RSS Feed

Faktor Pengaruh Mood Berblog #3

45

June 7, 2013 by

Ini adalah part terakhir faktor yang mempengaruhi mood ketika berblog.
Part 1 dan Part 2 boleh dicari di tab menu Compilation (bawah header).

Faktor yang mempengaruhi mood ketika berblog, Mood blog, mood menulis, Pengaruh networking dalam dunia blogging, kenapa blogger buddies penting

Ketiga, Networking/Blogger Buddies.
Sepanjang berblog, kita akan ada satu rangkaian/kumpulan blogger buddies (BB).
Kita lebih rapat, ngam dan selesa dengan mereka. Ada banyak sebab. Antaranya:
1. Kita dah kenal lama.
2. Mempunyai minat yang sama. 
3. Saling mengagumi dan menghormati penulisannya. 

Selama saya menulis di sini, faktor inilah yang paling kuat sebenarnya mempengaruhi mood saya untuk berblog. Apabila BB saya aktif, bersemangat menulis dan saling memberi sokongan antara satu sama lain, saya akan turut serta dalam arus itu.

Tapi, apabila mood mereka tenggelam dalam lautan atau terbang keawan, mood saya terikut sama. Confirm, saya akan lost seketika. Nampak tak penangan BB kita? 

Jadi, ada beberapa cara untuk mengatasi mood yang terheret sekali.
Saya dah cuba, dan menjadi juga: 
1. Perbetulkan kembali niat berblog. Untuk apa, dan untuk siapa.
2. Blogwalking. Cuba ke website2 yang boleh menambah ilmu pengetahuan baru. 
3. Ubah rupa blog. Sedikit pun jadi. Cth: Susun semula gadget disidebar.
4. Cari rakan2 baru. 

Seperti biasa, moh kita kongsikan pengalaman sepanjang perjalanan berblog yang pernah dilalui. Mungkin anda ada cerita sendiri :).


45 comments »

ieyra said...

tips yang menarik untuk dikongsi bersama . =)

the malay male said...

ada perasan jugak, ramai rakan2 lama blogger sudah tak aktif berblog

muja said...

thank you lana,, you are definitely right :D

hana hadi said...

betul2.. hehe
kadang2 mood kita untuk blogwalking dengan rakan blogger yang dah lama xbertegur dalam blog..

caliph shuriken said...

yup, setuju ^^

bb sangat penting.. klau x semua yg kita publish seakan sia2 kn.. actually, ramai jgak blogger yg sy kenal pd tahun pertama blogging dulu dh x aktif...

Azie Namico said...

hi lana ! betul2 lana apa yang lana cakap...kekadang mood tu ada , tapi bila masuk jer blog hai laaa...dia hilang...seperti hilang nya diri ini sementara waktu...hahaha

ary_lee said...

Lana,ary ke salu yg wt lana xd mud nk update cz ary xhupdate gak.

Sori tlisan trabuq. Using hp^^

Nurul Farahizzati said...

so true... bila BB kita tu tak aktif, rasa macam kosong je.. tapi, diri ni masih tabah mengharugi dugaan berseorangan.. hehe.. kalo ada idea untuk entri, tetap dicurahkan walaupun entri meraban entah apa2.. coz niat masa mula2 nak berblogging, hanya la meluahkan pendapat sendiri.. :)

cik natasya (: said...

Yupp . kadang2 BB bagi penangan kat kita . Sy suka ada kawan baru . suka ramai2 . Bila time ada masa nk bw sana sini . tgk BB lama2 . Ada yg dah tak aktif :)

Cik Yaya said...

salam..
btul tu..kdng2 bila bce entri kawan tu,bila dorng 'down' kita pon terasa sdikit sbnyk..huuu

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

maklong suka sangat berblog, tapi kalau lama tak buat N3 baru tu mungkin kerana sebok atau tak ada idea nak menulis.

Terima kasih dengan tip yang Lana berikan tu.

puteri kasih said...

masa mula2 berblog dulu puteri pun memang terikut mood bb. Tapi lepas ramai bb yang benti berblog, puteri mula tanya diri sendiri. Saya berblog ni untuk diri sendiri atau untuk orang lain?

Syukurlah sebab masih dapat bertahan sampai hari ni. Dan geng BB pun dah semakin membesar :)

Wirda Amir said...

Salam lana...

