RSS Feed

Beautiful Planet Earth #5

39

July 28, 2013 by


Kita cuci mata lagi.
Part sebelum ini kita dah tengok binaan manusia. 
Kali ini, still binaan manusia juga. Tapi dekat dengan nature.

Amazing Treehouses.

Joel Allen, Hemloft treehouse, rumah atas pokok, tempat menarik di canada
Hemloft ini hasil tangan seorang pesara muda, Joel Allen. Asalnya, untuk memenuhi minat sahaja.
Siapa sangka, ia terpilih untuk dipaparkan dalam majalah rekabentuk antarabangsa.

Treehouse mirror concept, mirror concept for interior design, interesting places in sweden, tempat menarik di sweden
Cool kan yang ini? Saya minat mirror concept, tapi selalunya ia perlukan budget yang tinggi bukan.

Terunobu Fujimori, minimalist house, minimalist style, fantasy house, fantasy style, interior design, tempat menarik dijepun, interesting places in japan
Hasil arkitek Terunobu Fujimori. Menggabungkan idea minimalis dan fantasi.
Hiasan dalamannya berunsurkan moden tapi diluar, nampak macam berada dalam dunia fantasi.

Taman Botani Negara Shah Alam, Taman bukit cerakah, tempat menarik di british columbia, interesting places in british columbia
Yang ini paling saya suka. Tak cukup setingkat, buat tiga.
Teringat pada binaan menara tinggi di Taman Bukit Cerakah/Taman Botani Negara.


39 comments »

Norhasniza Khalid said...

salam lana, hai..
bestnya kalau rumah kita begini.. hihi

Azie Namico said...

Salam lana...
cantik....amazing sungguh..kita suke yg ada munge2 sakura tu...awesome...

the malay male said...

mmg cantik2 ... org malaysia ada tak yg se kreatif ini

baby comel said...

perghhh, dari imagine kat kepala at last terjadi di depan mata. hebat la mereka ni. awesome!!!

Cik Pensil said...

mesti nyamankan duduk sini. kalaulah dapat. haihh. tak mencemarkan alam sekitar macam ni. dulu pernah jugak main rumah2 atas pokok. zaman kecik2 tu lah . sekarang dah tak berani nak panjat dah.. he he

Nong Andy said...

Akak lak.. suka yg dikelilingi bunga pink tu...

Dzureen Darwis said...

Cantiknya, nak juga lah satu rumah macam ni :)

Hydrangeas Blooms said...

Menarik! saya paling suka rumah pokok. Kecil2 dulu selalu teringin, nak2 bila tengok cerita beastmaster. hehe. Sampai buat sendiri dulu. Walau biasa2 saja, saya ada kenangan tu :)

||aLeaSaRa|| said...

salam lana comel ^^

kak lea nak yang ada bunga sakura dan yang paling last tu.takde tv pun takpe tapi internet wajib he3...

selamat bersahur ye dear...

coklat susu said...

waaa kan best kalau buleh dapat rumah mirror tu satu..hukhuk

Zawiah said...

masa zmn sekolah saya , saya ada tengok anak kepada mak angkat saya buat ran kat pokok mangga . dah mcm rumah burung ...

Tukang Karut said...

fuh... aku sebagai engineer sangat kagum!

aizamia3 said...

gambar last sekali tu cantik.. ;)

aisya said...

kan best kalau bleh duduk kt rumah pokok mcm ni.. mesti lg sejuk dr rumah batu.. hehe

sha (chirp chirp) said...

huhu. penah tgk rumah2 ni. yang last sekali tu plg best. hihi

shark said...

teringat plak citer laksamana doremi..
hehe..
umahatas pokok jugak tu :)

Sally Yatiey said...

Amazinggggggggg!

S.K.A said...

yg last 2 best =) mcm rumah btol2 dh..bertingkat2 lg..yg jepun 2 cntik sbb dkelilingi pokok sakura..

Lina said...

rumah atas pokok.. ekekekeke

Kesuma Angsana said...

wah menarik sungguh lar!

nurdani said...

sejak kecik lagi berangan nak ada rumah pokok sendiri. tu semua pengaruh kartun disney. hehe. tapi best kalau dapat

Tinta Lana said...

