RSS Feed

Prinsip Nurdani

52

July 1, 2013 by

Seingat saya, mula mengenali blogger Dani, melalui page WeLoveArts (WLA) di fb.
Ia bermula dengan entry saya yang bertajuk Seni.
Sejak itu, kami saling berbalas kunjung. 

Dani ada menyediakan perkhidmatan melukis ilustrasi. Basically, ada dua jenis ilustrasi iaitu lukisan individual dan kedua, lukisan couple. Lukisan individual termasuklah untuk baby manakala lukisan couple pula biasanya lebih kepada wedding dan engagement.


Yang menarik tentang ilustrasi Dani ialah prinsipnya. Prinsip lukisannya, 'menjaga'. Anda tengok lukisannya dan anda akan faham apa maksud saya. Selain itu, kesederhanaan. Kesederhanaan dari segi details dan warna, tidak nampak keterlaluan. Sedap mata memandang. 

Kekuatan ilustrasinya juga pada ekspresi muka. Saya suka tengok pada mata dan senyuman setiap lukisannya. Bila saya tengok, saya pun senyum cute macam karakter lukisannya, walaupun saya tahu saya tak cute, hahaha.


Diblognya juga, ada tutorial mudah membuat lukisan digital secara asas. Dan paling best, tutorial tersebut menggunakan software yang simple seperti MS Excel dan Paint Tool Sai. Mudah difahami dan senang diikuti.

Untuk mengenali pelukis ilustrasi ini, anda boleh ke blognya Younique Nurdaniub


52 comments »

nurdani said...

haha segannya saya. terima kasih Lana. mula saya berminat dengan blog Lana ni sebab kata2 Lana. Seni tu bukan untuk dibanding2kan.

sampai sekarang saya ingat.hehe

Wirda Amir said...

salam lana..

ada senyum di bibir dan senyuman di mata juga...

lana pun cute bila senyum sbb senyum itu sedekah...

azstory311 said...

memang menarik n cantik lukisan digital dia..kalau rajin dan minat itulah hasilnya.. ^__^

Tukang Karut said...

wow... orang berbakat, boleh la lukis gini...

aizamia3 said...

cantik + sopan kartun tu.. ;)
suka tengok.. lawa.. ;)

Lisa Sheila said...

comel2 sangat doodle / lukisan tu...

Teena Tna said...

Aahlah, setuju sangat dengan prinsipnya 'menjaga'...

dear xila said...

gilalah kretip!!! lain dr org lain buat hehe

Faiz Hafizy said...

comelnyaaaaa lukisan tu . like !

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

ayie pernah jugak beberapa kali singgah blog dani :)

Nana Liena said...

saya bru singgah sana..baru saya tahu pasal 'prinsip' beliau.. ^^ bravo..!

Iwan Shah said...

Comel comel je lukisannya ^_^

ary_lee said...

mengembanglah dani bila ada orang promot dia.. lagi-lagi blogger femes macam Lana ni:p

Lana penah join WLA? Bila ye? Ary penah join but dah leave grup.. Hohoho

sha (chirp chirp) said...

comel sgt! teringin nk belajar lukis gitu. huhu

Shazwani Kamarulzaman said...

cool sgt ! baru singgah belog dia :)

~ Cik Azz ~ said...

Awat kepala pompuan besar dari badan..?

Mungkin sebab pompuan ada 9 nafsu kot.. Tu yang kepala besar tu.. Banyak benda nak pikiaq.. hehehe.. gurau je, jangan marah ya tuan punya lukisan..

:)

Cik Pensil said...

cantik =D

S.K.A said...

woww...smart betol hasil seni dia =) doodle pn bergaya..bestlah kalau org pndai seni ni..

my notes said...

sekiranya saya ada byk masa lapang , nak juga menerai lukis melukis camni . ada kalanya perkara yg kita nampak remeh tu la yg dpt menghiburkan jiwa kita ...