Masa mula menulis di blog..akak memang tkde tujuan utk diri sendiri...cuma menghormati pemberian insan tersayang dn berkongsi minat yg dia ada..masa tu dia seirang yg nembacapun dah cukup puas hati sbb setiap kali publish enty mesti dia serbu n bagi sokongan....(sebelum publish akan sms dulu bgtau..)hehe

Lama kelamaan kawan lain sudi bertandang..rasa mcm best plak dan mula tukar niat menulis..kalau sebelum ni..selagi dia tak komen di entry akak.akak tak akan buat entry yg baru..sekarang ni dia takdeoun takpe..kami dah semakin sibuk melayan rakan masing2...dah boleh daham dan terima...seronoklah pulak....hehe

Terimakasih lana sudi ke blog akak...

Genre Dari Langit said...

Betul tu...

Sibuk juga boleh melenyapkan mood menulis

Wirda Amir said...

terang mata tgk blog dgn lappy..guna ipod td...menekan keypadpun lintang pukang...

p/s..bab pujian tu..akak ada terbaca satu hadis bahawa segala pujian hanya untuk Allah..tak salah memberi pujian sbb kebanyakan pakar motivasi menggalakkan kta memberi pujian sesama manusia dgn niat utk memberi semangat...kalau melihat kebaikan atau kelebihan seseorag..pujian sepatutnya diberi kepada YANG MAHA PENCIPTA...betl kata Lana...pujian berlebihan akan merosakkan..sbb tu ada pujangga yang berkata..orang yg memuji kamu sebenarnya adalah musuhmu...sedangkan orang yg menegur kamu..dia adalah sebenar2 sahabat..tapi berapa ramai yg boleh terima teguran kita sebagai sahabat..?

bab memaki tu...seseorang yg berfikiran sihat..tak akan memaki orang tanpa sebab...dan lebih baik lagi kalau hatinya juga sihat..seseorg itu tak akan memaki orang walaupn org tu berhak dimaki...wallahualam..

Jajas said...

aku xserius berblog...sebab tu aku jarang update...hanya suka2...gaya bahasa pon mcm bdk2...sbb tu entri aku xguna sgt ayat2 panjang dan hanya berkisan tentang diri sendiri...bila ada org komen entri kita, kita seronok...

baby comel said...

saya pun bukan lah blogger tegar atau dgn kata lain tak sesuai digelar blogger. timing masa dgn persekitaran atau kawan2 tak cukup kuat. tapi yg pasti awak adalah salah seorang my best buddy okey Lana... serius kita cakap ni! :)
memang setuju sgt dgn pe yg Lana cakap tu. tu adalah salah satu pengaruh terhebat bila berblogging ni. sape sudi nak kawan dgn saya??? hehehe,v

Nur Aqilah said...

tips menarik untuk di kongsi. jom join segment sy. :)
http://nuraqilahmuhamadnazori.blogspot.com/2013/06/segment-mencari-pemenang-my-followers.html

kopi pasta said...

<--- sekarang ni, aku kelemasan dilanda tsunami kemalasan. sigh mengeluh tak sudah... mohon jgn terjangkit dri aku. aku jelez dgn momentum berblogging ko skrg ni. haha

Aminin said...

dari suka2..pastu tengok ramai yang respon ngan blog diari mula nak serius tambah2 lagy blog tu leh buat duit..haha. Tapi skruk mood tu taip en3 baru dah kelaut... faktor sibuk + lama tak menekan keybord kot.. hahaha... skrunk faktor sibuk je yg jadi phalang... tapi tetap juga update en3 baru..

||aLeaSaRa|| said...

bf kak lea yang ajak buat blog masa tahun 2010.siap datang ajar kat rumah hahaha.dia pulak yang tak aktif sekarang he3..

yelah geng2 kak lea pun ramai tak aktif..tertanya2 juga apa jadi dengan blog tu..sayangkan..huhu...

kak lea pun nyaris2 tak aktif tapi sebab suka sangat menulis dan kadang2 lukis kartun senget-benget,so bernyawa lagilah blog ngeee...

Mime MF said...

penting jugak ye BB tuh..apa pun tips mantop...boleh digunakan di masa hadapan...^^

my notes said...

blogwalking dan mencari rakan baru buat saya bersemangat walaupun kepala sdg berjerebu dan mood ke gurun ...

Chic Na said...

betul tu. bila fikirkan blogger buddies yg tak putus2 bg semangat memang terus rajin nak blogging.

nanti cikna nak jugak lana buatkan header baru. tp belum fikirkan idea lagi. any suggestion? ;)

Ayie Abas said...

assalamualaikum..lana :)

kenalan sesama blogger amat penting sbb mereka laa yg selalunya akan setia terjah blog kita setiap kali kita publish entry terbaru kn...

bw pun bagus tambah kenalan...tapi kena ada line internet yg stabil..

