RSS Feed

Tips Menulis Entry #3 - MASA

21

April 27, 2013 by

Mungkin ada yang bermasalah macamana nak bahagikan masa antara dunia realiti dengan menulis diblog sendiri. Basicnya, semua blogger hadapi perkara sama. Masa 24 jam sama saja untuk semua, bezanya macamana kita proportion-kan ia.

Jika anda mengalami perubahan ketara dalam kehidupan seharian, cthnya sambung belajar keperingkat lebih tinggi, mula bekerjaya, atau memasuki alam rumahtangga, apa yang perlu anda buat ialah bertenang. Itu je.

Lalui dan jalani perkara baru tu sebaiknya. Pada masa sama, alert dengan situasi anda. Perlahan-lahan, susun jadual dan cari rentak sendiri. Anda pasti akan jumpa jalannya.

Pemerhatian saya pada rakan2 blogger saya, ada yang akan update tengah malam. Selepas selesai urusan seharian, sebelum tidur, dia update serba sedikit. Ada yang memperuntukkan hujung minggu untuk 'marathon' berblog. Yang student pula, prefer gunakan masa cuti sem mereka untuk dunia maya.

Soal masa ni, tiada tips khusus. Sebab kita lebih tahu macamana kehidupan seharian kita. So, aturlah sebaiknya. 

Bila menulis ni, anda akan sampai satu tahap yang mana anda suka menulis, perkara lain anda tak peduli sangat. Yang penting, dapat menulis. Tapi pada masa sama, bergelut dengan macam2 perkara. 

Saya sendiri pun selalu juga berdepan masalah sama. Kita cuma perlu sedar, kita manusia ada batasnya. Kita tak mungkin mampu kejar serentak semuanya.

Tips Menulis Entry #1 - BURUK
Tips Menulis Entry #2 - TEPAT


21 comments »

the malay male said...

saya update bila ada idea :-)

trah zain said...

saya tak jumpa rantak lagi,,huhu :'(

mujadafewa.my said...

muja update bila rajin nak bukak laptop,, bukak je alhamdulillah macm2 benda nak tulis,, tapi rasa macam mengarut pun ade,, hee

Lollipop Dude said...

kalau nak pastikan blog tu sentiasa ter-updet, buat auto-post je lagi senang. haha

LelakiSemalam said...

bila ada kelapangan la ni..

Chic Na said...

selalu malam la bila tgh2 takde keja tu & idea datang. tp publishnya mesti 11:11 a.m/p.m. hihi..

penaberkala said...

semenjak keje ni,memang malam lah baru dapat update blog
penat macam mana pun, mesti kena update jugak
tak senang duduk klu tak update
haisssh, penyakit jugak kan? lol

Puteri Kasih said...

yang penting kena bijak bahagikan masa.

Dakara said...

kadang kadang ade masa tapi kekangan *malas* pulak yang mengganggu, hehee.

so kena la rajin2 kan diri lain kali :D

||aLeaSaRa|| said...

slm sis..owh saya kalau xda idea jgnlah nk jugak update.nnt jd merapu2 je segan pulak,kan.


Ieta Mat Saad said...

In Shaa Allah cuba menulis entri sekadar masa termampu disamping pelbagai perkara yg berlaku. Apapun, mmg suka update entri even jarang dpt komen yg banyak sbb blog akak ramai silent reader :)

Cik Tia said...

macam saya , masa cuti semester baru berpulun main blog. hehe :)

Etuza Ezawarna said...

tepat sekali, kita ja yang tahu mengatur masa kita...entry Lana bagaikan menasihati secara berhemah...tahniah ya

che'pi said...

wah... nice tip miss lana....
sy hapdet biler de cerita yg mau dikongsi ajew.... klu ikut hati mau je tulis segala... tp berblog pun de batasan jua kan.... ne way... thanks and keep it up miss lana...

Nana Liena said...

saya bila ada kelapangan baru online..jadi memandangkan sekarang nie tak kerja lagi.mmg online la puas2.

ary_lee said...

ary suka bila lana menjawab soalan2 yg ary utarakan. Terasa macam Lana sayang ary pulak. HahahahahahaXD

Asrul "iLham" Sany said...

Sy update ms lepas semua keje siap muahaha

Tukang Karut said...

memang bla boleh nak cari masa untuk update tu...

tapi... kalau King Of 'M' ni datang.... erm... memang tak jadi...

Cendol said...

oh cendol tak jumpe rentakkk..tlg carikannn :P
mmg susah rasanya nak constant update sehari sekali ke seminggu sekali hatta sebulan sekali..line internet cari pasal jd loadingnya lambat beno!

caliph shuriken said...

ntah ke mana momentum sy pegi, huh...

Cik Kay Jue said...

yeah setuju sgt dengan akak >___<

Powered by Blogger.