RSS Feed

Pendapat Saya Mengenai Blogging

40

May 19, 2014 by

Assalamualaikum.

Blogging is from an individual for public. Jadi, ada peluang untuk blog kita berubah dan berkembang dari segi kuantiti dan kualiti perkara2 seperti ini - Entry/Post, komen, domain, pembaca, follower, spammer, sumber pendapatan dll lagi.

Bila berlaku proses perubahan tadi, kita akan melalui keadaan dimana,
"You can't control everything, but you can control certain things."

Awal blogging, saya rasa relaks je. Apa yang saya tahu, cuma nak hiaskan blog saya saja. Saya tak faham apa itu blogwalking, nak edit html code, domain, pengiklanan di web, SEO dll. Dan kini, selepas 3 tahun, keadaan tentulah berubah. Ada banyak perkara diawal blogging saya buat, tapi sekarang saya kurangkan atau tinggalkan terus. Antaranya, join segmen/GA dan membalas shout dari blogger dishoutbox. Ini antara perkara yang saya kurangkan/tinggalkan kerana kesukaran mengawal keadaan. Untuk balas setiap jejak, atau blogwalking kesenarai setiap peserta segmen memerlukan masa yang lama. Saya prefer gunakan masa itu untuk perkara lebih utama.

So, saya lebih selektif, apa yang boleh saya control, saya akan teruskan buat. Contohnya, bloglist. Saya buat satu saja dan disitu saya letak senarai blog. Saya usaha maintain pergi ke senarai blog yang ada. Dan senarai yang ada kerap berubah. Bergantung pada kekerapan pemilik blog tersebut mengupdate blognya. Selain itu, saya juga akan bookmark mana2 blog yang pemiliknya masih lagi menulis, cuma kurang aktif dan saya kumpulkan blog2 ini dalam satu folder yang dinamakan 'Unactive Blog'.

Saya juga kerap membaca tips blogging yang menyatakan, better ada pembaca setia berbanding pembaca yang ramai jumlahnya. Betul, tapi harus diingat, setia bukan bermaksud sentiasa ada. Sebab realiti kehidupan, manusia akan datang dan pergi dalam laluan kehidupan kita. Jadi, jangan ralat, kecewa hanya kerana tiada pembaca setia, always have warmed and open heart, kita patut beri ruang untuk kenal orang baru pula.

Semuanya tentang realistik. Tiada yang datang bergolek.
Juga perlu sedar tahap kemampuan kita bagaimana.

#Anda boleh share juga apa yang anda rasa dengan saya dan pembaca lainnya.
Saya pasti masing2 ada jalan cerita berbeza :)

Apa itu blogging, pendapat tentang dunia blog, berblogging harus realistik, kejayaan tidak datang bergolek


40 comments »

~ Cik Azz ~ said...

Rasanya la kan, setiap orang yang baru buat blog atau bergelar blogger, memang begitu sifatnya iaitu nak hias blog bagi cantik, kena blogwalking, pasang chatbox, segmen GA dan sebagainya..

Akakpun macam tu jugak.. Cuma tang GA tu akak memang tak pernah join sebab macam tak berminat..

Sekarang ni dah jadi malas untuk buat semua tu.. Berbalik pada niat asal iaitu buat blog sebagai suka-suka untuk asah bakat menulis.. Minat nak menulis novel tapi tak kesampaian, tu yang tulis blog tu.. hehehe..

Dan kini, bila masuk blog yang penuh dengan widget tambahan, yang ada salji, lagu dan blink2 semua tu buatkan akak cepat2 tekan X.. haha... Sebelum lappy akak 'hang', baik la akak pangkah dengan segera.. hehehe..

Dulu2 rasa ralat jugak la sbb tengok takde orang tinggalkan komen.. Ye la, rasa macam takde orang baca apa yang kita tulis.. Sekarang ni dah tak kisah sangat dah.. Yang penting, bila rasa nak buat entry, akak buat aje... kikiki...

p/s: Sorry Lana.. Komen ni dah macam satu entry dah.. ahahh..

aizamia3 said...

Blog akak wujud kerana dak Adik.. tanpa kisah beliau pasti akak tak tau apa itu blog.. dari dak Adik kini bertambah adanya dak Nuha selain dak Kakak..
Kemudian akak join segmen2 BA.. dari situ akak mula kenal dunia blogging.. ;)

ewanthology said...

blog boleh tulis panjang2... walaupun entry saya tulis xdelah panjang sgt...huhu

Teena Tna said...

Suka dengan cara akak. Tapi saya takde buat folder untuk blogwalking. Semuanya saya ikut mood jer. Sekarang saya dah macam suam2 kuku jer. Kalau ada idea baru nak update. Kalau tak, terbiar macam tu jer blog.

ary_lee said...