PakcikLie PCL said...

salam Lana, pcl suka mengenali disamping dikenali dlm dunia blogging... kalau mood menulis merudum. .cara pcl senang jer, join segmen. .. blogging kena ikhlas..kalu pembaca tak komen takpe, kita mulakan dulu, jalinkan ukhuwah blogging. ..jgn bila dah top nt jejak langsung tak nampak..inilah realiti yg harus kita ambil perhatian.

Arham Md Ali said...

Inspirasi dan idea ni memang sesuatu yang kita perlu cari dan jugak kene selalu cuba perbaiki. Dan sebenarnya kene cedok dari budya orang Jepun yang mementingkan attention to detail. Santai tapi pada masa sama cuba untuk perbaiki diri.

Inspirasi am untuk buat blog sekarang ni dapat tawaran kerja dari Microsoft hanya sebab satu entry blog dia ni.

http://www.minimallyminimal.com/blog/2012/7/3/the-next-microsoft.html

Kalau masuk link tu idea dia nampak simple tapi tu la dinamakan rezeki, dan mamat ni memang sangat berbakat.

http://www.minimallyminimal.com/blog/msft

Walaupun takleh nak anggap dia ni blogging buddy sebab kenal pun tak tapi seronok bila dapat tahu yang peluang tu ada dekat mana-mana. Cuma kene hardworking dan sentiasa perbaiki diri.

Ieta Mat Saad said...

baru je ingatkan diri niat awal berblogging bukan utk duit. duit akn dtg dgn sendirinya jika kita berusaha dan rajin (mood blogging sudah muncul setelah assignment siap sedikit demi sedikit) :)

che'pi said...

ehermm... assalamualaikum...
betul tu kata cik lana ...
senang cerita mood berblog ni memang la bnyk dipengaruhi rakan sekeliling... tak kiralah didunia nyata mahupun dunia tenet ni kan....
teringat time memula de blog... sebab ade blog adalah sebab tiru kawan kan... kawan ada.. maka nak ada juga... hhihihhi itu saya la.. lalala

Tinta Lana said...

Ieyra ~ :)

TMM ~ Saya pun perasan juga. Mudah2an urusan mereka dipermudahkan.

Muja ~ Welcome my cute muja, hahaha :D

Tinta Lana said...

Hana ~ Kan hana, mood berblog kdg2 mmg bergantung pda mood BB kita.. ^^

Caliph ~ BB mmg penting, biasanya diorg la kump prtma yg sokong entry2 kita. Ya, saya pun mcmtu gak awak..yg sy kenal 1st year, dah rmai takda..

Azie ~ hahahaha, azie! sedor pun,hahahaha. Takpala, blog tgh problem. Tapi dah elok kan skrg, ^_^

Tinta Lana said...

Ary ~ You're one of them.. :)

Nurul ~ Kan? Macam lost sekejap..skejap2 pun, kdg2 sminggu jugakla, tercari mana depa pi,hahahah. Samalah, lana pun berusaha teruskan perjuangan, ecewahh! ekekeke

Tasya ~ Itu memang salah satu cara untuk cover balik mood, cari kawan baru. Pda masa sama, tak lupa yg lama. Yg baru takkan ada tnpa yg lama.. :)

Tinta Lana said...

Yaya ~ Wa'alaikumusalam. Tau takpe,hehehe. Effect juga pda emosi kita kan yaya ^^

MakLong ~ Sama2 mak long.. :)

Puteri ~ Kena ingat balik niat kenapa kita berblog kan puteri? Adakah kerana mereka atau krana diri kita sendiri? Setiap org ada benda nak capai, ingat kembali apa yg kita mahukan dari dunia blog. Syukur Alhamdulillah..nak ikut jejak puteri gak, hik.

Tinta Lana said...

Wirda ~ Wa'alaikumusalam kak wirda :). Itulah jalan citer akak ya.. :) saya pun pda permulaan berblog, tak da arah tujuan. Saya cuma fokus nak publish asgmnt je kat blog (sebab utama blog ni wujud). Tapi, saya tau saya suka blog ni, tah, saya suka godek2 layout n benda2 lain,hehehe. Lama kelamaan, blog ni expand jadi smpai skrg ini. Bagi saya, berblog ini ada keseronokan sendiri. Cuma yg pasti, satu masa nanti, saya akan berhenti. Cuma tak tahu bila.. :) Terima kasih juga kak sudi dtg ke blog saya.. :)

GenreDL ~ Yup, sibuk juga bleh mempengaruhi mood, dah penat, apapun tak nak buat,heheehe

Tinta Lana said...