Mime MF said...

suka tgk...lukisan dia semua cantik² la...ohsem!!huhu

||aLeaSaRa|| said...

salam lana,kak lea pulak kenal sis dani masa akhir tahun 2011.gara2 google tutorial lukis guna excel.sebab masa tu kat office.bosan gila kerja dah banyak siap.terus kak lea share entri lukis guna excel dan beri backlink untuk sis dani.

1st time singgah terus kak lea masukkan blog dani dalam bloglist kak lea sampai sekarang,bayangkan berapa lama dah he3...

suka jugak tulisan entrinya yang selalu low profile,artworknya ohsem!!!

Sally Yatiey said...

Comel2! ;D

Azie Namico said...

Salam Lana,
Cantik plus berbakat...susah tau nak buat mcm nie , azie pernah try...keciwa akhirnya...oh ! papa..

Nurul Farahizzati said...

lukisannya sangat cun! kalaulah tanganku seperti tangannya.. hehehe.. syukur.. ALhamdulillah :)

Hatimi Tahirruddin said...

wah terbaik beliau....pandai buat karikatur tu....

ieta said...

memang cantik sesangat. santun lagi ayu je sumenya. singgah2, dh lm tak singgah. tp bila singgah, msti nk klik2. Lana apa khabar?

ANNA MARIANA said...

cantik sangat :)

zOrO said...

mantap...sangat2 cantik dan berbakat

Cik Yaya said...

salam...

memang cntik dan comel..suke tgok yg girl..dan wrne yg dia gunakan pun menarik..mcm betul2 punye je..^_^

Aida Ismail said...

Waa memang cantik plus cute. Serius ni! ^^

Tinta Lana said...

Nurdani ~ hahaha, smpai skrg masih ingt? hehe, tah, tgk lukisan panda tu, mmg ayat tu la mula2 terlintas. Semua jenis seni ada kecantikannya kan :)

Wirda ~ Wa'alaikumusalam kak wirda. Ada senyum dibibir dan dimata juga? Akak maksudkan lukisan tu ya.. :) saya pun rasa sbb tu la lukisannya cute.. hehe, tq kak.. :)

Azstory ~ Betul, bila dah rajin dan minat bergabung skali, itulah hasilnya ^_^

Tinta Lana said...

T.K ~ Ada minat, semua benda leh jadi.

Aizamia ~ aha, sopan tu la yg saya suka sbnrnya :)

Lisa ~ Comel sgt kan,hik >_<

Tinta Lana said...

Teena ~ Nampak kan prinsin 'menjaga' tu kat dlm lukisan ^_^

Xila ~ Takda la giler xila, kreatif je..dani waras lagi,ekekke. Ok,gurau je,hehe.

Faiz ~ Pa lagi, boleh tempah bila tawaran dibuka :D

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam. Tak pernah bertembung pun dgn ayie kat sana..

Nana ~ Terbaik kan nana? Bravo! ^_^

Iwan ~ Comel n sederhana, ^^

Tinta Lana said...

AryLee ~ hahaha, takyah tunggu org promot kot, skrg dani dah masuk paper,hahaha. Pernah. Lana rasa, lana tahu psl page tu sbb kjue. Tah, dah lupa camna leh terjebak kat dlm page tu. Masa tu pun kdg2 kjue ada up-kan nama ary gak, ary pernah hantar art kat dlm page tu kan. Laa, dah leave ke..keh3.

Sha ~ Kat blognya ada tuto, cubalah belek2 sha. Blajar yg basic2 dulu dari tuto tu ^^

Shazwani ~ Singgah lagi,hehehe

Tinta Lana said...

CikAzz ~ hahaha, dia takkan marah punya, rasa dani dah pernah dapat pertanyaan camtu kak azz.. Tu slh satu style lukisannya ;)

CikPensil ~ Cantik kan.. :)

SKA ~ Tak nak cuba buat ke? tak semestinya buat doodle.. skrg ni bnyk cra nak ekspresikan minat dlm seni..pilih je Ska ;)

Tinta Lana said...

