria :)

Tinta Lana said...

@Chic Na

Penting kan skrg ni cikna, anytime,anywhere, something bad can happen to us. Sediakan payung sebelum hujan.

Tukang Karut said...

Panggil agen datang jumpa... Suh dia explain... Banyak yang tak tau apa yang cover sebenarnya...

BUNDA a.k.a KN said...

Betul tu Tukang Karut...bunda dulu egen datang kerumah terangkan detail keperluan kita...
Ada kawan yang rekemen kan...

ary_lee said...

Ary know nothing bout this. Tak mampu lagi lah Lana untuk masuk insurance. Huhuhu


Lebiuuuu toooo, Lana^^
BwahahahaXD

amir said...

@Tinta Lana Salam Lana, saya pun amik prudential, skrang nak register balik sebab yg lama dh lama expired.. Banyak jgk benefit.. Maria Hermosa ni sy panggil kak mary kenal masa U dulu.. nak register balik dengan die..

cik kaki ketawe said...

sy pun blurrr juga...tapi bersyukur sbb ayah sy yg uruskan bab2 insurans ni..

caliph shuriken said...

better jumpa direct dgn agen insurans compare dgn amik via call ni.. bila jumpa bole tnya lebih details..

mmg ada byk option.. tapi produk medical card prudential antara yg terbaik ^^

Super Girl said...

setakat ni takde lagi laa orang insurans kol :D

~ Cik Azz ~ said...

Akak lagi la.. Satu insuran pun takde.. Ada insuran motor je.. hehehe..

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Ada terserempak wakil2 agen insurans ni kat tmpt tumpuan awam..tpi ak mcm tak berapa yakin je dgn diorg,huhu

Tinta Lana said...

@amir

Eloklah tu.. :)

Tinta Lana said...

@cik kaki ketawe

Ada juga bertnya abah..tapi belum bertindak lagi.

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Selesa lagi jumpa direct bila bab2 mcmni, banyak soalan nak ditnya nanti, hehe :)

Noted. Thank you awk ^^

Rosniyati othman said...

Salam lana..semoga sihat selalu yer. Thanks sebab still jenguk blog akak yang dah bersawang tu.

Actually insurance very important dear. Sometimes kita tak tau malang menimpa kita. And do we really have enough savings untuk mendapatkan rawatan? That's when insurance comes into the picture. And insurance jugak sekaranh banyak yang dah ada savings and medical card. So..by the end of the day ada savings jugak.

APAN said...

panggilan drpd ejen insurans adalah panggilan yg perlu dielak...secara peribadi. haha...

dulu pun ade prudential offer aku sebulan 50 kena bayar x silap...aku agree je masa tu...dlm phone kan...pastu, aku cancel balik...

penting mmg penting tp jngn bagi jawapan on the spot masa conversation dlm phone...kalau nak sekalipun, suruh dia call balik...

take time to think

:)

lynndamya said...

Hah, orang Prudential tu ade cal aku jugak pasal hal insurans ni, tp aku ckp aku bz...lepas tu sampai hari ni dia syik lah duk calling aku je,hmm...aku belum ada insurans pape..i know insurans sgt penting tp sama mcm kau, blur xtau cmne nak start + malas nak tau setelkan ikut prosedur + takut tertipu..hahaha..skang pilihan aku Takaful je..tp aku belum ambil lagi..hehe

Liza Nova said...

Saya dah ambik Insurance sejak berumur 25 tahun.. now dah 5 tahun ambik.. masuk hospital dah banyak kali sebab jatuh dan kena slip disk.. semua insurance tanggung... nasib ambi awal2.

http://novaleeza.blogspot.com/2013/02/kepentingan-insurans-dan-medical-card.html

Powered by Blogger.