RSS Feed

Kompleksiti Seorang Wanita

38

July 21, 2013 by

Sebagai seorang perempuan, saya akui wanita adalah makhluk yang kompleks.
Kami sendiri gagal memahami diri sendiri, apatah lagi cuba memahami antara satu sama lain.

Dalam rumit seorang wanita, banyak kecantikannya.
Waktu berjemaah misalnya, pakaian asas seorang perempuan adalah telekung putih.
Putih itu sendiri banyak jenisnya.

Rasulullah SAW bersabda, sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah, perhiasan dunia, kompleksiti seorang wanita, rumitnya perempuan, keindahan wanita, wanita solehah adalah sebaik-baik perhiasan dunia

Ditambah pula kerawang bunga kertas, bunga ros dan bunga lawang,
Ada pula corak ornamental yang 'disadur' benang emas dan silver.

Saya suka melihatnya. Walau pelbagai rupa dan kelihatan meriah, itulah hawa.

Wanita sememangnya perhiasan didunia.
Cuma bezanya, jenis perhiasan apakah kita?


38 comments »

nurdani said...

wanita hiasan dunia. seindah hiasan adalah wanita solehah.

Wirda Amir said...

salam lana....

akak selalu jahit telekung sendiri yg polos..tanpa renda atau apa kerawangpun..akak lebih selesa begitu..kalau ada yg cantik sgt tu..semuanya pemberian saudara dan taulan..biasanya akak pakai di rumah yg berkerawang,yg polos tu akak pakai ketika berjemaah supaya tidak mengganggu kekusyukan jemaah yg lain...mcmcanapun akak tetap suka tgk telekung org lain yg cantik2 tu..takde masalah pada akak sbb waktu solat,kita memandang tepat ke tempat sujud..sebab tu juga akak buat alas sujud dari kain putih..tk suka pakai sejadah yg berwarna...

Noh Abdul Hadi said...

(Y)

Azie Namico said...

salam lana...
aha memang betul , setiap kali berjemaah pasti akan nampak telekung yang mereka gunakan begitu cantik sekali...mcm2 ada! yang terbaru telekung yang berwarna warni di gunakan...adakah bole digunakan?!
sebab azie tertarik dengan warnanya...rasa bersemangat nak solat...wawawa

||aLeaSaRa|| said...

salam lana..owh kak lea prefer yang sulam putih2 je.tak pun pilih sulam yang berwarna lembut.kalau pakai glemer2,rasa nanti terganggu konsentrasi beribadat he3..

Scya Lollita said...

tak tahulah nak kata perhiasan apa. hu3 cuma harap dapat jadi perhiasan yang bila dimiliki, orang sekeliling tu berasa beruntung

baby comel said...

ye, perhiasan dunia.. dan mampukah kita menjadi sebaik2 hiasan dunia tu? tepuk dada tanya iman. insyaAllah berusaha ke arah tu.

fatin amirah said...

'Kami sendiri gagal memahami diri sendiri, apatah lagi cuba memahami antara satu sama lain'. setuju sangat ayat ni.

sometimes mira pun tak faham diri mira, pastu nanti ade la org tolong bagi tau mira macam mane.. hehe

Norhasniza Khalid said...

subjektif tu.. hihi

Rosniyati othman said...

Good question lana

S.K.A said...

harap perhiasan yg mahal d'sisi Allah =) wanita kt Malaysia je yg femes dgn tlekung kn..sy tgok kt negara2 arab mereka lebih selasa dgn berjubah je bt solat..yg ptg ttup aurat

Jajas said...

o0o0o0o...

Chic Na said...

err.. mendalam sungguh maksudnya.. kdg2 wanita sendiri tak memahami wanita.. hehe..

aisya said...

dalam. hmmm

muhammad hafiz said...

beautiful. simple, yet can still moves the heart.

aizamia3 said...

bila ke masjid, cantik je tengok semua pakai telekung.. ;)
Moga kita semua berada di bawah lindunganNYA.. ;)

Aida Ismail said...

Wanita hiasan dunia~ Seindah hiasan adalah wanita solehah~ ^^ teringat pulak lagu inteam. Hehe~

Teena Tna said...

Aah, kadang2 sy pun cakap kat diri sendiri 'susah lah jadi perempuan, byk sgt nafsu, sume benda nak'.

Serious, perempuan ni memang complicated. Tapi alhamdulillah bersyukur kerana dipilihNya utk menjadi seorang wanita.

boni kacak said...

mungkin hiasan yang terbaik buat suaminya :)

~ Cik Azz ~ said...

Pernah dengar sorang makcik ni cakap, pakai telekung cantik2, mahal2, kena la duduk saf barisan depan... Kalau duduk belakang, nanti orang tak nampak telekung dia yang cantik tu.. Tak pasti pulak samada dia nak menyindir ataupun memang sengaja cakap bagi diri sendiri..

