RSS Feed

Seni #2

46

September 27, 2013 by


Seni bukan tentang APA yang kita guna untuk menghasilkannya.

Ia tentang BAGAIMANA kita menghasilkan ia.

Ada manusia, tak cukup sifat lahiriahnya. Tiada tangan untuk memegang peralatan lukisan.
Tapi dengan menggunakan jemari kaki, dikanvas, terhasil cantik sebuah lakaran.

Disudut lain, tangan ada, kaki sempurna. Peralatan masih sama.
Tapi lakarannya dilukis atas badan tanpa mengalas sehelai pun pakaian. Body art lah katakan.

Sumber: deviantART

Jangan risau kalau kurang mahir dengan penggunaan software untuk kerja2 art.
Adobe Illustrator, Paint Tool Sai, AutoCAD, Fireworks, Photoshop etc.
Mahirkan apa yang anda tahu. Menjahit, memasak pun seni juga.


46 comments »

caliph shuriken said...

yup, seni ada pelbagai bentuk.. setiap kita mahir dgn seni yg berbeza kn ^^

Wirda Amir said...

Assalamualaikum lana...

Seni ni ada berbagai cabangkan lana...rasanya terlalu luas utk kita perkatakan....

X naik kot entry lana di bloglist....

Azie Namico said...

salam lana...miss you !!
ermm...lana power buat keje2 seni nie...azie tak tahu...semua tak tahu...kekeke

Mime MF said...

seni byk cabang..huhu teringat kwn aku ckp, kalau lukis org lidi pun dh dikira hasil seni kita..huhu

~ Cik Azz ~ said...

Kagum dengan orang yang cacat kaki tangan tapi boleh melukis dengan cantik dan halus sekali.. Itulah kelebihan yang Allah beri pada mereka..

Akak lak dari dulu teringin nak belajar seni mempertahankan diri.. Entah, macam rasa seronok je kalau dapat belajar seni macam tu.. Lebih2 lagi sekarang ni dok layan drama Dewi Lasak tu.. Lagi la membuak2 nak belajar... hehehe..

Tapi kan, kalau sekarang ni akak belajar seni macam tu, baru nak mula hayun tangan je dah macam2 bunyi keluar.. Tulang dah reput maaa... huhu..

Wirda Amir said...

Salam lana..hehehe

akakpun senyum bc komen lana di blog akak..akak penat sgt,nk tido dh,siang td byk sgt aktiviti,ikutkan nak je bersama lana di blog mcm yg lana kata,kita jumpa weekend ni..tp akak dh tk berdaya...maaf ye syg...miss u

S.K.A said...

semua orang pasti boleh melukis =) lg cntik kalau kita terjemahkn seni 2 melalui hsil tgn kita sndri..lg cntik dr guna kumputer kn..psstt kak..blog sy pn dah jd mcm akak hri =( cmne nk bt jd elok blik?? da post entri tp xnaik pulak kt bloglist orang lain..

S.K.A said...

Assalam..laaaa..cam akak cri pasal cmne pulak?? tp pelik gak ni he3..sbb entri orang lain naik je..pening2..igtkn sbb sy ada main kod td tiba2 dah xok..kalau tiba2 xok..leh jtuh la mood blogging ni :D

the malay male said...

tido pun seni jugak

S.K.A said...

wokeh kak =) tq2..trylh publish entri lain pula lepas ni..harap ok la..td ptg pn sy dah cuak sbb xboleh nk buka blog sbb psword slah..pelik2 je

Asrul "iLham" Sany said...

kalau seni selain menulis, saya sangat suka seni pop terutamanya catan dan kolaj... :D

Pykaa Pdott said...

Cantikyee . Pyka tak pndai mlukis tpi pyka suka memasak . ;)

aizamia3 said...

Boleh juga dijadikan sumber pendapatan ;)

aisya said...

seni tu pun subjektif jugak.. hehe.. semua org boleh, mahir dan pandai berseni cuma berbeza cara penyampaiannya..

cuma sy ni, kalau bab lukis2 mmg failed lah.. hiks..

p/s : latest entry mmg keluar kt bloglist tapi ambik masa yg sgt lama. sehari dua.. huhuhu

ieka dyiana said...

blogwalking...zaman dah berubah...dunia dah maju...banyak kemudahan yang disediakan.. antara mahu atau tidak...itu sahaja...

sha (chirp chirp) said...

betul! setiap orang ada bakat seni dia msg2. tapi sha teringin jugak nak balaj guna Adobe Illustrator, Paint Tool Sai, AutoCAD, Fireworks, Photoshop hihi

lynndamya said...

betul, menulis pon satu seni jugak apa...
kau pon menulis dengan berseni, hehe..
Salam~hai lana, maaf lama gila xsinggah sini..sihat? hehe

Tukang Karut said...

cikgu seni dulu aku dulu selalu marah kat aku pasal tangan aku yang kayu tak reti melukis...

