RSS Feed

Evolusi Profile Picture

32

May 23, 2013 by

Ini part ke-3 buat entry evolusi, hehehe.
Seronok tau buat entry macamni..walaupun syok sendiri, hahahahauuuu (T__T).
Boleh tengok balik perubahan yang dilalui sepanjang berblog.

Dibawah ni link part 1 dan part 2.
Part 1: Evolusi Header
Part 2: Evolusi Template

1. So, ini yang pertama. Blue Butterfly tu asalnya dari google. Jangan tanya kenapa ada sepasang cacing kerawit kat tepi kiri kanan tu,hahaha. 'Tyntha' tu asalnya tinta. Bertabah saya memutarbelit ejaan sampai jadi camtu,hu3. Nama Tyntha Lana dan cacing kerawit tu hasil percubaan awal menggodek photoshop.

Blue Butterfly, Lana Profile Picture

2. Yang kedua ni, lagi gelabah saya rasa,hahaha. Konon2 nak bagitau la, blog ini adalah dunia saya, cehhhh. Profile ini digunakan sekali dengan header blog yang pertama (refer pada evolusi header).

Lana's World, Profile Picture Lana

3. Profile picture yang menggunakan gambar sendiri. Gambar lama ni, sewaktu menjadi emcee untuk program Geomatics Day masa study di uitm dulu.

Lana The Journey Begins, Owner Lana The Journey Begins. Geomatics Day

4. Waktu ini, dah lebih mahir guna photoshop berbanding sebelumnya. Jadi, ikut tutorial dan dapatlah hasilnya seperti dibawah. Rasanya yang ini paling lama guna setakat ini. Personally, suka yang ini sebab ada metallic style.

Profile Picture Lana, Lana Metallic Style

5. Dan, yang terkini. Font, jenis Nautigal. Background kosong je sebenarnya, saya guna grunge brush supaya tekstur nampak kasar seperti yang boleh dilihat.

Nautigal font, grunge brush, profile picture lana


32 comments »

Noh Kodiang said...

pergh....profile picture pon ada simpan...aku nyer da x ingat da...beratus juta lemon kali tukar...

Tia Fatihah said...

assalamualaikum.

yang ada metallic style tu pun cun lah kak. yang latest pun cool. hehe.

Nana Liena said...

saya tak ingat sejarah profile picture saya.. T__T

saya suka yg lassssssssssssssstttttttt sekali..hehe

Tinta Lana said...

Noh ~ Harus aku nyimpannya nya weh, kenang2an ~~~~ hehehe

Tia ~ Wa'alaikummussalam wbt. Tu la..cun kan,kan? kih3, mintak lempang akk ni,hehehe. Sayang sgt yg metallic tu >_<

Nana ~ ha, start dari skrg, bleh cuba ingat.

Mime MF said...

wah msh tersimpan lg ye..memg berevolusi lah!hehe sy pny ada gak simpan tapi sume hilang bila hard disk rosak..tskk..

muja said...

muja pun pernah buat entry yang letak my favourite profile pics,, hehe,, lawak lak bila teringat,, kih3

Teena Tna said...

Boleh simpan buat koleksi nie, Teena stakat ni baru satu jer profile pic, baru setahun jagung..hehe

puteri kasih said...

puteri jarang tukar profile picture kat blog, kat fb pun sama..hehehe

||aLeaSaRa|| said...

salam lana.wah lana comellah tgk pic yg tudung biru tu hah he3..

wah semua cantik n kreatif...kak lea mmg bertukar ikut mood,ikut background color hahaha..

p/s-->lana kak lea baru je online then tgk kotak jerit mula2 nampak nama lana jerit kat situ.then confused ada yg nakal tiru nama lana(tapi xda link) n say puii buruk blog..dan apa ntah lagi tadi lupa.

nsb baik cbox ni kite blh delete message dan ban url yg kita tak suka.ntahlah rasa malas nk letak pulak cbox sbb bosan dgn org yang jerit ntah apa2(tak selalulah kena).dgn org yang blogwalking palsu tinggalkan iklan bila kita klik.mcm2 lah depa ni..

Syaf said...

Aku nampak, most of the pics yang engko guna, ada bentuk bulatan. Profile pic yang last dah tak ada bulatan. Jadi aku buat kesimpulan, engko dah berjaya move on dari bentuk bulatan tu setelah beberapa lama mencuba. Tahniah lana! Tahniah! Kihkih

Aku dah lari topik ke belum ni? Kahkah

Aida Ismail said...

Suka yang ada metallic tu. Tantek! ^^ Hehe~ Yang sekarang pun cool jugak!

Tinta Lana said...

