RSS Feed

Tips dan Tutorial

43

October 17, 2013 by

Di blog ini, saya ada sediakan satu menu bertajuk Tips dan Tutorial, under Compilation tab.

Ia bukanlah tips dan tutorial seperti yang biasa kita baca dan lihat, ia lebih kepada panduan dan perkongsian pendapat antara saya dan rakan2 blogger selama kami berada dialam maya.

Jika anda ada sebarang persoalan dan kemusykilan tentang dunia blogger, boleh ajukan. Mungkin kita sesama blogger boleh bincang dan cari jawapan tentang soalan berkenaan. Saya sendiri, banyak perkara lagi yang perlu dan ingin dipelajari. 

Dibawah adalah sebahagian link tips dan tutorial yang pernah saya sediakan diblog ini.
Yang selebihnya, anda boleh refer pada link yang saya sebut diawal entry.


Tips Tempah Header/Template: Part 1 | Part 2


43 comments »

Azie Namico said...

salam lanaku !
di mana kah kamu?!rindu sama kamu?!tiada kabar berita?!senyap sahaja?!ke3
bagus lana nie ya ! kreative dan inovatif...mcm2 design dia bole buat...lana bole bukak kedai tempahan utk benda2 mcm nie...

cth:kad kawen , banner , yg lana cakap dalm entry nie...semua bole buat...ahaks...semoga berjaya lana...kita sokong lana dari tepi okey..

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Terbaik lana...gud luck in ur blogging and artwork.

P/S: Lama wan tak singgah sini. Huhuhuu

caliph shuriken said...

nice sharing, lana ^^

*tgk sy wt italic lg, hikk...

Hazmin Hamudin said...

Bagus jugak berkongsi masalah dan pendapat bersama blogger ni. Boleh tambahkan ilmu

aizamia3 said...

Dak Lana yang semakin sibuk..
Moga sihat selalu hendakNYA..

Tia Fatihah said...

assalamualaikum. kak lana sibuk eh? heheee .. harap kak dalam keadaan baik2 saja :)

sha (chirp chirp) said...

cool! hihi. lama tak nmpk lana :D

Syarafi[skyforce331] said...

cool n awesome tutorial :D

Jajas said...

lana kad kahwin aku order je...hehe

Tetamu Istimewa said...

Satu usaha yang baik. Tahniah!

miranadia said...

lama tak datang sini. saya sibuk. hehe.

puteri airyn said...

Cantik design header yang Lana create.. :-)

Norhasniza Khalid said...

hasil air tangan lana memang superb!

Wirda Amir said...

Ohhhhh sayangku...kenapa la kanda boleh terlepas pandang pada blog dinda ni....alahai...dok tgk kat bloglist...memang tak naik entrynya....inipun kira masalah juga lana...akak ada dua rakan blogger yg laters entrynya langsung tak naik...lana punya kira lambat je.. dua hari baru ada....

Wirda Amir said...

Lana....akak nak tanya soalan ni kat sinilah....betul ke 4 bloglist tu dh kira byk lana?apa kesannya kalau byk sgt bloglist kat blog kita?kata otai2 tu....nnti blog lambat loading...lagi satu,dlm bloglist tu tk blh isi terlalu byk link blog,di blog akak cuma ada 12 link blog je disetiap satu bloglist,jd ada 36 blog je lah utk tiga bloglist yg sedia ada ni...ramai juga yg dh tk begitu aktif,ada dua yg laters entrynya tak pernah timbul wpun aktif...x tau nk buat mcmana.....

Tinta Lana said...

@Azie Namico

Wa'alaikumusalam wbt. Rindu sama aku? hehe, rindu sama kamu juga! ^_^ Ada, sentiasa ada..sentiasa perhati dari azie dari jauh..erkk,mcm stalker plak bunyiknya,hehe

Kita memang suka keja2 design ni zie..memang ada hasrat nak buka kedai pun..ekekeke. Tapi, 5 thun lagi? Kita merancang saja.

Terima kasih zie..sudi lagi singgah sini..wlaupn tenggelam timbul lana skrg ni,huhu

Tinta Lana said...

@Mohd Ridzwan Abdullah

Thank you..ala wan, kita seri kot? lana lagi lama tak singgah sana,hahaha

Tinta Lana said...

@caliph shuriken

hahaha, tu la, best plak tgk komen tu jadi italic. Tu yg tanya hari tu ^^

Tinta Lana said...

@Hazmin Hamudin

Betul tu bro. Kadang2 bila ada yg bertanya, kita pun mcm tersedar jap. Kdg2 kita rasa sesuatu tu bukan masalah buat kita, tpi pada org lain, ia berbeza.