Hazmin Hamudin said...

Seni ni perlu kreatif. Tak kira barang apa kalau hasilnya menarik boleh panggil seni jugak.

puteri airyn said...

Betul tu.. Kak Erin setuju sangat.. Buatlah apa pun yang kita mahir kan..

Nong Andy said...

memasak pun seni juga..
selain seni.. isteri yang memasak untuk suami dan anak-anaknya..
DIA akan binakan satu parit yang memisahkan isteri itu dari api neraka di akhirat kelak.. dan parit itu jurangnya seluas langit dengan bumi..

wallahualam.. jadi akak nak rajin2 memasak la ni kononnya Lana heheheh

Cendol said...

aah betul tu,kalau dah memang bakat tu ada,guna apa pun boleh..body art palingg tak boleh blahh.haha

memasak memang seni jugak,seni untuk membesarkan badan.hehehe :D

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Awak seni berbisnes kan? hehehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam kak wirda..ya..rasanya dlm setiap perbuatan,percakapan dan pemikiran kita ada seninya..

Tak tahu dah saya nak buat mcmna bloglist ni kak..huhu..saya kena tukar template baru agaknya..

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam. Azie apa kurgnya, power hias rumah,ekekeke

Tinta Lana said...

@Mime MF

Betul la tu. Kalau perhati, lain org, lain cara dia lukis org lidi, wlaupn skali pndg, nampak sama ;)

Tinta Lana said...

@~ Cik Azz ~

Sya suka tengok yang gunakan jari kaki untuk melukis. Kita yang elok sifatnya pun, kalau disuruh melukis, memang tak jadi,heehehe

Tergelak saya kak,hahahah

Belajar yang asas jela kak kalau gitu..teknik melepaskan diri mcm yg kamal affendi slalu ajar di tv tu pun dah ok.

Jgn plak akak amik silat skrg..mmg mcm2 bunyi keluar la nanti,hahaha

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam..

Kak..rindu akak.. Saya cuba curi masa untuk update n blogwalking.. tapi banyak perkara berlaku serentak skrg, jadi saya tangguhkan dulu urusan blog ini.. :)

Tinta Lana said...

@S.K.A

--> Akak dah reply kat shoutbox ya :)

Tinta Lana said...

@the malay male

hahaha

Tinta Lana said...

@Asrul "iLham" Sany

Wooww,lama dah tak dengar catan dan kolaj tu asrul, rasanya kali terakhir buat, masa zaman sekolah la :D

Tinta Lana said...

@Pykaa Pdott

Memasak pun memerlukan seni juga kan pykaa :) Seni hias makanan ke,eh,hehehe

Tinta Lana said...

@aizamia3

Absolutely ^^

Tinta Lana said...

@aisya

Samalah,kalau melukis lana pun failed. hihi

Aisya pandai buat kek lapis kan..seni gak tu >_<

#Memang blog lana problem..dalam proses settlekan..kejap ia ok, kejap k.o balik,huhu.

Tinta Lana said...

@ieka dyiana

Agree. Zaman skrg, sgala kemudahan dah ada, tinggal nak buat/taknak buat je.

Tinta Lana said...
This comment has been removed by the author.
Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Kat internet banyak tuto sha..google n study elok2 ek,hehehe

Tinta Lana said...

@lynndamya

Wa'alaikumusalam. Aku sihat..blog aku je sakit..huwuuu

Tinta Lana said...

@Tukang Karut

Kesian ko..hihihi

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Yup, that's the keyword, creative :)

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Yang penting halal dan elok caranya ya kak :)

Tinta Lana said...

@Nong Andy

Alhamdulillah..itu yg seronok tu jadi isteri, senang2 dpt 'harta' disana. :)

Tinta Lana said...

@Cendol

Hahaha, kalau membesarkan badan, tu namanya seni makan.

kopi pasta said...

seni kan subjektif. lain orang lain penghayatan dan interpretasinya~

baby comel said...

Saya tgk kidal, tapi kekurangan paling ketara saya ialah saya tidak berseni, langsung xde kebolehan. Saya rasa kurang sangat2......

ary_lee said...

Bagi ary, menulis tu pun satu kesenian. Sebabnya, corak penulisan setiap orang adalah berbeza-beza. Terpulang cara seseorang mencorakkan seni penulisannya^^

Powered by Blogger.