Simple opinion. Blogging = Passion.
What is passion?
Define by your own terms^^

IQROZEN said...

Salam blogwalking, baru berkunjung ke laman ini ternyata infonya mantabx... salam dari Pulau Dollar

anaeeim said...

lama tak komen. :)

Sis Vee said...

selain SEO , blogwalking sgt penting supaya mrk tahu kewujudan blog kita dan blog kita lbh dikenali ...

Shida Radzuan said...

shida blog mcm2 campur2..xla terlalu kpda personal nnt org bosan bca asik cerita tentang mslah jer kan hehee..skali kena tukr topik :)

kalau bab BW pyah skit huhu shida amik msa juga nk BW..tp diutama kn pda bhgian bloglist :)

BUNDA a.k.a KN said...

Pendapat seseorang berbeza2 dan tahap kemampuan seseorang dalam berblog juga berbeza2...

Macam bunda ...nak kata terlalu busy dengan tugas harian tidak juga...tapi disaat2 teruja untuk menulis ada pulak masaalah line yang slow..

Dengan faktor ini...sebab tu bunda guna peluang time line clear untuk ziarah balik mereka yang sering ziarah bunda..

Selain itu bunda terpaksa berulang alik kekampun sebulan sekali.. namun begitu bunda masih...so far..setia untuk terus berblog....walaupun kadang kala idea dan kesihatan juga menjadi punca utama bunda tenggelam timbul...

Salam ziarah dari bunda...

Mime MF said...

betul2..sy pun sama..dah lama tak balas jejak dekat shoutbox..bkn taknak tp kdg2 masa tu terhad..skrg pun nak balas jejak pengomen pun sy amik masa..tu yg kdg2 terbiar je blog..ini dh tahap takleh control segalanya dh ni..haha:P

puteri kasih said...

samalah...cara puteri berblog pun dah banyak berubah berbanding mula-mula berblog dulu...dulu macam semua nak kejar..ranking, trafik, komen...sekarang ni lebih fokus dan puas hati :)

Teacher Basariah said...

haha..baru jumpa butang utk komen..setuju dgn awak..dulu lain, skrg lain..(^-^)

beruntunglah orang yang dapat jana pendapatan melalui blog

Noh Abdul Hadi said...

Salam..

aku nak cerita kat ko something...pm aku kat pesbuk bila ko free..

nohisme

kopi pasta said...

awal berblog dulu, aim nk buat duit. tp sedar diri, mmg payah~ lg lg klau trafik ciput.. bila dh tau cket cmne nk edit blog, rasa syok tu datang. seronok semacam.

ada juga aim nk kumpul follower tp sedar diri juga, macam takda maknanya smua tu.

bersambung.... *tiba2 otak blurr*


#takpastikemerapuaniniberkaitandengantopikentriinikitatibaisaja

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Saya memang tak kan lupa punya template2 yg saya pakai awl2 dulu,hahahahh.

Saya siap buat satu lagi blog kak..khas untuk join segmen/GA ni..saya terikut2 org..huhu. Ada lagi blog khas tu..

p/s: akak jangan risau deh.. :) terima kasih banyak2 sbb share cerita kat sini.. :)

APAN said...

awal2 dulu xcited la ngan shoubox semua tu...tiap hari nak pergi bls jejak...kalau skang ni buat lg mcm tu, x update la blog aku...

aku wat mcm ko buat, bloglist...slalu pergi dlm list tu je...itu pun jarang...

fokus on update and balas komen :)

Detective Fiqa said...

df no komen :D hahaha
ramai dh bagi pendapat sndiri :D

Tinta Lana said...

@aizamia3

Akak..anak2 akak perlu tahu betapa aktifnya mak dia kat blog..demi menulis kisah anak2 yg disayanginya.. :)

Tinta Lana said...

@ewanthology

tula..saya try nak fight tulis pendek cam abgiwn, tak terlawan,heh3.

Tinta Lana said...

@Teena Tna

Ada beberapa blogger yg akak kenal teena..dah lama sgt diorg tak menulis, but sometimes, diorg datang tegur, baik kat ruang komen/shoutbox/pm kat fb..

Jauh sudut hati kan, mmg mengharap diorg menulis balik,hehehe

Tinta Lana said...

@ary_lee

Yg lana tahu, lana kena menulis. Tak kisah medium apa pun..jari kena bergerak untuk keluarkan apa yg ada dalam otak, hoho.

How bout you ary? Would you answer me?

Tinta Lana said...