Wirda ~ Akak wirda... hehehe, terima kasih untuk respond topik pujian ni, :) TQ coz kongsikan pandangan n pengetahuan akk ^_^

Jajas ~ Ya, ak prasan. Sebab tu la, cara mengatasi mood berblog diatas, point prtamanya, berbalik pda niat. Kalau itu niat ko menulis dan ada blog, fokus pda niat itu. Tipu kalau sbg blogger, rasa tak seronok bila ada org komen. Mmg seronok kan! heheheh

Baby ~ Lana boleh digelar blogger tak?ekekeke. Tq baby.. ya2, kita caya baby seyes! hahaha :) Takpa baby, kita faham, bidg kerja stiap org lain2 kan. Cuma kita doakan baby terus menulis slagi mampu.. :)

Tinta Lana said...

NurAqilah ~ InsyaAllah.. tq qila jemput lana.. :)

Kopi ~ kelemasan dilanda tsunami kemalasan? wow, betul2 lemas nmpk gayanya,hik3. Ko tak patot jeles, sbb ak tau, bila2 msa ada kemungkinan mood aku dilanda taufan,ekeke.

Aminin ~ Jadi..duit ant faktornya la kan? :D Setiap org ada waktu sibuknya ak rasa? Sibuk shingga memperlahankan aktiviti berblog. Ak pun ada masa melaluinya.

Tinta Lana said...

Aleasara ~ Bagusnya BF, smpai dtg umah tu ngajor,hahaha. Saya ada jenguk blog2 yg ditinggalkan..mmg kdg2 menyedihkan..huhu. Akak kalau salu melukis, kompem senget benget terus jadi tegak,ekeke. Teruskan melukis kak, boleh buat modal entry hasil lukisan tu ^_^

MimeMF ~ Penting.. ^^

MyNotes ~ Betul..saya dah cuba bbrpa kali, mmg mood kembali semula wlaupun dah tercampak ke gurun skalipun,hik3

Tinta Lana said...

CikNa ~ BB banyak membantu kita jadi seperti apa yg kita ada skrg..betulkan cikna? :). Lana pun belum ada idea lagi cikna. Nak kena sesuaikan juga dgn template yg cikna guna skrg :)

Ayie ~ Wa'alaikumusalam Ayie :) Betul tu yie, biasanya mereka la kump terawal yg terjah blog kita bila kita update entry. Juga, melalui mreka kita dpt kenalan baru coz mereka juga ada networking sndiri. ^_^

PCL ~ Wa'alaikumusalam PCL. Iya, saya lupa nak masukkan join segmen tu. Tq berkongsinya disini. Saya setuju bab memulakan dulu jalinan ukhwah tu PCL. :)

Tinta Lana said...

Arham ~ TQ Am for sharing those links. Orang yang kuat berusaha dan sentiasa perbaiki dirinya, satu masa, hasilnya akan ada untuk dirinya.

Ieta ~ Tidak salah sebenarnya menjadikan duit sbg niat untuk berblog. Cuma, gunakan cara yang betul untuk mencapainya. Selamat berblogging kembali kak ieta,hehehe

Chepi ~ ehem, wa'alaikumusalam chepi. Bukan chepi sorg yg mula berblog disbbkn kwn tau,heehe. Harap chepi terus menulis dan menulis dan keep writing ya.. ^_^

MaYa MustWany said...

kadang-kadang kalau dah bz keje memang hilang mood tapi pikir orang dah melawat blog kita, semangat datang balik.

Asrul "iLham" Sany said...

btw wall saya selalu bertukar tu sy tukar sendiri...

wall sy akan ada kaitan dengan entri hehe :)

Hatimi Tahirruddin said...

memang tak dinafikan pengaruh rakan seperjuangan amat penting dalam memotivasikan diri....tapi dalam dunia blog ni skop kawan kita luas...kawan kita bukan tertumpu kpd sekelompok kecil individu sahaja...jadi kalau ada yg malas dah tentu ada kawan yg lain yg rajin...so kita amek smgt dari yg rajin tu je dah la...haha

sy belum sempat lagi nak baca part 1 dan 2...huhu baru nak pegi terjah lepas ni...

Wirda Amir said...

Salam lana..untunglah lana pandai godek2 blog lana..akak tgk lana juga mesra alam..syukurlah Allah beri kelebihan pd lana..

Akak tk berani nak godek apa2pun kat blog akak..kalau terdelete atau apa mcm mana..??hehehe...

Shida Radzuan said...

nice sharing lana :)

Aida Ismail said...

Rakan blogger saya sangat best! Diorang sangat supportive..termasuk la Lana. Tenkiu Lana ^^

Powered by Blogger.