RSS Feed

Mencambah kebaikan

19

May 15, 2014 by

Assalamualaikum.

Sebagai manusia...

Jika kita tidak dapat mencambahkan kebaikan,
Jangan pula kita membenihkan keburukan.

Dalam kita berusaha mengajak orang kearah kebaikan, akan ada banyak cabaran.
Kadang2 cabaran itu bukan dari orang luar, tapi dari dalam diri kita sendiri.

Bila yang diajak tidak mahu mengikut jejak, mungkin tanpa sedar atau dalam sedar, kita melahirkan rasa tidak puas hati, atau rasa benci.

Malah, lebih teruk lagi, kita sanggup mengeji, mencaci dirinya sampai kita lupa niat asal kita mengajak dia mengubah diri.

Diakhirnya, kita yang 'terubah'.

Flower in spring
Image by HQheart


19 comments »

Khamsi Abdullah said...

MasyaAllah..peringatan dalam perjalanan. Tercermin kekerdilan menghadap Tuhan. Kekadang tu tercakap jugak..betapa lemahnya saya :'(

Sis Vee said...

agree . Allah akan uji kita ...

ary_lee said...

Hey! Kata tadi nak tido? Nampak benor tipunya neeyhhhh... Sedangkan taknak layan ary T_T

HahahaXD
Tacink plak.

Entry berisi tanpa emosi. But still, a nice first step to come back!

Kalau rasa-rasa nak ikut ubah cara dia, cepat-cepat blah. Itu jalan paling selamat^^

ewanthology said...

yg penting usaha kita menyebar kebaikan sudah dibuat, nk ikut atau tidak, terpulang kpd individu.

Detective Fiqa said...

insha Allah

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Kita sangat kerdil khamsi..

Tinta Lana said...

@Sis Vee

Dengan pelbagai jenis ujian kan kak.. :)

Tinta Lana said...

@ary_lee

Tak bleh jadi ni, suma nak tacink, aptb lah ary ni,hahahahh

Thank you, ini next entry mau tiga minggu lagi,hahaha

Tinta Lana said...

@ewanthology

Sepatutnya begitulah..tapi ada yang bagaikan memaksa.

Tak dapat paksa, bertukar jadi lainnya.

Tinta Lana said...

@Detective Fiqa

Salam fiqa.. konnichiwa,hehe

Aisya A. said...

cara harus betul,
yang diajak pun pasti ringan saje mengikut. kan?

Nurul Farahizzati Zakaria said...

lana, yes, zizie ada masalah sikit.. kena sangat post ni dengan masalah zizie.. tq lana :)

aku_azreen said...

mengajak manusia untuk berubah kena berhikmah..hehehe..

~ Cik Azz ~ said...

Betul.. Kadang2 dek kerana tak sabar, alih-alih kita yang hilang sabar.. huuu...


p/s: Maaf ya Lana, akak tumpang iklan kat chatbox Lana tu.. Jangan marah ya.. :D

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati Zakaria

Take it easy ok? :)

Tinta Lana said...

@aku_azreen

Sealiran pendapat dengan Aisya, ya, cara harus betul, berhikmah.. :)

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

P/S: Boleh je kak, yg penting ayat baik2 ya.. ;)

lynndamya said...

betul lana :( kadang2 bila cuba nak buat baik or sharekan ilmu yg baik, tapi bila org mcm endah xendah je..aku sendiri yg rase marah...but now, dah boleh berfikir sikit..masih lagi buat baik, but no butthurt lagi..haha :p

caliph shuriken said...

jgn sampai ilang fokus ^^

Powered by Blogger.