RSS Feed

Header #8

47

December 26, 2013 by

Boleh lihat yang sebelumnya disini, Header #7.

FB Cover dibawah adalah untuk pengusaha business online, Kak Azie Marzuki. Bermula dari 11 Dec sehingga hujung tahun ini, Kak Azie ada buat Year End Sale di pagenya, Azie Marzuki Online Shop. So, untuk cover FB ini, saya gunakan warna2 terang, sebagaimana permintaannya dan juga untuk disesuaikan dengan kemeriahan sale yang sedang Kak Azie buat sekarang ni, hehe.

FB Cover Photo, year end sale poster, colourful header,Year end sale fb cover












Kedua, header blog untuk Blogger Adah. Temanya, vintage. Saya hanya guna brush sediada saja. Pattern bunga yang digunakan untuk rounded lace itupun dari sumber yang sudah tersedia. Anda juga boleh mencarinya di DeviantArt.

Love header, classic look header, pastel header

















Teaser untuk artwork seterusnya. Untuk FB Cover. Siapakah yang punya? :)

teaser for header, gold header, black header, elegant header


47 comments »

Tia Fatihah said...

kak, makin lama. makin cantik design2 akak :D

Dzureen Darwis said...

Wah nak juga, akak jual ke? Berminat ni

Vee said...

anak buah saya pandai bab buat benda nih sbb dia minat n nak tambah side income as student . ada gak ajar saya yg asas , heh heh , tak rajinlah . btw , terbaiklah !

Gee Lion said...

macam biasa Lana; thumbs up!!

the malay male said...

makin gempak hasilnya

aienzunnur said...

cantik design2 ni. kreatif orgnye..hehe

Nurul Farahizzati said...

arghh!! nak pengsan tengok header tu.. cantik sgt... lana.. ada suggestion x untuk header blog aku? hrtu ada org tegur psl header xmasyuk ngan blog... any opinions?

Nurul Syuhadah said...

ehhh, mcm kenal je header tuh :) thanks lana. Adah mmg suke gilerrr

ary_lee said...

Since ary comel, ary ske kaler yang menampakkan kecomelan. Ske yang 1st tu. GagagagaXD

BUNDA a.k.a KN said...

Assalamualaikum anakanda Lana...
SELAMAT TAHUN BARU 2014..

❤Kamsiah❤ said...

dek kerana kemalasan,dah bertahun akak dok guna header yg sama..

Wan Ahmad Izudean said...

lawa yang vintage itu :)

Mime MF said...

sumpah lawa! hehe suka yg vintage tu..combination color pun terbaik!>.<

aizamia3 said...

semua cantik tapi akak paling suka yang last sekali tu.. ;)

SYAH'IZZAT said...

wow kreatif u !!

caliph shuriken said...

ternanti2 yg teaser tu, hukk...

Wirda Amir said...

Salam sayang lanaku...

Tahniah sbb diberi kepercayaan...cantik ke tiga2nya tp akak paling suka yg ketiga tu..yg di bawah sekali....fb cover tu...suka sgt2......

Wirda Amir said...

Opppsss...tgk pada tona warnanya,mcm lana yg punya....

Chic Na said...

tak sabar tunggu cikna punya.. huhuhu..

take your time lana.. :)

Detective Fiqa said...

Alhamdulillah kak lana. df okay je Alhamdulillah.
btw rindu tauu nak BW dgn geng hehehe

btw lawa design akak tu.
nak request boleh hehehehe :P

Nurul Farahizzati said...

aku dh xingat sgt dy komen cmne.. but dia maksudkan, header aku tak sesuai dan perlu dicantikkan lg.. aku ni bukan reti nak main ngan colour2 ni.. ada cadangan x?

cik violet said...

wah. cantikk :)

Tinta Lana said...

@Tia Fatihah

Oh..ingtkan..akak yg makin cantik T_T Lol

Tinta Lana said...

@Dzureen Darwis

Ya. Akak ambil order. Tapi buat masa sekarang, tempahan ditutup.

Tinta Lana said...

@Vee

Comel plak kak vee ni,hahaha

Tinta Lana said...

