RSS Feed

Tips Tempah Header/Template #2

21

August 23, 2013 by

Sambungan dari Part 1

Ada 5 tips asas yang boleh diamalkan sebelum membuat sebarang tempahan. Pada part sebelumnya, saya sudah terangkan 3 tips yang pertama. Dan part kedua ini, saya listkan dua tips yang terakhir.

tempahan doodle, tempahan karikatur, tempahan banner, tempahan FB profile picture, tempahan FB Fanpage Cover

4. Soal-Jawab.
Jika ada sebarang keraguan, segera bertanya soalan. Supaya diakhirnya nanti, kedua2 belah pihak berpuas hati. Satu perkara, sebagai pelanggan, anda berhak mempersoalkan. Dan yang mengambil tempahan, perlu beri jawapan. Perkara ini asas dalam bidang apa pun. Jika anda tidak berpuas hati, well, itulah tujuan utama step survey (rujuk Part 1).

5. Cara Kerja.
Penting mengambil tahu cara mereka bekerja.
Terutama daripada segi cara bayaran, caj, tempoh dan kelemahan mereka.

Cara Bayaran - Saya dapati ramai yang guna kaedah pembayaran melalui topup dan bank-in.
Caj - Ada yang meletakkan caj tambahan untuk setiap perubahan design. Ada yang tidak.
Tempoh - Ada yang boleh siap cepat, ada yang lambat bergantung pada masa lapang mereka.
Kelemahan - Tanya mereka apa yang mereka tahu dan tak tahu buat. So that, anda tidak meletakkan expectation terlalu tinggi pada hasilnya nanti.

Pada yang mengambil tempahan, letakkanlah harga yang padan mengikut tahap hasil kerja tangan. 


21 comments »

Ayie Abas said...

assalamualaikum....lana :)

dlm semua perkara bila ada tips mmg akan memudahkan segala urusan kn...:)

Norhasniza Khalid said...

mama setuju, harga biarlah sesuai,, jangan main hentam je.. betul tak lana..? hihi

Fifi Nadhrah said...

tips yang menarik..

aisya said...

pernah terbaca ada org ambik upah edit blog smpai tiga angka.. errr...

Umi Nazrah said...

salam singgah. setakat ni belum pernah tempah header. mungkin akan tempah, inshaAllah :)

BUNDA a.k.a KN said...

terima kasih Lana bagi tips nya...so far bunda belum pernah buat tempahan lagi...reka2 sendiri jer, cantik ke tak janji puas hati sendiri..

tapi satu hari nanti teringin jugak nak tempah... nak lagi cantik ..

Chuu Muqhlis said...

bgus lana pandai cri side income :)

Tukang Karut said...

sampai sekarang masih tak reti nak header apa...

Sam Banjamin said...

tips yg bagus...

Busyra Bt Takiyudin said...

betul tu. kalo nak tmpah kena tngok betul2 .

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Ermm...lana ada amik tempahan utk ni jugak ker? Hebat...ingatkan lana design header jerk.

the malay male said...

cas atau caj? heeee

Chic Na said...

yeayyy.. nak tempah. nanti cikna pm lana ye.. sebelum cikna menghilangkan diri. hehe..

caliph shuriken said...

nice sharing ^^

yup, klau artwork berkualiti tinggi bole laa letak harga tiga angka kn, hikk...

sha (chirp chirp) said...

betul3 :)

Nurul Farahizzati said...

lana.. aku berdebor ni.. ada org mintak tolong edit blog.. rasa macam diri ni hampeh je.. huwarghh.. nak nangis...

Tinta Lana said...

Ayie ~ Wa'alaikumusalam. Ya..tips untuk memberi panduan dan memudahkan urusan.. :)

Hasniza ~ Betul tu ma! hihi

Fifi ~ Tq fifi

Tinta Lana said...

Aisya ~ Boleh, kalau kualitinya bersesuaian dengan harga.. tpi ada yg..err..

Umi ~ Wa'alaikumusalam. Sebenarnya, tips ni sesuai untuk tempahan apa pun scra umumnya :)

Bunda ~ Sama2 bunda :)

Tinta Lana said...

Chuu ~ Skit2 boleh la. hehe

TK ~ Ko dah patut tukar tu TK.

Sam ~ Tq bos :D

Tinta Lana said...

Busyra ~ Apa jenis tempahan pun kan? cek n survey first.

Ridzwan ~ Ada. Selagi boleh design, selagi reti dsgn, lana ambil dan buat. Skrg ni try buat kad kahwin plak.

TMM ~ hahaha, saya dah betulkan. Tq.

Tinta Lana said...

CikNa ~ Cikna menghilang pun, still boleh pm lana..simpn lagikan no tepon lana?ekekeke

Caliph ~ Tahu takpa..

Sha ~ Upin ipin? :D

Zati ~ Aku smpai skrg rasa diri ni hampeh. Elok sbnrnya ada rasa mcm tu, cabar diri sndiri spya buat lebih baik.

Powered by Blogger.