RSS Feed

Resipi:Tomyam Seafood/Tomyam Poktek

10

August 10, 2016 by

Assalammualaikum.

Baru ni belajar dengan MIL cara buat Tomyam Poktek style-nya.

Tomyam Seafood, Tomyam Poktek, Pes Tomyam Kung Adabi

Bahan-bahannya:

Bahan A
2 biji Bawang Besar
5 biji Bawang Merah
5 ulas Bawang Putih
10-15 biji Cili Padi (tambah jika mahu lebih pedas)
2 inci Halia
Cili Kering

3 batang Serai (dititik)
2 ekor Ketam (dibelah dua)
Udang (dibuang kepala)
Sotong
Ayam (potong kecil)
Bunga Kobis
Lobak Merah
Cendawan Butang
Daun Limau Purut
Pes Tomyam Kung
Limau Nipis
Kunyit
Garam (sebagai penambah perasa)
Minyak (untuk menumis)

Cara membuatnya:
1. Bahan A dikisar terlebih dahulu. Panaskan minyak dan tumiskannya sehingga pecah minyak. Serai yang dititik masukkan juga. Pastikan api sederhana.
2. Sambil menumis, masukkan Pes Tomyam Kung (saya guna brand Adabi), daun limau purut dan isi ayam. Kunyit pula dimasukkan sedikit saja untuk mencantikkan warna.
3. Tambahkan air. Masakkan ia sehingga mendidih. Tambah garam dan air limau nipis, banyak mana bergantung pada kita. Jika nak lebih masam, tambahkan lagi air limau nipis, seimbangkan rasa dengan menggunakan garam.
4. Masukkan ketam, isi udang dan sotong. Biarkan seketika, diikuti sayur bunga kobis, lobak merah dan cendawan butang.
5. Rebus sehingga mendidih dan sedia dihidangkan.

Nota:
- Saya memang tidak masukkan santan/susu cair.
- Kuantiti bahan A bergantung pada isi bahan mentah (ayam,udang,sotong etc). Nak lebih sedap dan pekat, lebihkan bahan A.
- Isi seafood tidak boleh direbus terlalu lama. Memadai beberapa minit saja untuk elakkan isinya liat.


10 comments »

Faizah Syakira said...

sedapnyaaaaaaaa... walla!

aizamia3 said...

Ni kalau buat, lobak merah adalah antara bahan yang perlu dilebihkan sebab dak Nuha suka.. ;)

Nurul Syuhadah said...

sedapnyaaa lana.
Tetiba teringin pulak nak makan tomyam :)

Nory Zoulkefle said...

Menarik ni...weekend ni nak try lah resipi ni...hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdpnya tgk..

ewanthology said...

bertambah satu lagi skill memasak :-)

Cik Azz said...

Tomyam poktek ni resepi dari negeri mana ya Lana?

Akak dah tak boleh dah makan tomyam ni gara-gara gastrik. Sedih betul. Huhu.

Tinta Lana said...

@ewanthology

Tak dinafikan :)

Tinta Lana said...

@Cik Azz

Dari Thailand Kak Azz, ikutkan resipi asal, sepatutnya tambah santan..tapi memang kami tak tambah,hehe

hehe, sebab tomyam agak masam ke kak, tu xboleh makan? Saya kurangkan perahan air limau time masak hritu, sapa nak masam lagi, tambah kendian dalam mangkuk masing2.

QasehnyaRania said...

nice sharing

Powered by Blogger.