@Gee Lion

Tapi..lana tak biasa, erkk

Tinta Lana said...

@the malay male

hurmm

Tinta Lana said...

@aienzunnur

Take it as a challenge,hehe

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

eleh ko..nak pengsan tu, pengsan ajela,hahaha

I need more time to answer that.

Tinta Lana said...

@Nurul Syuhadah

Kalau tak kenal, tak tahulah.. keh3

Tinta Lana said...

@ary_lee

Kasi can la kat ary. Ary memang comel sangat2,hahahaha

Tinta Lana said...

@BUNDA a.k.a KN

Wa'alaikumusalam bunda. Ya Bunda, selamat tahun baru! Meningkat lagi umur kita semua ya.

Tinta Lana said...

@❤Kamsiah❤

Malasa tang situ, tang lain ada rajinnya kan kak,hehe

Tinta Lana said...

@Wan Ahmad Izudean

:)

Tinta Lana said...

@Mime MF

Combination color ya.. boleh buat topik entri ni.

Tinta Lana said...

@aizamia3

hehe, thank you akak.. :)

Tinta Lana said...

@SYAH'IZZAT

You too ijat.

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

Wah, saya cari awk dulu nanti,hehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Wa'alaikumusalam.

Akak.. jangan cuti lelama sangat deh..

#Confirm bukan saya punya,hehe

Tinta Lana said...

@Chic Na

I really need more time cikna,hahaha

Thanks cikna sbb memahami..

Tinta Lana said...

@Detective Fiqa

Akak ni..dah penat merindu..hahaha, tetiba kan.

Takpa, cuti semester, belasah BW ya,hehe

#Boleh dik..tpi bukan dalam waktu terdekat. Yang dalam list pun tak menyempat.

aisya said...

alaaa, cantiknya, cantiknya.. hehe

Tinta Lana said...

@Nurul Farahizzati

Untuk permulaan, ak rasa ko boleh cuba google dulu. Cari website tentang 'color'. Ko boleh cuba taip RGB Color Code.

Sesuai tak sesuai ini..tengok pada mata yg melihat juga.

Cantik pun, subjektif. Kalau kau setuju dengan komen dia, rasa perlu dicantikkan lagi, ko cuba dulu buat simple header.

Without any picture. Test dulu dengan fonts. Pilih fonts yg ko minat dan sesuai dengan blog.

Then boleh proceed dengan warna. Bagi aku la, cukup maximum 3 warna dalam satu header. Pilih satu dri 3 ini untuk ko tonjolkan/show more.

Dan, salah satu/lebih dari 3 warna itu, make sure dia dalam 'keluarga' yg sama dengan warna tema warna blog ko.

Tema warna blog ko biru kan. Gunakan mana2 warna biru yg ko rasa sesuai dengan tema blog ko.

Wirda Amir said...

Akak kena cuti lama la lana...blh jenjalan ke blog kwn2 je..itupun x semua..byk yg akak nk buat ni..

Siapalah y bertuah tu ye lana..sapa yg punya..?

P/s si comel akak tu bkn akak yg bw tp si kacak yg bw masa kejadian tu,dia menuju ke putrajaya masa tu..puncanya terlebih angin dlm tayar walhal tayar tu baru ganti je....sekarang ada di wshop milik etica di damansara....akak buat urusan geran n polisi insuran utk si comel tu....print n anta ke email si kacak supaya dia blh uruskan di sana.....

Nurul Farahizzati said...

tq lana :) mmuuaahhh sikit! nnt aku cuba pratikkan.. domo arigatou :D :D :D

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Pemiliknya blogger juga kak.. saya menunggu responnya, tapi belum berbalas lagi.. :)

P/S: Detail akak cerita..hehe. Mujur tak da apa2 ya kak. Terlebih angin pun tak boleh juga ya. Saya pun, baru juga tukar tayar. Tukar saiz besar skit. Sudahnya tak tahu berapa pressure/angin tuk tyr baru ni. Terpaksa la tanya kawan abah yg mahir bab2 mcmni.

Nurul Syuhadah said...

@Tinta Lana kena buatbuat kenal je laa. hehe.

Powered by Blogger.