Nawaitu kena putihkan dulu.. huhuhu...

caliph shuriken said...

so complicated kn, huh...

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

ayie mmg suka tgok perempuan pakai telekung pergi masjid untuk berterawih...:)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Suka entry ni. Even simple tapi ada point di situ bhw kaum hawa ni mmg spesel but kompliketed. Apa saja yg dibuat, mst cuba ke arah kesempurnaan. I already see that and knows the feeling.

Sarip Kumbang said...

blog lana ada tarikan tersendiri.





Mizz Yana said...

aku jenis batu jenis saduran emas.. walaupon batu.. digilap dan disadur dgn iman maka cantiklah aku ... huhu...

Qeela Aini said...

Terbaik :) deep and simple, tp sgt terkesan kat hati :) suke dgn nukilan Lana :D

Tinta Lana said...

Nurdani ~ yup :)

Wirda ~ Wa'alaikumusalam. Akak jahit sendiri? waaa..pandai menjahit kak wirda ya.. :) Biasanya macam tu la, saya pun yang kerawang2 ni, pemberian orang. Cantik sbnrnya, skrg kan ada bermacam design, saya suka tgk sbnrnya, hehehe. Untuk budak2 pun, lawa2 je semua.

Noh ~ Like :p

Tinta Lana said...

Azie ~ Wa'alaikumusalam. hahaha, warna mempengaruhi semangat azie la ni ya. Lana pun tak pasti azie boleh tidak digunakan telekung berwarna warni.

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam kak.. :) Aah kak.. kdg2 warna warni sgt smpai kita terbelek2 corak tu kan,ekekeke, saya le tu,huhu

Scya ~ InsyaAllah..mudah2an jadi seperti itu ya scya :)

Tinta Lana said...

Baby ~ Kita berusaha ya baby :)

Fatin ~ Kan? Kadang2 memang tak faham dgn diri sndiri. Tiba2 rsa sedih tak tentu pasal,hehehe. Org tegur baru perasan :D

Hasniza ~ Takda subjektif sgt ma,hihihi

Tinta Lana said...

Rosniyati ~ Tq kak rose :)

SKA ~ Lana pun perasan juga. Bukan kat malaysia, belah2 asia yg femes dgn telekung mcm2 wrna dan gaya.

Jajas ~ aaaaaa...

Tinta Lana said...

Cikna ~ Tak dalam cikna, cetek je tu,ekekeke

Aisya ~ hurmmm..hehehe

Hafiz ~ err..can i say, less is more? :D

Tinta Lana said...

Aizamia ~ Seronok tgk kak..bulan puasa je yg salu kita nampak situasi tu.. bulan lain, susah skit.. :) Apapun, moga kita diampuni n diberkati olehNYA.. amin.. :)

Aida ~ Teringat jugak,hehehe

Teena ~ Tahu takpe,hehehe. Kadang2 rambang mata sgt, smpai taktau nk pilih mana. Alhamdulillah, setiap ciptaan Allah tiada yg sia2.

Tinta Lana said...

Boni ~ :)

KakAzz ~ Bunyi mcm menyindir tu kak,ekekeke. Apa2, psg lah niat yg betul bila menghadapNYA..

Caliph ~ Very complicated (-_-)

Tinta Lana said...

Ridzwan ~ Yup, special, misteri, complicated. Pakai baju, kalau bleh beg tgn,tudung,kasut,gelang,brooch suma satu set --> mencapai kesempurnaan,hehehe

Sarip ~ Aaron ajisss! kemanakah kau pergi slma ni haaa,hahaha

Yana ~ Pengsan ak bca komen hang yana,haahahaha

Qeela ~ Deep sgt ke ni..rmai kata deep ni,hehehe. Thanks qeela :D

Cik Kay Jue said...

wah.. cantik la pic tu kak! betul tu.. sy sendiri pun ssh nak faham diri saya sendiri.. huh.. haha..

Cendol said...

hiasan dunia yg terindah adalah wanita solehah :)

aah bnyk telekung makcik2 kat masjid tu cantik-cantikkkk.teringin tengok tapi tak suka nak pakai.haha ye ye saya pun tak paham diri sy.haha

Hatimi Tahirruddin said...

heheh itu lah keistimewaan wanita...sukar dijangka macam keadaan cuaca..kdg2 hujan, kdg2 ribut, kdg2 panas terik....kehkehkeh

azstory311 said...

hmmm... kengkadang dengan kompleksiti ni adalah sbg amaran, petanda, hint utk lelaki lebih aware.. rasanya la..

Powered by Blogger.