@IQROZEN

Salam perkenalan..terima kasih atas kunjungannya :)

Tinta Lana said...

@anaeeim

:)

Tinta Lana said...

@Sis Vee

Blogwalking memang antara elemen penting utk blog lebih dikenali. Saya setuju dgn kak vee.

Tinta Lana said...

@Shida Radzuan

Shida, lana pun ada waktunya, lepas berbulan2 baru balas jejak, T_T

Perlahan2 jelah..huhu

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Terima kasih bunda sudi kongsi pandangan bunda..

Saya kira, kehidupan seharian seorang blogger tu banyak mempengaruhi cara dia blogging.

Student lain caranya, org bekerja begitu juga..yang bujang, yg dah bekeluarga, lain storynya..itulah yg memeriahkan dunia penulisan blog sbnrnya.

InsyaAllah, saya keteratak bunda :)

Tinta Lana said...

@Mime MF

hahaha, jgn smpai tak leh control smua mime..masa untuk memilih dah tiba agaknya.. ;)

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Sebab tu lah kena realistik,betul? :)

Fokus pada perkara yg kita rasa lebih utama.

Tinta Lana said...

@Teacher Basariah

Akhirnya..jumpa juga..hahaha

Betul2, dapat skit pun dah rasa beruntung..inikan bila dapat beriban-riban @_@

Tinta Lana said...

@Noh Abdul Hadi

Wa'alaikumusalam.

Noted.

Tinta Lana said...

@kopi pasta

Ada beberapa kesedaran yg telah pun ko lalui kopi..bagus..hahaha

#akupuntakpastikemerepekankomenakunitakpatibaisaja

Tinta Lana said...

@APAN

Kan..dulu semua ak nak kejar apan..shoutbox,bloglist,reply komen, belum lagi list peserta GA..

Patut r asyik mengah je dulu,hahaha

Tinta Lana said...

@Detective Fiqa

Aiseh..tak best lah takda pendapat dari detektif terkenal, :D

Aisya A. said...

tak ingat dulu masa mula2 berblog mcm mana. bila dah delete dan buat blog baru selepas almost dua tahun stop, so dah tau dah benda2 basic. :)

lynndamya said...

Salam, okay aku sangat setuju dgn entry kau ni...(kan aku dh ckp, aku suka semua entry kau..haha)..
benda ni mmg akan berlaku..sebab dlm realiti hidup kita pun berubah, so secara xlangsung mmg akan mengubah sekali kita dlm alam maya..masing2 akan berubah mengikut masa dan keadaan...and for you lana, take care..ko pun nmpk mcm bz skang..hehe :D

caliph shuriken said...

baru2 ni kesihatan x mengizinkan.. hampir 2 minggu x blogwalking.. rasa mcm dh tiba masa utk slowdown.. nk update pun jarang2 ada masa yg sesuai.. ramai jgak blogger yg sy kenal wktu mula2 aktif dulu dh x aktif dgn blog...

Wirda Amir said...

hehehe...akak memang tk tau langsung dgn dunia blog...akak diterjunkan ke dunia ni oleh seseorg...sekadar menghormati dn berkongsi minat serta memberi sokongan..rupa2nya tanpa blogpun kami blh 'hidup' bersama...ekekeke....

Khamsi Abdullah said...

Lana...

Pendapat kita lebih kurang. Bukan nak cakap blogwalking tu tak ok. Tapi dulu, masa saya mula-mula blogging... dalam tahun 2008 2009, blogger menulis untuk meluahkan rasa, kisah, komuniti, politik dan ilmu. Dan blogger pada masa tu buat blog untuk orang ramai baca. Bukan untuk bloggers je.

Tapi kebelakangan ni bila bloggers makin ramai which is really a great scene to see, ramai jugak yang mengejar popular. Pun tak nak salahkan jugak, apa yang orang tu nak, it is theirs solely. Tapi kalau saya, saya nak jugak blog dibaca oleh bukan bloggers. Well,macam kita tulis buku...takkan kita nak penulis buku je baca kan? At least kita tarik bukan penulis namun punya minat yang sama untuk baca apa yang kita tulis.

kategori or niche blog penting to get started with untuk beginner macam saya. Kalau ada blogger beginner yang terlintas baca komen saya ni.. jangan takut untuk try n error.. kalau nak blog jadi viral make sure isi padat. For me, I'm never hesitate to delete and recreate a blog kalau tak puas hati.. stanzaku pon dah blog ke berapa tah.

Mohd Shubhi said...

Saya agak rajin juga menulis di blog, tapi agak kurang blogwalking. Tak berapa ada masa jadi terpaksa buat yang lebih utama iaitu menulis...happy blogging

Powered by Blogger.