RSS Feed

Hari kelima bekerja, roti dihafal dengan jayanya!!

32

July 29, 2011 by

[Entry syok sendiri dan bersifat over]

Maaflah, entry ni memang syok sendiri dan over skit. Hahahaha. Rasa gembira ni,hehehe. Alhamdulillah..haritu ada seorang blogger bertanya..apa jadi pada hari ketiga (hari selepas lana short rm5,yang lana pernah cerita kat sini). Hurmm..takda apa2.. kerja tetap kerja. Be profesional walaupun anda ditahap training ^__^

Alhamdulillah..lana akuilah, benda baru..apa jua benda baru..sedikit sebanyak pasti dalam hati, terbit rasa gusar, takut pun ada, cuak dalam bahasa rojak kita.. bercampur2 semuanya sebelum lana start kerja. Lana yakin diluar sana pun macamtu juga..tak kisahla apapun pekerjaannya. Hari Jumaat yang mulia ni..hari kelima lana bekerja disini..syukur ke hadrat Ilahi..dari semalam dapat puji..dari supervisor dan pekerja kat sini.. heh3..eh, ter"bangga" lak,hahaaha.

Apapun, sebenarnya, yang lana nak cakap, kalau da dapat kerja tu..

Pertamanya. Bersyukurlah..ucapkannya sepenuh hati..
Kedua, usah bandingkan pekerjaan anda dengan pekerjaan orang lain..rasa rendah diri sebab kerja gaji tak besar, pangkat tak tinggi..setiap manusia ada fungsi dan rezeki tersendiri. Just go with it. Asalkan, ianya halal dan disusuli dengan usaha..InsyaAllah..Allah akan membalasnya dengan pelbagai cara.
Ketiga, profesional (macam la aku profesional sgt,hahaha). Takpa kalau tak puas hati, tapi sentiasa bijak dalam menanganinya..contohilah lana! ahahahaha
Keempat, banyak2 la bertanya bila tak paham..even muka orang yang ditanya tu dah tahap "gunung berapi hampir2 nak meletup" akibat menahan kesabaran dari segala pertanyaan yang kita kemukakan,kih3.

Sekian.. Salam Ramadhan ya kawan2.



32 comments »

hira said...

haha. congrates! by the way, salam ramadhan juga untuk lana~ :D

NA said...

Rezeki masing-masing berbeza. Syukur Lana boleh hadapi dan belajar perkara-perkara baru.

Salam Ramadan.

-wina1979-

TYNTHA LANA said...

Tima kasih Hira.. Wina.. Alhamdulillah.. :)

beLLa said...

ehh. lana keje katne ye?
nwy, salam ramadhan jugak ^^

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

wah! congrates! lame tak jenguk sini..hehe..salam ramdhan ye :D

Green Apple said...

Salam Ramadhan buat lana juga...

Bigdaddyz said...

salam ramadan ....

Bro ahmad said...

berbuka puasa di kedai roti bersama lana..bestnya bro nak join? hahaaa

kotak bulat said...

hehhee.ty smpai org tu betul2 meletup kan.. :P
salam ramadhan..

Cik Azizah said...

wah..alhamdulilah..nmpknya lana dah dapat sesuaikan diri...

Bro ahmad said...

salam ramadhan kt lana..p

delarocha said...

baru kerja memang kena rajin bertanya

CNK said...

lana, i jenis klu xpaham terus tanya tau.. la ni kat ofis asek byk sgt tny org cm dah, haih, budak nih.. asek tak faham jek. hohoho... kite yang tension seminit! la ni i try to observe mysef...hurmmm...

ekmal said...

gudluck :)

Fathiah Hamim said...

yeay! tahniah! salam ramadhan kak! =)

My Name is Mar said...

Dulu waktu memula buka kaunter, wa takde short sesen pun..
Lepas tu tetiba jek nak short RM10..
Tak gilerrr???
Nasib bek manager wa ok..
Dia coverkan yang mana short..
Lepas tu, short sen-sen plak..
Miskin wooo keje jadi cashier ni..
Kena face dengan customer yang banyak ragam plak tuh..
Apa pun, wa bersyukur sebab dapat rasai pengalaman tuh:)

Entry PERASAN: Rambut U macam Sano lah!

ZouL said...

hehe.nasib baik tak ada ape2 kejadian yang tak diingini lagi mcm entry yang short rm5 tu..bulan puasa pun kerja gak ke?? dugaan roti yang dihafal akan terjadi.hahaha..

APAN said...

naik pangkat la x lama lagi tuh... :)

alif haris said...

lana .. pasni mesti terus naik jadi manager hahaha :D

h A n Y S said...

kurang bertanya sesat jalan, even asyik bertanya boleh buat org bengang..hahaha

btw, selamat menyambut ramadhan lana.. ;D

Wanie said...

lana! mane rotinye? hehe..
ingat ade la gambar roti ke ape..
resepi ke xde eh? hihihi

keje rajin2 ye lana ^_^

Liyana Aziz said...

wah... dah hafal... alhamdulillah..
lana, salam ramadhan... =)

~ Cik Azz ~ said...

Adat orang baru bekerja, kena la banyak bertanya...

Kepantangan orang lama bila orang baru masuk bekerja ialah, orang baru ni kadang2 suka tunjuk pandai.. So, lebih baik buat2 tak tau even kita tau benda tu.. Buat2 tanya seolah2 kita tak faham benda tu.. Jadi, orang lama akan rasa dihargai bila orang baru bertanya kat dorang... huhuhu..

Be humble not grumble... :)

taliff said...

Pelajari dan fahami fungsi kerja. Lana PAti bergaya! Go Go Lana! Hek hek hek...semangat mcam tu lah bagus...Bulan Depan Gaji Lana Naik 5%... :P

Botak said...

lain org lain profession kerja nyer.,
tak payah lah nak banding²kan dgn org lain..

Khairil said...

yeye...dah expert dah...

abghani said...

buat roti bentuk gunung berapi...hehehe

ArulchelseA said...

waahhh keja ttp keja..da de kjea..keja leklok..kih kih..

salam ramadan..

ifwat SAHAJA said...

ni profesional dah ni.. haha.. btw, tak perlu la kot nak rasa rendah diri dengan pekerjaan kita.. rendah diri tu jangan, tapi kalau nak tukar ke pekerjaan lain utk diri sendiri apa salahnya.. *jgn tukar2 kerja pulak pas ni

amir aizat said...

waahh dah kerja.taniah2 lana

syaz@rozelt said...

bagos la dh bole adapt dengan tempat keje..hihi..biase la mula2 mmg x bes..lama2 nanti nak berenti pon sayang..hehe

iPai said...

wewwiittt .. dah sesuaikan diri sudah .. bagus lana !!

Powered by Blogger.