RSS Feed

Dilema

17

July 14, 2014 by

Kan best bila dapat buat benda yang kita minat, dan pada masa sama ia mendatangkan hasil pada kita.

Saya tak tahu apa yang saya nak sebenarnya dalam hidup saya ni.
Masih mencari, tercari-cari..tapi masalahnya, apa yang saya cari..saya pun tak tahu sampai skrg ni..

Selalu dengar orang kata, minat boleh ditanam, suka boleh dipupuk.
Saya pun pernah cakap benda sama kat orang lain..

Tapi dalam sesetengah keadaan, bagi saya sukar nak buat macamtu.
Ada waktu, dalam diri 'berperang' hari2. "Aku patut buat ni. Urmm, bukan, aku patut buat tu.."

Image by myINQI


17 comments »

ewanthology said...

mungkin lana minat tulis blog kot, mungkin boleh lipat gandakan tulisan ber info dan mampu menjana pendapatan yang lebih melalui blog.

ary_lee said...

Kita sebagai seorang manusia selalu berada dalam posisi yang mengelirukan. sebab tu after berusaha, perlu nya doa. Minta Allah mudahkan jika itu yang terbaik.

Mood: Ramadhan. HahaXD

lynndamya said...

Salam..hai babe lama gila aku xsinggah sini :D

hmm..aku pun sebenarnya banyak kali fikir benda yg sama..cuma aku tahu ape masalah aku..

aku minat kerja sendiri, buat kraf yg aku minat,

tapi masalahnya aku tak yakin, aku boleh disiplin dan uruskan masa kerja kalau kat rumah..

kau tau je lah godaan kat rumah tu mcm2 kan, haha lagi-lagi katil..hai~memanggil-manggil je aku suruh tido~ TV pun sama, makanan pun sama..haha semua godaan utk aku..haha sebab tu, aku belum berhenti kerja dan still jadikan buat kraf tu sbg sampingan semata..

APAN said...

based on pembacaan aku, ko patut kawen sis...
tenang sikit hidup nanti, insyaallah :)

Tinta Lana said...

@APAN

Dik..senyum ak dibuatnya komen ko ni.. :)

InsyaAllah..perancangan tu dah ada, tapi samar2..

Tapi, dilema ak ni apan..bukan ttg kawen.. ttg kerja, ttg perkra yg ak nak dan suka buat..

Shida Radzuan said...

lana..shida pn dalam dilema...stresss gilaa..sampai jerawat timbul..timbuldan terus timbul :(

Khamsi Abdullah said...

So, kena start faham betul2 la apa yang Lana minat the most. Nanti kita cari pulak macam mana nak buat duit guna minat tu. Saya? Masih minat seni lukisan dan foto. Puisi untuk layan sendiri boleh lah...nak jual, kena maki nanti. haha

Tinta Lana said...

@ewanthology

Saya minat..tapi saya tak berapa suka menulis info.. pengiklanan pun kurg juga..nanti terikat dengan syrt2 tertentu..

Tinta Lana said...

@ary_lee

hahaha, ary..ary.. lau kt sebelah ni, ku cucuk2 pinggang mu!ahahaha

Tinta Lana said...

@lynndamya

Wa'alaikumusalam. Aku pun lama tak melawat ko kan lynn..hahaha

Jujur aku habaq lynn..kraf selalunya bermusim..tak mcm makanan, hari2 org akan cri makanan..

Kalau ko nak berhenti kerja demi nak buat kraf, ko kena ada extra planning la untuk keep on track. Tapi, aku tgk ko ni boleh je, ko memg minat hasilkan benda2 kreatif ni kn :) Follow the flow je lah..

Pandai ak membebel kan..diri ak pun tak terurus,hahaha

Tinta Lana said...

@Shida Radzuan

Kuat sgt bekerja agaknya shida ni.. :)

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Saya minat menulis n graphic dsgn.. nak sangat gabungkan dua ni, tapi nak jadikan sbg apa?

Khamsi Abdullah said...

@Tinta Lana haiyo..combo menarik. Bukak la kedai percetakan. Beli mesin printer untuk banner ke ape ke.. You can start with anything la kalau dengan minat y dua tu.. jeles gak dengan orang y reti design ni! Ajar la!!!!

Tinta Lana said...

@Khamsi Abdullah

Ajar la? Who? Me?

Aiyoo khamsi..sudah salah olang la u ni,hahaha

Well, tu mmg idea yang baik.. :) Tq.

white lily said...

goodluck yaaa kak!! ^__^ nak kasi nasihat pun takleh.. sebab takde pengalaman.. mudo lagi.. hihi

caliph shuriken said...

sy pun mcm blur2 skrg ni.. pnah blajar mcm2 bidang.. elec, sales, iT, investment.. byk lagi laa.. kdg2 terpaksa edit satu resume khas utk interview tertentu, huh..

sy rasa awk berbakat dlm design simple artwork.. penulisan pun berbakat jgak.. awk tulis novel jaa laa.. pastu edit sendiri cover novel awk ^^

Mime MF said...

pada sy la kan..statement tak minat tapi boleh dipupuk menjdi minat tu kena dgn dri sy sendiri..sbb ada something yg tak terfikir nk bt & tak minat pun tapi bila mengadap hari2 automatik jadi suka nak buat..

Powered by Blogger.