Mime MF ~ alaa..hard disk rosak plak..hehehe. Kumpul la dari skrg punya, pun bleh! >_<

Muja ~ Tau takpe muja, bukan takat lawak je, malu pun ada, hehehe

Teena ~ Simpan jgn tak simpan, hehehe :)

Aleasara ~ Wa'alaikummussalam. Akk, pandai bergurau ya, hehehe :) Ikutkan kak, saya pun kalau bleh nak bertukar ikut bckgrd, tpi tak larat rasanya,hahaha.

Pasal shout tu, saya mampu ucap tima kasih je kat akak..mujur akk tak cepat melatah.. ini kali kedua. Kali pertama, saya sndiri dpt kesan kat blog someone. Tapi, akk jgn smpai nak remove cbox, kita relax je,hahaha.

Tinta Lana said...

Syaf ~ Tima kasih! tima kasih! hahaha, aah weh, ko ckp baru ak pasan bentuk bulat tu.. habis tu, kang2 bersegi2 payah juga nak menengoknya nnti,hahaha. Dun wori, masih dlm topik lgi,hahaha

Aida ~ hehe, ikut tuto tu aida. Aida nak buat pun bleh ^^

||aLeaSaRa|| said...

hye lana don't worry tau small matter.cuma bosan gak tgk org yg sakit mental jerit kat kotak tu.eh tapi itulah fungsi kotak tu nak melalak ke menjerit ke kan kan ngeee...

kak lea doakan slmt perjalanan pergi balik sis n family.wah menuju ke perak kite ye he3....

fyna said...

rajinnya dia buat evolusi. hehehe. bagus2. fyna suka yang last tue. ada market ^_^

ary_lee said...

Hahahaha. Terbce kmen syaf,rasa nk gelak2. Hahaha. Lana da berjaya ubh diri lana dari bentok ibu jari to jari kelingking kot? Hahaha. Gurau je eh.

Nurul Farahizzati said...

perghh!! rajin gila r wat sendiri... watkan untuk aku sekali.. hehehe :D

tenku butang said...

suak yg last sekali Lana.. hee.. background ijau.. =)

Azie Namico said...

Salam Lana !terbaik semua profile pic lana...semua azie suke...weee

Hatimi Tahirruddin said...

wah mcm evolusi kl drift pulak ye...hehe sori gurau2 je...

apa2 pun sy suka yg kedua terakhir tu...yg ada metallic style... :)

caliph shuriken said...

wahh, dh lama x tengok si rama2 biru tu, huh.. apa2 pun, paling penting mesti ada kaler biru, kn ^^

Tinta Lana said...

Aleasara ~ Tq akk, sama la destinasi kita ya.. Mudah2an selamat la sampai,insyaAllah.. ^^

Fyna ~ hehehe ^_^

AryLee ~ saje nak kenakan lana ke ary ni?? (T__T) takpa2,hahahaha

Nurul ~ InsyaAllah.. ^^

Tinta Lana said...

Tenku ~ Peminat kaler ijau ke tenku? :)

Azie ~ Wa'alaikummussalam.. cacing kerawit tu pun terbaik ke zie? phewww..

Hatimi ~ aihh, takdak pa aihh nak sorry2,hahaha. Tu la, musim2 drift ni, profile pict pun jadi mngsa,kih3

Caliph ~ Aisehh, ingat lagi awak ya..Yup2, biru harus ada.. ^^

kopi pasta said...

rasanya mula kenal lana melalui profil ke-3 tu kan? kan? *ingat2 lupa*

||aLeaSaRa|| said...

wah lana!new header wowwww!so smart jeles arghh he3....

Cik Yaya said...

owh..kt tepi tu cacing kerawit keee??haha xtau plak

azstory311 said...

masih simpan lg lana profile2 neh..hehehe

sy punya entah ke laut.. entah ke bulan.. entah ke matahari.. mula kenal lana rasanya yg no 1 tu..

tenku butang said...

minat jugak kaler ijau.. tp kaler kegemaran teman OREN.. heee.. memang yg backgorund ijau 2 menarik lea Lana.. he2

Shida Radzuan said...

terbaik..lana nmpak x de pningkatan dsitu :)

Tinta Lana said...

Kopi ~ urmm..kalau ko rasa mcmtu, betul lah tu,hahahah

Alea ~ Akak bertabah je la ya, saya mmg suka tukar header,hahaaha

CikYaya ~ hahaha, konon nak buat ala2 riben berguling yaya, last2 tgk balik, mmg serupa mcm cacing kerawit,hahaha

Tinta Lana said...

Azstory ~ ya mir, still simpan lagi..esok2 dah tua, ada juga kenangannya,hahaha. Dari no 1 eh..lama juga ya..

Tenku ~ patutle template blog kome temanya bnyk kaler oren :D

Shida ~ Sebab tu lana simpan shida.. nak tgk ada tak peningkatan.. :)

baby comel said...

owh, pernah ber rama2 ye lana. So cute...

Powered by Blogger.