MyNotes ~ Betul kak vee, walaupun melukis mcmni kdg2 menguji kesabaran, tpi bila tgk hasilnya.. ha, puas hati sgt..seronok je rasa :)

MimeMF ~ Ko punya lukisan pun ada style tahu :)

Aleasara ~ Wa'alaikumusalam. Waa, lama dah akak kenal dani.. ^_^ aah, saya pun, sejak kenal, smpai skrg suka benau belek2 lukisannya tu,hehehe

Tinta Lana said...

Sally ~ Tau takpe :D hahaha

Azie ~ Wa'alaikumusalam azie. Dah, knapa ko ni azie..siap papa2 lagi,hahaha

Zati ~ Eh, tgn kita semua bukan sama ke? ekeke. Bakatnya kesana.. ko zati, mesti ada bakat sndiri kan.. ^^

Tinta Lana said...

Hatimi ~ Itu baru sikit, ada banyak lagi kat blognya bro ^_^

Ieta ~ Aaa, bab ayu tu betul, hehe, nampak sopan je kan kak ieta lukisannya :) Saya?Alhamdulillah..saya sihat je kak, tima kasih kak singgah sini :)

Anna ~ Kan? :)

Tinta Lana said...

Zoro ~ Bila minat n bakat ada, tu lah hasilnya zoro.

CikYaya ~ Wa'alaikumusalam yaya. Selalu dani lukis ikut gmbr yg customer bagi yaya. Tu nampak mcm betul2,hik ^_^

Aida ~ Cute kan, hehehe. Boleh la singgah blognya aida, bnyk lgi benda cute kat sana,hehehe

merahitujambu said...

siapa x kenal dani ni..rugi!!ahahaha

Fifi Nadhrah said...

cantik lukisan kawan lana.. betul semue menjage.. menutup.. nampak sopan ayu..

Sya Chot .. said...

memang cantik lukisannya :) siap dh msk paper g tu..hehe

ekin schmidt said...

cantiknya....
me..
xpandai melukis
lukis rumah masa tadika kalau suh lukis now pun sama je pesen nye..
hahaha....
bukan jiwa seni :)

Tinta Lana said...

MIJ ~ siapa tak kenal mij pun, rugi gak! hehehe

Fifi ~ Kan fifi? Sbb tu la nama entry Prinsip Nurdani ^_^

Sya ~ Aah, masuk paper Utusan 29hb jun haritu ^_^

Ekin ~ Semua org ada jiwa seni tu ekin, bidang je lain2, hik3, kita rasa la, heh3.

caliph shuriken said...

dulu wktu mula2 bW kt blog dani.. sy paling kagum bila tgk artwork yg dia create guna excel.. so talented, kn ^^

aisya said...

cantiknye.. =)

nur lyla said...

thanks.. jumpa sorang lagi inspirasi utk melukis.. :)

Tinta Lana said...

Caliph ~ Itu salah satu sebab saya suka singgah blog dia.. tak sangka awal2 ritu, dia guna excel untuk hasilkan artwork. ^^

Aisya ~ :)

Nurlyla ~ Sama2 nur..nur pun minat melukis ya.. :)

baby comel said...

owh, cantiknya lukisan dia.. ohsem, saya bab senia lukis ni mmg 0 betul, tgn tak pernah berseni =) hehehe, hai Dani

lynndamya said...

hey aku pon kenal dani dpd group WLA tu, tp mase tu aku xperasan kau pula..
tp lama2 aku pon dh leave that group, hehe nasib jumpa kau di blog...hihi :D

tenku butang said...

teman baru je follow blog Dani.. memang jatuh cinta terus dengan blog Gani tu/.. sebab hasillukisan dia cantik n cumey.. disamping tu walaupun ia cuma lukisan, dani tetap melukis dan menerapkan ciri2 muslimah yg menutupaurat.. respect kat dia.. i love doodle dia!

Powered by Blogger.