Tinta Lana said...

@aizamia3

Amin.. Terima kasih banyak akak..doa yg sgt diperlukan skrg.. akak pun, moga sekeluarga dalam jagaanNYA..:)

Tinta Lana said...

@Tia Fatihah

Wa'alaikumusalam. Aah tia.. terima kasih.. dah tiba giliran akak plak kot yg sibuk? hehehe

Tinta Lana said...

@sha (chirp chirp)

Hehehe, insyaAllah lana singgah blog sha ya.. ^_^

Tinta Lana said...

@Syarafi[skyforce331]

Cool lagi hasil tgn org tu kan :D

Tinta Lana said...

@Jajas

hahahah, tak jadi belajar photoshop ya ^^

Tinta Lana said...

@Tetamu Istimewa

Saya mencuba. Terima kasih helmi.. :)

Tinta Lana said...

@miranadia

Wow, muncul juga,hahaha

Tinta Lana said...

@puteri airyn

Kalau akak airyn merujuk pda header yg saya guna diblog skrg..tu bukan saya create..tu blogger amir kak :-)

Tinta Lana said...

@Norhasniza Khalid

Hasil air tgn? Saya terbayang masakan plak ma,hehehe

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Kanda wirda..memang apa yg dikata itu benar..entry yang ini lambat naiknya. Iya, memang masalah. Dan bertambah parah bila dinda saja tangguh utk selesaikannya,hahaha

#Akak, yg entry langsung tak naik wlaupn slalu update, itu problem lain. Saya pun pernah ada sorg dua sblm ni..dan saya tak tahu apa puncanya.

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Sya pernah baca ada yg tulis, kalau letak banyak sgt bloglist boleh melambatkan loading blog. Tambah lagi kalau setiap bloglist tu, banyak juga listnya.

Saya sendiri tak sure sejauh mana betulnya kak. Sebab biasa bila saya pergi blog yang banyak bloglist, ada bnyk juga faktor lain yg melambatkan loading blog masing2.

Saya cadangkan, akak cuba timbang blog sebelum dan selepas akk tambah bilangan bloglist. Sekarang ada tiga ya? Kak wirda cuba timbang yg skrg. Lepastu, bila tambah lagi satu bloglist, akk timbg lagi skali. Akak boleh cuba timbang kat sini: http://www.iwebtool.com/speed_test

Kalau ada apa2, akak boleh tanya saya.. :)

Fais-SKA said...

ok2..nnti terjah =) nk juga baca semua tips tu..boleh bt panduan..

Azlan Strider said...

menarik..nanti sy akan check entry2 tu..skunk nie nak edit templete pun sy dah confused semenjak blogger ade interface baru..hehe

Regards,
-Strider-

puteri kasih said...

bagus bila ada ruang untuk berkongsi pendapat dan pandangan macam ni. Moga lana terus berjaya dalam bidang design mendesign ni :)

Wirda Amir said...

Hehe...yg parah tu masalah kemalasan(sebenarnya tk cukup masa utk perbaiki segerakan lana....)hehe

ok....akak faham...tk boleh buat apa dh sbb akak pernah cuba remove link blog tu kemudian isi yg br tp ttp sama....

Wirda Amir said...

Ini kali kedua akak bc pasal timbang blog nih...sblm ni di blog adik tieka....tq lana(boleh ke tak akak buat ni.....?jgn tersalah godek lagi dh la...serik sgt...nak edit entypun blh tersilap,inikan nak menimbang blog....akak akan cuba dulu in sya allah)hehehe

Azhafizah Md Nor said...

Thanks share lana :)

Tinta Lana said...

@Fais-SKA

Lama tak update dik? hehehe

Tinta Lana said...

@Azlan Strider

Lama2 biasalah tu :) Awal2 blogger tukar interface haritu, saya pun confused,hehe

Tinta Lana said...

@puteri kasih

Untuk puteri juga.. semoga terus berjaya dalam berkarya ^_^

Tinta Lana said...

@Wirda Amir

Kak wirda..saya yakin akak boleh buat ^_^ Untuk timbang tu, akk cuma perlu letakkan url blog pda ruang yg disediakan saja.. :)

Takpa, kalau ada pa2 mslh, saya rasa ramai yg sudi membantu :)

Tinta Lana said...

@Azhafizah Md Nor

Sama2..puan fiza,hehehe ^^

Wirda Amir said...

Owhhhh..letak url blog ye...ok....tq lana....

kalau masalah rasa malas nak tulis entry cmner plak lana...??hahahaha....kemalasan sedang melanda akak ni lana....hehehe

Shida Radzuan said...

smakin bz lana..huhuh sama la kite..

Powered by Blogger.