Hasniza ~ Wa'alaikumusalam ma..confirm best ma..pastu ada internet laju,lagi best,hihihi :D

Azie ~ Wa'alaikumusalam zie.. comelkan yg tu zie..betul2 mcm dlm fantasi.

TMM ~ Ada..kot :D

Tinta Lana said...

Baby ~ Nak imagine tu senang, nak menzahirkannya tu mesti bnyk halangan.

CikPensil ~ Dikelilingi alam, dah tentu nyaman.. :)

Nong ~ Yang itupun, saya suka jugak,hehehe. Semua saya suka! :D

Tinta Lana said...

Dzureen ~ Kita tak nak satu, nak empat2 skali,hikk

Hydrangeas ~ Ada juga yang boleh dikenangkan ya.. kita takda..panjat pokok pun tak gheti (-_-)

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak lea ^^ hehe, samolah kito kak,he3. Internet kelajuan tinggi wajib ada :D

Tinta Lana said...

Coklat ~ Ha, yg tu memang lain. Konsep cermin tu buat ia nampak moden.

Zawiah ~ Saya takat tengok tupai berlari lompat2 kat dahan pokok je..huk.

TK ~ Boleh la buatkan untuk anak ko satu :D

Tinta Lana said...

Aizamia ~ Saya tgk yg last tu, teringat movie2 fiksyen omputeh :D

Aisya ~ Dah tentu, duk dengan pokok2, aliran udara pun baik..segar je udara,hehe

Sha ~ Kan? Kita suka tgk yg tu..yg lain pun suka...semua suka,hihihi

Tinta Lana said...

Shark ~ Lama dah ooo tak layan movie p.ramlee ^^

Sally ~ :)

SKA ~ Aah fais, dah mcm rumah real. Yup, yang kat jepun tu nampak sweet je =)

Tinta Lana said...

Lina ~ Treehouses :D

K.A ~ Cantik kan? :)

Nurdani ~ hehe, pengaruh kartun disney, sampai skrg teringat lagi. Lagi2 yg ada watak princess >_<

Kotak Kosong said...

taman botani negara ada ke tempat macam nie? O_O cantik, mesti sejuk je kan. yelah, kan dikelilingi pokok2. hehe.

Qeela Aini said...

Cantiknyaaaaa :D

Wirda Amir said...

gambar2 yg macam ni akak merang asyik n ralit tengok..banyak page2 yg berkenaan jadi kesukaan akak...

Cik Yaya said...

real ke smua tu..
beshnyer lau ade rumh cmtu..
tp persoalannya....TAHAN KERR??ngeee ;p

Miss Zahirah said...

nak umah mcm dlm gmbar last skli tu.. berangan jup.. hihihi

Tinta Lana said...

KK ~ Tak, maksud ak KK, ada menara tinjau kat tmn botani..treehouse yg tiga tingkt tu buat ak teringat kat menara tinjau ni ^^

Qeela ~ Tgk sapa yg buatla qeela, :D

Wirda ~ Samala saya kak..suka nengoknya >_<

CikYaya ~ Real yaya, stiap rumah pokok ni ada tujuannya dibina.. yaya boleh refer pada sumber link yg lana bagi :)

Zahirah ~ Kita pun sama, eh, nak smua,hihihi

Mime MF said...

yg kt jepun tu cntik gilerr...huhu memang best tgk..lg best kalau dpt g sana...InsyaAllah one fine day..huhu

caliph shuriken said...

mirror tree house tu nampak misteri semacam jaa, huh..

tapi mcm biasa sy lebih suka yg ada unsur japanese tu *teahouse tetsu ^^

Aida Ismail said...

Pehh yang kat Jepun tuuu. Dikelilingi bunga sakura ke ape tah tu. Cantik gilaaa pemandangan!

lynndamya said...

arghh meroyan aku tgk yg ade sakura2 tu, fantasinyaaaaaaa.....nak duk situ ! :D haha

Tetamu Istimewa said...

Memang kreatif dan menarik. Tapi, takut juga rumah yang tinggi-tinggi macam ni. Kalau kukuh ok.

Powered by Blogger.